Azert irtam, hogy nem sok tulzassal, mert pl. a falakat hiperbrutto negyzetmeterben szamolta (a falfelulet nyilaszarokkal egyutt falazaskent, majd a nyilaszarok meg egyszer, igy lett a 160 m2 fal+40 m2 nyilzarbol 208 m2+40 m2)
mi konnyu helyzetben vagyunk, mert van epiteszunk is, sot mivel az epitesi technologiat bov szerk keszig kertuk, nagyon gyorsan elojott, hogy elobb elfogy az elem, mint a kivitelezo munkaja...
De valamekkora bizalom is szuksegeltetik, mert egy haz nem nehany honapra kell...
Ne vitatkozzunk a tervezők és kivitelezők erkölcsei közötti különbségről (én nyilván elfogult vagyok).
De ha azt hiszed, hogy az ingyenszívesség a te érdeket szolgálja, hát elég naív vagy! Ki fogod te még fizetni annak az árát!!
Az alapkoncepcio szerint Robin sem tervezot, sem kivitelezot nem akar latni, ezert a felet elhagytam, en pl bejarok konyvesboltba, es igaz, hogy sajnalom az 1400 Ft koruli arakat a csinald magad falazas, burkolas, villanyszereles stb konyvekre, de jo meleg van es lehet olvasgatni, meg jegyzetelgetni...
A kivitelezo olyan faj, aki legtobbszor ingyen megcsinal egy koltsegvetest, (nekunk pl egy komplett hazra), es nem sok tulzassal, mig tervezorol nemigen hallottam, hogy ingyen csinalna koltsegtervet (BOCS A KIVETELNEK)
Fel teccetted találni a spanyolviaszkot. Amit leírsz, azt szakmai körökben "Árazatlan költségvetés"-nek, a módszert pedig "maszek versenytárgyalás"-nak hívják.
Az igazi és a te verziód közt az a lényegi különbség, hogy épeszű ember már a mennyiségek kalkulációját sem bízza a lehetséges kivitelezőre, hanem keres egy szövetséges mérnököt. Különben akárki is nyeri a versenyt, te (az építtető) át leszel verve!
Mondok egy példát:
Te tudod, hogy 1 köbméter falhoz mennyi falazóhabarcs kell, és abba miből mennyit kell keverni? Ugye nem?
A kivitelező-jelölt tudja? Elvileg igen, de neki az az érdeke, hogy jó bőven számoljon (mert ami marad, azt te kifizeted, ő meg el tudja vinni)
Az építész haverod tudja? Igen, és meg is mongya neked!
keresel egy kivitelezot, felvazolod a problemat kersz ra egy teteles arajanlatot
majd fogod az iroasztalnal hasznalatos feher koromlakkot (hibajavito) az osszes forintositott arat lefested, majd elviszed ezt a papirt egy masik kivitelezohoz, es tole csak arakat kersz
ha a ketto kozott max 10% kulonbseg van, valaszd a szimpatikusabbat (szivem szerint az elsot ajanlanam, mert o gondolkodott is , mig a masodik csak szamolt) ha tobb mint 10% akkor rad van bizva a dontes joga es lehetosege...
Tudni kell,hogy a most érvényben lévő ORSZÁGOS építési szabályok annyira általánosak, hogy gyakszi semmit sem mondanak arról, milyen egy ház vagy egy lakás. Lehet, erre azt mondod, MÉG JÓ, de ez nem egészen jogos. Ha pl. lenne előírás arra, hogy milyen stabilitási követelményeket kell teljesíteni, akkor egy árvíz (vagy neadjisten földrengés) nem pusztítana akkorát.
A HELYI szabályozás viszont egészen konkrét lehet. Az építési övezeti előírás meghatározhatja az épület fő méretét és elhelyezését (gerinc és párkánymagasság, beépítési százalék, előkert, oldaltávolság stb.) Gyakorlatilag meghatározza a házat, akár odáig is, hogy mivel legyen fedve vagy milyen színű legyen.
Soha még olyan övezeti előírást nem láttam viszont, ami a görbe falat, kupolát vagy más formát tiltana,bár olyan van, hogy tetőformát ajánlatként megadják.
A dombház kicsit ellentmondásos, mert a közvélekedés a barlanglakással azonosítja, holott elég költséges megcsinálni.
Kíváncsi lennék, te vagy gézé mit szólnátok egy faluhoz, ahol csak dombházak vannak, mást építeni tilos, ahol tehát szabály az extravagancia?!
Tudni kell,hogy a most érvényben lévő ORSZÁGOS építési szabályok annyira általánosak, hogy gyakszi semmit sem mondanak arról, milyen egy ház vagy egy lakás. Lehet, erre azt mondod, MÉG JÓ, de ez nem egészen jogos. Ha pl. lenne előírás arra, hogy milyen stabilitási követelményeket kell teljesíteni, akkor egy árvíz (vagy neadjisten földrengés) nem pusztítana akkorát.
A HELYI szabályozás viszont egészen konkrét lehet. Az építési övezeti előírás meghatározhatja az épület fő méretét és elhelyezését (gerinc és párkánymagasság, beépítési százalék, előkert, oldaltávolság stb.) Gyakorlatilag meghatározza a házat, akár odáig is, hogy mivel legyen fedve vagy milyen színű legyen.
Soha még olyan övezeti előírást nem láttam viszont, ami a görbe falat, kupolát vagy más formát tiltana,bár olyan van, hogy tetőformát ajánlatként megadják.
A dombház kicsit ellentmondásos, mert a közvélekedés a barlanglakással azonosítja, holott elég költséges megcsinálni.
Kíváncsi lennék, te vagy gézé mit szólnátok egy faluhoz, ahol csak dombházak vannak, mást építeni tilos, ahol tehát szabály az extravagancia?!
Stoki!
Én majd megmondom neked a frankót. Akkor lesz némi változás ezen a téren, amikor kinőnek azok a régi emberek azokból a bizonyos irodákból és helyet kapnak azok a fiatal és merész gondolkodású emberek, akik majd merik vállalni azt a kockázatot, hogy rábolintanak egy ilyen jellegű ház felépítésére, ha minden más stimmel csak az nem, hogy hát egy kissé furcsa formájú.
Arabella
Köszi tacsa, értem a csíziót...Ez is teljesen logikus..., DE, mondjuk az ember, ha akar, hogyan és főleg hova építsen pl. egy földházat...Már nem nagyon van Magyarországnak olyan szeglete, ahová az bele illene...illetve van olyan, de az meg már egyenlő a tanya fogalmával, ahol 100 km-eren belül nem lakik senki...Szóval nehéz ez a dolog...
Nem olyan régen megnéztem (tőletek nem messze) Máriahalmon egy dombházat...NA ott a környék úgy nézett ki, hogy kockaház, kockaház, kockaház, dombház, temető...Érdekes látvány volt, bár tény, hogy mindez a falu szélén és a dombház a domb tetején, így nem igen rontotta a faluképet, de mindenesetre még így is különleges látvány volt...
Nem tudom Ti tervezők, hogy és HOL HUZZÁTOK MEG A HATÁRT, hogy mi az ami még belefér és mi az ami már nem...???
Pl. egy földházat hogyan lehetne bejuttatni mondjuk a 17 kerület valamelyik telkére...Azt hiszem többek között gézé is ezen szenved, mert a hatóság igenis, meg nem is akarja gézének megadni az építési engedélyt, pontosan azért, mert egy picit kilóg az ott épült épületek sorából. (Kérdem én egy dombház egy már meglévő épületegyüttesből persze, hogy kilóg, hiszen nem különleges, hanem nagyon különleges...)És akkor hová kerüljön földház...Ahogy már írtam egy tanyára, ahová esetleg hozzánőnek a többi dombházak...Vili, hogy egy abszolút görbefalas épület mindenhonnan kilóg, hiszen régen nem nagyon éltek ezzel a lehetőséggel...Ha mindig csak kockás épületek épülnek, akkor a görbefal soha sem lesz divat, hiszen igencsak eltér elődjétől, így nem is igen illeszthető be...
Ez nem kötözködés volt, csak egy eszmefuttatás...:))
Nem tudtok valamit veletlenul, a Reticolo Kft, vagy a Garret irodarol??
Szoval az erdekelne, hogy megbiz6o ceg-e.
Van-e valakinek valamilyen tapasztalata veluk.
Tetoteres lakasokat epitenek, egyebkent.
Hacsek,
köszi, de nekem nincs és nem is lesz építész-tervezőm. A lakás teljesen megvan építeni nem kell, a felújítást meg igyekszem én megtervezni. Tudod, aki igen kis pénzből kénytelen gazdálkodni, az a magad uram, ha szolgád nincs elvet kénytelen követni. Azt hogy mit lehet és mit nem, igyekszem utánnaolvasással és kérdezősködéssel kideríteni, illetve amit már láttam panellakásban, meg ami nálam is van, az biztos lehet. Ilyen alapon nagyjából tudom, hogy amit szeretnék ahhoz mi kell és hogyan lehet megcsinálni, még akkor is, ha magam nem vállalkozom arra, hogy ki is vitelezzem. Ahhoz reméltem itt segítséget találni, hogy ha van, ti biztos tudjátok hol ilyen lista. Meg hogy hova érdemes mindenképpen elmenni a vásárlásokat megelőző nézelődő körútra.
Lehet, hogy valaki tud neked azzal segíteni, hogy ezen a nyáron ő mit-hol-mennyiért vett, de ha te ebből most akarsz előzetes kalkulációra következtetni, az rizikós.
Azt tudnám javasolni, hogy ne te, hanem az építész terveződ készítsen egy árazatlan anyagkiírást (ha még eddig nem történt meg), és az alapján TE MAGAD járj utána a dolgoknak. Építőanyagot előre bespájzolni lehet ugyan, de nem biztos, hogy jól jársz vele...
Szóval én az építési ágazatra való viszonylag széles rátekintésemmel annyit tudok biztosan állítani, hogy semmi sem biztos! (Ez viszont tuti)
Mindannyiótoknak köszönöm a segítőkész jószándékot.
Petra, nem feltétlenül egy lapra, helyre gondoltam, többet is szívesen megnézek, de szeretném látni mennyiből tudom kihozni a munkákat, ha a minőség fontos, de az árak is. Szeretnék a munkákról egy előzetes kalkulációt csinálni, hogy menet közben nehogy elszaladjon velem a ló - tudod ennek még négy lába sincs, de gurulni azt tud! :)
Arabella, olyan helyekre tudok menni, amit meg lehet BKV-val is közelíteni, és nem km-rekre van a legközelebbi jármű. A III. kerület azért jobb mint a többi, mert az van közel. Ily módon a Bojtár utca környékét (Huszi út, Bécsi út, Zay utca) majd közelebbről is szemügyre veszem.
Juci, ebben az időben biztos nem bringával, meg a tárolást nem biztos hogy mindenütt meg lehet oldani, de a Bricoba Budakalászra azért azzal megyek, de az közel van -tényleg.
Tacsa, az árak ahhoz kellenek, hogy nagyjából (munkafázisokra bontott) költségvetést tudjak csinálni, mert kölcsön nélkül valószínűleg nem fog menni. Kölcsön ügyben is várom van-e ötletetek - nincsenek milliomos ismerősök, akik nálam akarják romlatni a pénzüket.
Ha megnézed az előző irományomat, ott írtam mi az ami kellene.
Hacsek, nem gondoltam, hogy bárki is dolgozzon ezzel. Arra gondoltam, hogy aki ilyen munkát csinált mostanában, az a saját áraival tud segíteni, vagy esetleg tud olyan helyet, ahol katalógust lehet kérni.
Wassermann
A Schindlert nem ismerem. A mi irodaházunkban nem tudom, hogy milyen volt az a pocsék ablak, csak arra emlékszem hogy jó nagy betükkel rajta volt a Made in Austria. Az épület kb. öt éve épült.
A többit már Hacsek szakszerűen leírta.
Az ilyen folytonos szellőzésért meg az energetikusok szoktak morogni. Szerintük naponta egyszer-kétszer kell rövid ideig alaposan szellőztetni, nem pedig lőréseket hagyni.
Én azért ki szoktam nyitni azt a bigyót...
Szia Tacsa!
Először a lényegről: hogy két Hacsek vitatkozzék 1mással, az megtörténhet a Tasztalon, de nem itt, hanem a Trefort Gimi topicjában. Ott metabolic man személyében a család egyetlen dr. előnevű tagja nyomul.
A burkolatról:
Szép lehet az a téglaburkolat. Hogy hullámos, a sorok vagy a felület?
Szóval a fúgák: ha mongyuk több mint húszéves a ház, akkor inkább a telifúgák kireszelését tanácsolnám, mégpedig a fúgák szélességének megfelelő méretű célszerszámmal. Tudniiliik a régi fúgahabarcs nem tapadóképes, így ha a mélyekre "töltenél rá", az a száradás után szerintem kipotyog.
Ha viszont pl. ovis vagy iskolás korban van a ház, akkor rátöltenék a mélyfúgákra erősen cementes anyaggal. Van persze "konyhakész" kültéri fúgahabarcs is, de nagy felületre azért meggondolandó az ára miatt.
Kedves Robin!
Érthető amit kérsz, de ezt neked szívességből senki (még én sem) fogja megtenni. A kívánságod korrekt teljesítése egy SZAKEMBERNEK is jó két hét megfeszített munkájába lenne.
Tudok ajánlani forgalmazói listákat, pl. az archiweben is szereplő Építőanyag Kereső céglistáit, de konkrét és aktuális árakat csakis utánajárással-telefonálással fogsz megtudni. Tudnod kell még azt is, hogy ma az építőanyag piacon ALKUDNI KELL, ha mondjuk kapsz egy cikklistát valakitől, különösebb zsén nélkül kérj 25-30 % endgedményt!!!
Hölgyek és Urak! Inform írt pár hozzászólással előbb egy érdekes és sajnálatos, építkezéshez kapcsolódó dologról. Átmentem a hivatkozott topicba, és írtam Neki, mivel azonban úgy gondolom, itten is érdekes lehet, ezúton megismétlen itten is a hozzászólást
"
Kedves Inform!
Őszinte részvétem. Kösz, hogy az "építkezés-felújítás" topicban jelezted a dolgot, onnan jöttem ide, de visszamegyek és ezt a hozzászólásomat oda is közzéteszem.
Olyan dologra hívtad fel a figyelmet, ami nem csak a magánépítkezésen, hanem a legnagyobb beruházásokon is komoly - szinte megoldhatatlan - gond. Megelőzhető, illetve csökkenthető a kár részben , de teljesen nem kiküszöbölhető. Sokak részére lehet konkrét vagy általános tanácsot adni, miként, ha ez valakit érdekel, elég komoly kivitelezés-irányítási tapasztalataim ( közel 20 éves ) alapján szívesen állok rendelkezésre.
Csak példaként, hogy ne érezd magad egyedül, és főleg hibásnak, hogy otthagytad a kéményt, elmondanám, hogy előfordultak a következők nagyberuházásokon is:
- az őrszolgálat ( akire a javak védelme van bízva ) kocsijában az építkezéstől töb kilométerre egy rutinellenőrzésnél talált meg a rendőrségi járőr több millió forint értékű kisgépet.
- az őrszolgálat ellenére az átadás előtti napon egy 4 m x 1,5 m-es ipari mosogatót fújtak meg egy 0,60 x 0,60-as balkon keresztül, a spéci lakat épségben, az egyetlen kulcsa az építésvezetpőnél volt, aki garantáltan megbízható volt
- a PVC padlózó vágta a PVC-t a nagyteres irodában, amíg újabb adagért elfordult ( nem elment ) a keze alól elvitték a speciális vágószerszámot!
- a lezárt helyiségből kijövő hosszabbítót munka közben egyszerűen levágták és elvitték 100 m hosszban az asztalos keze alól stb. stb. stb.
De azért sokat lehet tenni a megelőzésért, ha ez érdekel valakit, szóljatok.
Üdvözlettel és részvéttel
tacsa
"
Arabella kedves! Holnap megyek ki megint, beszélek a sráccal megint , és utána megadom a számot!
Nágy áz öröm! Az nyer aki előbb! Itten vagyok újra, két napi sikertelen próbálkozásokat követően. Egyébként kézcsók ( 3 gráciák), üdvözlet ( stoki, és Őtopicszentsége a családalapító faládalapító! Mellesleg olvastam egy cikkben, hogy "Olyan nincs, hogy két Hacsek beszélgessen egymással" - szerintem itt még az is előfordult. A cikk egyébkiránt a színházi kultúráról szólt, nem az építkezésről )
Az el nem küldött hozzászólásaimat - úgyis mint alkotói munkásságom integráns részét - mikor nem sikerült elküldeni, elmentettem, de az is elveszett!!! Úgyhogy most újra fogalmazok mindent, ami két nap alatt topicilag eszembe juta. Kicsit lehet, hosszabb lesz.
1. Kedves Juci! Őszinte részvétem utazási kalandjaid okán, de legalább elmondhatod, hogy "Sínen vagy, mint József Attila" ( vagy voltál ). Bár nem tudom, mai viszonyok között nevezett költő csak mint hátrányos helyzetű mosónő-gyerek jeleníthető meg, vagy még mindig részét képezi az egyetemes magyar kultúrának, és így idézhető. Egyébként hogy van a mesebeli herceg? ( A zöldszínű gereincagyasra gondolok )
2.Petrának külön kézcsókkal: nyugtasd meg tacáné barátnőjét, hogy jövő hét elejére megbírkózok a képlinkeléssel, és megtekintheti új - leendő - barátnőjét legalább fotón.
3. Stokinak és többeknek némi eszmefuttatás a házak alakjáról: szerintem kár szakadozni a falak geometriája kapcsán. Miért? Saját szerény tapasztalataim szerint valamely lakhely ( egyébként iroda, ipőari üzem stb. is ) akkor igazán esztétikus, szép, jó , ha abban az ÉPÍTETT ( maga az épület, térburkolatok, szomszédos épületek stb. ) , a TERMÉSZETI ( kert, park, erdő, view, stb. ) és a TÁRSADALMI ( család, barátok, szomszédok stb. ) KÖRNYEZET EGYSÉGE fennáll. Ha ezek közül bármelyik tekintetében súlypont eltolódás van, akkor a lakó, használó és egyéb emberszabású nem fogja jól érezni magát. Kiegészíthető az ÉPÍTETT KÖRNYEZET tekintetében fenti gondolat néhai POGÁNY Frigyes professzorom elméletével a "jó és szép" épületekre: ezek az ANYAG, a SZERKEZET, a FUNKCIÓ és a FORMA teljes egységét mutatják. Azaz: nem attól függ, hogy görbe, földből van, téglából vagy kacsalábból, hanem összegészét tekintve egységesen kialakítva! Még egy zsenit tudok idézni: Egykori közismert APEH- főnökünket, aki szerint mindenkinek állampolgári ( vagy polgári állami ) jog, hogy hülye legyen. Számomra ez a téma tekintetében azt jelenti, hogy bárki bármire vágyhat, ha futtya, meg is csinálhattya, feltéve, hogy másokat nem korlátoz, zavar, nem tesz tönkre városképet stb. Én tehát nem vitatkoznék senkivel, hogy ő mér akar ilyen vagy olyan házat, de azon - mikor mondjuk megbíz a tervezéssel - igen, ha olyan megoldást akar, ami a ház használhatóságát hátrányosan befolyásolja, vagy szakszerűtlen. Alap nélküli falazásra, délre ablakokkal nyíló kamrára, északra néző nappalira stb. nem lennék hajlandó, de ha speciel görbe falat kíván, akkor azt minden további nélkül vállalnám. Ha ugyanezt pl. ablak körüli fekete - sárga és tükörecsempés keretezéssel kéri egy hagyományos falusi oldalhatáros beépítés közé, arra nem. Ha ugyanezt Gaudi nyomán egy tanyasi fö9ldház balakánál, akkor megint csak elfogadnám az igényt. Szóval minden épület és építtető más, kinek-kinek más az ízlése, igénye, bukszája, úgyhogy a szakadást nem javasolnám a "görbe falak mentén". A MINŐSÉG és SZAKSZERŰSÉG azonban FONTOS, függetlenül a fal görbületét leíró függvénytől!
4. Robinnak:
Ha tucc csinálni egy listát, hogy milyen anyagok, termékek ára iránt érdeklődsz, akkor saját elmúlt 2-3 heti tapasztalataimat konkrét vásárlási adatok alapján meg tudom írni persze valószínűleg nem teljes körűen, viszont Hacsek is biztos tud segíteni az árszintekben. Egyébként ha a BRICCO-ba és az OBI-ba elmégy, az is orientál, elég sok féle dolog megvehető, de nem kell azonnal ott vásárolni. Vannak termékcsoportok, amiket csak ott lehet normális áron kapni, másokat meg felesleges, mert kisebb cégnél olcsóbb lehet. Szóval kóldj listát, szerintem akár itt a topic-ban is, mások is tudnak árakban és beszerzési források tekintetében igen jó tanácsokat adni.
5. Hacsek:
Kéne egy kis tanács., biztos van valami ötleted . Helyzet: kocka jellegű épület, sok-sok és nagy burkoló tégla felülettel. Egyesülnek a lehetséges hibák:
a. Maga az alap fal illetve a szellőztetett megoldású burkoló fal is némileg hullámos ( bár nem ez tűnik a legnagyobb problémának
b. A burkoló téglák eléggé mérethibásak, egy-egy téglában alul akár fél centi egyenestől eltérés jelentkezik
c. A fúgázásnál a vízszintes fúga hol teli, hol meg mély, attól függően, hogy melyik kőműves csinálta. A függőleges fúgaképzés egy kőművesnél is eltérő, attól függően, melyik ujjával húzta ki.
Szóval: kérdés, mit lehet szerinted csinálni :
1. a teli fúgákat hogyan lehet kibontani a téglák sérülése nélkül viszonylag gyorsan és olcsón?
2. a mélyfűgákból hogyan célszerű teli fúgát csinálni, ha aza 1.megoldás nem jöhet szóba????
Tucc valami indító ötletet adni???
( Talán másnak is érdekes lehet az ügy, ezért hoztam ide, megjegyezve, nem én voltam sem a tervező, sem a műszaki ellenőr, csak tanácsot kérnek, mint a fentiek mutatják, jótól -))))
5. Végülis ha valakit érdekel még, Csobánka projekt állása:
* kész az üvegezés
* beépítve a nyíló ablakok
* beépítve a tolóajtó ( 2,80 / 2,10 )
* kicsempézve a vizesblokk
* kész a hajópadló
* folyik a vakolat javítás - meszelés
keddig kész lesz a szerelvényezés, indul a fűtés, aztán szerdától átmegyek takarítónőbe, és következő vasárnap költözünk ( remélem )