Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Kérdésem lenne sódézsa szolárfűtésével kapcsolatban:
1,3 m3-es sódézsa kb 3 %-os sótartalommal, szolárfűtéshez 4 m magasan lévő tetőre 40 fm LPE 20-as csőkígyót telepítenék, melyhez sós vízet keringető szivattyút keresek, hőfokszabályzós vagy időkapcsolós üzemmóddal kiegészítve. Kerestem a neten sósvízzel is működtethető keringető szivattyút és hőfokszabályzót (kb 10'C-os különbség esetén kapcsolna be), de nem találtam kielégítő megoldást.
Az építőanyagiparban a különböző néven emlegetik ezeket a sztirolhabokat. Én már csak beépítve találkoztam az igazival, a süllyesztett medencém van belecsomagolva. Halvány bugyikék, zártcellás anyag. A hangsúly a zártcellán van. A környéken levő építőanyagtelepeken csak EPS névre hallgatót találtam, egy-két szezonnál tovább egyik sem bírta, sőt egy-két év után mindegyik apró golyócskákkal terítette be a kertet, akármilyen lépésállót márkát vettem.
A kamionponyva felesleges, olyan anyag kell ami átereszti a vizet. Nem tudom, hogy reagál eltemetve, állandó nedvességre.
6 m3/h homokszűrő teljesítményig 0,7-1,2 mm-es szemcse méret szokott kelleni.
Nekem a 4.5 m3/h szűrőben 0,8-1,2 mm-es volt(csak ez volt az obiban) és ez fog át kerülni. Mindig tiszta volt a víz. Egy szaki azt mondta, hogy pár m3-es medencéhez szinte mindegy, a nyomás a lényeg. 0,5 az induló nyomás és 1,2-1,5 bar-nál mostani vissza. Egyébként az épített medencéhez nagy szűrőt tesznek 3 réteg eltérő szemcse mérettel (majdnem 70 kg homok megy bele).
Valakinek esetleg fekete tartályos homokszűrőhöz (Makers TS-8, Steinbach, Marinex,egyéb néven is fut) nincs leírása, amiben benne lenne az ajánlott szemcseméret? Az enyémhez adottból hiányzik.
Illetve a fémvázas Intexemben az átvezető műanyagokat megette az uv. Hol lehet kapni (neten nem találtam), vagy mivel lehetne kiváltani? A villanyos cső, ami ajánlott itt, az szerintem a műanyagba menne bele, nekem meg ugye olyan kellene, ami a fekete gumiba szorulna bele.
Felállítottam egy 550*122 es medencét, sajnos nem sikerült tökéletesre a szintezés, a 2 oldala között van 3-4 cm eltérérés van.
Most járok az 1/3 tötésnél, szerintetek ennyit még elbír a medence vagy kezdjem előlről az egészet?
Korábban egy 366 os medencém volt, annál is volt már ilyen szintkülönbségem, most hogy nagyobb az átrmárő arra gondolnék, hogy ez még annál is kisebb eltérés.
Sokadszorra ismétlem magamat, hogy szűrni mindig kell, fűteni meg akkor lehet, ha van napsütés.
Azt gondold át újra, hogy mit spórolsz azzal, hogy a fűtőszivattyút leállítod arra az időre, amíg jár a szűrő szivattyúja? Mert ehhez komoly, átgondolt vezérlés kell, a hardver árát egy szezon alatt el se tudnám sörözni, míg a megspórolt energia egy hétig sem tartana.
Ne érts félre, segítelek, de ez felesleges beruházás lenne.
A KPE hatásfoka rossz, a 30 méter pedig nudli. A kinyert hőenergia a mérési hiba határán belül lesz.
igazából egy másik szivattyút akarok kiváltani, és a szűrő úgyis 4 órában megy általában. Persze az is kérdés, hogy mit kezd az Intex szivattyú a kb 30 méter 25-ös KPE- spirál „kollektorral”. Ha stimmelnek a menetek, akkor viszonylag olcsón és barmolás nélkül lehetne kipróbálni. A T-elágazással tudnám szabályozni, h mennyi víz menjen a fűtésbe; az első saccom 30-40 %.
Intex homokszűrő után szeretném elosztani az vízáramlást a medence és egy kollektor között. Az Intex 2''-ként szerepelteti a csatlakozóit, azt szeretném megkérdezni, hogy van-e tapasztalat a járatos 2'' PVC idomok Intex 2''-ossal való összekötésére?
Szia, nekünk tavaly műfüvön volt, ugyanezen megfontolásból. Rövid szálút vettünk szinte a legolcsóbból, csővázas 305cm-es medence állt rajta. Nagyon kicsit látszik a nyoma, de ha ránézek, egyáltalán nem zavaró. Nem is a fűszálak felállása, hanem az látszik, hogy ahol nem volt rajta a medence, ott kicsit fakul és jobban piszkolódik. Szerintem még messze ez a legjobb megoldás, ha a területet nem akarod leburkolni és idényen kívül is szeretnéd használni.
Egy tanács: a műfüvön általában vanak lyukak, hogy le tudjon folyni a csapadék, azokon szépen nő fölfelé a gaz, a fű, így én az idén teszek majd alá egy réteg vékny geotextilt.
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata műfűre helyezett mobil medencével - a medencés kertrészt szeretnénk (mondjuk inkább: kell) felújítani, kutya, ping-pong asztal és a nyárra felállított medence miatt a fű - mint tapasztaltuk - nem megoldás. Hogy mégis zöld legyen meg rendezett gondoltunk a műfűre, de tartok tőle, hogy a 3,6-os fémvázas medence helyén a műfű nem állna vissza rendesen, miután elbontottuk a medencét, így a foglalkozás nem érné el a célját, ahhoz pedig nem olcsó mulatság, hogy az év 3/4 részében egy 3,6 méteres "fűkört" nézzünk...