Ez itt féloff, de a 30-ason addig jó a Szili, amíg 5 kocsi alatt van a szerelvény, és egy laza utasforgalmú, kevésbé forgalmas napról van szó, amikor túltarkózkodások sincsenek.
Ne hasonlítsd össze az 1-es vonallal, itt sokkal sűrűbb a vonat megállási rendje. A Szili gyorsulása 5 kocsinál hosszabb vonattal 50-60 km/h fölött érezhetően és mérhetően rosszabb, mint a Traxx-é, és itt bizony a menetrend tartásához fel kell gyorsulni pl. Lelle és Boglár között 100-ra.
Menetidőmérésekkel alá van támasztva, hogy a Traxx 2-3 percet simán hoz a part menti szakaszon egy Szilihez képest. És a Dél-Balatonon a nyári időszakban nagyon fontos az, hogy a vonatok ne csak koppra tartsák a menetrendjüket, hanem hozzanak is rajta, ehhez kell a Szili.
Az előszezoni még jó is lehet, de ahogy nézem a fő és utószezoniban a fehérvári gépcsere majd biztos áttevődik Füredre,így az a menetrendi mező változik.
Egyébként minimum Setra S-417 Gt-Hd buszokkal kellene vonatpótlózni, az említett vállalkozó ilyennel is vonatpótlózik! Mondjuk én mondtam neki nem sajnálod ezt "full hd" kocsit!
Ebben nagy igazság van, amikor dolgozott a főnök is akkor valahogy minden precízebb volt! Alvállalkozói dologgal kapcsolatban annyit, ez egy másik helyszín volt minőségi autóbuszokkal rendelkező vállalkozó "munkás busszal" akart vonatpótlózni, 2 nap után már nem kellett neki dolgozni!
A szegedi vonatpótlás kétségtelenül viszonylag magas színvonalú volt, (például KN meneteknél is mindig, minden megállóban megvárták az indulási időt), de ez nem a vállalkozó érdeme, hanem egyszerűen szem előtt voltak. (Az al-alvállakozók pedig néha ott is "érdekes" kocsikkal voltak jelen).
Ahol pedig nem voltak ennyire szem előtt, ott a szombathelyi társaság is megcsinálta a szokásos piszkos kis trükköket, de ez valahol egy természetes dolog. ("Ha nincs otthon a macska...") Szóval mégiscsak azon áll vagy bukik a dolog, hogy a megrendelő mennyire fekszik rá a dologra.
Én már többször utaztam ezzel a kombival, mindig az IC kocsin.
Valljuk be, hogy menetidőben ez elég jó.
Soha nem volt probléma a menetrenddel, egészen péntekig (ápr. 30.) 856
(Az IC kocsikon még soha sem ment a wifi és most a klíma se, pedig szépen voltunk, olyan 90%.)
Kb. 40 utas szállt le a buszokhoz.
Lepsényben két busz várt, de ott kiderült, hogy egyik sem a miénk, az ott szolgálatot teljesítő gyezsurnaja szerint valamilyen későbbi járaté. Vagyis a miénk még nem érkezett meg Füred felől.
Mondtuk neki, hogy ismerjük a MÁV híres kristályvázához hasonló rugalmasságát, és lemondóan vártunk. Ő azonban kitartóan telefonált és elérte, hogy az egyik buszra felszállhattunk és kevesebb, mint 10 perc késéssel elindulhattunk.
A buszokat továbbra is magánvállalkozók üzemeltetik.
Amúgy ami éveken keresztül ment, hogy Kiss József E.V-k 30 éves kétes eredetű és állapotú Neoplanjaival ment a vonatpótlás, na az volt az igazi káosz...