Well, sztem már az se volt hagyományos a hagyomány hagyományos értelmében :-)
Az ólomakksik ólomanyagát több mindennel ötvözik a fölhasználási cél és a gyártástechnológia lehetőségei szerint. Indítóakksikba a fő ötvöző hosszú időn keresztül az antimon volt (Sb, stíbium), főleg mert jó mechanikai szilárdságot adott az elektródoknak. Viszont segíti a vízbontást. Ezekből az akkukból a víz az jó részt így hidrogénné és oxigénné bontva távozott, és nem elpárolgott. Pláne, hogy a töltőfeszültség közel sem volt olyan jól szabályozva, mint az elektronikus feszszabályzókkal, túl tudott szaladni.
Az utóbbi évtizedekben csökkentették az antimon arányát az autóakksikban is, helyette kalcium vagy szelén a fő ötvöző. Ezekkel jóval kevesebb víz bomlik el, gyakorlatilag 8-10 év használat alatt sem kell pótolni, az akkuk mástól hal meg. Az így mechanikailag gyengébb anyagot például az elektródlemezek jobb rögzítése tette lehetővé. Ezeknek amúgy az önkisülése is jóval kisebb. Ha nincs valami extra áramfölvétel, akkor teljesen normális, hogy 1-2-3 hónap állás után is rátöltés nélkül indítható az autó. Januárban indítottam egy Astrát, ami októberben ment utoljára: indult, mint rendesen, nem is tétovázott.
Minden úgy van, ahogy az előttem szóló leírta, ez az akku nem nyitható, de nincs szükség rá.
Láttam már olyan gondozásmentest, aminek a tetején a matrica alatt még ott voltak a kitekerhető dugók, de ezen a Bosch-on a kép alapján már nincs ilyen lehetőség.
Ez rendesen folyadék elektrolitos. Indítóakkunak amúgy is ritka még a fölitatott elektrolitos is ("AGM" Absorbed Glass Mat), igazi zselés pláne nem szokott lenni. Utóbbiak inkább munka akkunak vagy szünetmentes tápba valók.
Ha jó a fesszabályzód és nem tölt túl, akkor az elektrolit pótolgatásán annyira azért nem érdemes agyalnod, ezek az aksik jóval kevésbé fogyasztják a vizet, mint a régebbiek.
Még lenne kérdésem. készítettem hozzá két fényképet.
Nekem nem derült ki, hogy zselés vagy folyadék elektrolitos az akku. Nincs utalás rá sehol. Néztem az akksi feliratozását és a mellé kapott anyagokat is.
Ha folyadék elektrolitos, akkor a porvédő fedelet hogy lehet lekapni róla desztivíz utántöltéséhez?
A második kép mutat valami levehetőséget, de nem derül ki sehonnan, hol kéne alányúlni és kipattintani. Hátha tudod, hátha valaki tudja a fórumon. Köszi.
igen, a szabadonfutó nem zárt, csak amikor direktbe zártad (vagy a direktbe zárás-kiengedéssel átmozgattad) akkor zárt össze
Nekem is csinált ilyet.
1.: túl sűrű olaj. Ez főleg hidegben és hidegindításkor jelentkezhet.
2.: kopott szabadonfutó. Utángyártottak nem bírják 2-3 évnél tovább.
De nem érdemes foglalkozni vele szerintem, ha jól tömít a váltód, próbálj meg egy híg AFT olajat bele, de így még nagyon sokáig el fog menni, legfeljebb néha zárnod kell :) én nem szedném szét. Milyen karbi/gyújtás problémáid vannak egyébként?
Az akku fedelének minkét oldalán látok szellőzőfuratot. Sok mai autóban ezek zárt helyen, a csomagtartóban, vagy a hátsó ülés alatt vannak beszerelve és az egyik szellőzőfurathoz a kocsi alá kivezető PVC cső csatlakoztatható, feltételezem, a kis kupak az ilyenkor nem használt másik furathoz való.
Az új Bosch akksihoz adtak valami kütyüt az alábbi képek szerint. Mi lehet az? (Nem a plusz saru műanyag kupakjára gondolok, hanem arra a pici dologra.)
Egy simsonos fórumtárstól azt tanultam pár éve, hogy bowdent, de főleg km óra spirált nem szerencsés olyan helyről vásárolni, ahol feltekerve tárolják.
Ezen kívül a spirált érdemes megforgatni, és minnél kisebbet üt a vége, annál jobb, szebben fut vele az óra.
Nos, Wartburg spirállal meg voltam lőve, netes vásárlás, ki tudja hogyan tárolják, a csomagba úgyis feltekerve kerül. Ezért rendeltem kettőt, az egyik bekerült, kerreg, kattog is szépen, a másik pedig vagy 3 éve lóg a garázsban.. most kap egy kis kenést még, talán növeli az élettartamot.. :)
Wartburg 1.3 biztosítékainak pontos áramértékeiről hol találok valami információt? A táblában elhelyezett biztosítékok egy része már sajnos leolvashatatlan az oxidációtól.
Vegre game over. A duda szol. A relet szetkaptam, belul lehetett kontaktushiba - az 1980-as de luxe-ban biztosan ki van relezve. A hangja sokkal ercesebbe valt, nem olyan rekedt.
A bekapcsolva maradt gyari radio szivatott. A kis zold led eg ugyan, de kivulrol alig lathato.
A regi akksiert vegul is nem nagy kar, kozel ot eves volt.
Ma mentem egy kört a kocsival, valami nem oké vagy a gyujtással, vagy a porlasztoval, vagy mindkettövel... De nem is ez volna a kérdésem..
Mikor tolattam be a garázsba, ahol az ajtonál elég nagy a szintkülönbség, másodikra sikerült belenditeni az autot. A kuplung-válto, stb-nek ez nem tesz jot, kicsit szenved ilyenkor, föleg, hogy nem az igazi a motor beállitása most...
Beálltam, majd azt vettem észre, hogy nincsenek meg a sebességek.. 1, 2, R nincs... Szabadonfutó ki, majd be, és újra van sebesség... Ilyen létezhet? És ha igen, mitől?
Kimérheted, ha már úgyis multiméterezel, a kikapcsolt állapotban lévő fogyasztást. Remélem a kis szürke agysejtjeivel megtalálja a belga a hiba okát :)
Fura lenne nekem, ha a harsona okozná, ha nem működteted akkor arra nem folyhat áram. Esetleg valami nem lekapcsolódó csomagtartó- vagy motortér-világítás? Vagy nem felejtettél benne a szivargyújtóban valami USB töltőt?
Megneztem a dudat, hogy miert nem szol. Helyette egy helyzetjelzot es az egyik feklampaizzot kellett megmozgatnom, hogy vilagitson.
Nagyobbik problema, hogy az uj akkun 12,4V-ot mertem. Egyszer mentem vasarnap vele 100Km-t, es berakaskor 12,6V volt. Szoval valami gigszer van.
Vagy kicsi a toltofeszultseg, vagy valahol szivarog el az aram - kisebb zarlatszeru dolog? Olyan, ami meg nem bantja a biztositekot. Eztan leallas elott merek feszkot es leszedem az egyik polust.
Jaro motornal meg merek toltofeszultseget.
Persze az is lehet, pont a harsona zarlatosodott le. De ugyan miert, ha 40 evig nem volt vele bibi. Szerzodtetem Herkule Poirot-t, nyomozza ki, hogy mi van. :-)
Hát remélem a Bosch az nem "kaka technológia" lesz :-)
Nálam eléggé kiverte a biztosítékot, amikor egyszer valóban érintkezési hibás lett az egyik biztosíték, mert előtte csak mosolyogva olvastam a fórumon a biztosítékok masszírozását. Majd írd meg hogy vannak a dudáid!
Nem talált a vonóhorog :-) Közlekedési tábla volt, az ok meg lemenő nap általi elvakítás emelkedőn felfelé, kissé poros szélvédő mellett. Szerencsére a tábla csak kifordult a földből, így csak a kaszni kapott ütést, a gyújtáshoz nem ért hozzá semmi. Elég rossz érzés volt, a keletkezett eszmei kár a legszomorúbb...
Ja, ma derult meg ki, a harsona nagyon kussolt a motorhazteto alatt, amikor mukodnie kellett volna. Alamerulok majd a biztositekok tengerebe rendbe rakni az ugyet...
Ha mar igy, dragan alakult, akkor a Bosch markanevtol tobbet varok, mint egy atlagos akkutol. Legalabb 7...8 evet. Dolgozzon mar meg azert a markanevert, mert a nev kotelez...
Carwell a markaja, nem zseles, hanem hagyomanyos. Azt irja, nem igenyel apolast. Azert az elektrolit szintjet idonkent ellenoriztem. Meg az van rairva, hogy "Ca-Ca technologia". Nekem nem mond semmit.
Ezt hogy sikerult? Viszonylag olcson megusztad. Kiegyeznek vele, ha ennyi lenne a kovetkezo 10 evben a "botlasom".