Sajnos vannak ilyenek alanyi jogon. Szomszédom bár megtehetné, (kb. bármit) nme szigetel mert befüled, kész, pont, lépjünk tovább, olvasta, hallotta, mondták. Fizika, matematika? Az meg mi?
Szerintem csak annyit költs energiatakarékosságra, amennyi befektetésnek bőven látod hasznát, nyerségét még életedben,
Igen, ez van ha csak a befektetés oldaláról nézzük.
Ha az is szempont, hogy a mostani állapot az, hogy az egyik oldalról piros az arca mert annyira kell nyomni a kályhából a meleget, míg a másik orcája érzi a fal hideg sugárzását és attól piro, és ezt akarja megszüntetni akkor van egy KOMFORTÉRZET növelés. B30-as háznál ez brutális lehet, mert egy B30-as ház az úgy sugározza a hideget egy akár 5-6centis szigeteléshez képest, hogy őrület.
Szóval egyes esetekben már csak ez megérheti és a megtérülés erre "0"év, pont úgy ahogy a márványlépcső, amint kész van azt is élvezi a tulaj, megtérülés "0"év.
2019 november, nem akartam a hibázás lehetőségét megadni a szakiknak. Leraktam volna én is, de az állítólagos nem vakarózós gyapot (a gk válaszfalak után más érzésem volt) inkább kértem árajánlatot fújt cellulózra.
~90m2-re Wolfinger cellulóz, 30 cm vastagságban fújva a födémen nettó 285.000.- volt. Most kb. 20%-kal több lenne. Hogy lesz ebből 700k?
A Faszbúkon, a sötétség fellegvárában nevelkednek az ilyenek (némelyik csoport hangadói fel vannak mentve fizikából és számtanból is, mások meg a csoport félrevezetéséért jutalékot kapnak egyes termékek gyártóitól), aztán szerencsétlen azt hiszi, hogy már ért mindent és amikor kijön a faszbúkról a nyílt internetre, akkor jön a csodálkozás, hogy az eddig istenként tisztelt zárt faszbúk csoport hangadója vagy buta volt de nagyon, vagy talán nem is az ő javát akarta, hanem saját zsebre jutalékért dolgozva vezette félre folyamatosan éveken át ;)
Kellett ez neked? Így helybe jönni a lóf@szért egy hőszigetelős fórumba, ahol mindenki szigetelni akar :) ... És mindenki nem lehet ugye hülye meg a saját ellensége... Kb 200E-ből gurítottam a saját padlásomra olcsó üveggyapotot, kb egy fél-egy napos meló volt, azt nem mondom, hogy egy, de lehet hogy három egész év is beletelik, mire megtérül. Te vagy fizetett troll vagy, vagy... kezdj el olvasgatni a neten és ez alapján számolgatni....
A házad jelenlegi fűtésköltsége legyen mondjuk 240 ezer forint évente.
Egy B30 kádár-kocka éves hőigényét okos ember okos hőszigeteléssel könnyedén le tudja csökkenteni kb a harmadára, tehát ettől kezdve a hőszigetelés keres neked évente 160 ezer forintot.
Tehát ha életed végéig mondjuk 40 év van hátra, akkor ez alatt a 40 év alatt a fenti hőszigetelés keres neked 40 x 160e= 6,4 millió forintot.
Szerintem csak annyit költs energiatakarékosságra, amennyi befektetésnek bőven látod hasznát, nyerségét még életedben, tehát ha még van hátra 40 éved, akkor 3 millió forintot nyugodtan elkölthetsz hőszigetelésre, a befektetésed megtérülése után még lesz bő 20 éved besöpörni a tiszta nyereséget. Ha viszont már elmúltál 60-65 éves, (tehát a legendásan szar magyar egészségügy már ácsolja neked a koporsót), akkor csak a födém hőszigetelés az az ami nagyon gyorsan megtérül + érezhető hasznot hoz (no meg a vakolás+hálózás nélküli oldalfali hőszigetelés).
"18 centis grafit EPS-ből négymillióért raknák ki vakolattal-mindennel."
15 centis fehéret/12 centis grafitot VAKOLÁS+HÁLÓZÁS NÉLKÜL meg tized ennyiért, na azzal számolj megtérülést. Maradjunk a befektrés-megtérülésről, a saját extra luxus kívánásáaidat (hálózás, vakolás) fizesd saját zsebből. A drága márvány lépcsőt sem akarod belevenni a megtérülő beruházások közé ugye?
"A födémet 700e-ből tudnám kirakni 30 centis kőzetgyapottal és némi járható EPS-sel."
Olcsó üveggyapottal és olcsó EPS-sel meg harmad annyiért. Jó, hogy nem a padlás aranyozását is az energiatakarékossági keretből szeretetnéd megfizettetni.
"Fáznak a 22 fokban!"
A hideg fal hidegsugárzása (negatív hőszugárzás) valóban rontja a komfortérzetet. Hőszigetelt házban lejjebb lehet tekerni a termosztátot.
Ha feltetelezunk egy 10*10-es kockat, annak a fala kb 120nm.
Nekem iden telen kb 100nm 15cm EPS ment fel osszesen majdnem 1.5 millioert.
Ha kalkulaunk a te eseteddel es egy ESSZERU szigetelesvastagsaggal akkor kb 2millio kornyeken meg kellene allni a szigetelesednek.
Tetoterben 30cm uveggyapot az 300e-bol kb megvan.
Latod, maris lefeleztuk a kiadasod! ;)
Amivel sokat lehet meg sporolni: nem szarul kell megcsinalni! Nagynenimnel 10cm-t tettek fel. Labazat szigeteletlen maradt, mert nagyon szep a ko, inditosin nincs, pont ragasztas van, szoval ha valaki akar siman be tud nezni alulrol a szigeteles ala, mert helyenkent 2cm res van! O se fogott meg tobbet 30%-nal...
A kazan ki be kapcsolas es a komforterzet kozotti osszefugges meg mindig nem jott at... Elvileg a falak hidegsugarzasa megszunt, tehat hoerzetnek javulni kellett volna!
Falnak neki lehet donteni a letrat, csak esszel kell csinalni! (ha kell reszletes leiras szolj, segitek szivesen!)
Amit elfelejtenek/nem tudnak sokan, hogy rendszerben kell gondolkozni, nem pedig agyatlanul beletolni a penzt valamibe.
A haszna pedig tobbek kozott az, hogy amikor mar az ember a kisnyugdijabol el es nem tud elmenni fusizni akkor is ki tudja fizetni a futest, nem pedig a konyhaban tolti az ejszakat egy sparhelt mellett!
(az olyan csacskasagokat mint erteknoveles, meg hogy nem csesszuk szet annyira a foldet az unokainknak es egyeb blablasagokat mar meg sem emlitem!)
A kérdéseidből ítélve te már eldöntötted hogy neked ez nem kell, és most próbálod megerősíteni ezt mások válaszaival. Sajnos nem én leszek az embered aki ebben segít, de leírnám a saját tapasztalataimat, amit nyomokban ugyanezen a fórumon korábban már megosztottam. Szinteltolásos, 3 "szintes" B30 ház a nyolcvanas évek közepéről 170 négyzetméterrel, gázzabáló fég c24 kazánnal, 3 rétegű nyílászárókkal. 2017 előtt ebben a kiszerelésben kb 300 ezer volt egy szezon, de hideg volt idebent, sugárzott a falakból a hideg, visszagondolva rettenetes volt. Kapott a ház 15 centi sima fehér hungarocellt akkori áron szűk 3 millió értékben, kazán maradt, de azóta 140-150 ezerbe kerül egy szezon és nincs bent hideg, mérföldekkel jobb a komfortérzet mivel nem sugározzák a hideget a falak. Mindezt úgy, hogy előtte is-utána is 20 fok a belső hőmérséklet. 150 ezres "spórolással" számolva legyen húsz év a megtérülés, komfortban-élhetőségben viszont sokkal többet hozott a beruházás a konyhára. Persze ezt nem lehet pénzben kifejezni, de ha azt mondom hogy nekem megér évi 150 rongyot hogy sokkal jobban érzem magam ugyanabban a házban, akkor kvázi máris megtérült a beruházás. Előre kifizettem 20 évnyi 150 ezer/szezont egy összegben azért, hogy élhető legyen a ház, és nem éves bontásban fizetem a plusz 150 ezreket a megmaradó a nulla komfortérzet mellett.
Ha egyébként vakolni kell a házat mert ótvarul néz ki, akkor fajlagosan még kevesebbe kerül a szigetelés - ha csak vakolnál akkor is minimum a fele lenne az összeg cserébe szép lesz de ugyanolyan hideg.
Födém: az a 700 ezer egy icipicit soknak tűnik, valami kilométer hosszú gazdasági épületben laksz? A födém pont az amit akár az ember saját maga is könnyűszerrel le tud szigetelni, ráadásul a homlokzathoz képest aprópénzért, a 700 ezret nyugodtan oszd el öttel-hattal, bár nem ismerem a födémed méretét.
A saját házam höszigetelése elött elég sokat számolgattam , hogy az általam meghatározott 1/3- ra csökkentett fogyasztáshoz milyen höszigetelés és hova kell . 1750m3 gáz volt az éves átlag és 2790kWh volt az elektromos energiafogyasztásunk , ebben minden benne volt . A múlt év fogyasztása így alakult : 145m3 gáz és 4130kWh elektromos energia . Igazsághoz tartozik , hogy napkoli van a tetömön 6nm , amit fütésrásegítésre is használok , valamint egy noname klímával fütök -5°C kinti hömérsékletig , aztán a gáz füt . Ha összeadom a fogyasztott energiákat , akkor az jön ki , hogy 21175kWh volt régen és ma ez 5652kWh . Tehát minden modellezhetö és elég jól tervezhetö . megjegyzem , sokkal több elektromos fogyasztó van a házban mint régen , ja és használjuk is öket .:-)
Egy kádárkockát röhögve körbeszigeteled egyedül is , én a sajátomat 8 nap alatt tök egyedül megcsináltam . 56 zsák ragasztó fogyott és annak idején még két rétegben kellett az EPS-t ragasztani , mert 20cm-es vastagságot még nem ismerték , csak a 10cm-eset . Ami jelenleg M.o.-on deformálja a megtérülésszámítást , az a rezsicsökkentö politikája a kormánynak , biztosan lesz 5 év múlva is ? Mert akkor a valós piaci áron fogod kapni az energiát és az nem túl olcsó ma sem .
A nevedből kifolyólag nem csodálkozom hogy ilyet kérdezel.
A pontos adatokhoz azért jó volna tudni azt hogy mekkora felületekről beszélünk ( homlokzat+ födém)
Egy hetes árajánlattal 30m2 Ursa DF 39 szigetelésre 30cm vastagságban 70ezer Ft-ot kaptam, mindennemű kedvezmény nélkül. Ez alapján nekem 300m2 födémed van amit gondolom nem reális.
Üdv, inkább elméleti kérdésem lenne. Megtérül -e valaha is a hőszigetelés, vagy csak azért csinálják meg, mert penészedik a ház és nincs más megoldás?
Nézzük az átlag szir-szar B30 kockaházat, amilyen az enyém is. Penész nincs, mert gyakran szellőztetünk és nincsenek külső falakra tolva a bútorok, ami lefogná a hőáramlást. Másfél éve viszont részletesen meg tudtam figyelni a folyamatot egy barátom jóvoltából, így én is számolgattam.
18 centis grafit EPS-ből négymillióért raknák ki vakolattal-mindennel.
A födémet 700e-ből tudnám kirakni 30 centis kőzetgyapottal és némi járható EPS-sel.
Apróságok: ácsmunka a peremeknél, műanyag párkányok, villanyszerelés, konténer. A vége ötmillió körül lenne, ha addig nem emelik tovább az építőanyagok árát a különféle állami támogatások miatt.
Az online kalkulátorok nagyon érdekesek, mert passzívház-közeli értékeket vizionálnak az 1975-ös kockára, míg a különféle reklámanyagok szerint a homlokzaton 20-30%, a födémen 30% hőt lehet megfogni. Nem jönnek ki a számok. A kalkulátorok mindegyike nettó hazugság.
Az ismerősöm 20e átalányt fizetett gázra, egy év után nagyjából 14e-re jött ki az összeg. Kb 30%-os csökkenés a számlában. Sehol nincs a passzívháztól, de még az elméleti 50-60%-tól is messze van. A kivitelező szerint ez kb 2 év után áll be a végleges értékre, tehát még csökkenhet.
Jelenleg viszont kb 72e/év a megtakarítása, tehát az ötmillió körüli összeg 70 év alatt hozná be az árát, valószínűleg annyi idő múlva már a ház sem fog állni.
A komfortérzet is rosszabb náluk, mert míg korábban óránként kapcsolt a kazán, addig most már csak 2-3 óránként. Fáznak a 22 fokban! Tehát vagy veszít az ember a komfortérzetből és elteszi a minimális megtakarítást, vagy magasabb hőfokot állít be, hátha gyakrabban kapcsol a kazán. Ezt már a szüleimnél is tapasztaltuk, akik már a szigetelés előtt se tolták 20/18 foknál magasabbra a termosztátot. Sokat is spórolnak de meg is lehet fagyni náluk, mert állandóan hideg minden radiátor.
Ha már a negatív dolgoknál vagyunk, a falra is jobban kell vigyázni. Szóval nem lehet már rádönteni a létrát, mert beszakadhat a vakolat. Ez nálam azért is lenne problémás, mert a falnak támasztott létráról tudom elérni és pucolni az ereszt.
Az igazat megvallva még akkor is 35 év lenne a megtérülés, ha 60%-ot csökkenne a gázfogyasztás.
Akkor miért javasolják lépten-nyomon a hőszigetelést? Mintha úgy akarnánk spórolni a benzinen, hogy veszünk egy tízmilliós kisautót, ami 4 litert fogyaszt.
Egyre vastagabb és vastagabb hőszigetelést ajánlanak (barátomnál olyan mélyen vannak az ablakok, mint egy régi kastélyban), de senki nem beszél arról, hogy ennek nincs emberi időn belül látható haszna. Akkor mi értelme?
Kérdés, hogy a távtartó léceid milyen távolságra lennének egymástól. A gipszkarton azért húzza lefelé rendesen.
Valami ellenlécezést vagy gipszkarton fémprofil felcsavarozást kéne csinálni a gipszakrton felöli oldalon. Egyrészt, hogy a gipszkartont legyen mihez csavarozni, másrészt hogy stabil legyen az egész szerkezet, ne kóvályogjanak a 14cm-es távtartó léceid.
Túlságosan nem akarom rizikózni, de a 30-31cm helyre a 32cm-nyi szigetelés esetleg még nem túl erős. Nem akarom hogy a külső fóliát hasasra kinyomja, feszítse.
Igazából arra gondoltam hogy a szarufával párhuzamosan 12cm vastagság, rá merőlegesen pedig 18cm vastagságút. De lehet hogy kiszámolom hogy 12+20cm mennyibe kerülne.
Szarufák közötti szigetelésnél, a külső fólia és a belső oldal között, adott szigetelésvastagság esetén a távolság pontosan a szigetelés vastagságának megfelelő legyen vagy legyen kicsit bővebb a hely 1-2cm-rel?
12cm a szarufa, 14cm-es távtartó léceim vannak, így kérdés hogy a 30cm szigetelésvastagsághoz, mekkora "kockákat" készítsek a szarufa és a távtartó lécek közé. A cserépléc "állítva" 5cm így már 31-32cm körüli lesz a távolság a két fólia között. Ez sok vagy jó lesz így?