Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Magyarország honvédelme és biztonsága EU, NATO, és világviszonylatban.
Minden, ami a MH helyzetét befolyásolta a közelmúltban, befolyásolja a jelenben, és befolyásolhatja a jövőben.
Aktív és inaktív katonák, rendvédelmiek, és a honvédelem iránt elkötelezett civilek klubja.
Ez mind igaz, ezzel szerintem minden szolgálati nyugdíjas tisztában van, hiszen ezen játélkszabályok alapján mentünk el.
"Nem láttam még olyant akinek ez lett volna a rosszabb.) "
Akkor mondok egyet, van olyan vezetőnk, ekinek 1 millió feletti fizetése van, és csökkentés nélkül kb. 310 ezres szolgálati járandósága lenne. A kalkulátor szerint jóval magasabb nyugdíja lesz majd, neki már nem sok van vissza a felső korhatárig.
Másik példa, a korábbi főigazgatónk 2,4 milliós fizetéssel (ez nyilvános adat volt), aki ugyan korábban országos parancsnokként ment nyugdíjba, de messze nem volt ennyi az illetménye. Szerinted megérte neki újraszámoltatni?:-)
Az én fizetésem jóval kevesebb, mint a fenti példák, de így is pár ezerrel többet számolt a kalkulátor. Ne feledd, hogy nekünk teljesen ketyegett nyugállományba helyezés óta a szolgálati idő, és a valorizáció is emelkedik. A nyugdíj eleinte meg jobban emelkedett, mint az illetmények, de a nyugdíjemeléseket már sok éve eléggé visszafogta a kormány.
Természetesen azt is tudom, hogy a nagy többségnek nem éri meg az új megállapítás, főleg, ha sikerül a kereseteket a korláton belül tartani. Én is próbálkoztam ezzel, de ez a céges belső szabályozás miatt már nem lehetséges.
Azt hiszem, ezt eléggé kiveséztük, elnézést azoktól, akik nem érintettek.
Ha elég öreg vagy (elmehettél volna amikor még lehetett, de nem tetted) van egy rögzített nyugdíjad 25 év szolgálati idővel és egy 2011.12.31-el. Ezek a rögzítést megelőző év teljes jövedelmének akkor hatályos Hszt. szerinti szolgálati időtől függő %-ában lettek megállapítva. Ha most erre (ná. eőtti rendelkezési állományúként illetményként vagy a öregségi nyugdíjként korhatár miatt) jogosulttá válsz, a rögzítés óta bekövetkezett összes nyugdíjemeléssel emelt összeg ami jár.
Természetesen ha a civil szabályok szerint számított összeg magasabb, akkor az.
(Ha a rögzítéses években jubileumit jutalmat kaptál, vagy jelentős mértékű túlszolgálatot teljesítettél akár 20-22 havi illetményedből is keletkezhetett a rögzített nyugdíj. Nem láttam még olyant akinek ez lett volna a rosszabb.)
Tudod amikor a toborzók azzal csábítják a jelölteket, hogy izgalmas, érdekes lessz a katonai szolgálat, akkor kivételesen igazat beszélnek. Amit ott egy katonával megcsinálnak, az egy kivülállónak sokszor felfoghatatlan, és nem hiszi el. Én láttam olyat, ha már a beiskolázásokról beszélünk, hogy az elöljáró egy mozdulattal tépte szét a kérelmet ott a kérelmező előtt, és adta vissza a papírt. Vagy például véleményt kellett írni egy HM szintű elöljáróhoz beadandó pályázathoz, de az alakulatnál lévő elöljáró semilyen véleményt nem volt hajlandó írni az anyagra, így viszont a szerencsétlen beosztott nem tudta elküldeni. Szolgáltam egy alakulatnál 5 évet, ez idő alatt a tiszteket nézve, senki nem ment iskolába, mert nem tudott. Az előrelépési lehetőség nulla volt, mert jó helyőrségben települt az alakulat, és senki nem akart onnan elmenni. Én otthagytam őket, és mindjárt magasabb beosztásba kerültem.
At a parade today with a format radically changed to reflect the coronavirus restrictions, 170 officer cadets from the United Kingdom and 16 officer cadets from overseas countries marked the end of a year’s intensive training.
Nem csak a MN illetve MH ilyen hanem az egesz orszag. Ezert tartunk ott ahol es ezert mutogatunk masra mert rohadt kinos lenne szembenezni a valosaggal.
Na azért ne vagánykodj, a "Százados úr sej haj" , "Szél viszi messze a felleget" meg az Erdély-indulót stb-stb. mifelénk általában otthon tanulta meg az ember:):):)
Azért én meg őt hívnám ki egy alakulótéri egy helyben alakizásra, nyáron, 35°C-os melegben. Tudod, mit aggattak ránk az esküre készüléskor? AMD, tártáska és zubbony az ingre. Szerintem elájulna.
Ami azt illeti, ha nem visszhangzott a laktanya az étkezdéhez vonuláskor, akkor megkaptuk, hogy mik maguk, szűz lányok, vagy kurvák? Nem volt igazán nyervákolás.
A Budai Gyula volt katonai ügyész, honnan a fenéből tud valamit is a katona nótázásról, amikor soha nem végzett se tiszthelyettes iskolát, se katonai főiskolát, talán még sorkatona sem volt. Civil egyetemistaként katonai ösztöndíjas lehetett a Karikás Frigyes kollégiumnál. Én katonai főiskolásként menetdal versenyekkel kezdtem, majd később sorkatonákkal folytattam, de mindig is utáltam azt a nyervákolást. És igen, énekeltük a százados úr nótáját, pedig még akkor vastagon Kádárizmus volt.
Németh a fejétől, a talpáig hülye, és szervilis, a Gyula haverjától meg egyenesen hányingerem van, mert katonai ügyész volt. A kívülállóknak beakarják adni, hogy csak a tehetség számít egy külföldi képzésnél. Aki benne van-volt a Honvédségben az tudja, hogy legkevésbé a tehetség számít. Csak a kapcsolatok számítanak, esetleg az hogy a felmenőd milyen poziciót tölt-töltött be, és az hogy hol dolgozol a cégen belül.
A mostani nettóm sokkal több az utolsó éves illetményemnél, plusz még jött hozzá tizenhárom év szolgálati idő, a nyugdíjkalkulátor szerint most éppen megérné. Csk éppen van még vissza annyi idő, hogy a mostani "jogbiztonság" mellett ne lehessen előre tervezni.
Elnézést, ha így jött le. Csak éppen egyszerűen az 1988. 01. 01-től hatályban lévő mindenkori SZJA törvény a munkáltató kötelezetségévé teszi az SZJA levonását és befizetését, ezért a törvény értelmében sehol nem volt kívánságműsor, hogy a bruttót, vagy a nettó kéri valaki, függetlenül attól, hogy szolgálati, közszolgálati, közalkalmazott, vagy munkaviszonyban volt-e az illető, itt nem volt soha különbség fegyveres és civil között.
"Jelenleg a közterhek 30% körül alakulnak, de nem tudom, hol fizetjük meg az árát, mert egyes járulékok olyan alacsony szintűek, hogy pl. a nyugdíj finanszírozást nem tudom, miből oldják meg. Csak nem hitelből, mert azt megszopjuk?"
Hangyányit el vagy tájékozódva. A munkavállalók bruttó béréből már a kifizetés előtt kb. 66 százalékos a levonás. (Igazából itt is megvan a kétharmad...)
Adott ugye a bruttó bér.
Ebből a munkáltató befizet 34,5 százalékot.
Majd a maradékból amunkavállaló még befizet 33,5 százalékot.
Ezután jönnek az egyéb közterhek:
27 százalék ÁFA (ezt mindenki fizeti, de a különböző "kedvezményes kulcsok miatt átlagosan "csak" 24 százalék körül van)
gépjárműadó
helyi adók(ennek mértéke lakóhelytől is függ)
Az adók is adóznak, hiszen a munkáltatói adónemeket, és a munkavállalói adónemeket is a teljes összeg százalékában számolják ki, azaz minden adónemet úgy kell levonni, mintha a másik nem létezne.
Persze, hogy felment a vérnyomása, mert az SZJA-t be kell fizetni, azzal nem rendelkezhet a munkáltató. Másrészt felfoghatta egy egy SZJA mértékénél magasabb bérkövetelésnek is, aminek saját belátása szerint nem volt módjában eleget tenni.
Az SZJA-t még az utolsó MSZMP kormány vezette be valamikor a '80-as évek végén. A denevérfülű volt a pénzügyminiszter, munkavállalói körökben finoman szólva sem volt egy népszerű ember. Ugyanis bér bruttósítás ide vagy oda, úgy a nyakunkba sózta a 44% SZJA-t, hogy attól kódultunk. A pótlékokkal együtt a nettó bérünk nem érte el még az alapbért sem. Aztán később az összes kormány emelt még ezen-azon, pl. a TB járulékon, igazi lincshangulat alakult ki az iparban, még, ha ez nyíltan nem is volt érzékelhető.
Jelenleg a közterhek 30% körül alakulnak, de nem tudom, hol fizetjük meg az árát, mert egyes járulékok olyan alacsony szintűek, hogy pl. a nyugdíj finanszírozást nem tudom, miből oldják meg. Csak nem hitelből, mert azt megszopjuk?
Annyi biztos, hogy a költségvetésben pántlikázott pénzek csak a kiadási oldalon vannak. Azaz, semmi sem oda kerül, ami a neve.
A Pesten tanuló líbiaikak is Párizsba járkáltak hétvégenként repülővel. Ők bécsi rendszámos autóval mászkáltak, a népligeti híd alatt tartották az autókat. Szerették a szőke magyar lányokat. A lányok is szerették őket, mert havonta 50000 Ft-nak megfelelő apanázst kaptak Kadhafitól dollárban ezek a hallgatók. Ez a 80-as években hatalmas pénz volt. Különben büdös, szó szerint tetves beduinok voltak, akik csak akkor tudtak hibátlanul magyarul, ha akartak valamit.
Egy évvel alattam jártak a kongóiak. Hétvégén Párizsba mentek szórakozni. Igen, nem az oroszlán által fenyegetett, írni, olvasni nem tudó gyerekeket hoztak.
Valamikor a 90-es években elég komolyan felvetettük valami elöljárónál, hogy mi felnőt embereknek gondoljuk magunkat, ezért kérjük a bruttó illetményünket, aztán maj mi szépen leadózunk belőle. Erre nagyon felmehetett a vérnyomása, mert azt mondta, hogy mit gondolunk mi, az nem a mi pénzünk, hanem az államé.
Mielőtt teljesen hülyének nézel, természetesen tudom a bruttó, nettó közötti külömbséget. Én már akkor dolgozó ember voltam, amikor az SZJA rendszer még nem is létezett ebben az országban. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy a hatalom sohasem feledkezett meg a katonák bruttó illetményéből az utolsó fillért is levonni.
Majdnem szomszédok lettünk volna. Én is 87-ben kaptam lakást Káposztásmegyeren. Két U alakú ház van egymással szembefordítva, az egyik BM-es, a másik HM-es. Közös udvarunk van, jó haverságban volt egymással a két ház. Közös bulik, szilveszte, gyereknap stb. Sajnos azóta nagyon megváltozott a lakók összetétele.