Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Az Emona kempingben én is többször jártam sátrazni a 70-es évek végén, 80-as elején. Azt itt nem tudom, hogy ki mikor született, de én akkor már nem a szüleimmel jártam, hanem bandáztunk. Jó hely volt, sok NDK-s csajjal. Nem kellett nekik kétszer mondani mit akarunk, kaphatóak is voltak.
A két de inkább három hét rendszerint úgy nézett ki, hogy vonattal ki Várnába, egy hét Albena, szárnyashajóval le Emona, onnan le Primorsko, majd szárnyashajóval vissza Várna, és vonat haza. Igyekeztünk a német szektor környékén tanyát verni, aztán éjjelente csattogtak a sátorlapok. A törökök viszont már akkor irritáltak mindenkit, böhöm nagy lakókocsikkal lehetőleg a kemping tengerre vezető főutcája mellet vertek tanyát és ott nyíltan szólongatták le a lányokat.
Amikor születtél, Naposparton volt egy nagy kemping. Emlékeim szerint Emona volt a neve. Többször voltam gyerekként, nagy tömegek voltak, német randi helyszín, csehszlovák busz hegyek, elkerített belső táborok. Imádták Magyarokat a hetvenes években, ha tehették beszóltak. 😁 Na deviszont, vo!T rendes wc, tusoló a kempingben, strand büfé, ahol két köbméteres fahordóból, a jég mellett úszó sörökből, világból válogattunk a pók lekisérésére. 😀 Jó, de szegény világ volt, de abban az időszakban csak a nyugatnémeteknek volt bőven tejbeapritékja.
A rendszerváltozás utáni BG hatalmasat zuhant. Mondjuk párhuzamként: 1990-ben a magyar infláció 35 %-os volt, s máig mindenki úgy emlegeti, mintha legalábbis háború és éhínség lett volna, miközben ugyanebben az évben a bolgár infláció 120 % volt. S 1991-ben a magyar infláció lement 20 %-ra, a bolgár meg fel 450 %-ra.
A 80-as évek végén 1 leva = 13 Ft. 1992-ben: 1 leva = 4 Ft. Pedig közben a forint is vesztett szépen az értékéből.
Nekem kevés bg emlékem van 1986 előttről, s személyes egy se.
S bár én félig bolgár vagyok (apám 100 % bolgár volt), sose jártunk BG-ban. Egyedül nagymamám ment évente 1-2 alkalommal, de az csak BG legjobb oldalát hozta, lásd hozott padlizsánkrémet, szirenét dobozban, meg joghurt baktériumot, stb. Meg aztán nagymamámnak volt egy amolyan idealizált BG-képe, mely független volt a tényektől.
Amikor 1986-ban először láttam BG-t, úgy 20 éves lemaradás volt az akkori Mo. mögött, pedig Mo. se volt a kor legfejlettebb helye. 1978-ban voltunk Ausztriában és Jugoszláviában szülőkkel, s jól emlékszem, az osztrák szint a magyar négyszere volt, de a jugoszláv is a duplája. Emlékszem: kis jugoszláviai boltokban is olyan termékek voltak, melyek Bp. belvárosában se voltak kaphatók.
A 70-es évekbeli BG-ról elsősorban onnan tudok, hogy a nagymamám mesélt. Meg hát a múzsám (feleség) Szófiában nőtt fel gyerekként, s ő is mesélt sok mindent. Az egyik sztorija: a strandon tágra nyílt szemekkel néztek a keletnémet, csehszlovák, lengyel turistákat mekkora luxusban élnek, mert pl. volt felfújható matracuk.
Már a nyolcvanas évek elején Primorskóban is volt a déli szakasz sziklás részén nudista rész, a normál strandon meg volt, hogy akkor szóltak rá a lányokra, ha az alsót is levették a felső miatt nem szóltak. Primorskóban mi is gyalogásóval jártunk az erdőbe, mert a hat, vagy nyolchengeres nem volt túl vonzó. Primorskóban akkoriban ha jól emlékszem a Kemping Lesz-ben nem is volt kisbolt, csak egy fabódé kajálda, kiülővel, ahol rendszerint kétfajta főtt étel volt a választék. Viszont pl. a húsos, vagy lucskos káposztát jól csinálták.
Kitenben csak egyszer sátoroztunk olyan 1977-1979 között, ahogy írtátok némi szocreál beütéssel. De akkor a fenét se érdekelte, csak konyak, pezsgő, meg sör legyen.
Pedig úgy emlékszem Kitenben voltak nudisták a sziklás résznél, de lehet hogy tévedek.
Arra emlékszem még, hogy több mint 1 órát kellet várnom a halsütőnél hogy rám kerüljön a sor, apám meg hajnalban kelt, hogy jusson tej a kisboltban a kempingben, mert azt hamar elkapkodták.
Ezért voltunk mi a "legvidámabb barakk". Nekem nem volt az égvilágon semmi bajom itthon. A bolgár nyaralásunkra anyám egy rakat konzervet pakolt és így is kifogytunk a kajából 2 hét után. De nem haltunk éhen. A megoldásra persze nem emlékszem, 5 és fél éves voltam'76 nyarán. Azt tudom, hogy nagyvécére az erdőbe hordott ki anyám egy gyalogsági ásó kíséretében mert a balkáni budi közelébe sem mertem menni. A kiszelo molokó szeretete viszont innen datálódik. Igaz, hogy az általad legutolsónak mondott Danone van az ŐMV kutakon, de nekem az is bejön az itthoni ízetlen szarok után.
Vannak helyek, melyek maradtak régi állapotban, ez tény. De maga a környezet egész más akkor is.
A kommunista BG élménye visszahozhatatlan, ráadásul ez a BG 10-15 éves elmaradásban volt még a kommunista Mo-hoz képest is, pár példa:
- képtelenség volt taxit szerezni: a taxis megállt, megkérdezte hová akarsz menni, s ha nem tetszett neki a úticélod, nem vett fel - Mo-on ez az állapot a 70-es évek végén megszűnt, a 80-as években már annyi taxis, hogy verekedtek az utasokért,
- nem volt hol enni, egyszerűen nem léteztek helyek - Mo-on legalább lángossütők már voltak a 70-es években is (gyerekként akkor a szüleimmel minden nyáron mentünk Csopakra, jól ismerem a helyzetet), de a 80-as években már normál étkezdék is,
- nem lehetett semmilyen strandeszközt kapni,
- külön vicces pont volt a monokini és a nudizmus elleni rendőrségi küzdelem - Mo-on már a 70-es években tűrte ezt a hatóság.
Én is Kitenben voltam a kempingben 1982-ben. Ott néztük a VB-t a kis Junoszty TV-n a sátor előtt :)
Aztán visszamentem 2018-ban is. Megdöbbentő volt. Mintha csak visszautaztam volna az időben. Ugyanazok az épületek, csak minden totál lepukkanva. Megismertem a dollárboltot, az éttermet ahol a disco volt esténként. A vizesblokkban ugyanazok a guggolós WC -k voltak. A homokbuckák a tengerpart előtt. Egészen szürreális érzés volt.
Görögország nekünk nagy kedvenc, vagy 15x voltunk már ott, bár hotelben még egyszer sem. Nekünk Görögország az mindig apartmanos, önelláítós és mindig motorbérlős :D Ha szállodában heverészésről van szó akkor Bulgária. Horvát nekünk nem jött be, oda csak "vész" esetén megyünk, olaszban is sokkal jobban élvezzük a városnézős rövid túrás kiruccanásokat mint a tengerpartot.
Idén megint Bulgária a célpont, Sunny Beach, szállást befoglaltuk (de augusztus eléjéig lemondható). Szokás szerint autóval mennénk kiscsaláddal. (2 felnőtt 2 gyerek).
A kérdésem az lenne, hogy most covid szempontjából mi a helyzet. Jól láttam, hogy igazából a két felnőttnek kell az applikáció azt elfogadják? Sehol semmi fennakadás, sima útra lehet számítani?
Mármint melyik van lehúzva? Mi 4*-osban voltunk, teljesen rendben volt minden. ÉN olyanokat szoktam nézni amik 9 körüli értékeléssel vannak. Most is megyünk.
Szozopol és attól délre. Összes (tán 16-18, mert volt olyan nyár, hogy kétszer is voltam) utunk során július 20- aug. 20 között voltunk. Tán két esetre emlékszem, hogy egyszer volt egy hatalmas 2 órahosszáig tartó felhőszakadás, egyszer meg olyan ködös szemerkélő eső volt 2 napig, de olyan meleggel, hogy majd meg döglöttünk. A kisebb szállodákat és apartmanházakat részesítem előnyben. Eddig bejött.
Ennek megfelelően, holnap megyünk egy 2*-os hotelba, itt offtopik Görögországba és mivel már voltunk ott 7 éve biztos nem azért megyünk vissza mert rossz volt. Az időhöz kötöttség nálam nem játszik, sz@rom én le a kajaidőt, ha egy parti étterembe akarok vacsorázni. De az, hogy Alanya busz pályaudvarához kellett kijárni az utcai dönereshez mert olyan igénytelenség volt a szállodánkban az azért nem elnézhető. Amúgy hibátlan kaja volt a streetfood és a környezet is igazi volt. Hazaérve nem hagytam annyiban a dolgot és kiderült, hogy ha 5*-os hotelfoglalásod van bár a török törvények szerint beleeshetsz túlfoglalás miatti helyhiányba, ugyanolyan vagy magasabb szintű hotelban kell biztosítani helyet! Amikor megtudták, hogy én ezt megtudtam, rögtön visszakaptam 30%-ot de maguktól semmit. Hála istennek tönkrementek! Viszont én nem megyek többet Egyiptomba meg Törökországba. Bulgária kérdéses és csak az időjárás miatt. Görögországban még sosem fogtunk mellé. Évek óta tervezem, hogy visszamegyek. 1976 után felelevenítem az első tengeri élmény emlékét de pl. én sem tudom eldönteni, hogy Napospart szálloda vagy Szozopol(vagy lejjebb) valami magánszállás. Ismerőseim mennek nagy csapatban 20.-án aranyhomokra, majd kivallatom őket. Majd 30 éve járok Bulgáriába munka miatt, számon nem tudom tartani hányszor voltam csak keresztül vagy célfuvarba de nyaralni felnőttként még nem. Egyszer csak eljön az ideje!
Valószínű, hogy én is azért kötődök a mediterránumon belül (már amennyiben ez elfogadható kifejezés a területre) Bulgáriához, mert ott voltam először életemben tengerparton. K...va jó volt, örökre belém ivódott, és ezért vagyok visszatérő vendég, amikor csak tehetem oda megyek. A múlt és az idei nyarat elvitte a covid.
Nem elsősorban az olcsósága fogott meg, hanem az ízek, illatok, emberek stb. Na meg a közelsége. Az emberek közvetlenek, segítőkészek, barátságosak. Soha semmi problémát nem tapasztaltam az emberek részéről. Jó, volt egy időszak, mikor a rendőröket csak pet levának hívtuk, de már az is elmúlt. Gyakorlatilag visszatérő vendégként össze tudom hasonlítani a régi 35 évvel ezelőtti Primorskót a jelenlegivel. Ég és föld, ahogy utaltál rá. A déli részt jobban szeretem, mint a turista gyárakat és bulinegyedeket. Azért voltam Albenában is (a kezdetekkor) de az utóbbi években inkább déli szakasz a favorit. Azért Balcsikot visszatérően megnézem, nem nagy távolság, egy napot megér.
Sokan csodabogárként tekintenek rám, mintegy lenézően hogy a Balkánt szereted? Igen, az fogott meg és nem Olaszország vagy Spanyol, bár voltam azért ott is, meg a Francia Riviérán is. Ha ezen vita támad társaságban nem tudom, de nem is akarom megmagyarázni senkinek, hogy miért. Csak. Valaki vagy érzi, vagy nem. Ha nem érzi minek magyarázzam, vagy győzködjem, nem ér annyit.
Én elégedett vagyok, mert mindent első bulgáriai nyaralásomhoz viszonyítok.
Az 1987-ben volt, szakszervezeti üdültetés keretein belül. A szobának nem volt vécéje, a folyosóra kellett menni, s az ottani vécé olyan szint volt, mint egy akkori magyar vasútállomáson. Fürdőszoba közösen volt 2 szobának, s a csempék koszosak voltak benne. Meleg víz nem volt állandóan. A szobában a szekrényben éjszaka furcsa lények mozogtak, az egyik ki is harapta a feleségem egyik nadrágját. Az ágynemű kb. 10-éves volt (bár tény: ki volt mosva).
Az étkezés szintén borzasztó volt: kevés és rossz. Rosszabb volt, mint a balatoni szakszervezeti üdülőkben, pedig ott is nagyon keményen küzdöttek a legehetetlenebb étel és a legrosszabb kiszolgálás díjáért. S nem adtak kést az étkezésekhez. Megkérdeztem az egyik szigorú pincért, miért nem adnak kést, mire azt a választ kaptam "mert ha adnánk, maguk ellopnák".
Ráadásul az 1987 volt, s gyakorlatilag nem is volt alternítav étkezés. Volt a településen összesen 1 darab pizzéria, ahol olyan másfél órás sorbaállással pizzához lehetett jutni, meg egy halsütöde, de az bezárt délután 5 körül.
Szerintem ennek a *-os vitának nem sok értelme van. Országonként más és más a színvonal, ahogy írod. A kérdés az az, hogy ki hogyan szocializálódott. Természetes, hogy aki az itthoni életben is extra igényekkel lép fel és él is (mert megvan rá a pénze) az kint is ugyanazt várja el. Neki az a természetes, amit megértek és nem kifogásolok, az ő dolga. Kinek milyenek az igényei. Én például "fapados" vagyok. Legyen tiszta a szállás, legyen megfelelő tisztálkodási lehetőség, legyen egy kényelmes ágy. Aki meg a Balkánon éhen akar halni az vagy válogatós, vagy hülye. Voltam már pl. spanyolban ott 3*-nak minősített ősrégi mozaikpadlós, de tiszta szállodában, sőt katonakorombeli vaságyon aludtunk (kényelmes volt) ahol szuper volt a félpanzió, mennyiségre és minőségre egyaránt. Minden esetre fiatalabb koromban, mikor még vonatoztunk (nem volt kocsim) akkor azt fogadtam el, utána meg a 120-as Skodát és Dáciát (nyilván légkondi nélkül) most meg azért az elmúlt 25-30 évben a mindenkori esedékes gépemmel. amivel nem két nap a lejutás, hanem határforgalomtól függően 12-16 óra akár egyben lenyomva.
Aki az Allt szereti menjen oda, aki meg kóricálva szedegeti össze, hogy mit eszik az megint az ő dolga. Egyébként, mint már korábban írtam a szabadság megfizethetetlen, hogy nem vagy kajaidőhöz kötve.
Én 2x követtem el a 4*-os hibát ilyen turistagyári tengerparton. Mentségemre közlöm, hogy Hilton Long Beach volt az első Hurghadában. A csalódás miatt a következő évben 5*ba foglaltam Alanyába! A foglalást az azóta megszűnt Green Travel intézte, mégsem volt helyünk! Jobb híján mentünk a szomszédos 4*-os hotelba. A tapasztalat: Soha többé! Bulgáriában nincs tapasztalatom csak a 4*-os turistagyári szállodákra reagáltam és lehet, hogy az én hibám, hogy az ebédről megmaradt sült krumpli kecsap vacsorára és egyéb igénytelenségek az én túlzott igényeimnek tudhatók be. Itthon egy Batthyány kastély, vagy egy Károlyi kastély Parádon ég és föld pedig 4* van ott is ha jól emlékszem! Voltam mindkét helyen.
Azon túlmenően, (hogy lehetnek problémak) vannak olyanok akiknek semmi sem jó, kis pénzért csodát várnak. Össze kell vetni a hazai árakkal, kínálattal, ha egyáltalán itthon találsz ALIT.
En voltam itthoni negycsillagosba, kinti négy és három csillagosba. Nincs óriási ķülömbseg szinvonalba. Itthon általában az ebéd fizetős és minden ital fizetős.
Az egész Napospart egy túristagyár, csodát ne várj sem aliba sem egyéni etkezesbe. Nekem mindkettő megfelel, én szeretek oda jarni. Bármelyik megoldást javasolni lehet, ALIT és az egyéni ellátást is.
Sunny Beachre megyünk, de még szállás foglalás előtt állunk. Miért ilyen rosszak a 4 csillagos szállódák értékelései ? (booking) Nagyon le vannak húzva, ennyire túl vannak csillagozva ? Többen írták ,hogy az "ALL inclusive" ellátás több helyen nagyon gyenge és nem is érdemes ezt választani.
Én azt gondolom csak az magas életszínvonal ami elfedheti a problémákat a Balkánon! Lásd a Flamand-Vallon, Német-Francia, Skót-Angol, Ír-Angol, Spanyol-Baszk-Katalán ellentétek is oldhatóak lettek miután nyugat Európa életszínvonala tartósa elugrott. Bár valahol olvastam, hogy a Balkánon jól szeretnének élni és úgy gyűlölni egymást! Csak, hogy legyen Bulgária is! Te egyébként úgy gondolod, hogy szláv Makedónia Bulgária szerves része lehet még?
A balkáni háborúban való bolgár vereség oka nagyrészt a bolgár vezetés.
Először is kötöttek egy iszonyúan rossz megállapodást, hogy mivel a bolgár hadsereg a legerősebb, ők fognak támadni a legerősebb fronton, azaz Trákiában. Így Macedónia maradt bolgár haderő nélkül, ami abszurdum.
Másrészt amikor kiderült, hogy ez hiba, a bolgár vezetés plusz hibával tetézte: szembefordult mindenkivel, hogy akkor győz majd. S hát nem győztek, mert annyyra mégse volt erős a bg haderő. Nem tudott egyszerre a szerbekkel és a görögökkel megküzdeni, plusz közben a románok is beléptek a háborúba, a szerb-görög oldalon, s Szófiáig haladtak gond nélkül.
Pont ahogy ma is marhaság pl. a szerbek egyesülésének vagy az albánok egyesülésének akadályozása. Úgyis be fog következni mind a kettő, csak felesleges konfliktusok után.
Akkor is ez volt. A nagypolitika jellemzően csak 10-20 évre számol előre.