Azt szeretném kérdezni,hogy az állítócsavarnál mennyire kell feszesre állítani a bowdent,hogy ne legyen kevés,de ne is legyen túl sok? Elnézést ha valamit nem szakszerűen írtam,de nem vagyok nagy szakértő ezen a téren!Minden választ és segítséget előre is köszönök!
Tovább agyalok a megoldáson, az látszik, hogy olcsó megoldás nincs. A használt gép vásárlását továbbra is kockázatosnak tartom amatőrként. Az újaknak viszont jól felment az ára az elmúlt évben.
A Szentkirály honda motoros kapái nem kaphatóak. Voltam tegnap egy boltban, az üzletvezető azt monda, hogy tönkrementek, nem tudom, hogy mennyire naprakész az info.
Ő az oleo macot ajánlotta, de ő azt árulta, így véleménye fenntartásokkal kezelendő.
Az eredeti honda gép meg 240 ezer, ami elég húzós.
Az egyéb honda motoros gépeknél meg a hozzáépített egyéb részekről lehet felemás infókat olvasni.
Nehéz így egy hobbi kertésznek.
Olyat akarnék venni, amit vagy 25 évig szeretnék gondmentesen használni, mint nagypapám a ducatti mpm 2-esét. Lehet, hogy már ilyen nincs is.
Rosszul írtam, a Honda nem túl könnyű, inkább csak a lemez miatt vannak fenntartásaim, na meg hogy 4.8-as a motorja, amit hol GP-nek, hol GX-nek írnak.
A Hechtről túl sok negatív visszajelzést olvastam, így azt már kerülném. A Rurisból a 731k-t néztem ki, de ahogy olvastam a Rurisnál a szerviz háttérrel vannak gondok. Amire most még hajlok az valamelyik Oleo-Mac, 200 körül elég tetszetős gépeket árulnak, illetve a Honda FG320, ami viszont elég könnyű és lemezházas, de mégiscsak Honda.
Megnéztem a videóikat, bár ne tettem volna. Mindkettőtől el ment a kedvem. Nem tudom miért írt 13" kerekeket, nincs az annyi. Mindkettő kis kengyelfutó gyalog kakukk. Nem tudok véleményt formálni.
Megnéztem amiket linkeltél, a Hecht 750, és a Ruris 5800 R . Egyiket sem ismerem , de a Hect a 13" kerekeivel a Ruris 6" -al szemben, masszívabbnak tűnik. + ki lehet a kerékhajtást kapcsolni, és a munkamélységre is 30 cm ír. Jobb lenne ha megtekintenéd egy boltban mindkettőt, és utána választanál.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kéri van egy rotakapam kf04 hajtással honda gcv135 motorral és ha kocsizok vele a kuplung nyikorog csigorog ahogy ráengeden, mintha csúszna vagy nemtudom és nem is akar elindulni. Mi lehet a probléma? Köszi.
Csak rotáláshoz kellene, mást nem akarok csinálni vele. A szállíthatóság miatt valóban ad némi dilemmára okot a nagyobb tömeg, mert egyedül kell tudnom majd megoldani a pakolását, de úgy gondolom, hogy egy 100 kg-ig még megoldható lesz, mert pl. a Rurist a széles kerekeivel fel tudom majd tolni pallókon az utánfutóra.
Akkor te még fiatal ember vagy, Már leírtam ebben a topic-ban, hogy én is sokat kínlódtam mindenféle (nehéz) kapával, majd vettem egy kis könnyű Charlika-t ami megváltás volt. Majd később egy önjárós rotakapát,( Bertolini 403) na azt még díjazom. De ez már kényesebb, több a hibalehetőség. Mind ez csak akkor igaz ha csak rotálni használod. Szállítani, eszközt hordani nagyobb gép kell.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget, a hasznos tanácsokat. Tegnap még eltöltöttem vele a napot, de végül úgy döntöttem, hogy túl macerás nekem ez a rota, ezért inkább veszek egy újat helyette.
Az egyik fő szempont, hogy a következő 8-10 évben ne kelljen annyit kínlódni vele, mint a Robival, hanem komolyabb gépészkedés nélkül is üzembe tudjam helyezni. Alapvetően egy 400 szögölös, homokos talajú kertet akarok megdolgozni vele, amely ősszel mindig szántatva van. Ugyanakkor nem sok bizodalmam van a 40-50 kg-os kapákban, mert tartok tőle, hogy nincs bennük elég anyag, de javítsatok ki, ha tévedek. Jelenleg 80-100 kg-os példányokkal szemezek max. 250 ezerig, mint pl. a Ruris 731k, Hecht 750, Oleo-MacMH 198 RK, AGT5580 GP200.
A megbízhatóság, kezelhetőség szempontok alapján tudnátok néhány tanácsot adni a választást illetően?
Tudom hogy kérdezted, én egyes forgalmazók ismertetésére írtam. Egy jó nikasil-os henger otthoni használatban is örök élet . Nekem 2db dragon van (honda motoros kf04 Hajtómű) a rajta levő gcv160 motor is nikasilos és a főtengely sem golyóscsapágyazott lent,ráadásul a vezérlés ékszíjas. A két gép az összesen kb 1ha területet a tanyán + a faluban 3-6 ezer m2 most már talán 5-6 éve csak a faluban levő területet. Ezenkívül van még egy r250t gcv160 motorral az a kiskert szántó vetőgép és takarmányozó-szállító. egy régebbi kép.
Én nem állítom, hogy jobb, hanem kérdezem, hogy milyen. Én is azzal a problémával küzdök, hogy venni kéne egy gépet, mert szükség lenne rá. Az előző hozzászólásokban többen is kérdezik, hogy milyet érdemes venni. De úgy érzékelem, hogy nagy a tanácstalanság.
A magyar gyártású/összeszerelésű gépeknél is nagy a bizonytalanság a vásárlók részéről. Az olaszokról meg semmit nem lehet olvasni. Az olaszok is a olcsósítás érdekében bevonják a kínai vonalat.
Én az olvasgatások után kikötöttem a szentkirály kft. honda motoros gépénél, de aztán először azzal szembesültem, hogy nincs a boltokban, utána meg azt olvastam itt a fórumban, hogy bezárták. (33872, 33577). Sorsa bizonytalan.
Ezután kezdem el nézegetni a külföldi gyártók termékeit, egy részük nagyon drága. 200 ezer feletti árak hobbi kertésznek már nagyon sok, szerintem. A magyar gépekkel egy árkategóriában találtam pl. az oleo mac gépeket. De ezekről, meg felhasználói tapasztalatot nem találtam. Én is kétkedve olvastam ezt a háromszor jobb dumát. De tapasztalat nélkül csak előítélet. A robi és RK típusokon felnőtt generáció most azzal szembesül, hogy a "régi jó dolgokból már nem maradt semmi". :-)
Ezért is kérdeztem, hogy van-e felhasználói vélemény. Az is érdekelne, hogy mi a vélemény a lánchajtás tartósságáról.
Több forgalmazó oldalán megtalálható a következő szöveg, amit ide bemásoltam, amiben több olyan állítás van, aminek megítélése szakemberért kiált (pl. hogy vasból készül a henger, az biztos, hogy nehezebb és olcsóbb, mint az alumínium, de a kopásállóság az erősen anyagminőség függő):
idézet:
"De miért éri meg saját motort szerelni a gépekre? Ennek egyrészről természetesen gazdaságossági okai vannak: a saját gyártású motorhoz lényegesen kedvezőbb áron jut hozzá a gyár, mintha valamelyik egyéb gyártótól vásárolná.
Strapabíró motorok - régi iskola Olyannyira, hogy ezek az EMAK motorok átlagosan háromszor(!) akkora üzemóra élettartamot bírnak, mint a hasonló kategóriás Briggs vagy Honda motorok. Ezt az Oleo-mac egyébként roppant egyszerű megoldásokkal éri el: ilyen például, hogy a motor hengere a régi motorokhoz hasonlóan vasból készül. Az valószínűleg nem szorul bővebb magyarázatra, hogy a vashüvelyes motorok kopásállósága jobb, mint a hagyományosan alumíniumból készült hengerfalú Honda vagy Briggs motoroké. A másik ilyen megoldás szintén nem új találmány: a motorban golyóscsapágyat alkalmazva (szemben a csúszógyűrűs megoldásokkal) megint csak jelentősen megnövelhető az élettartam."
Emak 3x tartósabb? ez már a vicc kategória. Nézz meg valahol egy konkrét oleo típust amit szerelnek emak honda esetleg még más típusú motorral és nézd az árakat az emak motoros a legolcsóbb. Na miért?
Rota kapat szeretnek venni es segitseget szeretnek kerni toletek.
Edesapamnak vennem meg, aki a 60-as eveiben van. Tehat o mar nem tud nehez gepet kezelni. Volt neki egy Robi 155 kapaja (olyan 60 Kg), de az mar nehez neki. Maga a talaj vizszintes es eleg homokos, nem kotott, max 800m2. Max olyan 50Kg tomegu gepet keresnenk, benzineset, nem akarunk keverekeset.
Eddig ezeket neztuk ki: RURIS 5500 RS Stiga SRC 550 RB HECHT 785 RIWALL RPT 4040 B Fieldmann FZK 6015-B Szentkirály KF-Quantum 60 (lehet ezt agyaltalan meg kapni?) (Briggs motor) Rotalux 52A-H55 (Honda motor)
A fenti gepekrol mi a velemenyetek? Ezek kozul melyik lenne a jobb? Vannak ilyen arkategoriaban jobbak? Kicsit akar tobbet is tudnank fizetni, ha minosegben lenyegesebben jobb lenne. Ezekhez egyebkent altalaban van magyar nyelvu leiras?
Robi 151 éltetők topicja. Visszaolvasva is sok hasznos infó van. Elég macerás szerkezet, nagyon erős, de sokszor küzd gyújtás és főleg karburátor gonddal. Tűszelep felakadhat, akkor folyik orrán száján a benzin, vagy egyszerűen nem kap üzemanyagot. Fúvóka eltömődhet, megnézni gyújtásnál szikra van-e. Mondjuk az nem jelenti azt, hogy kicsavart gyertyánál, ha ad szikrát rángatásra, becsavarva ugyanolyan erős szikrát lead-e. Nekem karburátor baja volt folyamatosan, vagy beindult szívatóval, levett szívatóval leállt egyből, vagy sehogy sem indult. Keverékre meg oda kell figyelni.
A használtat úgy vettem hogy az előző tulaj egyszer egy csavarral rögzítette a csoroszlya tartót és megrepedt az öntvény. Az a repedés azóta sem nőtt pedig én fogtam már vele pár fagyökeret ami elég keményen megrántotta a hajtóművet.
Köszönöm a javaslataid. Számomra nagyon hasznos a használói tapasztalat.
Használt gépek problémásak számomra. Én nem értek a szereléshez.
Nagyon drága az alkatrész, és a szerviz díjjak is durvák.
Ráadásul a jó állapotú használt gépeknek is jól megkérik az árát, ahogy néztem a neten.
Nem sok tapasztalatom van, de az az újak felé terel.
Van egy ducati mpm2-es rota kapám, ami még nagypapámé volt, minimum 30 éves. Csak jót lehet olvasni róla. De elkopott.
Csak alkatrészre elköltöttem 30ezer forint felett, ráadásul munkadíjat sem kellett fizetnem. De még lehetett volna még rá költeni.
Ha mindent megcsináltatok szervizben, akkor költöttem volna minimum 70-80 ezer forintot és lenne egy 30 év feletti gépem, aminél még további drága javítások várhatóak (pl. hajtómű). Ez meg egy új gép árának a fele.
De olyan alkatrész árak vannak, hogy az ember lehidal. pl. 40ezerbe kerül egy karburátor az ducati mpm2-höz.
De most sem tudom használni, mert éppen valami gyújtás problémája lehet.
Itt van a 4 napos hétvége és gondoltam, hogy rendbe vágom a kertet, ültetek stb.
A kapa elindult, majd negyed óra használat után leállítottam és azóta nem indul.
A kert számomra hobbi, kikapcsolódás, pihenés. Jó érzés az asztalra tenni a saját termést. De eléggé megkeseríti a dolgot az ilyen problémák. Időm sincs a gépjavíttatásra, ráadásul nehéz jó szakembert találni már.
Ezért is gondolkodtam új gépben. A gazdaságosságot nem érdemes számolni. Minden hobbi drága. Kérdés, hogy meg tudom-e fizetni.
Az interneten, meg nehéz tapasztalatokat gyűjteni. Általánosságban elmondható, hogy régebben tartósabb gépeket gyártottak, most már nem terveznek hosszú távra.
Ezért is jó dolog, hogy megosztjátok tapasztalataitokat.
Néztem a neten az oleo mac-ot, a magyar gépek után. a Ott pl. le merik írni, hogy háromszor tartósabbak az emak motorok, mint a honda és B&S.
Árban meg hasonlóak, mint pl. a szentkirály gépei, amit dicsértek is, meg lehetett olvasni rossz tapasztalatokat is.
De felhasználói véleményt nem találtam az oleo mac-ról.
Az is kérdés, hogy meddig lesz szerviz és alkatrész háttér, ha a magyar üzemek a fennmaradásért küzdenek. Szűkül a piac, mivel egyre kevesebb a kiskert, 20-30 éve még nagyobb divatja volt.
Nekem is 2db kf04(dragon) van és a "gyengébb" változat(két félből áll a ház) nem volt nincs velük gond. Igaz az egyiknél cseréltem az öntvényházat mivel a szimeringnél elkopott és már kilógott a szimering,én voltam a hibás mert ritkán tisztítottam a porvédő tányérok alatt. Tanulság részemre a kertben ne legyen bálazsineg esetleg kötöződrót mivel a tányérok alá bemehet s jó csiszoló ha meg van sűrűn tisztítani. Nekem ugyan nem került sokba mivel kaptam szervizes ismitől egy komplett hajtást. A kiskuplung is jó,nem csúszik meg,régebben mikor szükség megoldásként vontattam s felező is bent volt(kuplung utáni) na akkor felezővel induláskor előfordult hogy néhányat nyikkant.
A szentkirályi cég újraindul vagy már újraindult. Nekem Kf 04-van egy régi hajtómű és egy komplett 1 éves gép. Elég megbízható a régi motort nem érte volna meg felújítani ezért lett új gép tavaly nyáron. A régin két szimeringet cseréltem eddig és egy kuplung ferodolt, nem mondanám bajos hajtóműnek pedig idén 20 éves.
Az biztos hogy egy örök élet. Nekem kettő is van, apám még akkor vette az elsőt, mikor bejöttek. abban tirisztoros gyújtás van, és kiment belőle. Na de olyan drága bele, hogy annak az árán vettem egy másikat, ami megszakítós. De ilyen problémával még nem találkoztam, hiába ilyen rég mpm-es vagyok. Biztos a tiednek is csak ennyi a baja. Filléres dolog, és még a motort sem kell szétszedni, elég csak kivenni, és kívülről cserélhető. Ha megvan a szimering, hamar megy. szívesen segítek, ha tudok.
Super! Nagyon jó hogy meg tudtad oldani. Véleményem szerint ez a gép örök élet + 1 nap a élete. Erre a hibára én nem gondoltam, szóval lehet hogy az enyém is hasonló problémákkal küzd.
Ha eljön az ideje,( a javításnak) majd kereslek tanácsért!