Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
A szerb-bolgár határ az kalotina volt? Mikorra értetek oda? Van ott vmi speciális sor vagy kötelező haladási irány? Párom olvasta fb-n, hogy jobb oldali sort nem szabad használni.
Kint vagyunk ezen a héten. Pár tapasztalatok megosztok veletek.
A kiút: A Magyar-Szerb határ borzalmas volt, 4 órába telt... A Szerbián átvezető út teljesen rendben volt minden tekintetben. Szerb-Bolgár határ 2 óra, amiben benn volt a határ, a tankolás és az első "pár" km amíg el lehet érni a normális utat. Covid ide vagy oda, sehol nem kérték az oltási igazolást...
Így mindennel együtt 17 óra alatt értünk ki, ami nem kevés, de még elviselhető.
Benzin 2,2 leva. KFC-ben ettünk út közben ez kb. azonos ár a magyarral, más dolgoknál is azonos vagykedvezőbb árral találkoztunk. Mindenhol működött a kártyás fizetés.
Az idő a tenger nagyon jó.
A hoteltől kicsit többet vártam, de összességében eddig nincs bajunk.
Sziasztok. Sumenben vagyunk. Sem a román sem a bolgár határon nem kérnek semmilyen covid igazolást vagy teszt eredményt. Most a vírus szabadságon van. Ruszénél jöttünk át a festői Dambovica parti fővároson keresztül. Szar volt. Holnap Nesszebarba érkezés.
Hosszas töprengés után úgy döntöttek a családban a csajok,hogy idén is Napospartra megyünk.A forgalomtól félek kicsit,jövő héten hétfőn,vagy kedden indulunk.
Ha több mint 7 napot lesztek kinn jobb lett volna a havi matricát venni! 30 bgn. és le van tudva, nem kell a hazaútra megint venni, ha hétköznap el akartok menni valahová, megint szarakodni vele, egyszerűbb szerintem.
Vidd magaddal! Amikor a határon belépsz lehet, hogy küld a rendőr matricát venni te meg felmutatod és go! Útközben is megállíthat a rendőr és kérheti. Más kérdés, hogy ha normálisan közlekedsz nem fog megállítani. Esetleg éjjel de nagyon nem jellemző az akadékoskodás.
A román útvonal még véletlenül sem az úttalan utakról szól. Én mindig onnan megyek Bulgáriába kamionnal. Nem néztem meg, hogy hétvége vagy hétköznap az időpontotok de én csakis attól tenném függővé, hogy merre menjek. Szerbia felől egyértelműen gyorsabb az autópálya miatt. Ennyi. Ha várakozás van, fordul a kocka. Veliko Trnovo felé Vidin és Rusze felől is teljesen normálisan megközelíthető utak vannak, de el kell fogadni, hogy Ro.-ban Lugosig van pálya. A másik vonalon meg Nagyszebenig. Sztrezimirovci nektek már feleslegesen nagy kerülő. Bregovo és Vr. Chuka meg nem gyorsabb mint Vidin Románia felől.
Köszi. Alapból az a terv, hogy aug 5 hajnalán érnénk a határra.
Tegnap a szerb kamerás oldal nálam csak homokozott. :( Ma legalább megy.
Hát igen, gondoltam már rá, hogy venni netet.
Párom most érdeklődött, hogy esetleg a románokon keresztül, de bár itt írtak útvonalakat, de nagyon nem fűlik hozzá a fogam. Buzludzha felé lesz még részünk úttalan utakhoz. :)
Szerbiából át Bulgáriába ha jól látom, 4 esélyes átkelés van. Bregovo, Vrashka Chuka, Kalotina és Strezimirovci.
Hátha még van aki erre jár és tud okosat mondani.
Sajnos nem az utolsó 2 km-en kéne eldönteni, hogy merre is menjünk.
Ja,a határ után kb.200 méterrel a navi rögtön jobbra vitt volna,de arra nem mertem menni,mert nem volt aszfalt,és belógó ágak,kidőlt fák látszottak a fényszóró fényénél.Inkább mentem tovább egyenesen.
Én borzasztóan türelmetlen vagyok,nagyon szeretek vezetni,de utálok várni,sorban állni...
Pedig annó 3 éve éjjel jöttünk visszafelé,Szófiánál úgy döntöttem,hogy a sztrezimirovci határ felé megyünk,és nem állunk be a többórás sorba.
Biztos szép volt a táj is,de abból nem sokat láttunk.Szinte egyedül voltunk az úton,ami nem túl jó minőségű.A határon 3 autó volt előttünk.Családom nem örült ennek a kitérőnek,mert így nem értünk haza Napospartról 14 óra alatt,mint eddig általában.Röszke helyett is kerülőúton jöttünk Ásotthalomnál.
Az első években éjfél után értünk az SRB-BG határra, 1 óra alatt megvolt a belépés BG-be.
Az utóbbi években korábbra vettük az indulást, hogy alternatíva legyen a HU-SRB kishatár, így 22 körül érkeztünk az SRB-BG határra.
2019-ig (azóta sajnos nem voltunk), ezzel sem volt gond, de akkor 2 órát araszoltunk.
Kell venni SRB netet, folyamatosan figyelni a fenti linket, s az alapján dönteni, hogy érdemes-e kerülni Strezimirovci felé, mert eléggé kanyargós, keskeny az út, éjszaka nem lehet túl élvezetes.
Kalotina-Gradina. Ezen a határon majd egy hónappal a jelzett időpont után várj jelentős forgalomcsökkenést! Ennek a határnak alternatívája elég tetemes kerülő. 3-4 órás várakozás esetén már van értelme. Nisnél nem térsz le Pirot-Dimitrovgrad irányába hanem tovább délnek. Vladicin Hannál elhagyod a pélyát Surdulica felé és Strezimirovci a bolgár belépési pont. Garantáltan forgalommentes határ de csak nagyon nagy várakozási idő esetén(Kalotinánál) van értelme.
Mi évek óta az alábbi utvonalon megyünk . Hajdu- Biharban lakunk . Battonya- Arad- Temesvár-Turnu Severin , Craiova -Alekszandria - CHIMPATI - Ruse - Várna - Neszebár . Nagyon tudom ajánlani , nem annyira forgalmas mint a többi román út . Gyönyörű a Duna melletti út ! A lényeg az , hogy Chimpatitól egy alsóbbrendű utvonalon kell menni , elvétve találkozol valakivel . Battonya helyett szóba jöhet Csanádpalota , de az csak este 7-ig van nyitva , ezt is használtuk már .