Urszelveny problema nem lenne, csak a trafokat kell attenni 600V-ra. Mas kerdes, hogy el tudja-e vinni az utasokat egy nem feltetlen elonyben reszesitett villamos? Most inkabb nem meselek errol.
Mióta a hegyeshalmi vonalon átalakították a felsővezetéket, csak két áramszedőjük van.
Más: a Metro ujságban olvastam, hogy a Közlekedési Múzeumban nyílt egy új vasútmodellkiállítás (pl. HÉV terepasztalok!!!)
Megint más: Remélem nem gondolják komolyan azt, hogy a csepeli HÉV-et fölváltja a 2-es. Őrültség lenne!
Kieg: vagy esetleg ugy meg lehetne oldani a problemat, hogy olyan jarmuveket kozlekedtetnenek, amik birjak a 600 es az 1000 voltot is? Ilyen villamost biztosan lehet epiteni, de sokkal tobbe kerulne, mint egy hagyomanyos?
Koszonom a szaxeru valaszt. Azert kerdeztem, mert valami olyat olvastam valahol, hogy a 2-es villamost akarjak Csepelre jaratni a HEV vonalon, es arra voltam kivancsi, hogy eleg-e ha csak osszekotik a vaganyokat, vagy van egyeb problema is (aramellatas, urszelveny, stb) Ezek szerint egyertelmuen el kell donteni, hogy HEV, vagy villamos uzemmodu a vonal. Koszi megegyszer.
Mit ertesz kozlekedes alatt? A villamoskocsikat el lehet huzni a HEV vonalakon, es nem kell felpakolni kulon teherkocsira (ellentetben a MAV vonalakkal - kivetel persze van).
Azonban mivel az uzemfeszultseg eltero (600 V - 1000 V) igy nem tehetik fol -elvileg- a szedot.
Azonban van kivetel. Elofordult, hogy Vagohidon a 600 V-os Muki bement az 1000 V-os szakaszra. Itt a vezetonek csak arra kellett figyelnie, hogy sorosnal ne kapcsoljon tovabb, ill. hogy hamar elhagyja a HEV-et, mivel a vilagitast es a legsuritot le kellett kapcsolnia. Ugyanezt megteheto lenne a nem RET-es UV-vel is (legsurito es motordinamo lekapcsolhato kulon) - kerdes, hogy csak akkurol meddig lehet taplalni a kontaktorokat, ill. atall-e a menet-fek henger. Az az aprosag is problema lenne, hogy szerintem nem mukodne igy a rogzitofek. Ezek - lathatoan - nem uzemi korulmenyek.
A rugoerotarolos fekes (RET fekes) UV biztosan nem indulna el 1000 V-os szakaszon, a GANZ es a Tatra sem valoszinu.
Elvileg megoldhato lenne, hogy az UV pl. csak sorosig kapcsoljon a HEV szakaszon, csak ki kellene cserelni a legsuritot es a motordinamot 1000V-osra (arra is volt pelda hogy 1000V-os segeduzemekkel 600 V-on maszkaltak - ez megoldhato). Ezzel uzemeltetheto lenne mind HEV-en, mind villamoson, HEV-en egy kicsit jobban rangatna a kocsi. Egy ilyen kocsi volt is Budapesten M 2062-es szamon; lasd:
http://www.fph.hu/~bendagy/nza/1000.html#2062
(Bocs az onreklamert, de a magas labdat le kell utni...)
Az oldaladon muszaki okra hivatkozol a 400-as leallitasarol. De azt tudod e mi a muszaki ok.
Mert amikor ott voltunk elmondtak!!!
Azt mert nem irod oda? (csak egy kerdes volt)
Egyebkent a rekord 10 perc Bekas es Batty.
Es utasok le es fel "szalltak".
Mikor beertem megvartam amig mindenki leszall, utanna mentem csak ki en is. De egy oreg bacsi elkapott es a vallamra csapva mondta:
Minden nap igy kellene.
Nekem egyszer sikerult 1, azaz egy huzasra Margithira leesni 80-rol tukor ele.Tobbet sem.
Valoban Vegrehajtasi Utasitasban elrendeltek a Timar utcaban valo legfekkel valo megallast.
Azzal indokoltak : itt a legveszelytelenebb ha netan nem sikerul.
Es vannak oreg urak akik vissszagyalogolnak megnezni a jelzot.
A Villamos ellenallasfek meghibasodasa eseten , atkell terni a legfekre.Legfekkel csak a legkozelebbi vonatindito allomasig kozlekedhet. Cseret kell kerni. De egyebkent legfeljebb 1 kanyart bir. Sajnos nekem mar kigyulladt az utolso kocsi emiatt. Ket kanyar utan mar annyira melegszik a tarcsafek, hogy a racsopogo zsir meggyullad. Meg aztan az a buz ami van a Battyin.
Felszaladtam kavet inni es a forgalmista megkerdezte, rossz a vonat. Mondom neki : nem csak legfekeztem.
Az biztos a HEV-en maskep kell megallni.
ezt sokszor el is felejtem.:-))
Egy balesethez min 2 dolgozo mulasztása kell. Vörös mellet elhaladás 3 esetben lehetséhes :
1 Önmüködö biztosított térközjelző mellett (Végig fehér árbócos) megállás után 5 perccel max 5 km/h sebességgel.
2 Hívójelzés esetén
3 Ha a jező mellett szabad az elhaladás jelzést adják (erről irásbeli értesítés is kell)
Szó volt arról korábban, hogy okt. 15-én megint lesz az október 1-jeihez hasonló M61 020 nosztalgiamenet (Szeged - Kistelek - Lajosmizse - Bp. - Miskolc - Putnok - Szilvasvarad(?) - Eger. Tudtok-e részleteket, biztos-e a dolog, szombaton Putnok és Eger között a 87-en is NOHAB viszi-e a szerelvényt? (Már kinéztem a túrisatérképen a sátai alagút megközelíthetőségét).
A rudazatokról egy száz éves leírás megfelel? Azóta persze a gőzösök még nagyon sokat fejlődtek…Van újabb irodalmam is, de ez van meg elektronikusan és a lényeg benne van:
LOKOMOTÍV, Gépezet.
Ez leggyakrabban két nagy nyomásu, fekvő gőzgépből áll, melyek egyike jobbról, másika balról egy-egy hajtórúddal közvetlenül a két hajtó kereket forgatja; utóbbiakon e célra forgattyuk vannak, melyekhez hasonlók a többi forgatott (u. n. kapcsolt) kerékpárokéi is, hogy ezek útján kapcsoló v. csatló rudakkal egy kerékrendszerré fogassanak össze. A gőzhengerek általában egyszerü tolattyus gőzelosztással birnak s u. n. kulisszás kormányművel (l. Kormánymű) állanak összeköttetésben, mely nemcsak az előre v. hátra indulást, hanem a gőznek expanziós kihasználását is lehetővé teszi. Hogy a gépezet s igy a L. is minden állásból megindulhasson, a kerekek forgattyui az egyik L.-oldalon 90°-al elfordított állásban vannak a másik oldalhoz képest, ugy hogy ha az egyik gőzhenger dugója éppen a meddő (holt) ponton áll is, a másik ugyanakkor a legkedvezőbb állásban (a közepe táján) áll s amennyiben a kormánymű legalább 60% körüli hengertöltést megenged, ez az oldal teljes gőznyomással indítja a L.-ot. Az előre- és hátraindítás, valamint a kormányműnek bizonyos expanzióval működtetése céljára szolgál a kormányemeltyü v. pedig a kormány-orsó, melylyel mindkét oldali kormánymű egyidejüleg állítható a L.-vezető által….
…A gőzelosztás a L.-oknál az egyszerüség kedvéért végeztetik gőzhengerenként egy-egy tolattyu által s a hozzá tartozó kulissza leggyakrabban Stephenson, Gooch vagy Allan (Trick)-féle; e három fajtánál a mozgatás két-két excenterrel történik, egyik excenter az előre-, másik a hátramenet számára. Stephenson kulisszája az excenterrúd hosszával leirt körív szerint van görbítve s homoru oldalával fordul az excenterek felé. Gooch kulisszája az ellenkező oldalra (a tolattyu felé) görbül a tolattyu-nyomó rúdjával leirt kör szerint, mig az Allan-féle egészen egyenes. Az előre- vagy hátra-kormányzás alkalmával Stephensonnál a kulisszát, Goochnál a tolattyunyomó rúdat, Allannál pedig mindkét részt kell megfelelőleg beállítani (emelni, sülyeszteni). Újabb időben (a M. A. V.-i compound-L.-oknál) gyakran található a Heusinger von Waldegg (belgáknál Walschaert)-féle kormánymű, melynél csak egy excenter mozgatja a kulisszát, azonban a tolattyu mozgatása egyidejüleg a dugórúd keresztfeje által is eszközöltetik. Ugyancsak egy excenterrel van szerkesztve a Fink Pius-féle kormánymű is. A legújabban fölmerült Joy-félének éppen nincs excentere. A L.-kormányművek beállítása a L.-vezető által régebben emeltyü, újabban leginkább csavarorsó segélyével történik: vannak azonban a kettőből kombinált kormányzó készülékek, valamint szórványosan olyanok is, melyek gőznyomás útján állíthatók….
Kormánymű
Kormánymű v. vezérmű (ném. Steuerung), a gépészetben olyan szerkezet, mely a váltakozó (ide-oda) mozgást tartja fenn az által, hogy a hajtó erőt hol az egyik, hol a másik oldalról v. irányban működteti. Például a gőzhengerbe egyszer egyik, másszor másik végén ereszti be a gőzt, s ez által a gőzdugó is fölváltva előre és hátra tolatik; ez a váltakozó mozgás a kormány által bizonyos törvény szerint tartatik fenn, ugy hogy ha a kormány belső viszonyain (állásán) nem változtatunk, az ide-oda mozgást is ugyanolyan marad. A K. két lényeges részre oszlik: az egyik a mozgatását idézi elő, a másik a gőz, gáz, viz stb. beeresztését illetve elzárását eszközli; a mozgató rész legtöbbször egy excenter (néhol forgattyu, emeltyü v. bütyök stb.), mely egy rudat (p. excenter-rudat) szintén ide-oda mozgat; ez ismét tovább adja a mozgást a tolattyunak (szellentyünek, váltóforgónak), mely hol zárja, hol nyitja a gőz, viz stb. beömlési nyilásait. A most vázolt szerkezet azonban csak a legkezdetlegesebb igényeknek felel meg, mert a K.-tól legtöbbször még egyebet is várunk, p. hogy gazdaságosan használja a gőzt, továbbá az erőfejtés szükségletéhez képest több v. kevesebb gőz beeresztésére beállítható legyen, meg hogy a a gép a K. bizonyos állásában már meg is induljon és pedig előre v. hátra induljon…
…Az átállítható K. jellemző része az u. n. kulissza, mely két excenterrúd vége közé van csuklósan beiktatva; az egyik excenter állása (fölékelése) ugyanis olyan, hogy a tolattyura átvitt mozgása a gép előre indításának felel meg, a másik excenteré pedig a hátra indításnak; ha már most a két excenterrúd vége közé a kulisszát fogjuk s a mozgatandó tolattyurúd végét a kulisszán végig csúsztathatóvá teszszük, ugy a tolattyut is tetszés szerint vagy az előre vagy a hátra indító excenter által mozgattathatjuk s a szerint p. a lokomotiv v. gőzhajó is előre v. hátra fog megindulni. A kulisszának még az a jó tulajdonsága is megvan, hogy bármely pontjával mozgathatjuk a tolattyut, mely a szerint fog előre vagy hátra indítani, amint a kulissza közepétől az egyik vagy másik vége felé fekvő pontjával mozgattatunk; a különbség csak az, hogy minél inkább az egyik vagy másik vége felé térünk el, annál több gőzzel indítunk v. megyünk…(Pallas Lexikon)
Kb. egy hónapja én épp az ellenkezőjét tapasztaltam meg: a szegedi nagyállomáson egy vezér szinte kikapta a fiamat a kezemből és felvitte MD3004-be, örült is neki Andriska...
Az nem ésszerű, hogy nemzetközi és belföldi távolsági forgalomban nem kell átvergődni a város másik végére, hanem ahová érkeztél, ugyanonnan indul a másik vonat?
Hosszú távon nem lenne hülyeség, de lőtte azt kellene elérni, hogy a Keleti-Kelenföld közötti út ne tartson 15-20 percet. Most, hogy a Délit kicsit rendberakják, csinálhatnának valamit ezzel a szakasszal. Ez tervbe van véve?
Na errol annyit, hogy informacioim szerint a pecsi es kaposvari IC-k is atmennek jovore a Keletibe vegleg.
Aztan a Liszt elmenne Pecsig. Hulye ez a MAV. Minek noveli
mar megint 10 perccel foloslegesen a menetidot. Ezt mar tobbszor irtam, hogy mifelenk is elb..tak az IC menetido versenykepesseget azzal, hogy a Keletibe vittek oket.
Aztan mi a loalkatreszert epitettek magas es fedettperont a
Delibe, talan a diszkovonatoknak? Ugye megint valami jo kis
koncepcio, hogy a Keleti legyen a Hauptbahnhof, aztan az
esszeruseg meg le van rittyentve.
Igen, erre voltam kivancsi. A legfek tudtommal is veszfek, ugyhogy _nem_illik_ azzal megallni. (Most nehogy belekoss abba, hogy mindig azzal allnak meg! :))) Leginkabb arra voltam kivancsi, nem veszti-e el a hatasossagat a melegedes miatt. (Ha hulyeseget mondtam figyelem, nem vagyok gepesz, kozlekes vagyok!:)))
Igen, nagyon különböznek a vasutasok is. A 2-3 hónappal ezelőtti afféromnál is a váltókezelő bakter (épp engedte ki a fűtőházból M62 096-ot) odajött hozzám, és közölte nemes egyszerűséggel, hogy kiveri azt a gépet a kezemből... Rá egy percre megáll mellettem a Szergej és kiszól a vezér, hogy jó helyen áll-e a fótohoz vagy arrébb menjen egy kicsit...
Szoval minden megalloban? Erdekes... Elvileg ezt is ki kell hogy birja. Mellesleg a HEV-en a veszfek a legfek, igy ha azt elinditja valaki, a villanyfek automatikusan kiejt.
HEV eng. sebesseg: az M X-esnek 80, az M X A-nak 70 km/h. (Ha jol tudom az M IX-est is 80-ra engedelyeztek - az M IX A-s atepitesnel ezt is levettek 70-re).
Ehhez kepest a Szentendrei vonalon 60 km/h a max. megengedett. Az is biztos, hogy a 120 feletti is hiheto - bar nem a motorteljesitmeny a kritikus, hanem a forgovaz.
Már akkor sem értettem, hogy miért nem inkább azt csinálták, hogy otthagyva a szerelvényt (vagy akár azzal) betolta volna a teherkocsit az I-re, majd visszatolatva beállt volna a II-re. Mindenesetre tanulságos, hogy több "apró" mulasztás együttes megléte okozta a tragédiát. Ez volt Szajolnál is.
Egyszer Rakamazról mentünk Miskolcra. Hajnal volt, gyalog mentünk be Tímárról, jó negyedórával lekésve a menetrendszerinti indulást. De a vonat még bent volt. Kiderült, hogy egy teherkocsi elkódorgott valahol a Tisza-hídon, és most nagy tanakodás van. Végülis az történt, hogy 15-tel elindultunk, és a kocsit valahogy betoltuk Tokajra. gondolom, mikor utolértük, rákapcsolták a mozdonyra. Szerettük a teherkocsit, mert így értük el a vonatunkat :)
Bocs, de nem csodalom, hogy nem engedett fel, lehet, hogy akkora fegyelmit kapott volna azonnal, nem biztos egyaltalan, hogy a minden vasutas joakaroja a masiknak, konnyen befujhattak volna.
Na ilyen privat megallast en is lattam, megpedig a Venezia
nemzetkozi expresszel par eve Balatonmariafurdon: Menetrend
szerint haladas lett volna, meg kereszt se volt eloiranyozva, fekezes, a csatorna hid elott magallunk, kinezek, egy pacak leugrik a geprol int a vezernek, aki odacsapott a lovak koze, majdnem hanyattestem, ugy odavagott neki.
Akkoriban épp volt egy vasúti automatika nevű tárgyunk, és ott egy MÁV-os figura, aki baleseteknél szakot szokott érteni, elmondta, hogy mi történt. Már nem emlékszem, hogy hol volt, de az alábbiak:
Az adott állomás (talán Macs? Az a füzesabyonin van) 3 vágánnyal rendelkezik. Az első vágány az ilyen helyeken szokásos nem igazán használt. A Debrecen felől érkező vonatnak a II. vágányra kellett volna érkezni, míg a szemből jövő a III-ra. Viszont még előző este rosszul hagytak ott egy teherkocsit, ami a Debrecen felőli oldalon belógott az I. és II. vágányt szétválasztó kitérőn (a biztonsági jelzésen belül), így a Debrecen felől érkező személy nem tudott beállni a II. vágányra (az I-re sem tudott volna), csak a III.-ra. Az volt az elképzelés, hogy a III.-ról kihúz vonalra, és onnan betolat a II-re (a Tiszalök, vagy Füzesabony felőli végéről), hogy a szemből jövő be tudjon állni a III-ra. Na, amikor épp kint volt, akkor jött szemből a másik, a mozdonyvezető nem látta meg a tilos jelzést és belement a Debrecen felőli személybe. A vétkes mozdonyvezető életben maradt, ellenben a vele egy állásban utazó, valamint a Debrecen felől jövő mozdonyvezető meghaltak. Namármost nem tudom, hogy itt volt-e vonatbefolyásolás. Másfelől nem vagyok benne biztos, hogy az mindig segít, mert ha mégis közel van, akkor hiába, nem tudja megfogni.
Térközjelzőt (csak azt, tehát állomási ki- és bejáratit nem) 2 perc után tilos jelzésnél is meg szabad haladni, 15 km/h-val, egészen a következőig. Ott aztán majd kiderül, hogy az mit mutat.