Ahogy Murphy nem mondta...ami nincs...az nem is romlik el...
Nem ponta szilárdtest relére gondoltam...
Hanem 0 ohm átmenetü FET-re...
Manapság az összes motorvezérlőbe ezt rakjuk...de nem fog eltelni az az idő, amikorra (főleg garancia időn belül) tönkre megy...de tönkre fog menni, mert semmi sem örök, csak az ami nincs is...
"de van már olyan "elektonikus egység" ami ezt is simán kiváltja...ja...csak az is elektronikus..."
Igen, szilárdtest relét is tehettek volna bele, de az én BSI-mben valószínűleg egy olyan is távozott az örök vadászmezőkre, csak még nem javítottam meg. Ahogy Murphy mondta: Ami elromolhat, az el is romlik. Csak az "újkori" elektronikák még inkább. :-P
Akkor mindkettő alapos relé csere érett lesz...még szerencse, hogy "ingyé" van a melóhelyen bele a cucc...
Elég szerencsétlen tervezés ez igy...de kb itt kezdődött a "tervezett avulás"...és tart is még pár évig...a teljes vellanyos átállásig...
A jó öreg, sima 1.9TD Xantia (automata váltós) meg csak megy...és...megy...a világból is kimegy...mert egyetlen "ku...va" vezérlő sincs benne...
Na, ide fejlődött a sok fos, parasztot vakító elektronika...
Mindenesetre köszönöm!
Kidobálom az összes relét...mert ez a legegyszerübb "elektromos kapcsó"...de van már olyan "elektonikus egység" ami ezt is simán kiváltja...ja...csak az is elektronikus...
A kinti egység (BSM) egy vezérelt relémodul, úgyhogy a közvetlen reléje a fényszóróknak abban van. Azonban a kivezérlését a BSI végzi és a Com2000 áramellátását is. Nálam egyértelműen a BSI-ben akadt be egy relé, ami miatt bekapcsolva maradt a fényszóróm. Talán a kivezérléshez tartozott, talán a kormánykapcsolóhoz, ezt most nem tudom, de a lényeg, hogy a rákoppintásra abban engedett el egy relé, és aludt el a fényszóró kint. Aksisaru le - fel nálam is megvolt, csak én egyszer csináltam, nem vacakoltam többel, hanem rögtön a BSI-hez mentem.
Feltehetően más hibalehetőség is szóbajöhet, ez csak egy eset volt.
Azóta nem ismétlődőtt a hiba, de éjszakára töltőre tettem az akksit, mert azért csak majd egy órát égtek a lámpák, a napi haza ut meg csak 10km!
A relé szerintem is a kinti vezérlőben van, mert szintén itteni segitséggel ott lett összekötve a tompitott mellé relével az együtt világitás fényszóróval.
Nyilván nem a beépitett cucc okozta a hibát, mert csak a tompitott maradt bekapcsolva!
A kormány kapcsolót már szedtem szét, mert csak 1-2-t indexelt, mikor megvettük, meg gyujtás ráadáskor időnként bekapcsolta a lámpát is, de azt sem mindig...viszont akkor ment is a visszajelzés és ajtó nyitáskor sipolt is, ahogy kell...viszont gyujtás levételkor ki is kapcsolt a lámpa, de a karral be sem volt kapcsolva...
Szép nagy, négyzet alakú, középen lukas panel van benne, tele icvel...
Sikerült is redbe tenni a kapcsolókart, azóta minden jól müködik rajta!
Szerintem majd ha nem kell naponta mennie a gépnek kikapom a kinti vezérlőt és alaposan a körmére nézek!
A kormánykapcsoló tuti jó, hangjelzés nem volt ajtó nyjtáskor...ezért nem is vette észre a boszorka (meg reggel úgy állt meg félhatkor, hogy a nap is rásütött szemből).
De 6:10-kor már irták a céges oldalon, hogy ég a lámpa...fotó, miegymás...én néztem rá itthon a facen, úgy lett időben elháritva a baj.
Kopogtatás nem volt...csak kétszeri akku saru levétel, a második vagy 2-3 percig és az megoldotta...
De estére majd alaposan a körmére nézek a taligának...is...
Ha igen, akkor a kormánykapcsoló hibája miatt is csinálhatja, de a BSI-ben is beragadhatott a tompított reléje. Én is jártam már úgy és ahogy a koppintást írták korábban, én a BSI aljára csaptam oda egyet, mire kattanás és elaludt a lámpa. Azóta jó. (1 éve volt)
Nem lehet, hogy csak a relé van besülve kicsit? Első ködlámpával jártam úgy, hogy kormánykapcsolóról lekapcs, és szépen világít tovább. Relére egy kis kopp, és sötét lett. Csere.
Ajjaj ! Annál a motornál ez sajnos jellemző probléma szokott lenni. Első körben ne járj vele ! Kell mérni rajta műszerrel olajnyomást. Ha valóban alacsony, akkor nagy valószínűséggel a hengerfejben a vezérműtengelyek illesztésével van gond. Ha ez a hiba áll fenn és úgy járatod, az egész motor a kukában köthet ki. A lehetséges javításokra majd a szerelő vagy a gépműhely mond lehetőségeket.
Ha műszerrel mérve jó az olajnyomás, akkor jeladó hiba állhat még fent.
Bocs, csak most kerültem gép közelbe, így a válasz kicsit okafogyott. Igen előre néz a doboz, viszonylag könnyű megközelíteni. (én levettem a lökhárítót is)
Én levágtam a kábelköteg végéről mindent, és úgy raktam rá új sarukat. Nem csak rápréseltem, hanem forrasztva, zsugorcsövezve, majd úgy be a reléfoglalatba, nyilván új relékkel.
Van egy 1.4 benzin 206-osom! Alacsonyabb fordulaton (2000-es fordulatszám alatt) gyorsításnál elmegy az ereje. Ilyenkor elveszem a gázt, és és újabb gázadás után általában észhez tér, és rendesen el kezd gyorsulni az autó.. Magasabb fordulaton nem csinálja. Néha megállásnál, ha kinyomom a kuplungot le is áll a motor! Hiba lámpa nem világít, az alap dolgok ki vannak cserélve.. Kicsit olyan, mintha nem kapna elég benzint.. Valakinek nincs ötlete?