Mennyire normális, hogy ha ilyen nyári melegben egy picivel 100 fok fölé megy a hűtővíz budapesti araszolgatás közben? Ment a klíma is. 1.4-es benzines autó.
Ha zúgó búgó hang jön elölről és üresben is eléggé gyorsan lassul a kocsi (cserébe nem úgy gyorsul, ahogy régebben), akkor érdemes a kerékcsapágyakra vetni egy-két pillantást?
2 éve volt az egyik féltengely csapágy cserélve, 2db első lengőkar és stab.pálca. De azóta bő 20ezer km belekerült az autóba nem annyira kímélősen...
A marticán egyébként csak a három betű -itt KRG- kerül feltüntetésre, ami a fényezőnek nem biztos, hogy elég, lehet hogy a Patagonie a kulcs szó. Előző kocsim egy 106-os, limitált szériájú (Roland Garros) volt. Ott a motortérben a bal toronynál volt feltüntetve a három betű de a fényező számára az nem volt elég, sokáig problémázott, de végül megtalálta valahol: Grand Slam. Ez volt a megoldás, hibátlan is lett a fényezés.
Nálad ez a szó lehet a Patagonie. A te kocsidnál egyébként a fényezés típusára az OPAQUE szó szerepel (jelentsen ez fényezőül bármit is) ami szó szerinti fordításban olyasmit jelent, hogy áttetsző. De ezt a fényező úgyis látja.
Benzines 206-ban nemrégiben előjött a motor felől egy fordulatszámmal erősödő sivító mellékhang. Füleléssel nem azonosítható be a hang forrása, levettem a bordásszíjat és átforgattam mindent: csak a feszítőgörgőnek volt némi játéka. Újat megvesz, csere, hang megmaradt. Generátor, szervó, klíma mind ludas lehet, de van még ott egy sima vezetőgörgő is (amin egy műanyag kupak van). Gondoltam megnézem ez utóbbit, talán ugyanaz a mérete mint a - feleslegesen lecserélt - feszítőgörgőnek. Leszedtem, de más a csapágyának a belső átmérője mint a feszítőgörgőé, így visszatettem. A hang viszont ettől a művelettől megszűnt. Még nem jöttem rá miért, a rögzítőcsavar előtte is megvolt húzva emberesen, én is meghúztam, elvileg semmilyen változást nem eszközöltem.
Előtte megnéztem a neten mi okozhatja a hangot, találtam mindent: biztosan a vezetőgörgő - tutira a kormányszervó - 100% hogy generátor. Bármelyik lehet, de ha más is belefut ebbe a problémába, javaslom kezdje a vezetőgörgő ellenőrzésével.
Bizony, régi. Felkeltetted a kívánciságomat, megnéztem. A céget 55 éve alapította id. Bodnár József, Ő 1994-ben meghalt, gondolom a család viszi tovább. Tudhatnak egy keveset az önindítókról, generátorokról.
Azok még mindíg megvannak? Valamikor az 1980-as évek közepén javították a barátom Daciájának önindítoját (akkor egy ilyen javítás 2000 Ft-ból kijött, igaz a fizetésem is úgy 8000 volt....), én vittem oda. Gondolom többgenerációs vállalkozás.
Végülis ezt tettem: A Kertész utca 38-ban van egy önindító,generátor szakműhely. Csak bemegy az ember és adják is a csere önindított ha van készleten,vagy pár órán belül megcsinálják. 23k-ba került.
Berakható akármelyik (2001 utáni is: állandó és kapcsolt +12V kell neki, meg egy test, az adatkábeleket ugye nincs hová kötni), de csak az óra, és a dátum fog működni.
Esetleg ha ilyet találsz, akkor a külső hőmérséklet is. Bár ezek már több mint 20 évesek, nem biztos, hogy találsz működőt. A rámenő csatlakozó egyik esetben sem lesz jó, azt cserélni kell, meg a műanyagot is a kijelző körül.
Eszembe jutott,hogy a középső kijelzőt(sima csak óra) azt kilehet cserélni többfunkciósra vagy nagyon macerás? Rádiókijelzés nem kell csak dátum,óra esetleg hőmérő vagy pillfogyasztásmérő? 2000évj 1.4 benzin
A 2005-ös Swiftben ugyanaz a kábelkorbács volt mind a 3 felszereltségben,ott meglehetett oldani csak gyári hőmérőt kellett vennem.
Miért kell másikat venni? Nem lenne egyszerűbb megjavítani/megjavítatni? (Nem az egész romlott el, csak benne valami. Pld.: kefék, Bendix, behúzó mágnes stb.)
De a kinti vezérlőről egyenként leszedve a csatikat, a középső csati levételekor megszünt a hiba és nem ismétlődött azóta!
A kormány kapcsolót is meggyötörtem alaposan, nem ott van a baj!
A visszajelző nem világit, ajtó nyitásra nem csipog...
(nyilván kivettem az utólag beépitett fényórót hozzá kapcsoló reléből is a biztit, ez volt az elsö dolog, de nincs köze hozzá...csak a tompitott világit szólóban)
A jövő héten (vagyis most vasárnaptól) lesz egy hétig használaton kívül a gép...akkor tudom kibelezni a vezérlőket...
Ahogy Murphy nem mondta...ami nincs...az nem is romlik el...
Nem ponta szilárdtest relére gondoltam...
Hanem 0 ohm átmenetü FET-re...
Manapság az összes motorvezérlőbe ezt rakjuk...de nem fog eltelni az az idő, amikorra (főleg garancia időn belül) tönkre megy...de tönkre fog menni, mert semmi sem örök, csak az ami nincs is...