Akik szeretik a By,Bhv,Bo,Bx.....
Mielőtt feltennéd a személykocsikkal kapcsolatos kérdésed, kérjük, nézz szét az alábbi oldalakon, mert lehet, hogy megtalálod rá a választ!
Kocsik adataival foglalkozó oldalak:
http://vasutikocsi.atw.hu/
Személykocsi fővizsgák: (KISABLAK)
Cseh összefoglaló a MÁV-Start járműveiről:
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_dd.php
http://www.vagonweb.cz/popisy/MAV_START_osobni_vozy_rd.php
CFR tulajdonú DRG csukáról eddig nem volt információm. De hajlandó vagyok minden újat elfogadni.
Ellenben ez a jószág soha nem volt német. A Hecht-eken kétszárú létrán lehetett a tetőre jutni. Ennek a végén féloldalas hágcsó van. Az említett nő csípőjénél pedig látni vélem a hatalmas román csapágyfedelet.
Tehát ez egy vásárolt halacska. Akkor viszont hét fülkéje van, és nagyon becsapós a perspektíva.
Ui.
A B4ü-22 nyolc teljesen egyforma szakaszt (és ablakot) kapptt.
Pont arról nem vagyok meggyőződve, hogy ez egy DRG eredetű Hechtwgen. Ugyanis a német kocsik ajtajai kifelé nyíltak, a románoké befelé, márpedig a képen nem látható az ajtószárny - csak nem vették le... :-) Meglehetősen valószínűtlen, hogy a háborút követő 1-2 évben nekiálltak volna átbarkácsolni az ajtót.
A CFR vett a németektől Hechtwageneket - némileg eltérőket a DRG-sektől. Ilyen volt az ajtók nyitási iránya, valamint a kocsi két végén a WC-k eltérő mérete. A kocsik 7 fülkések voltak, függetlenül, hogy BCa, vagy ABa, vagy Aa. Ami képet betettem, az egy echte román Hechtwagen. De a Vecsésnél összetört ABALD 30473-as is ilyen volt.
Szerintem is román tulajdonú DRG csuka. Az ajtó mellet van a RIC tábla aztán BCAFLD. A hölgy feje pedig pont kitakarja az osztályjelzést, ami szerintem 2. vagy 3. osztály ezen a végén. A csuka mindenestre egy 10 ablakos C4ü-23. Az ablakok keskenyebbek, mint a hétablakoson láthatóak és szabályos egyforma távolságra vannak egymástól. Nincs másik olyan DRG típusú csuka, ahol hat pontosan egyforma keskenyebb ablak pont azonos távolságra lenne egymástól és csak utána változna az ablak kiosztás. Ezért ennek 10 ablakosnak kell lennie. Szerintem ez a vagon pontosan olyan mint a MÁV Hungária Cau5775 volt. A német fórumokon is téma volt a román illetve a szerb csuka vagon. Ott leírták, hogy a CFR és a CES vásárolt ilyen csuka vagonokat az 1920-as évek közepe-vége felé. Sajnos nem sok adat és szinte semmi kép sem maradt fenn róluk, de egy konkrét CFR pályaszámot említenek: BCAFLD 79108. Talán pont ez van a képen.
Peched van, abból pont egynek se. Hat Bahvé és két Bahvl van csak - ez utóbbiról még soha nem láttam fotót. Mindegyik 1962-es, a Bahvl 4237 az 1962.04.20, tehát ez utániak. Talán másnak van valami adata.
Belül alapvetően fülkés, hálókocsis elrendezés, a közepén két vagy három fülke egybe van nyitva szalonnak, de úgy, hogy a két oldalán megvannak az ágyak. Egyszerű szürkésfehér farostlemez burkolat (az a "spriccelt" típus), vörös csíkos mokett huzatok rémlenek... de én is jó 24 éve jártam benne. Jövő hét közepén megnézem a régi fotóimat, hogy van-e, amin egy kicsit látszik, hogy hol van benne a szalon.
Kutatáshoz talán egy kis segítség lehet, hogy most már - igaz, előfizetés ellenében - már olvashatók/böngészhetők/kereshetők az Arcanumon is a Magyar Államvasutak Hivatalos Lapja 1927-1950 közötti számai:
Segítséget szeretnék kérni !Erről a kocsiról valakinek több képe nincs véletlenül ,főleg a belsejéről, elrendezésről , színek .Próbálom modellbe megcsinálni ehhez kellenének a képek.