Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31987

Talán a lencse görbületi sugarát kisebbre kellene vennem?

(A lencse kilépő oldalával még nem vagyok kész. Valahol elrontottam a másodfokú egyenlet megoldását.)

Előzmény: Törölt nick (31986)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31986

Még nem tartunk ott. Viszont a doktor úr megnézhetné az egyenleteimet.

(Nekem az aberráció nem tűnik olyan drámainak, mint azt a laborgyakorlaton szemléltették vagy harminc évvel ezelőtt.)

Előzmény: lesi fotós (31985)
lesi fotós Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31985

Kérj novakl mestertől egy asztro videót,hogy fogalmad legyen arról,hogy mit is kellene feldolgozni. 

Előzmény: Törölt nick (31982)
rferi Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31984

A gép, amivel kettévágod az ásványt, ahogy látom, csavarorsós előtolással tolja a munkadarabot.

Erősen megfontolandó! Gondolom keményen ellenállnak a vágásnak, sokkal biztonságosabb, mintha kézzel próbálná tolni az ember.

Előzmény: Attila97 (31978)
rferi Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31983

Hinnye!

Tetszenek a gépek, és amit műveltél velük!

A lavóros felületcsiszolónál valamilyen galléros megoldás van a csapágyazás víztől való védelmére, vagy szimeringet alkalmaztál?

Eredetileg magamnak én is valami hasonló, lavóros megoldást vizionáltam. Láthatóan elkészíthető.

Előzmény: Attila97 (31978)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31982

Mondok még egy szepmontot.

Néhány megrendelőnek most azért nem tudunk szállítani, mert a "csőbe való lyukat" a japánok gyártják (mert mi nem tudtunk velük lépést tartani), és ők legközelebb fél év múlva tudnak alkatrészt szállítani. Szóval majd csak fél év múlva tudunk az óriások vállára felkapaszkodni. Ideje lenne a derék Münchhausen bárónk módjára önmagunkat felemelni - a saját hajunknál fogva.

Előzmény: lesi fotós (31980)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31981

Bizonyos szempontból igazad van.

Másrészt viszont próbálok az elhülyülés ellen küzdeni. Már az elemi geometria sem meg olyan jól, mint évtizedekkel ezelőtt.

Előzmény: lesi fotós (31980)
lesi fotós Creative Commons License 2021.05.22 0 2 31980

Ne pazarold az nergiádat feleslegesen: a csőbe a lyukat már feltalálták. 

Előzmény: Törölt nick (31979)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.22 0 0 31979

"Dolgozok" a problémán. ;)

Persze a megoldástól még messze vagyok.

Tegyük fel, hogy van egy ismert alakú tárgy, aminek tudod a képét, vagyis a leképezési hibáját.

Ebben az esetben a pixelenkénti kép digitális transzformálásával a leképezés elvileg korrigálható, valamennyire.

(Persze az eredmény nem lesz olyan jó, mintha a tükröt vagy a lencsét deformálnád.)

Mondjuk nekem említés szintjén tanítottak akuszto-optikát. Hanghullámok képezik a lencsét.

Meg azt is tanították, hogy a középiskolai szintű geometriai optika nem igaz.

Első közelítésben egy ilyen leképezést próbálok kiszámolni. Ez csak ahhoz kell, hogy legyen valamilyen x-x' eloszlásom.

Ezt valami adjunktus egyszer kiszámolta és beprogramozta, nekünk pedig csak figyelni kellett, ahogy a sugárkövetést a zx-spectrum számolja és rajzolja a képernyőn. Most megpróbálom ugyanezt elkövetni. A tankönyvekben a felület normálisa mindig függőleges. Viszont a lencse felületén bármilyen irányú lehet. Ezért összetákoltam egy általános helyzetű vektorábrát.

n a felület normálisa, kifelé mutat. Egységvektor.

a legyen a belépő fénysugár, szintén egységvektor. (A szemléletesség miatt eltoltam a kezdőpontját.)

b lesz a megtört fénysugár. Ez már nem egységvektor. Ennek a kiszámításával küzdök. Mert szeretném érteni.

cos α = -n a

Ez egy skalár szám.

Vetítsük le az a vektort a normális tükörképére: v = -n cos α = n a n

(Ez egy vektor lesz, nem skalár. Vicces, mert a nan egyébként annak a rövidítése, hogy nem skalár szám.)

v lesz a vetület, ezt elfelejtettem berajzolni az ábrára. A két negatív előjel megette egymást.

Most ha jól gondolom, az a vektorból ki kell vonni a vetületet. Ennek is kellett volna betűjelet adnom.

Majd pedig ezt a törésmutatók arányában megrövidítjük: (a-v) n1/n2

És végül ezt hozzáadjuk a vetülethez:

b = v + (a-v) n1/n2

Persze a képlet átrendezhető, több féle módon. A cikipédia nem egészen ezt a formulát említi, de azt nem értem.

Persze a neheze még hátra van, mert a leképezés hibájának korrekcióját is ki kell találni.

Előzmény: novakl (31972)
Attila97 Creative Commons License 2021.05.21 0 3 31978

Egy pár képet szeretnék megosztani. Vágógép, csiszoló és az ásványok. 

https://drive.google.com/drive/folders/1w7CiyI9eExysNmtE_HlFhCJaG7rpQ4Q9?usp=sharing

Attila 

Előzmény: novakl (31976)
Attila97 Creative Commons License 2021.05.21 0 0 31977

Szia! 
Nekem is van csiszoló gépem, ami saját készítésű 3 fázisú motorral van szerelve, frekvenciaváltóval működik 1 fázisról, ez által a fordulat szabályozható. 

Üdv: Attila 

Előzmény: novakl (31976)
novakl Creative Commons License 2021.05.21 0 0 31976

Szia, üdvözlet a fórumban! Többen vagyunk, akik már vagy készítettek csiszolatokat, vagy terveznek készíteni. Legtovább Bálint jutott el, neki már csiszológépe is van :)

Előzmény: Attila97 (31975)
Attila97 Creative Commons License 2021.05.21 0 1 31975

Sziasztok! 

A mikroszkópokhoz egyáltalán nem értek, viszont érdekel a téma. Erre a fórumra egy nagyon kedves és segítőkész társunk rferi hívott meg. Ásvány vágás és csiszolás témakörben említette, hogy szükség lenne egy közös eszmecserére. Némi tapasztalatom van a témában, amit szívesen meg is osztanék bárkivel, akit érdekel a téma. 

Üdv: Attila

kusnyer Creative Commons License 2021.05.21 0 0 31974

Nem tudtam, hogy nincsen óragéped, ez így még nagyobb teljesítmény és ennek tudatában az én kérdéseim sem relevánsak.

Bár óragép esetében sem 100%-os a dolog, mert belejátszik a pontos pólusra állás, az óragép pontossága és periódus hibája, a szcintilláció, az expó idő helyes megválasztása stb. Egyszóval azért minden esetben kényelmesebb (úgy vélem) mint ez esetben.

Azért még egyszer gratula.

Ez egy kicsit off volt mert mégis csak mikroszkópos topik ez. ...nézzétek el nekem.

Előzmény: novakl (31973)
novakl Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31973

Köszönöm, Péter! Mivel még (mindig) nem készítettem el az óragépes meghajtást, habár elvileg meg van minden hozzá, ezért olyan 200 körüli képkockából tudok gazdálkodni átlagban -- és ennek csak egy kisebb része jó. Ugyanis ekkora nagyítással pár másodperc alatt megy át a bolygó a látómezőn.

Előzmény: kusnyer (31970)
novakl Creative Commons License 2021.05.20 0 1 31972

Azzal csak kimérni lehet a szükséges korrekció irányát és mértékét, kompenzálni a tükörtartónak vagy a tükör anyagának a nyújtásával-összehúzásával lehet és olyat amatőr nem tud megfizetni. Ehhez meg csak egy webkamera vagy egy fényképezőgép és kis türelem kell.

Előzmény: Törölt nick (31971)
Törölt nick Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31971

(A levegő remegését már lézerrel kompenzálni lehet.)

Előzmény: novakl (31969)
kusnyer Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31970

Gratulálok  Mars fotóhoz én is!

Bár úgy tudom, hogy a távcsöved 200/1000-es ami inkább mély egező mint bolygózó, ennek ellenére kihoztad belőle amit lehetett. Nem tudom mennyit tudsz foglalkozni asztrofotózással, mert lesznek ennél még jobb fotóid is.

Még egy kérdés: hány képből és egyenként mekkora expó idővel készült a kép.

Előzmény: novakl (31969)
novakl Creative Commons License 2021.05.20 0 3 31969

Köszönöm. Igazából a kulcs az úgynevezett "szerencsés leképezés": mivel rezeg a levegő, azért nem lehet általában optimális képeket készíteni. Emiatt az analóg korszakban egész nagy távcsővel sem volt sokkal jobb a helyzet, mint egy 20 cm-es reflektorral és nem lehetett a nagy távcső előnyeit kihasználni: a nagy átmérő miatt nagyobb eséllyel lesz valahol a fényútban légmozgás. De ha videót veszünk fel, akkor az egyes képkockák között mindig van olyan, amelyiken szinte nincs légrezgés. Sok képkocka közül ki kell programmal választani a legjobbakat, azután ezeket összeátlagolni eggyé. A jel statisztikailag a képkockák számával, a zaj pedig a képkockaszám négyzetgyökével arányosan növekszik, tehát egyre jobb lesz a jel/zaj arány. Ezért manapság amatőrtávcsövekkel gyakran jobb kép készíthető, mint régen obszervatóriumi műszerrel.

Előzmény: halmos ferenc (31967)
novakl Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31968

Igaz, tényleg. Mindig kimegy a fejemből az, hogy egyesek nem használnak projektívet. Akkor ez Neked az 1,3:1 projektív :)

Előzmény: Jeff Lebowski (31965)
halmos ferenc Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31967
Nem gondoltam, hogy egy nem professzionális fölszereléssel ilyen jó képet lehet készíteni a Marsról ! Gratulálok !
Előzmény: novakl (31960)
pmate955 Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31966

Pontosan :) Ráadásul úgy a nyers videó mérete is kisebb lesz, ha az ember nem ment el annyi "felesleges" pixelt. 

Előzmény: novakl (31964)
Jeff Lebowski Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31965

Én szoktam használni a Nikononál szokásos 1.3x-os crop-ot mikroszkópos videónál.

Előzmény: novakl (31964)
novakl Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31964

Köszönöm. Igazából csak azért tettem be csillagászati képet, mert mikroszkópos célra a crop_rec mód nem nagyon érdekes. Inkább tágítani szokás a látómezőt, nem szűkíteni. Asztrofotónál viszont van létjogosultsága.

Előzmény: Jeff Lebowski (31963)
Jeff Lebowski Creative Commons License 2021.05.20 0 0 31963

Nagyon jó kép!

Gratula!

Előzmény: novakl (31960)
halmos ferenc Creative Commons License 2021.05.19 0 0 31962

Nincs hozzá semmi leírásom, használtan vettem, azért bénáztam itt vele. Még objektívet sem vettem hozzá, csak a mikroszkópon használom.

Előzmény: novakl (31959)
lesi fotós Creative Commons License 2021.05.19 0 1 31961

Turiztam a NET-en G7 ügyileg.

A következőt találtam: (videó módban) "A felvétel az érzékelő egy részéből készül , akárcsak a GH4 esetében ."

GH4 videó részletezés itt: 

https://www.dpreview.com/reviews/panasonic-lumix-dmc-gh4/6

novakl Creative Commons License 2021.05.18 0 4 31960

Nem akarom tovább vinni feleslegesen a vitát, de nem mondtam egyszer sem, hogy általánosan a videós képkivágást illetően nincs igazad. Mindössze azt jegyeztem meg, hogy létezik olyan megoldás, amikor tényleg csak a szenzor egy részét használják videóhoz és egyes speciális esetekben ez előny:

A Mars a tavalyi közelállásnál, 200/1000 Newton reflektor 2 db Soligor fókuszkétszerezővel (4000 mm effektív fókusz), crop mód videóból stackelve. Normál módban a bolygó képe sokkal kisebb lenne.

Előzmény: jalpar (31957)
novakl Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31959

Örülök, hogy megoldást találtál a problémára. Nem gondoltam volna, hogy alapból be van ilyen opció állítva. Lehet, hogy ez éppen az a mód lenne, amiről eddig vitáztunk? Nem ír a leírás erről többet, hogyan valósítja meg? Kíváncsi lennék mennyire hasonlít a Canon előzőleg említett crop módjára.

Előzmény: halmos ferenc (31958)
halmos ferenc Creative Commons License 2021.05.18 0 0 31958

Teljesen véletlenül rájöttem a megoldásra. Az összes videós beállítást átnéztem és amelyik gyanús volt átállítottam.  a 3. lehetőségnél sikerrel jártam. Van egy "kit. telekonv." nevű videós beállítás ami bekapcsolva a leírás szerint minőség csökkenés nélküli nagyítást hoz létre. Kikapcsoltam és egy picit még nagyobb is lett a videó látótere mint a fotónál ( más az oldalak aránya ) Elnézést kérek, hogy akaratlanul vitát provokáltam a kérdésemmel a tisztelt tagok között !!! Ezt a próbálkozást korábban is megejthettem volna !

Előzmény: jalpar (31957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!