"Azt gondolom egy ideje, jó lenne, ha tudnánk úgy értekezni, hogy mindenkinél ugyanaz a főző teljesít, akkor lenne igazán mód konkrét főzési paraméterek egyeztetésére, de azt nem gondoltam át, hogy ide Magyarországra ezt a közös nevezőt a Kínai Népköztársaság fogja elküldeni, ami úgy tűnik kiüti a kisüstit előbb-utóbb. Mindegy, a lényeg, hogy haladjon az ügy valamerre.
Nagyon szépen kifejlesztetted, le a kalappal. :)"
Én mondtam, hogy a standardizált alkatrészekből összerakott főző nem az ördögtől való, még ha nem is "optimalizált", ahogy egyesek - amúgy műszaki értelemben teljesen jogosan - itt és a facebookos csoportban is rendre megjegyzik a "rozsdamentes csilli-villi csodákról". :)
A felvetésed amúgy tényleg találó, sokkal könnyebb egyeztetni a friss kínai oszlopos kollégákkal a konkrét főzési lépésekről, mert nagyjából azonos módon viselkedik mindenkinél. Az egyik fórumtárs ezekből a levelezésünkből már készített egy rövid "kézikönyvet" is magának az első főzéshez, hogy legyen miből kiindulni - hőfokok, szeszfokok, idők, vízmennyiségek stb.
Azért reméljük, hogy a kisüstit nem üti ki előbb-utóbb, elférnek egymás mellett békében - ahogy az ember olvassa az angolszász fórumokat, ott is időről időre reneszánsza van a pot stillnek, jogosan. Elfér egymás mellett a két technológia, nem is értem, miért ölik egymást folyton az emberek ezzel kapcsolatban. Ez talán valamiféle vallásháború náluk?
"A saját főző reménye őszintén szólva a Tiédet látva él bennem tovább (épkézláb végösszeg és még magasságra is jó lenne így ránézésre), idén semmiképp nem fog összejönni, de talán jövőre, már ha kereshetlek beszerzési segítségkérés ügyében."
Keress nyugodtan, próbálok segíteni, innét a fórumról (is) már több kollégának közreműködtem valamilyen szinten a kínai oszlopos projektjében - az egyiküknek pont holnap szállítják ki a komplett oszlopát, mások már túl vannak az első próbafőzéseken vele, sőt már versenyre is került beküldésre ilyen próbafőzet. Amint maradéktalanul készen vagyok az én új rendszeremmel, össze fogok állítani egy részletes anyagot, amiben a beszerzés összes tudnivalóját (kitől-mit-érdemes-honnét-mennyiért-hogyan) is le szeretném írni, megkönnyítve ezzel a téma iránt érdeklődők dolgát.
"Juteszembe, fahordó ügyileg van már nálad valami előrelépés?"
A kishordós kísérletek folyamatosan zajlanak a "műhelyben", egyre több fa-gyümölcs kombinációt sikerül kipróbálni, ezek alapján vannak számomra nagyon harmonikus párosítások, illetve kevésbé győztes választások. Versenyre is neveztem kísérleti tételeket, majd meglátjuk, milyen visszajelzéseket kapok róluk. Már szinte 100%-ig biztos vagyok abban, hogy melyik fák érdekelnek nagyobb volumenű érlelésre, tehát a nyár végi/ősz eleji hordórendeléshez a magam részéről határozott elképzelésem van, a méret viszont még bizonytalan, az az idei gyümölcsterméstől mennyiségétől is függ. Annyira beleszerelmesedtem a hordós ízekbe, hogy az idei évben ez lesz a fő csapás, a párlatok jelentős hányada hordóba fog kerülni.
"Volt alkalmad kipróbálni élesben? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy cefrézés után ha szétszeded, nem -e maradnak az esetleges elrejtett zugokban szennyeződések?"
Élesben még nem teszteltem, most került csak beépítésre. De nem nagyon félek attól, hogy rejtett zugokban szennyeződés maradna, mivel ezt gyakorlatilag egy 2"-os golyós szelep, ami egy nagy szilikon tömbben (perselyben?) fordul, és persze a golyó nem csak át van fúrva, hanem 3 irányból "lyukas". Szóval főzés üzemmódban a gőz csak egy könyöknek látja, amin be kell venni a kanyart, mosáskor pedig a víz mindenhová eljut, mivel mind a véghűtőnek, mind az oszlopnak kisebb az áteresztőképessége, mint a mosóvíz beömlőjének, így mindkét irányban teljes elárasztást lehet csinálni, vagyis a T szelepig áll a víz. Az oszlopban a könyökig amúgy is már csak tiszta párlat jut, a gőzből kiváló "kosz" fennakad a buboréksapkás tálcákon - korábbi takarítások során már megfigyeltem, hogy a deflegmátoron túl patika tisztaság van a rendszerben, a csövek falára kicsapódott párlatot a mosóvíz maradéktalanul kiviszi.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Elsőnek egy megbízható termelőt kell keresni, hogy amit veszel, az is legyen. A párlatuk különböző karaktert ad, mint minden más meggy is, de rajtad múlik, hogy tisztán, vagy vegyesen cefrézed. Én a tisztán cefrézést ajánlom, a fajtajellegek megismerése miatt, nekem pl van ami jobban bejön, lehet neked is lesz.
Azt gondolom egy ideje, jó lenne, ha tudnánk úgy értekezni, hogy mindenkinél ugyanaz a főző teljesít, akkor lenne igazán mód konkrét főzési paraméterek egyeztetésére, de azt nem gondoltam át, hogy ide Magyarországra ezt a közös nevezőt a Kínai Népköztársaság fogja elküldeni, ami úgy tűnik kiüti a kisüstit előbb-utóbb. Mindegy, a lényeg, hogy haladjon az ügy valamerre.
Köszönöm szépen (mindenkinek), igyekszem... Perkátára csak az almát küldtem be, kíváncsi leszek mennyire lesz egybehangzó a vélemény.
Ez lesz a harmadik év, hogy cefrével foglalkozok és ugye mindig van hova fejlődni, így nem fogjátok kérdések-beszámolók nélkül megúszni idén sem. :)
Úgyszint gratulálok Neked is, nyilván saját magad főzve még nagyobb öröm a visszaigazolás arról, hogy jót csinálsz, remélem ez idei tételekből majd nekem is sikerül kihoznom egy sárgán csillogót. A saját főző reménye őszintén szólva a Tiédet látva él bennem tovább (épkézláb végösszeg és még magasságra is jó lenne így ránézésre), idén semmiképp nem fog összejönni, de talán jövőre, már ha kereshetlek beszerzési segítségkérés ügyében. Juteszembe, fahordó ügyileg van már nálad valami előrelépés?
De a cefrére visszatérve, az idei első tételem meggy lesz, úgy néz ki Újfehértói fürtöst, illetve Kántorjánosit tudok majd intézni, viszont a kettő közti különbség nem tudom miben felfedezhető, ha a párlatjaikat hasonlítom össze. Annyit olvastam visszakeresve, hogy a Kántorjánosinak valamivel alacsonyabb az átlagos cukortartalma, de egyéb iránt semmit nem találtam.
Érdemes vegyesen cefrézni a két fajtát, vagy inkább válasszam ki az egyiket? Természetesen mindenkihez szól a kérdés...
Volt alkalmad kipróbálni élesben? Konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy cefrézés után ha szétszeded, nem -e maradnak az esetleges elrejtett zugokban szennyeződések?
Jelentés a (pálinka)műhelyből: végre felkerült az oszlopra az oszlopmosó alapja, a 2"-os T szelep. Ennek állásától függően lehet főzés során kvázi könyökként használni a szelepet, főzés után pedig pedig az oszlop és/vagy a véghűtő irányába lehet beküldeni a mosóvizet, felülről elárasztva és kimosva minden tagot:
Az üstmosó CIP fej betáplálása is megkapta az elzárószelepet, így már ez is hadra fogható:
A következő 1-2 hétben várok még pár komponenst, majd azokról is beszámolok.
Gratulálok, kiváló kezdet! A korábbi hozzászólásaid alapján látszik, hogy helyesen figyelmet fordítasz a cefrézés szakmai részleteire, így nem véletlen az eredmény. Ezek alapján csak meggondolod magad és beruházol egy saját főzőre! :)
Nekem 2 arany és 2 bronz termett Porrogon a mostani oszlopom első szezonbéli néhány párlatával, idén pedig úgy néz ki más gyümölcs(ök)ből lesz bőség, mint tavaly, szóval új kihívások várnak, a hordós kísérletekről nem is beszélve...
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: