Tudom, hogy nem kielégítő válasz a kérdésre az, hogy "Nem láttam ilyent." De ha senki sem jelentkezik fényképpel, vagy legalábbis olyan állítással, hogy ő látott olyant, az valószínűsiti a nemlétet.
Én úgy tudom hogy eredetileg az Eams kocsikból összesen 900 db készült illetve került a MÁV-hoz annak idején. Ezen kocsik közül már sokat le selejteztek párat fotóztam néhány éve Moha-rakodó állomáson "S" betűsként. 2009. utáni években elhatároztam hogy megpróbálom össze fotózni az egész sorozatból a legtöbb meglévő példányt de sajnos a környékemen a legtöbb ilyen kocsi csak cukorrépa szállításkor került a látószögembe vagy amikor épp el autóztam Dunaújvárosba. Szóval nagyjából nekem olyan 100 db képem lehet ezen kocsitípus példányaiból.
Azt megemlíteném hogy időközben 150 darabot átépített a MÁV valamikor Tams elnevezéssel ebből az Eams sorozatból. Régebben említette valaki hogy 1 kocsi lett selejtezve a 150 darabból a többi rendben közlekedik. Ezen kocsik is jobbára Dunaújváros környékén mozognak.
Az Eams kocsikból mára jó ha a felük megvan még - tehát kb. 450 - 500 darab. ( Ez az én becslésem ).
Van még minden vonalon Ks és Faccpp kocsi, amik használatban is vannak. A saját, kisebb pályás munkákhoz elegendő, a nagy vágányzárakhoz meg a kivitelező intézi a vontatást és a kocsikat.
A jellegrajz albumokból ('67 + '75) nem derül ki, hogy a lengyel gyártmányú Kzm kocsiknak volt-e fékházas vagy fékállásos változata. És ha ház, akkor fa bodega, vagy fém bódé?
Kérem, aki biztosat tud, az ne titkolja! És, bár hiszek a szónak, de örülnék egy képnek.
Ha erre gondolsz itt, az a csapágyház (avagy csapágytok), a tengely csapágyazása van benne. Siklócsapágyazású kocsiknál az aljában kenőolaj és egy rugós kenőpárna van.
Sziasztok, elnézést a kontextus nélküli kérdésért, de tudtok esetleg súgni, hogy mi a neve és funkciója annak a kis dobozkának (szelencének?) ami a képen szereplő Grnh kocsin is látható a tengelyek végénél, a kerekek külső oldalán?
Isten Őrizz, hogy okoskodjak, ,vannak itt nálam jóval felkészültebbek. Ha te az eredeti L /L 139243 67-es kocsialbum, Róbertke betett képe/keresed, azzal volt egy nagy bibi, márpedig 1800 mm volt a rakodónyílás , amin könnyen szaladtak be a bocik mert, ez egy marhavagonnak épült. Majd 1957-ben , UIc döntvény lett a G sor. kocsiknál a 2000 mm. -es rakodónyílás, és még rengeteg változás! Az 1959-től gyártott lengyel kocsik, már megfeleltek ennek, és nem is hasonlítanak erre az L kocsira, és G sorozatúak lettek.
Viszont azt is láthatjuk, hogy a MÁV, a fuvaroztatóknak, a 80-as évektől ugyanezt a kocsit ajánlja , G 149 5000 sorozattal, de már 2000 mm -es rakodónyílással! Csak nem átépült, mert a marhákat már nem kellett annyit cipelni, a G pedig nagyon kellett? Le kéne mérni az ajtónyílásokat.
Az Albertmodell száma, aki fényképet is tesz a modellek mellé, 22-55 149 5716-9 ami így lehetséges!
- Má, csak az a baj, hogy szerintem a Kleinmodellbahn, az eredeti kocsit építette, a keskenyebb ajtókkal, ami így ep III ban hiteles.
A képen a 42 55 149 5723-1 Gg látható, ami gyönyörű, imádom, de ugyanaz a probléma fenn áll,- szerintem!
Igen jól ismered a német kocsikat, én csak úgy lesek...
Teljesen logikus, hogy egy Wehrmacht kocsi, amit a háború végén gyártódott, valamiért itt maradt. És az is, ha ez még egy kicsit hosszított változat, jobban lehetett rá építeni egy peront is.
A DRG (személykocsi) számozási rendszerében a 900.000-es csoport a Wehrmacht járműveit jelölte. Az pedig nagyon kesze-kusza. Azt zabráltak, amit éppen elveszítettek. Ámde 1944-ben lehetett friss renndelés is.
Mit gyártottak akkoriban?
MCi-43, ami a Leipzignek a perontartók 2×100 mm-ével hosszabb változata. Utasforgalomra vagy sebesültek szállítására használt szekér.