Keresés

Részletes keresés

dave_dömper Creative Commons License 2021.05.23 0 0 6

Ismeritek - é Woody Allen "Annie Hall" c. kult. filmjét. Van abban az a jelenet, amikor a főszereplő (Allwy

Singer / W. Allen) éppen összevész a barátnőjével és szeretné megtudni annak okát, hogy mi a tartós, jó

férfi - nő kapcsolatnak a titka. Azután egyszer, amikor, az utcán sétálva, szembetalálkozik egy szemmel láthatóan is boldog párral, rögvest meg is kérdi tólük ennek a titkát. A kérdésére a lány emígy válaszol :

"Nincs ebben semmi titok. Az a titkunk, hogy mind a ketten teljesen felszínesek vagyunk."

Itt a megoldás.

tuktikka Creative Commons License 2021.05.21 -1 1 5

Pontosan annyira felszinesek a nők mint a férfiak.

Előzmény: dave_dömper (4)
dave_dömper Creative Commons License 2021.05.21 0 0 4

Szerintem nem a VV-beli villa-ra gondolt a topiknyitó kolléga, nem is a kés és a kanál kollégáira, hanem a úgy nagy általánosságban, magára a Világ - unkra.

 

De félre a tréflivel. Szerintem a nők csakis amiatt lehetnek felszínesek (habár ez már önmagában is épp

eléggé durva általánosítás és emiatt sértő is lehet a nőkre nézve), hogy a mai világban maguk a férfiak

is éppen ennyire felszínesek. Így a nők, mint eddig is általában, alkalmazkodó teremtések, csak puszta létezési szükségletből alkalmazkodnak hozzájuk. Csakis ennyi és nem bonyolultabb - szerintem.

Creativus Creative Commons License 2021.05.21 0 0 3

Azon keveseknek, akik felül tudnak emelkedni a "TL;DR" reflexen, és nem felszínes mellébeszélésre, s hamis narratívákra vágynak:

Kezdjük J. D. Unwin munkásságával, melyet számos topikban ismertettem. Az antropológiai kutatásai a régmúlt történelmére utalnak, mellyel kapcsolatban számos feltörekvő, vagy stagnáló civilizációt elemzett, oly célból, hogy kiderítse: mi váltotta ki a felvirágzást? És mi volt az, amitől hanyatlani kezdett?

Önkritikusan jegyzi meg, hogy "ha előre tudtam volna, milyen eredményre jutok, és emiatt mennyire meg kellett változtatnom a szemléletemet, akkor talán az egészbe bele sem kezdek!".

Csak röviden: Mintegy 80 alacsony szinten stagnáló, és emellett 15 fellendült civilizációt talált, egymástól időben, helyben távol, s rassztól függetlenül. S mind a 15-ben - a stagnálóktól eltérően -, hosszú viták eredményeképpen, racionális okokból(!) bevezették a szigorú monogámiát. A kutatót meglepte, hogy kb. 2-3 generációt követően (anélkül, hogy azt akarták volna), a civilizáció hatalmas fejlődésnek indult, s a kultúrájuk felvirágzott, s számos területen expanzív növekedésbe kezdett. A korlátok meghozásával a fellendülés minden esetben megtörtént. És soha nem történt meg semmi mástól! Ám a folyamat nem állt le, s idővel a civilizáció elnyomásként élte meg a korlátokat, elfelejtvén, milyen okok is húzódnak mögötte. Harcok indultak ellene (gyakran demokráciára tértek át, feminista mozgalmak indultak), és amikor ezek sikerre vezettek, akkor megindult a hanyatlás. Ám itt is csak 2-3 generációt követően vált nyilvánvalóvá, hogy a fejlődésnek vége szakadt. Mindig ezt váltotta ki a lazítás, és semmi mástól soha nem következett be a kultúra eróziója.

Azt is tudjuk a kutatásokból, hogy vagy elpusztult a társadalom, vagy ha sikerült megőrizni létét, azt csak diktatúrával volt lehetséges.

J. D. Unwin mintegy 700 oldalas könyvében (Sex and Culture - 1934, letölthető!) nemigen tudja a lezajló események pontos részleteit felmutatni, ám nekünk "szerencsénk van" (mondhatjuk cinikusan), hiszen az orrunk előtt zajlik világszerte. Ő csak annyit jegyez meg összefoglalóan, hogy "az egyáltalán figyelemre méltó jellemzője ennek a folyamatnak a kérlelhetetlen monotónia". "Mindig ugyanúgy" - tapasztalhatjuk a művét olvasván.

Ami az orrunk előtt zajlik, arra meg a modern agykutatás, a hormonok, és a pszichológia új ismeretének körében találunk magyarázatot.

Előzmény: Creativus (2)
Creativus Creative Commons License 2021.05.21 0 0 2

A külső látszatot alaposabban szemlélve megállapítható, hogy a fejlett nyugati civilizációs régióban egy olyan folyamat zajlik, amely pl. az emberek (nem csak a nők) egyre felszínesebbé válásában is megmutatkozik. Minél későbbi (fiatalabb) korosztály, annál nagyobb - átlagosan - a felszínesség. És ezt nem írja fölül az, hogy vannak  elszórtan kivételek is.

 

Nagyon mély (valójában evolúciósan kialakult) oka van ennek, amelynek a magyarázata összetett, s bár megérthető, de éppen a felszínesség az, ami meggátolja, hogy az emberekhez a súlyos igazság széleskörűen eljusson. Konkrétan pl. itt a fórumokon a "TL;DR" az ami ezt lehetetlenné teszi.

 

Nagyon röviden a lényeg: A magasra fellendült civilizációnk, kultúránk, egy kb. 50 évvel ezelőtti esemény következtében, egy mind rohamosabbá váló hanyatlásba lépett. A folyamat kb. 2-3 generációt követően (azaz napjainkra) válik szembetűnővé. Ám csak a következmények azok, amik tapasztalhatók, a mélyben olyan jelenségek húzódnak, amelyeket el sem hiszünk. S a fiatalok már beleszülettek egy romlottabb állapotba, s azt tekintik normálisnak, s egy élet alig elég arra, hogy a további züllést észrevegyük. Csak néhányan (pl. különböző topikokat nyitók) veszik észre, hogy valami baj lehet.

 

Pszichológiailag a "szándékos vakság" az, ami meggátolja, hogy objektíven elemezzük ami történik. Vegyük észre azt is, hogy ebben a témában a felszínes magyarázatok mit sem érnek.

 

 

Előzmény: AndalicsLászló (-)
eeviorsi Creative Commons License 2021.05.21 -1 0 1

Mai Villa?  Az melyik TV-ben megy ??

Előzmény: AndalicsLászló (-)
Kód 001 Creative Commons License 2021.05.21 -1 0 0

-0-

 

( hanem a felvetett kérdésedet elég alaposan kitárgyalták már itt:

 

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9063241     )

AndalicsLászló Creative Commons License 2021.05.21 0 0 topiknyitó

Kinek mi a véleménye erről? Beszélgessünk!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!