Tegnap este beszéltem Kikával és mondta, hogy
1999.október 31.-én
XVIII. ker Üllői út 807. szám alatti
Ruszki laktanya hátsó betonjain
Pályarally versenyt rendez évadzáró
SKODA Klub találkozóval egybekötve.
Lesz büfé, bogrács Etc.
Meghívottak a Manta klub, Capri klub, Trabant Wb. club.
Szeretettel várunk benneteket is.
Pitecus
Sracok, ha mi ezt a cikket szemelyes sertesnek fogjuk fel, az hiba. Szerintem ez egy nagyon jo cikk, de igazabol nem a Skodarol szol, a Skoda csak urugy benne. Valoban tartalmaz egy csomo leegyszerusitest, tulzott altalanositast, de ha jobban belegondolunk, ezek artalmatlanok.
Topiktársaim hivták fel a figyelmemet, hogy nézzek körül az Index nyitólapján, mert egy érdekes cikk olvasható rajta. Elovastam.... Elöször is az első dolog, ami zavar, hogy kiraktál egy linket a saját magánjellegü honlapomra. Tudom, az internet teljesen nyilvános információforrás, ha valaki valamilyen adatot nem szeretne megosztani másokkal, akkor titkositsa és egyebek. Ok, de azért tájékoztathattál volna, hogy ez és ez fog történni.
A cikk maga: olvastam már munkásságodból, amikor az autómobil kiállitás idején egy beszámolót irtál az eseményről. Hát az sem volt sokkal jobb. Ezeket a sorokat is minek irtad le... Ha magadban tartottad volna, akkor biza jobban jártál, jártunk volna. Hogy a skodának vannak konstrukciós hibái? Vannak! Mint ahogy minden más autónak van. Tökéletes járművet még egyik autógyárnak sem sikerült létrehoznia. De egy farmotoros skoda semmivel sem képvisel számottevően alacsonyabb műszaki szinvonalat, mint az adott kor hasonló kategoriájú nyugati gépkocsi.
A technikai dolgok (tévedések)
A motor: A Skoda Octavian kivül az összes mai Skodának a régi 1000 MB-re alapuló motorja van. A gyár ma európai szinvonalú, a Volkswagen minőséget képviselő gépkocsikat gyárt. Akkor a mai autókban miért található meg a mai napig ez a motor? Azért, mert egy jól sikerült konstrukció.
Fölforr a viz? Ha nem törödnek az autó műszaki állapotával, akkor elöfordulhat, de ugyanigy bármely más autóval is. Nagyobb rá a hajlama, de ez nem általánositási alap, hogy mindegyiknek forr a vize.
Télen lefullad, illetve három pedált kell nyomni egyszerre? Vidd el a skodádat egy jó szerelőhöz.
Farmotor? A 911-es Porschenál bevált, azt mégse szidod? Mellesleg a hátsókerékhajtás farmotorral télen nagy hóban a legjobb megoldás, talán ezért is választották ezt anno a Csehszlovákok, hiszen hegyből és hoból van náluk elegendő.
Az autótipusok szerinti kasztositás: Ez ugy ahogy van, egy baromság! Erre nem lehet mit mondani, nincsenek rá indokok.... Ez van! Nem lehet általánositani egy autótipus használóit. És az autótipuisok használóinak, akik szerinted ugyebár kasztokat alkotnak, nagy nagy harcban állnak egymással, ugye? Vagy mégse, mert hogy eltürik őket... Na ne fárasszál már... Nézz ki egy autóstalálkozóra, versenyre, és nézzél jól körül. Semmiféle ellentétet, illetve megtürést nem fogsz látni. Hanem egy nagy nagy társaságot, akik szeretik az autókat (habár ez neked eleve idegen, meg természetellenes), és nagyon jó hangulatban, együtt töltik el az időt.
És hogy a skoda nem megy, eleve valamilyen csak két pont közötti közlekedésre szánt eszköz? Hallottál már arról, hogy Skoda Coupe? Meg Rapid? Meg 130 SR? Skoda a versenysportban? Ahogy látom nem, ennek már nem néztél utána... Pedig nem ártott volna, mert érdekes dolgokat találtál volna. Hogy annak idején ezek a tipusok komoly versenyeket nyertek! Pedig ekkor még köze nem volt a Volkswagennek a Skodához...
És végül ez a Csehszlovák dolog.... Csehszlovákia=Ravasz, finoman, szeretettel, humorral lesajnáló szó, megértő és megbocsátó. Hogy birtad ezt leirni? Érdekes egy eszmefuttatás, az biztos.... Doktorbácsi mit mondott? Amugy elgondolkoztál pl azon, hogy milyen szó az, hogy Németország? Vagy hogy Ausztria? Vagy mondjuk Japán? És ezt lefordithatnád az adott
ország autóiparára is. Tudod, én e mögött az eszmefuttatásod mögött azt a hozzáállást érzem, hogy ami keleti, az szar. Annak idején viszont tutira nem volt ekkora a szád, volt ami volt.... Elfogadtad ami van, etted azt, ami van.
Végezetül, igy egy utolsó gondolat, a cikkbe miért azt a két fényképet raktad be? A fényezés elötti autó helyett mondjuk berakhattad volna azt a kék skodát... Ja persze, akkor a végén kiderült volna, hogy a skoda nem is egy rossz autó....
Egyszer regen volt egy rajzfilmsorozat a kiralyi adon, Elveszett vilagok volt a cime talan, abban volt az egyik reszben, hogy megcsodaltak a nagy szonokot, es mi volt a tanulsag? Nem az a lenyeg, hpgy mit mond, hanem _ahogy_ mondja! Hat ez a ficko elegge gyagya... Ilyen hozzaalassal... Fogadok ladaja (csupakisbetuvel :) van! ;)
Azonkivul, melyik autonak nincsenek tipushibai? Miert bantja mindeki a Skodat / skodasokat? :(((
Hát lehet, hogy most 1 csomó sarat fogtok rám dobálni, de nekem tetszett a cikk. Az állításai nagyrészt igazak. Többféle autót vezettem már, de a Skoda tényleg rosszabul gyorsul mint az átlag. Tényleg többször forralja a vizet. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én álltam már keresztbe az úton a busz elé, mert gázadásra tényleg lefulladt hidegen. Nyugodtságra szoktatja az embert. Nem lehet vele igazán tépni, persze mentem már én is 140-el, de éreztem, hogy most haragszik rám. A másik a szubkultúra. Amit a többi típusról leírt igazak. Pont azért van Skodám, hogy ne tartozzak azokba a csoportokba.
Egy dolgot nem írt le, ezt emileztem is neki, szerintem a Skoda 1 szóval jellemezhető: barátságos.
Csak szerettem volna megosztani veletek elégedettségemet.Már lassan 14 éve egy Skoda Rapid Coupe-nk van, (1300ccm,5seb) és mai napig kitűnő egészségnek örvend.Igaz egy 86-os német szállítmányról lett leemelve, nem CZ piacra ment.
(Először meg is lepte az öregemet a gyári GoodYear, alufelni, kagylóülés fejtámasszal,hátsó bizti, sötétített tükrök stb)Ez az autó egyszer sem hagyott cserben, egyszer sem kellett több tizezreket ráfizetni, és még ma is lazán nyomja a 130-140 et.(bár most már nem hajtom) Tavasszal meg is ajandékozom egy új fényezéssel...
Kösz a figyelmet, hajrá Skodesz!
ps:ja....és még mai napig megcsodáljál a formáját
ReTek
Olvastatok a "A LETEZES SKODAJA" cimu cikk szeruseget?
Eleg erdekes es tanulsagos, hogy egy laikusnak mondhato ember 1-2 nap alatt internetrol felfejlesztett, ismeretsegi korbol hezagosan osszegyujtott tudasbol ilyen alkotast tud osszehozni. Az az igazsag, hogy a dolgok ilyen szintu elbagatelizalasa komoly szegenysegi bizonyitvany allit ki az alkotorol. Miert? Nem azert amit gondol (nekem is van velemenyem a relativitas elmeletrol, de nem teszem kozze mert lehet, hogy egeszen egyszeruen kirohognek)...hanem azert mert altalanosit, es egeszen egyszeruen ir rola egy cikket.
Nem szeretnek mindenre kiterjedo kritikat irni a cikkre mindossze 1-2 kiragadott reszlet ami nagyon megutotte a fulemet(szememet).
A SKODA konstrukcios hibai:
Gyenge motor. Nem tudom tisztaba van-e vele az illeto, hogy a SKODA tipusokat (kiveve az OCTAVIAT) egy es azon technologiaval keszult blokkal szerelik. (beleertve a FABIA-t is!) Azert akkor nem lehet olyan szar ha a ww azt mondta, hogy mehet. Egyebkent meg kellene kerdezni, hogy hallott-e arrol a SKODA FAVORIT FORMAN-rol amelyiket 1.6i motorral 110LE-re sikerult kihozni, es szeriaban gyartani. Hogy nem terjedt el? Kerem, a piac ujdonsagokat akar nem pedig extenziv kategoriabovitest.
Farmotor? Miert ne, ha a Porsche-nak jo volt(911). Nem lenne azzal semmi baj csak az elejet kellett volna jobban atgondolni. Egyebkent a felulkormanyzottsag csak egy parametere a menettulajdonsagnak.
Forr a viz!: A SKODA 120L (batran allithatom, hogy a legelterjedtebb SKODA tipus) hutoje gyarilag 36KW hoteljesitmenyt kepes eldisszipalni. Ha nincs az auto rendesen uzemeltetve ill. karbantartva akkor persze, hogy forr. Ugyanugy ahogy mas auto tipusoknal is. A hajlama biztos, hogy erosebb a forrasra, ezt nem vitatom de nem szuksegszeru, nem altalanositasi alap!!
A skoda, mint lelki aberraciokat okozo tenyezo:
Ez teves megkozelites. Ezek szerint nem talalkozott meg az illeto a SKODA CUPE valtozataiva. Ezek nagyon komoly sportautok! Vissza lehet keresni a sporttortenelemben, hogy palya ill. rally versenyeken is rettegett ellenfel volt a SKODA! Igen a SKODA! Ezekkel az ismeretekkel valoszinuleg nem rendelkezett a cikk iroja. Vagy ha rendelkezett is nem vette figyelembe mert nem igazan klappolt volna a cikk mesterseges hangulataba.
A SKODA-sok mint kulonallo szubkultura alkotoi:
Hat ne is haragudj de ez hujeseg! :) Nem hinnem, hogy valamiert is szegyelni valoja lenne ennek a tarsasagnak akar milyen autos csoportokkal szemben. A markahuseg teljesen tipusfuggetlen. Ha a cikk iroja ezt nem erti? Megesik az ilyen ne lepjen be a SKODA klubba. En sem kezdek ertetlenkedni azon, hogy hogyan szerethet az ember egy kispolszkit amikor en abba a 191cm-mel bele se ferek!
Nem feszegetem tovabb szerintem mindenki erti mar ennyibol is, hogy tulajdonkeppen mivel is allunk szemben. A hibat szerintem ott kovette el az illeto, hogy mindazt amit gondolt...leirta. Ez egy szigoruan vett maganvelemeny, hatalmas szonoki (nem odavalo) fordulatokkal, tulzottan leegyszerusitett, szakmailag minosithetetlen tartalommal ellatott altalanositas.
Nem hiszem, hogy erre akarki is buszke lehetne....
Utolsó képben volt egy AUTOMOBIL /Skoda/
Ha elektromos motorosan működne , akkor bizony elfogadnám , azért a karosszériát a 2000. év utánira átalakitanám./lásd kis merci/
/Mondjuk egy szélcsatornás modellban, légellenállást belekalkulálnák/
És nem Sokol rádióban gondolkodnák.
Vannak mostanság kissé korszerűbb világvevők is.
Nem szeretem az autókat és tömegközlekedésben(?) gondolkozódó(?) üdv:
soltika/mobil/ + Finci kutya/területvédő inmobil/
Köszi, érdekelne a telcsszám, habár nem sürgős a dolog, asszem majd akkor a versenyen személyesen. Az egész munka egy óra alatt lazán megvan. (meg momentán még messze van a fizetés :o)
Tuning? Az biza áll :o( Egyrészt ugy két három hete siekresen elcsesztem két gumimat, volt bennük ugy 15 ezer km :o( , ugyhogy most felgumizás, a fényezésre szánt pénz elment, viszont most meg már kezd hideg lenni, ugyhogy a fényezés marad jövőre. A motor ugy tünik, mostanában mintha szaporábban enné az olajat...szegényke, 140 ezer, az biza 140 ezer. Most azon agonizalok, hogy vajon hany plusz loerőt szeretnék. A kérdést leforditva: 120-as motor, vagy Favorit moci. Már hát azért van árkülönbség. Meg egyáltalán azt sem tudom, mi lészen az autóval.... Lehet, hogy jövőre le kéne cserélni? Szóval még morfondirozok, de nagyon... Már költöttem rá annyit, hogy kár lenne eladni.... nem tom... Apropó, nem tud valaki egy lakatost? Ui az előző mester (mester?) ugy elfelejtett egy lyukat befoldozni a küszöb belső oldalán.... Nem komoly a dolog, csak hát mégis :o)
Majd elfelejtettem:
Holnap lesz a napja, hogy +próbálom megcsinálni a kocsit ilyenné.
Addig is járok a maszkvával. Igen meleg 1 jószág.
Talán csak az aleko múlja felül, meg a zapi benzinkályhája.
Hogy áll a tuningod?
És ez a 680 W... Nem azért van, hoyg használjam, csak megnyugtató hogy ott van... Jó érzés tudni, hogy ha akarom, akkor csillogó nappallá változtathatom az éjszakát... :o)
Áááá, tényleg, bocsi Pitecus, elfelejtettem, hogy a csomitartóba beszereltem egy új, alternativ Mr. Fusion energiaátalakitót. Mostanában banánhéjjal és üres sörös dobozzal megy a skodri :o)
Amuyg ok, ha minden felkapcsolok, akkor 680 W, de az együttes használat eléggé ritka, és akkor is csak rövid ideig tart. Főleg akkor, ha valaki emberkedik elöttem, ködzárófényt használ a normál időben, vagy valami hasonló. Amugy általában csak tompitott (ködben plusz ködlámpa). Azért nem szoktam szegény szembejövő autósokat és bicigliseket beboritani az árokba :o)
Azt nehogy a repülők leszállópálya bevezető fénysornak nézzenek! :-)
Számolj 1 kicsit:
Azt irtad, hogy 680 W ketyeg óránként.
A generátorod 44A-s, ami 12 voltnál 528 W-ot ad le
tehát, ha teljes "üzembe" dolgozol, akkor 680-528=152W-ot az aksiból szed ki.Ami amperben 13A-t jelent óránként. Ha 44 Aó-s az aksid, akkor kb. 3,25 óra alatt aszalt szilva lesz belőle.:-))
Nem beszélve a tüzoltó kocsik dijáról, ami követ és elolt téged, miután felizzik az akksi!!!
Gondold át!!!
ÉS még ott van a hátsó vili, gyujti, HI-FI, stb!!)
Ehhez más PAKS kell!!! :-)
Egyenlőre birja a 44 A-es generátor a 44-es akksival, pedig nekem még a hifi is ott van melette. De azért majd rakok bele egy GLS generátort, vagy pedig dizel kocsinak a generátora fog belekerülni :o) Az akksim remélem, még kibirja a telet, de ha nem, akkor vagy Bosc Silver, vagy Exide :o)
Hi Ádám!
Szóval nemhiába hajtottam 55A-es generátort, mert az kell ehhez a karácsonyfához.55 Ah-s Exide akku fogja a tápellátást biztositani 10mm2-es plusszt fog kapni az akkurol. A külső lámpák 60/55-ös +30%-os narva izzók, a belsők 55W-os kék H1-es izzók lesznek.
3 relé fog dolgozni
1. országuti tompított 2x60W=120W/12V =10A
2. reflektor 2x55W=110W/12V = 9A
3.ködlámpa és vadrefi 2x55W=110W/12V = 9A.
A ködlámpát külön kapcsoló kapcsolja!!!
Nagyon tuti lesz a négylámpás skodri. Egy tanács, vigyél külön a generátortól egy 4-es vagy 6-os madzagot a relékhez, és kapsz egy kis plusz fényerőt :o)
Kiszámoltam, ha mindent fölkapcsolok, 680 W világit előrre.... Kéne valami teherautó generátor :o)
Na a moszkvámhoz vettem ma egy új "pészmékert".
Rögtön padlót fogtam, mert toloüzemü pneu szelep is kell hozzá. Kíváncsi leszek, hogy mennyit fog zabálni!!! :-) (Hol vagy MOL tanker???)
A skodrimra végre elkészült a színre fujt hűtőrács. 1200 pengőt kért érte a kis hitler.
Másik 1200 pénz volt a skoda dokinál a szines első jelvény (kész rabló). Már csak be kellene kábelezni a 4 fényszórót meg a 3 relét.
Nagyon cool lesz!!! Látható lesz 31-én a pályaversenyen (lehet,hogy indulni fogok?)
Most jövök a hirnetről... Hát ami ott van! Megnéztem néhány autós topicot, azok a barmok... Help! Rosszabb mint a HIX AUTON néha lezajló keleti autó, nyugati autó flame. Most két dolog ragadott magával, az egyik baromnak mesélte egy haverja, hogy volt kint a gyorsulásin, és ott bizony a tuning ladák rendszeresen legyorsulják a CRX-eket. Ez a kretén meg azt mondja, hoyg a Lada 50 km után ugyis szétesik. Meg hogy ha meglát egy Diesel Kadetten egy Diesel Motorsport matricát, elkapja a röhögőgörcs. Na akkor ő nem látta még azt az egyes Golfot, ami kint volt a szlalom rallyn... Golf I, a Transporter 2,4-es TDi motorjával.... elég forró egy gép :o)