Szerintem vegyél egy jégkrémet és nyalogasd el, az majd lehűt. Egyébként miért gondolod, hogy ebben az érzelmekkel felfűtött stílusban különb vagy annál mint akiket kritikával illetsz? Azért mert így irogatsz azt hiszed hogy igazad lesz bármiben, vagy legitimizálódik a felháborodásod?
Tudod az igazság valahol a két véglet között van. Te nem ott vagy, hanem a szélén, azokkal együtt akik habzó szájjal azt figyelik, hogy mi mikor narancs meg piros azon a térképen. A másik véglet meg a "minden rendben van", meg "nincs itt néznivaló" típusú bólogatók. Nekik sem gondolnék igazat adni.
Én sem nézegetem vasárnap esténként a Google dugófigyelőt, pedig az Siófoktól Fehérvárig piros minden egyes nyári vasárnap délután. És akkor mi van? Tudom, ha hétvégére lemegyek a tóra autóval, akkor hazafele minimum 3 de 4 óra lesz az út, és fix, hogy Aligától ácsorgás van. Ha vonattal megyek, akkor is tudom, hogy 20-30 perc késés benne van a pakliban. Ennyi. Csodák nem lesznek. Ha egyszerre sok ember akar valahova utazni, ott fennakadás lesz.
Ok, és? Mit nyert a vasút, mit nyertek az utasok a megszüntetésükkel, ha a Kék Hullám menetrendje eddig ezzel a 2 megállással együtt is GYORSABB VOLT, mint a kivételükkel?
8500 ember, pedig akkor is 8500 ember, akárhány vonatra osztod el. Nyilván lehetett volna úgy is csinálni, hogy csak minden második vonat álljon meg, most viszont a 24 vonatból lett hajszálpontosan NULLA, nuku, megszűnt a közvetlen kapcsolat Budapesttől, Székesfehérvártól, a teljes nyári szezonban. Miközben az előszezonban érdekes módon senkit nem zavart ez a két megálló, igaz, akkor még nem volt drót, amihez villantani kellett volna valamit a menetrendben.
Ha megnézed Zánkafürdőt, ott biztos nagyobb össz utasszám jön ki egész évre, miközben a legtöbb vonat úgy állt és áll meg ott most is, hogy konkrétan NULLA ember száll fel vagy le, mégis minden vonat megáll, miközben csak néha-néha van egy-egy gyerekcsapat, aki igénybeveszi.
De a lényeg, amire valamiért senki nem akar válaszolni, hogy mi a nyereség? Eddig meg tudott állni a vonat ezekben a megállókban, most jött a hatalmas fejlesztés, amikot Füred után lassabb lett a menetrend, és jéé, már nem tud. A szerencsétlen nyaralók - jórészt öregek - meg gyalogoljanak.
Ja, vagy várják meg füreden az 1 órával később érkező személyt.
Pontosan tudom mi mennyi, évek óta utazom erre, rendszeresen. Jó, most a járvány alatt nemigen, de nem is nagyon lehetett.
Ne az előszezoni menetrenddel hasonlítsd össze, mert az jobb mint a nyári. Nyáron Akarattyára és a többi helyre amit írtam, csak Katicával tudtál menni, és ott bizony kijön a -20 perc. Legalább a MÁV-nak hidd el: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balatoni-nyar-2021 (igaz, ők is szoktak csúsztatni).
A Tekergő mindig is a gyorsvonati megállási renddel közlekedett, eddig sem volt napi kettőnél (pénteken talán háromnál?) több, és az egyik leglassabb eljutást adta, nem véletlen elsősorban csoportoknak és bicikliseknek volt szánva.
Utána számoltam, ha 2019-ben 8500 volt az éves utasszám, és feltesszük, hogy kizárolag a nyári menetrend 70 napja alatt utaztak csak utasok, amikor is naponta 24 vonat állt meg, akkor az jön ki, hogy vonatonként 5 ember szállt felt Badacsonyörsön és 2 Szepezdfürdőn.
Milyen 20 perc? 8 perc, nézd meg a június 19. előtti menetrendet, még elérhető.
A Kék Hullám azért hagyta ki a füred előtti megállókat, mert ezek kiszolgálásra eredetileg a Tekergő szolgált, amit évről évre szép fokozatosan elsorvasztottak, mire maradt belőle 1 db vonat hétvégén.
Az volt az eredeti koncepció, hogy a Tekerő füred előtt áll meg a part mentén, után pedig gyorsaként csak pár helyen, a Kék Hullám meg pont fordítva.
Végülis az is egy módja a "fejlesztésnek", ha a jól működő struktúrát szép fokozatosan lerontjuk és aztán valamit visszahúzúnk belőle és máris lehet villogni, hogy milyen nagyot fejlesztettünk, miközben összességében minden rosszabb lett, mint pár évvel korábban volt.
Az össz valódi "nyereség" az a 8 perc füredig, erre lett beáldozva minden.
Amúgy meg annyira süt ez a tipikus "Pestről nézve", vagy "messziről jött ember" hozzáállás. Aki fel sem fogja, hogy esetleg itt is élnek emberek, akik mondjuk nem csak nyáron akarnák használni a vasutat.
Vannak akik úgy gondolják, hogy télen nem csak a drótot kellene leszedni, hanem még a síneket is fel. Én meg leírtam már, hogy az északi parton kb. pont ugyanannyian laknak Siófokig, mint a délin Füredig, illetve Tapolcáig, mint a Délin Szentgyörgyig. Lásd: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152302915&t=9169299
Szóval akkor mi indokolta nyáron a déli parton a 2x-es kínálatot? Hogy egész évben ott két óránként van gyors, amiből itt volt naponta kettő? Ha ennek az ára, hogy legyen drót, akkor legyen drót. Lehetett volna normális szolgáltatást nyújtani dízellel is, valóban, csak senki nem akart.
Aha, van személyvonat. Balatonfüredtől, 1 órával a Kék Hullám után. Még Székesfehárvártól is megszűnt a közvetlen kapcsolata ezeknek a megállóknak.
Ja, ez szolgáltatás 2021-ben.
Nem alapjog, hogy megálljon a Kék Hullám, a nyári szezonban, balaton parti megállókban? Eddig miért tudott megállni, mióta csak létezik? Ez volt a Kék Hullám egész koncepciója, hogy Füredig csak 1 helyen áll meg a parton, Füredtől meg mindenhol.
Alapjog, bazdmeg! Annak a több ezer embernek mondd ezt, akik szívnak emiatt.
De újra kérdezem, sokadjára, mi lett az a kurva nagy nyereség, ami miatt ezeket a megállókat mindenképp törölni kellett, miközben eddig ezzekkel a megállókkal EGYÜTT is 2 perccel gyorsabb volt a vonat füred után?
És a tó keleti oldalának pedig ne mondjuk már, hogy -20 perc nem fejlődés. Igen, nyáron az a groteszk helyzet volt, hogy Akarattyára, Kenesére, Fűzfőre, Alsóörsre rosszabb volt az eljutás, mint szezonon kívül.
A kék hullám ugyanis ezeket szépen kihagyta, a Katica pedig borzasztóan lassú lett az utóbbi években. Almádi és Füred valóban nem nyert annyit, de az azért pozitív, és úgy vélem a forgalom nagyobb részét is ők viszik.
Azt elfogadom, hogy ez nem feltétlenül a drót miatt lett így, azt is hogy nem így kellett volna elkölteni, de ne mondjuk már hogy minden rosszabb lett.
De megnéztem, téli időszakban legalább 10 pár vonat megáll, szóval az, hogy vonat sincs, nem teljesen igaz.
Lehet én emlékszem rosszul, de sehol lett amúgy írva, hogy Füred-Tapolca között bármilyen fejlesztés történt. A közleményben is annyi szerepel, hogy Füred és Tapolca között gyakrabban járnak a vonatok, ami ezt a két megállót leszámítva igaz is.
Nyugi, le fogom írni még nagyon sokszor. Sőt, kb minden alkalommal le fogom írni (vagy én vagy más) amikor valaki idejön tolni a sikerpropagandát, hogy mennyire örülni kell ennek a szarnak.
Nem tetszik? Tiltass ki.
De ha tudod, nosza, védd meg érvekkel, tényekkel, bizonyítsd, hogy mi a jó ebben, hogy mitől sikerült jól, minek kell örülni. Ez a sértődött vernyákolás engem totál hidegen hagy, ha örülni akarsz neki, örülj magadban, vagy dolgozd fel a tényt, hogy mások nem értenek egyet veled. Ha ide jössz tapsikolni, számíts rá, hogy lesz aki nem fog veled tapsikolni. Ha tudod, indokold, hogy te miért tapsikolsz, erről szól egy vitafórum, nem arról, hogy sértődötten hisztikézel mert nem örül veled mindenki.
Ha ezt nem tudod lelkileg feldogolzni, akkor a nevem melett találsz egy hozzászólások elrejtése feliratú gombot, azt megnyomod szépen és máris megkímélheted az érzékeny kis lelkedet a valóságtól.
Kíváncsi vagyok, amikor majd te ülsz ott a csodás drót alatt 40 percet állva, akkor is ilyen boldog leszel-e. :)
Ezekben a megállokban télen is 2 óránként volt vonat, csaxolok.
Nem biztos, hogy a késési statisztikat a legmelegebb napon kéne készíteni, varjunk még, a szombat eleg jol sikerült, a vasarnap mar nem. Az sem igaz, hogy csak itt van ma késés, mert a 60, 120, 10 is eleg narancssargás...
Badacsonytomaj 2019-ben ~30 ezer, Balatonszepezd ~15500 körül volt.
Menetrendi témában nem szeretnék álláspontot foglalni, mert egyrészt olyan úgy sem lesz, hogy mindenkinek minden igényét kielégítse az, másrészt én úgy látom, hogy az is kevés lenne, ha 5 percenként mindenhol megálló 20 kocsis vonatok járnának 260 km/órával.
Ezek a számok úgy lennének érdemben értelmezhetőek, ha a többi állomás adatait is ismernénk. Ráadásul télen nemhogy utas nincs ezekben a megállókban, de vonat se volt eddig se, tehát ezek a számok valójában a 2-3 nyári hónap forgalmát jelentik, ami már nem tűnik kevésnek, főleg, hogy itt nem naponta utaznak az emberek, hanem jellemzően 2-3 alkalommal a szezonban, vagyis ez alapján a megállások megszűnése fizikailag több ezer embert érint, akiknek jelentős sérelmet okoz, hogy a céljukhoz jóval messzebb áll csak meg vonat.
És mi az előnye a megszüntetésnek?
A Kék hullám menetrendje(!) füredig 8 perccel lett gyorsabb. Füred után, a kihagyott megállások ellenére is lassabb lett 2 perccel (a menetrend), mint az előszezonban, amikor még megálltak mindkét helyen a Kék Hullámok.
Tehát sokkal-sokkal szarabb lett alsóhangon is több ezer embernek, miközben jobb igazából senkinek nem lett, de aki mázlista és nem késik a vonata, annak füredig is alig érezhetően lett csak jobb (nem a megállók kihagyásától) füredtől meg kb ugyanolyan.
Ma pont a témában jött egy kérdés, így tudok neked válaszolni. 2019-ben Badacsonyörsön ~8300 fő volt az éves utasszám, Szepezdfürdőn ~3800 körül. Ez napi átlagra lebontva 22 és 11 fő körülbelül. De, hogy ne érjen a vád, hogy az évesbe nyilván benne van a téli időszak, mikor kutya se utazik arra, 2019-ben a 65 darab balatoni állomás és megállóhely közül Badacsonyörs az 58., Szepezdfürdő a 60. helyen állt az utasforgalmi listán.
Neked nagyon nem találták még meg a szükséges gyógyszereket.
Szerintem írd még le tízszer, mennyire szar ez a projekt és te mennyire megmondtad már az elején, és akkor hátha minden megjavul. Hátha jön valaki, aki leteszi a hiányzó huszonx milliárd forintot és a pálya is ki lesz cserélve a vezeték alatt. De addig is mindenkinek a k.va anyját, aki ezen dolgozott és örülni mer az elkészültének. Nekem is.
Ja, és szar a projekt, leírom helyetted is még egyszer, ne fáradj.
30-40 perces késések vannak jelenleg is, egy rakás vonatnál itt, az ok: "Időjárási ok miatti késés".
De érdekes módon ez csak pont ezen a vonalon van, ezek szerint csak a Balaton északi partján váratlanul nyár, az ország többi részén nem. Tényleg, ki gondolhatta volna előre, hogy június közepén esetleg meleg lesz?!
Vicc ez az egész, csak nem tudok röhögni rajta, mert mindjárt nekem is mennem kell itt.
Az megvan, hogy azok a pontok a térképen több száz embert jelentenek? Akik azért szívnak a kánikulában, mert erre a minden elemében elbaszott, hulladék projektre lett kiöntve az ablakon az 23 milliárd, amit valódi, érdmi előnyeket nyújtó fejlesztésre is lehetett volna költeni. Csak épp néhány pártkédernek a villamosítás volt a lázálma, ezért tűzön-vizen át, minden valódi szakembert és szakmai szempontot magasról leszarva és megtaposva, csakazértis ezt kellett megvalósítani, bármi áron. Hát itt az eredménye.
Erről ugattunk itt sokan az első perctől kezdve, de nem csak mi és nem csak itt, az összes szakmai újság is ugyanígy előre jelezte, hogy ez egy alapjaiban elhibázott projekt így, ebben a formában.
És jéé, most kezd szépen beigazolódni, hogy igen, valóban az lett.
Egy ilyen összegű fejlesztés után, itt nem lehetnének ilyen mértékű késések, közvetlenül az átadás utánl! Ilyen basszus uganda külsőn nem elfogadható, nemhogy Európa közepén! Még megállásokat is kihagytak, ki tudja hány embert vérbe szivatva ezzel a nyári kánikulában, mert attól majd tarthatóbb lesz a "fejlesztés" utáni, amúgy is lassabb menetrend. Hát ennyire lett tartható.
Ennek kéne most tapsolni, hogy hujj de jó lett, jajj de jó? Itt valódi emberek szívnak, nap mint nap, ez egy szolgáltatás, amiért emberek fizetnek, nem egy terepasztal.
Vannak indokolatlannak tűnő (értsd nincs keresztező vagy előző vonat) 15-30 perc várakozások a nap folyamán Almádiban, Fűzfőn és Csajágon. Mégse olyan jó a rendszer, mint hittük?