Panelházak energiatakarékossága, szigetelése, költségmegosztók megfelelő használata, a legkisebb rezsi érdekében. Tippek, trükkök, tapasztalatok, számlák, számok, tanácsok, adatok.
Sziasztok! Nálunk 2 csöves fűtés van minden helységben. A ház minden lakásában mind a két cső meleg. Csak nálunk! az egyik hideg a másik meleg. A közös képviselő szerint ez nem hiba. Mit gondoltok hol a hiba??
Megnéztem másik lakásban: szintén földszint, nincs költségosztó, átalány: 3,04 GJ 192légm3 vs 3,52GJ 88 légm3. Egymástól 5km-re. Ez egy vicc. az egész költségosztás egy csalás.
Ha az ottani átalányt átszámolom a 88légm3-re, akkor 1,39GJ-nak kéne lennie a fogyasztásnak. 3,52/1,39=2,5 jééé, a lehetséges maximum. Mindezt úgy, hogy én hülye tekergettem lefelé a termofejet, soha nem volt 22C se, alig szellőztettem. A másikban meg 23-24C, rendszeres szellőztetés.
Kiszámolva 66e Ft plusz. 3,52-1,39 * 2472 * 1,05. Ha az átalányt veszem alapul, akkor 0.0158 GJ/légm3 a fogyasztás. Ez alapján - mivel kifizetem 1.5 másik lakás fogyasztását is - itt vannak olyanok, akiknek mondjuk 0.012-re jön ki. Ez szintén 88 légm3-re 1,06 GJ, ami 5728 Ft. Kevesebb, mint a fele.
Hát persze, hogy a büdös prolik és cigaretták nem szavazták meg a szigetelést, hol éri meg bármelyik filléres g...inek, hogy 10-20 évre megemelkedjen a közösköltsége 2-3000 Ft-tal, ha nem spórol ennyit, mert van olyan hülye, aki kifizeti helyette.
Ezek után próbáld meg közgyűlésen átnyomni, hogy ne legyen költségosztás, mert igazságtalan, és páran nagyon rosszul járnak, miközben a többség egy keveset megspórol. Pont annyit, amennyiért nem éri meg szigetelésre költeni. Azt úgyse érteted meg vele, hogy az 50 éves panel láthatóan repedezik, a panelek sarka mállik, a szigetelés évtizedeket adna hozzá a szerkezet élettartamához (nem ázik, nincs fagyás-olvadás folyamatosan).
Mit lehet csinálni? Feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen csalás miatt? Megnézni ki az, akinél feltűnően eltér negatív irányba a számláló? Vajon kiadják a számítás alapját jelentő adatokat nekem? Vajon a rendőrség mit tud tenni, becsönget rajtaütés szerűen azokhoz, akiknél sejthető, hogy csalnak?
Beszarás ez az egész.
Gábor - soha ne engedjétek a költségosztást bevezetni, főleg ha nem szigetelt a panel.
Na, a tavalyi költségosztó és radiátorcsere után kaptam 70ezres elszámoló számlát. Ugye a cég szerint a 24 tagú radalhoz képest az 1400-as 33K-s radiátorom nagyobb teljesítményű, miközben pontosan ugyanakkora.
Most bruttó 11.837 Ft a 88m3 fűtési költsége. 3,52 GJ (egész évre fixen, éves leolvasás után korrigálva). Egész idényre 20,8 GJ a fűtés. 36m3, 88légm3.
Mindezt úgy, hogy 22C fölé nem nagyon ment, napközben letekertem, amíg nem voltam otthon, hogy csak 20C legyen. Kevesebb ne, mert akkor soha nem melegszik fel a lakás.
Köszi! Igen az EMI leírásásban sem szerepel, hogy hányszor lehet szavazni. Csak ez.
"Ismételt közgyűlésen, egyszerű többséggel meghozott határozat nem elegendő. Társasházak esetén az épület / épületrész összes lakásának tulajdoni hányadára számított 50%- nál magasabb támogatói szavazat fogadható el."
Panel társasházunk nincsen szigetelve, ablakcsere sem volt, attól tartok, hogy a külső lakásoknak, ahol mindenképpen fűteni kell, még drágább is lesz a fűtés. Most 8063Ft a 81m²-es lakásunk általány díjja, pont annyi, mint a belső 68m²-es lakásnak.
Sziasztok! ZFR-ÉMI-TÁV/2020 költségmegosztásról volt a társasházunkban írásbeli szavazás. Igenek száma nem érte el az 50% +1 szavazatot, tehát a többség nem támogatta az átalakítást. Pontos eredményt nem tudjuk, de 2 nap múlva újabb írásbeli szavazást indítottak, mindenféle tájékoztatás nélkül. Erről a ZFR-ÉMI-TÁV/2020 hányszor lehet szavaztatni a lakókat? Úgy emlékszem egyszer, de nem találom, hol olvashattam.
Az új lakásunkban techem költségmegosztók vannak a radiátorokon. A fürdőszobában van egy törölközőszárító, ezen is található egy mérőegység. A kérdésem az, hogy ha törölközővel letakarom a mérőegységet akkor mennyire befolyásolja a mért adatot?
Mindenki részesedik benne amit lakók fizetnek meg elsőnek mikor felszerelésre kerül utána meg évente a leolvasáskor, nem véletlen hogy közös képviselők és a távhő szolgáltató is ragaszkodik a rendszerhez. Érdekes mindig erre a rendszerre van pályázat! Vajon miért pont a "költségmegosztóra" mert nagy a haszon a rendszerben.
A csalást hagyjuk. Van egy kipróbált ösztönzési rendszer, ahol választhat a lakó, az olcsón számolt csőfűtést preferálja, vagy a horribilis árú radiátorost. Aki megteheti, a többség, miért lenne a maga ellensége?
Nyilván ennek megvan a technikai háttere. Lehet radiátor nélkül is jól élni. A reklám itt hazudik, szerintük ez nem lehetséges, vagy ésszerűen gondolkodni nem etikus.
Azt sem lehet tudni ki mennyit keres a "leolvasási illetéken". A távhő is valószínűleg jól jár vele. (Az egyenleg számlát borsos áron készíti el.) Mindig arra panaszkodnak, nincs árrésük a melegvíz készítésen. Könyvelési szolgáltatásból lehet bevételük.
Költség"osztó" benne is van a nevében hogy, lehetőség van arra, hogy tudjanak a használók "csalni".
Lakóközösség határozza meg %-ot. Minél magasabb a fűtött víz hőmérséklet annál nagyobb a csőről fűtők száma.
Sajnos minél régebb óta van a rendszer annál többen rájönnek hogyan kell spórolni vagy nem használni a mért fűtőtestet.
Ház GJ nem csökken csak a fogyasztási egységek ezzel egyre magasabb GJ jut egy egységre! (Valaki "csal").
Akkor lesz változás ha sok ház újra vissza áll a régi rendszerre és spórolnak és az van vissza osztva a légköbméter alapján, techem akkor fog új jobb rendszert kitalálni. Amíg társasházanként több száz ezer Ft kiszámláz évenkénti leolvasásra addig nem foglakozik vele. Sok ház biztos bevétel! Ha okosan használná mindenki a rendszert nem fűtene és szellőztetne akkor nem kellene a techem és az a pénz a társasház zsebében maradna, aki kedvezőtlen lakásban élne nem kellene magas számlát fizetni aki kedvező annak sem lenne sokkal magasabb a számla. Mindenkinek egy barátságos számla lenne.
A költségosztás nem műszaki, hanem könyvelési megoldás. A tényleges mérést, adatok hiányában, felosztással helyettesítik. 70% műszer alapján, 30% légköbméter alapján. Nade mi 70, mi 30? A költségek aránya ilyen.
És a hőmennyiség? Az fordítva van. 76% csőről fűtés, 24% radiator hőleadás.
Lásd: "levél a miniszter elnöknek". Korrekt - Techem - szakértői vizsgálat eredménye.
Akkor csak te fűtöttél többi lakó csőről fűtött! Vagy levette a radiátort és mérő nélküli radiátorral fűtött! Aki rendesen használja a rendszert az meg ráfizet aki meg "csal! az meg élvezi előnyét. Mindenhol ez van hogy első évben egy egységre jutó GJ kevesebb és az évek során ez meg növekszik. Kevesebb egység több GJ felhasználás tehát valaki(k) mérő nélküli radiátort tesznek fel.
Nem érted a lényeget, nem kell ide Ista elszámolólap.
Azon van rajta, amit írtam - légköbméterarányosan enyém a ház 0,46%-a.
Elszámolás alapján (30% lm3, 70% mérő) enyém a fogyasztás 1,1%-a. Ez 2,4x-es.
A maximum az átlagfogyasztás 2,5x-e törvény szerint. Maga ez is baromság, mert lehetetlen 2,5x annyit elfogyasztani, mint az átlag, mert akkor ennek a hőnek nagy része az épület és a fűtési rendszer sajátosságából adódóan máshol hasznosul.
Az engem hol vigasztal, hogy ha telibefűtök, akkor is csak 2,5X-es lesz? Akkor se lesz mindig 24fok, és akkor is 2-3x annyit fizetek alacsonyabb komfortérzetért, mint más a magasabbért.
A sok proli, a sok véngci, meg a néhány kokeró leszavazták a szigetelést, amikor még nem a mostani szabályzat volt érvényben, tehát olcsóbb lett volna.
Itt 24 tagú radal van gyárilag. A másodikon már csak 21 vagy 22, a hetediken 16, tehát a szorzójuk is kisebb. És akkor a csuklóvastagságú 5/4-es strangról nem is beszéltem, amiről van aki kifűti a lakását.
Szigeteletlen, 1 csöves panelben nem is szabadna engedni a költségosztót. ez a ház így képez egy műszaki egységet, együtt takarékoskodunk, vagy együtt pazarlunk.
Aztán az első, 10 évvel ezelőtti botrányok után hoztak mindenféle hasraütéssel meghozott kompenzációs számokat, amiket semmi sem támaszt alá.
Ha a hetediken 2/3 akkora teljesítményű radiátor van az ugyanilyen fekvésű, méretű helyiségben, akkor mire fel kapok csak 10%-ot, azt is a fűtetlen pincére.
Hogy lehet, hogy az ISTA egy valósággal köszönő viszonyban sem lévő teljesítménytáblázatot használ a RADAL radiátorokhoz. Olyat, ahol a teljesítmény nem lineáris a tagszámmal, miközben Arnold Károly könyvében is, meg úgy kb mindenhol tagszámmal lineárisan növekvő teljesítmény van megadva
Ebben eleve nem lineáris a táblázat, másrészt a 24 tagúhoz megadott teljesítmény W-ban annyi, mint az Arnold Károly professzor könyvében kcal/h-ban. Az 16,3%-os átb@szás eleve.
De mint írtam, a ház így egységes műszaki egész, így lett tervezve, azért a radiátorok nagyságából, teljesítményük különbözőségéből adódó különbséggel nem is lenne szabad számolni. A hetediken a 16 tagú ugyanolyannak kéne számítson, mint nálam a 24 tagúnak. Oda 16ost terveztek, hogy elérjék a kívánt hőt, hozzám már 24 tagú kell (majdnem) ugyanolyan eredményhez.
Ista által leolvasót lapod nem másolod fel! Hogy látszik rajta 2,5 szeres kiszámítás tehát akár megérheti telibe fűteni mert akkor is van egy max összeg, ez mekkora?
Tény, a költségosztó üzleti találmány mint például a homeopátia. (Definició: Árrést és szép szavakat tartalmaz.) Utóbbit sem lehet eltüntetni, jól védik az érdekeltek.
Elektromos padlófűtés szintén ez a kategória. Ha már áram, az un. hőcserélős klímák versenyképesek árban. Ahol van pénz inkább erre költenek mint divat fóliákra, vagy gázra.
Még egy megjegyzés. A tapasztalati 6% költség/1fok az nem lineárisan működik. Kamatos kamat mintájára használandó. Amiből az következik, hogy 0-ról 20 fokra felfűteni az annyiba kerül, mint 20-ról 24-re.
Persze azt aláírom, hogy nem egyforma az emberek komfortérzete, és valakinek elég a 20C, és az miért fizessen ugyanannyit, mint aki 24C-t akar. Oké. De 20 és 24 között nem lehet kétszeres különbség. 22 és 22 között meg pláne.
Akkor legyen átlaghőmérséklettől való eltérés alapján a költségfelosztás. A helyiség hőmérsékletét kell csak mérni és rögzíteni, és kiszámítani az átlaghőmérsékletet. A házé mondjuk 21.1C, és a jól ismert empirikus +6%/C alapján legyen szétosztva. Akinél 21.1C az átlaghőmérséklet, az pontosan a légm3 alapján fizet, akinél 22.1C az annak a 106%-t, akinél csak 20.1, az 94%-t stb stb.
Azzal lehetne megfogni ezt a rendszert, ha ugyanabban a házban 2-3 egyforma lakásba felszerelnénk okos termoszelepeket, fixen ugyanannyira beállítva és rögzíteni egy hosszútávú átlaghőmérsékletet, majd megnézni, hogy ugyanahhoz a hőmérséklethez mekkora fogyasztást számol ez a szar rendszer a földszinten, a hatodikon és a 10-en.
De miket is beszélek, a 2,4X-es szám önmagában megmutatja már, hogy a rendszer szar, mert lehetetlen, hogy 0,46% alapján 1,1%-ot fogyasszak.
Amint írtam, ez a ház így egy rendszer, így lett tervezve, hogy a hetediken elég a 16 tagú radal, a földszintre viszont 24-es kell (ugyanolyan lakás, ugyanaz a helyiség). Akkor a radiátorhoz tartozó U érték vagy mi a szar, amit az ista használ, legyen egyforma a radiátor méretétől függetlenül, hiszen azért lett így tervezve, mert egységes egészként szemlélték. Ugyanolyan komfort eléréséhez oda elég a lenti teljesítmény 67%-a, mert a maradék 33%-t megkapja lentről, részben tőlem.
Másik: mit lehet kezdeni, ha az olcsójánosok és a cigaretták miatt nem lesz szigetelés soha? Tudom, belső oldali szigeteléstől tartózkodni kell, de hiába földszint, én nem szigetelhetem le magamnak ezt a 3db panelt kívülről, vagy igen? :)
Belső oldalira 5 cm multipor vagy 2-5cm telibe ragasztott XPS? Plafonra is tennék ilyen EPS-ből készült álmennyezet lapokat, hogy tőlem aztán ne kapjanak meleget a rohadékok.
Megmutatkozna ez a számlában is? Az első persze a komfortérzet lenne, hogy nem ömlik rám a hideg erről a fűtetlen oldalsó falról.
A padlót (mivel alattam hideg pince van) is szigetelni kéne, vagy nem tudom. Láttam ilyen elektromos padlófűtést, amiből van 80-100W/m2 is rásegítésnek, ami aljzatkiegyenlítőbe is tehető. Vajon ez jó megoldás lenne? :) Hiába csinálok 23 fokot, a lábam lefagy, már azon gondolkodom, hogy padlószőnyeget kell raknom a parketta helyett.
Nekem ez a költségosztós dolog új, lévén eddig nem én éltem ebben a lakásban, így nem igazán érdekelt.
Idén októberben lecserélték a költségosztókat, egyúttal radiátort is cseréltem. Arnold Károly tankönyvéből vett táblázat alapján lett megnézve, hogy a 24 tagú radal 90/70/20-ra hány wattos, ehhez választottam 33K-s 1400-as radiátort (4200W mindkettő 90/70/20-ra)
Mikor itt volt az istás jóember, mondtam mondja meg mi volt a réginél beírva, és mi lesz az újra, mert egyből ilyet szólt, hogy túlméretes radiátor lett feltéve. Istáék a neten keringő szar, biosolar oldalán is megtalálható teljesítménytáblázat alapján számolnak. Ebben a teljesítmény nem lineáris a tagszám növekedésével!
Ezt használják, és e szerint a 24 tagú 90/70/20-ra csak 3685W, miközben valójában 178W/tag. Hívjam fel az elszámolással foglalkozó kollégákat, velük beszéljem meg. Megtörtént, majd visszahívnak. Október óta.
Megnéztem a tavalyi elszámolást, és elég vicces.
Garzon, 88m3 a 19125-ből, azaz 0,46%. Az elszámolás szerint a 30% légköbméter, 66,215% osztó, 3,785% korlátozott ktg felosztás alapján 1,1%-ot fogyasztottam. 2,4szeres.
Tavaly a szobaiba belement 2155, a konyhaiba 1471. Nem tudom, hogy az új Doprimo Radio Net másképp számlál-e, de 8-10 egység megy bele naponta, a konyhaiba 4-6.
Oké, a régi szar tessauer ablakok húztak, az összes meg lett csinálva (svéd marás, szilikongumi, a két szárny közé szigetelés, üveg/keret közé is). Most 380/220 a két osztó állása, és 22-23fok van (nekem legyen 24fok itthon minimum)
Ja, ez egy földszinti lakás, és szigeteletlen. Nem is értem, hogy engedhetik a költségosztót nem szigetelt panelben. Főleg 70-30 arányban.A változtatást el lehet felejteni, a többségnek nyilván jó ez, ha én földszinti garzonban a légköbméterre jutó fogyasztás 2,4szeresét kifizetem, miért változtatna? Mert igazságosabb? Leszarja, neki legyen jobb.
2-3 éve állami támogatással lehetett volna szigeteltetni. A sok olcsójános meg a pár cigáró leszavazta persze. Most már ugye az új rendelet szerint olyan U érték kell, hogy 20centi se lenne elég - anno a BM készített egy felmérést a hazai panelek hőátbocsájtásáról (év, házgyár alapján), és az alapján a miénk vagy az 1,3as vagy az 1,6-os kategóriába tartozik
Ja, és ez az a fajta fasza panel, ami nem téglalap alaprajzú, mert ötletelni kellett anno valami baromnak, hanem a középső lakások 1-1 szobája kiugrik a ház síkjából, hogy még egy fűtetlen falfelület legyen.
Most az ablakok leszigetelése és a radiátorcsere után (ha a számlálás mondjuk ugyanúgy megy, hiába újabb a költségosztó típusa), akkor a becslésem alapján legjobb esetben is 1,5-1,7szeres lesz a légköbméterhez képest. Ugyebár +1C az +6%, így 7-9 fokkal kéne melegebbnek lennie. :D vicc. A 2,4 szeresnél meg 15 fokkal 1,06 a 15-en=2,4. Most lehet azzal jönni, hogy de tavaly húzott az ablak, de a lakások nagy részében a 40+ éves tessauer van passzítás, szigetelés nélkül.
Ott van még a sok beépített erkély, ami +5m2, 12-13 légm3, ami után senki sem fizet.
ingatlan.comon láttam ugyanilyen lakást csak a 7.-en eladót: a szobában 16 tagú radal van, a 24 helyett, a konyhában 6 a 10 helyett. Tehát ezt így tervezték, ez a ház így egy rendszer hőtechnikailag. És ott biztos melegebb van. Törvényileg kéne megtiltani, hogy szigeteletlen, egycsöves fűtésű panelekben költségosztó lehessen.
Nem tudom mit lehet csinálni, de ez így el van b@szva, és ezen változtatni kéne. De olvastam, hogy aki anno itt facebook csoportot szervezett meg akciózgatott, az is inkább elköltözött. Akkor hogyan tovább?
Erősen gondolkodom rajta. Ha azt vesszük, 5 éve, mióta megcsinálták a panelprogramot, még nem volt szükségem radiátorra. A közgyűlési szavazásokon az látszik, a többség úgyanígy nem használja. Szebb lenne a lakás az ormótlan vasak nélkül, nem stresszellne a szerkezet "véletlen" "méresekkel", ja és nem kellene x évente agy kalap pénzt kidobni az ablakon elemcserére.
Másik házban egy 4. emeleti lakó kidobta mindet, csak neki ehhez a bíróságon kellett pert nyernie.
Rég jártam erre. Könyvelési téma ez a költségosztás, nem műszaki megoldás. Vannak azért érthetetlen technikai részletek is. Egy műszaki ember hozzászólhatna a cső vastagság kérdéshez. Nálunk hegesztéssel készült az átkötő szakasz, az a rész ugye, amin mindíg folyik a víz. A csatlakozást úgy oldották meg, hogy a kívül 2 cm vastag csőbe fúrtak egy kb. 6 mm-es lyukat, és ráhegesztették derékszögben az eredeti csövet. A radiátor előtt és után két helyen. Szóval kívülről olyan a csövezés mintha egyforma vastag elemekből állna. Belül van szűkítés, radiátoronként 2 darab. Akkor a szűkítés eldobható csőcserénél mert mindegy, vagy megőrzendő? Állítólag ez a rendszer gondosan tervezett valami.
Van a Facebook-on egy Költségmegosztó károsultak csoport. Ha van kedved, akkor örülnék, hogy ha csatlakoznál, és megosztanád a történetedet. Régen nem voltam a témában, de én is laktam ilyen lakásban, és tudom, hogy mi fán terem a rendszer, és mennyire nehéz ellene tenni bármit is. Ezért lenne szükség egy kritikus tömegre, amelyre már felsőbb szinteken is felfigyelnek.
Van ahol az helység alatti és feletti lakás tulajdonos irásos bele egyezése kell ( sérül a joga ) ,
ha igen akkor elméletileg csak a légköbméter részét kell fizetni.
A költségmegosztó saját tulajdon a legtöbb helyen . Ne dob el mert a többi helységben lévő valamelyikelromlik akkor nem kell újat venni ,hanem csak átprogramoztatni.
Az átkötőt az kell mindenféleképpen ,és az eredít mert ha vékonyabb lesz az új cső akkor megváltoztatod az áramlás mennyiségét.
De papirozd le a megszüntetést az üzemeltetővel a későbbi probléma miatt.