Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.13 -1 2 164306

Hogy-hogy hová lesznek? Aki tisztként végez, annak egy része eleve úgy jön a Közszolgálatira, hogy valamilyen civil életben is hasznosítható diplomát akar szerezni, és végzés után fel sem avatják, mert azonnal lelép. Ezért lehetett régebben annyi üres széket látni a belső avatáson az avatandók között. Egy részük avatás után kikerül az első beosztásba, villámgyorsan kiábrándul látva a szutykot, és 2-3 év után leszerel. A maradék nagy része 10 év után ki van égve, és azon jár az esze állandóan, hogy hová kéne megpattanni dolgozni. És van egy évfolyamból talán 5 ember, akit tenyerén hord a szerencse, és az elöljáró kegye, akik tudnak előrébb lépnni, esetleg magasabb iskolába járni. Tudnék arról írni, hogy valaki leszerelés után egész Ausztáliáig szaladt, és talán még most is ott él. A lányok némelyike kifogott magának egy külföldi férjet, és már Németországban, vagy az USA-ban élnek. Az altisztekél ez még egyszerűbb, mert nagyon gyorsan világossá válik végzés után, hogy a fizetés egy targoncáshoz képest is gyíkfing, lakás biztos nem lessz, albérletet nem tud fizetni. Általában becsületes civil szakmájuk az már volt az iskola előtt is, úgyhogy nem meditálnak sokat mielőtt leszerelnek.

Előzmény: megint itt vagyok (164303)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.13 -1 1 164305

Akkor világszínvonalú hadseregünk van. Semelyik hadseregben nincs ennyi magasan képzett diplomás, mit a magyarban. Főtisztek, tábornokok. Világszínvonalú IQ-bajnok hadsereg. Na, legyetek már büszkék, ilyen nincs még egy.

Előzmény: jklmn (164304)
jklmn Creative Commons License 2021.06.13 -1 0 164304

Orbán kotyogta ki a pandémia elleni védekezés kapcsán, hogy hány 2015-2020között leszerelt katonára számíthat. Ebből kiderült, hogy az említett időszakban évente több mint 2000 katona(ti., alti.,szerz.) szerelt le. A néhány száz fős avatottakról esküt tettekről szóló tudósítások nem ellensúlyozzák a kiáramlást.

Előzmény: megint itt vagyok (164303)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.13 -2 0 164303

És mi van a hivatásos állománnyal? Hová lesznek, akik a közszolgálatin tisztként végeznek? Vagy mi van az altisztekkel? Több lett az őrmester és a zászlós? 

Előzmény: Törölt nick (164302)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.13 -1 5 164302

Teljesen mindegy, hogy ki mekkora létszám hiánnyal adta-vette át a Honvédséget. Ha fele ennyi katona lenne, az sem számítana, mert Magyarországon békeállapot van, és senki nem szándékozik megtámadni. Minek legyen több katona, ha normális elhelyezési körleteket, felszerelést, modern haditechnikai eszközöket, a piachoz viszonyított normális fizetést, és ellátást sem tudnak biztosítani a katonáknak. Van egy nagy rakás tábornok, aki csak a száját tudja jártatni, és rohadt okosakat mondani, de egy doboz gyufát nem tudna biztosítani a katonáknak, mert arra sincs joga. A szerződéses katona nem hülye, hanem munkavállaló, aki a katonáskodásból akar megélni. Ha nem biztosít nekik a Honvédség legalább olyan pénzügyi, és szociális ellátást, mint egy magyarországi multi, vagy mint egy nyugati munkaadó, akkor elmennek, vagy inkább be sem jönnek katonának. A legtöbb szerződéses katona tesz rá nagyívben, hogy milyen modern az a fegyver, amit a kezébe adnak, őt egyedül a saját fizetése és jó sora érdekli. Pofázhat a miniszter, de az ellenzék is a haza hős védőiről, amig sok pénzt, és ellátást nem adnak a katonáknak, addig csak süket duma az egész. Olvastad te is az újágcikkben, nem hogy adnának, hanem még meg is kurtítják a járandóságokat.

Előzmény: jklmn (164301)
jklmn Creative Commons License 2021.06.13 -1 1 164301

Hende 3 ezer fős békehiánnyal vette át és 8 ezer fős békehiánnyal adta át a honvédséget.Azóta volt egy bejelentés, hogy 690 fővel nőtt az aktív állomány létszáma, ki tudja mennyi maradt belőle napjainkra, hiszen az elmúlt év is a katonák maximális kizsigereléséről szólt.https://hvg.hu/kkv/20210612_magyar_honvedseg_haderofejlesztes?fbclid=IwAR1Ke72Axosg0Vy3p2XB4njXlTW3FHpHNh5UEfzYQbHwJy5aTq477p9qePo

kisstamas1982 Creative Commons License 2021.06.12 -1 1 164300

Ezen jót nevettem. Láttál te már olyat, hogy tábornokot utcára raktak? Több mint 15 évet dolgoztam a Honvédségnél,de ilyet egyszer nem láttam. Sőt még főtisztet se láttam, hogy utcára került volna. Ha egy tábornok/főtiszt valamit elb*szott azt régen amig még lehetett idő előtt nyugdijazták, vagy most hogy 60 évnél korábban nekik sincs nyugdij szépen átrakják másik beosztásba vagy másik alakulathoz vagy tologatják sokkal jobban fizető külszolgálati beosztásokba egészen 60 éves korukig. Utcára csak a fix szerződéssel rendelkezőket teszik ha hibáznak, vagy valakinek a lábujjára lépnek úgy, hogy nem hosszabitják meg a szerződésüket. Ennyi.

Nagyon ritkán volt, hogy valakit méltatlanság miatt leszereltek.

Ezért is működésképtelen a Honvédség, mert akinek határozatlan idejű szerződése van szinte bármit csinálhat büntetlenül a szolgálatteljesítés megszegését kivéve, következménye nem lesz. Legfeljebb átrakják büntiből másik beosztásba, vagy helyőrségbe.

A külszoglálat meg hatalmas büntetés, lehet hogy ugyan presztizsveszteség, de jóval több fizuval jár és általában jóval jobb munkakörülményekkel is.

A Korom meg 3 évig elbólogat különböző protokolláris rendezvényeken aztán szépen befejezi pályafutását egy jó nagy nyugdijjal.

Előzmény: Törölt nick (164133)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.12 -1 1 164299

Tudod Kovács meguntam a fényezést.  Az egyik szar volt, a másik fos. Mindegyik csak akkor foglalkozott a katonák sorával, amikor szavazat kellett nekik. A kismajom Benkő meg már elhúzhatna a fenébe, az egész életútja az aktuális hatalom seggének a nyalásáról szól. Ez egy olyan pöcs volt már ezredparancsnok korában is, hogy amikor megszólat egy ezredsorakozón, vagy katonai eskükor a katonák vigyorogtak a bajszuk alatt. Ennél a faszinál még az öreganyám is nagyobb hangerővel rendelkezett. Egy tüzértiszt egérhanggal.  Tiszta felüdülés volt, amikor például Mátés őrnagy vezényelt. Különben melyik nyugdíjas összeröffenésen hülyítette a nyugger katonákat, akik különben csak azt akarják tőle hallani, hogy mikor emelik meg a nyugdíjukat legalább a duplájára, és a Honvédség kifizeti-e a temetésük költségét a hozzátartozóknak, a többi maszlag nem érdekli őket. A veszprémi nyugdíjas hülyítésről bőven beszámolt a HM propaganda, de a budapesti Stefániban tartott (megtartották egyáltalán?) gyűlésről mély hallgatás van.

Előzmény: jklmn (164292)
jklmn Creative Commons License 2021.06.12 -1 1 164298

Nincs az a pandémia, atomtámadás, rendszerváltás amit a Sipos féle polmunkások Krizbaival, Széles Ernővel túl ne élnének:https://www.facebook.com/photo?fbid=4352742038112092&set=a.161684540551217

Hiryu27 Creative Commons License 2021.06.12 0 2 164297
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.12 -1 0 164296

Azért annyira bátrak nem voltunk. Csak azt nézték, hogy lenyomtam-e a gyurmába a pecsétnyomómat.

Előzmény: Hehe164 (164295)
Hehe164 Creative Commons License 2021.06.12 -2 0 164295

"Azon sem lepődött meg, hogy a V1 vonalat lepárhuzamosítottuk fejhallgatóra."

Kezdő. :-)

Nálam ki volt hangosítva az egész cucc. (+ a kezelőpultra rákötött walkman) :-) :-)

Előzmény: megint itt vagyok (164294)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.12 -1 0 164294

Na, ja! Gondban voltunk, hogy a csíkos pizsamás elöljáró elvtársnak hogy mondjuk meg, hogy számoljon magában kettőig miután megnyomta a beszédváltó gombját és csak harmadikra kezdjen el beszélni, különben "lemarad" a közlemény eleje. Mondjuk az altábornagy elvtárssal nem volt ilyen gond, mert ő vette a fáradságot és odacsörgött TBK-n, hogy magyarázza már el fiam, hogy működik ez a berendezés, mert sosem értjük az elejét. Azon sem lepődött meg, hogy a V1 vonalat lepárhuzamosítottuk fejhallgatóra. Nem, mintha kíváncsiak lettünk volna rá, hogy mit beszélgetnek, de valahogy nekünk is ellenőrizni kellett a vonalat.

Előzmény: Hehe164 (164291)
Hehe164 Creative Commons License 2021.06.12 -1 1 164293

A polgári alkalmazottaknak már '99-ben emelt a kormány, aztán 2000-ben kirúgta a kilencven százalékukat.

Előzmény: jklmn (164292)
jklmn Creative Commons License 2021.06.12 -2 0 164292

Idézet Benkő Tibor nyugdíjasoknak tartott tájékoztatójából:

A miniszter 1990-től napjainkig egy kormányzati ciklusokra bontott táblázatot is bemutatott a létszám, a haditechnika, a katonai szervezetek, a költségvetés, valamint az illetményfejlesztés alakulásáról. 2010-ig valamennyiben csökkenés volt megfigyelhető, az egyetlen kivétel az 1998-2002-es ciklus illetményfejlesztése volt (az első Orbán-kormány idején). 2010 óta nő a honvédség létszáma, 2014 óta pedig a többi felsorolt mutató is kedvezően változott – közölte.

Valóban, 2002 január elsejével 50%-kal megemelték a katonák illetményét. Ekkor volt a hírhedt két éves (2001-2002) költségvetés. 2002 áprilisában vesztették el a választásokat, addig a 2002-es költségvetésben a bér jellegű kiadásokat nem módosították. Az új honvédelmi miniszternek, Juhász Ferencnek kellett 28 milliárdot összekapirgálnia, hogy a Fidesz által megemelt béreket folyósítani tudja. Akkor ki is emelt bért a katonáknak?

Hehe164 Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164291

"ezt nyilván szűrőkkel végezték."

Nem csak szűrőkkel. Az túl egyszerű lett volna. :-)

Abból indulj ki, hogy a mikrofonba mondott szöveget szalagra rögzítették, és ezt a felvételt darabolták/szűrték röptében.

Ezért volt a hívott félnél késleltetés a hangban, és ezért kellett lassan, gondosan artikulálva beszélni. :-)

Maga az átvitel nem titkosított csatornán történt.

Előzmény: megint itt vagyok (164290)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164290

Nem egyenlő hosszúságú, különböző sávszélességű, a 2,7kHz teljes sávszélességű hangfrekvenciás jelet több részre darabolták, ezt nyilván szűrőkkel végezték. Ezeknek a daraboknak a sorrendjét megváltoztatták, tehát leegyszerűsítve pl. a "katonaruha" szó "hakarutonn" is lehetne. De még mielőtt sikerülne az egyes darabokat megfelelő sorrendben egymás mellé illeszteni, rádiós összeköttetésnél kellene egy SSB demodulátor, azon belül is a felső oldalsáv - USB - kiválasztása, majd az FSK jelet is demodulálni kell. Most jön az, hogy a kulcs szerint a sáváteresztő szűrőket milyen frekvenciára hangolta a berendezés és azok spektruma hogy néz ki, hány Hz- hány Hz-ig. Ezután jön a kulcs szerinti sorrend helyreállítása. 
Ilyen "egyszerű", ezért sajnálják le, mert mást ugyan nem tudnak kezdeni vele, hogy csak analóg. Pedig már az FSK is kétállapotú jelsorozat.

A magam részéről elismerem, hogy ezt jól kitalálták a szovjet mérnökök. A berendezést egyébként Afganisztánban is használták. Egy készletet meg tudtak szerezni az afgánok, de ugyanígy nem mentek vele semmire.

Megjegyzem, ha nem derült volna ki a fentebbiekből, hogy nem szavakat kódolnak, hanem bizonyos sávszélességű és eltérő frekvenciájú hangokat.

Ennyi jutott eszembe abból az oktatásból, előadásokból, amit egy őrmester tartott Tapolcán.

Előzmény: Hehe164 (164289)
Hehe164 Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164289

Ahhoz meg kell tudnod hogy pontosan mi a "darab".

Nem egyforma hosszú darabokról van szó, és nem diszkrét impulzusokból épül fel.

Előzmény: sz332 (164284)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164288

Esetleg meg is próbálhatnád, ha ilyen "egyszerű". Alább egy fájl linkje megtalálható.

Előzmény: sz332 (164284)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164287

A legelső kép bal oldalán felül a kezelőpult, alatta maga a berendezés. A fedelet levehették volna, hogy a kulcskazetták helyei, a két fiók is látsszon.

Előzmény: megint itt vagyok (164286)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164286

Igen láttam a valóságban is, mivel kezelője voltam.

Előzmény: sz332 (164285)
sz332 Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164285
Előzmény: megint itt vagyok (164278)
sz332 Creative Commons License 2021.06.11 -1 0 164284

Igy van, egyszerűen realtime össze kell rakni az egyes darabokat minden lehetséges kombinációban, majd rátolni egy analizátort. Lehet, hogy még optimalizálni is lehet és nem szükséges minden darabot minden darabbal, mert a beszéd esetében egészen szépen kapcsolódnak az egyes részek egymáshoz. Innentől már csak egy speach to text algoritmust kell futtatni, és meg is van a leirat.

Előzmény: Törölt nick (164281)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164283

40 db kétjegyű számról van szó. De nem ismerjük a berendezés működését. Legalábbis mind a mai napig az interneten e készülék leírása, rajza, működési elve nem található, csak annyi, hogy FSK üzemmódban működik.

Előzmény: Törölt nick (164281)
_Berci Creative Commons License 2021.06.11 -8 0 164282

Az Excalibur S "guided munition" hatotavja ~70 km-re nött, valamint kepes mozgo celok eltalalasara is ... (masfel perc ... PzH2000-bol indithato ...).

Excalibur S Testing

https://www.youtube.com/watch?v=KUP6XhnrnY0

Törölt nick Creative Commons License 2021.06.11 -1 0 164281

"mert nem számítási kapacitás kérdése elsősorban a dolog"

Hogy a viharba ne, egyszerűen minden variációt végig kell próbálni. 

Ami régen lehetetlen lett volna, mert nem volt gépi beszédértés, körülményes lett volna korabeli technikával ennyit megcsinálni, óriási apparátus kellett volna ,azért hogy a régen elavult pl egy-két óráig érdekes információt napok alatt megfejtsék.

Manapság azért ez már erősen vicces, csak kicsit jobban, mint a sávfordítós brekegős "titkosítók" voltak. 

Előzmény: Hehe164 (164279)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164280

Amit elvittek az oroszok, állítólag átadták a halászoknak. A volt NDK területén szeméttelepen találtak vezérlőpultot és kulcslemezeket, de készüléket nem.

Előzmény: Törölt nick (164277)
Hehe164 Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164279

Nem "beszédfedő" volt a rendszer.

(Közel) valós idejű titkosított beszédátvitelt biztosított, fix kulccsal. (Kulcsváltásig a kulcs fix.)

A trükk ennek gyors analóg végrehajtásában volt.

Az élőbeszédet változó hosszú pici darabkákra vágta, és a kulcs szerinti sorrendben és hosszban küldte el a darabokat, azaz összevissza.

Ezt a kulcs ismerete nélkül baromi nehéz visszafejteni, mert nem számítási kapacitás kérdése elsősorban a dolog...

Eleve a titkosítás végrehajtásához kellett egy többfejes magnó, igen nagy szalagsebességgel...

Előzmény: Törölt nick (164277)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.06.11 0 0 164278

Ezek többsége inkább digitális üzemmódok dekóderei, akad persze köztük titkosító is, de a T-219 vagy Jahta néven semmi sincs. De mégy úgy sem, hogy FSK üzemmódhoz, mert, hogy a Jahta ebben az üzemmódban működik, de ez csak a rádiótechnikai része. Egyébként már jártam ezen az oldalon. Sajnos ez nem digitális készülék, hanem analóg.

Előzmény: sz332 (164276)
Törölt nick Creative Commons License 2021.06.11 0 1 164277

Dehogy láttam. Az én szintemen az egész Deimost javíthattam, de a kérdéses berendezésnek külön műhely járt.

Amúgy igen, harcászati szintű titkosítás, elég a pár órás védettségi idő. De továbbra sem hiszem, hogy a 90'-es években ez még megfelelő lett volna. A rendőrök hasonló elvű - igaz nem változó kulcsú - beszédfedő (nem titkosító!) rendszere abban az időben minden átlagostól kicsit jobban felszerelt üzletember számára nyitott volt.

Egy akkoriban általam felügyelt URH rendszerben meg már egy PC kártya/Yaesu rádió is tudott ennyit. (Tudott volna, de nem engedélyezték a beszédfedést, ahogy a mostani kormányzati rendszerekben sem a végpontokon történő titkosítást. Van az, ami nem változik...)

Előzmény: megint itt vagyok (164262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!