Megneztem, az ACC kezeli nálam a kinyíló tükröt illetve a okos kulcsot is. Attettem a sárgát az accről, a power outlet 2re (azt ugyse hasznalom hátul semmire), de így is ugyanaz van.
Eszembe jutott, hogy az autóban van olyan utólag beepitve, hogy ha a kulcssal zárom le / nyitom ki duplán, akkor az ablakokat is felhuzza/lehuzza.
Hát nem tudom hol a hiba, de ajtónyitásra nem szabadna bekapcsolni a kamerának.
Itt egy video a 3 kábelos hardwire kit bekötésre, igaz ez egy VIOFO kamera, de a HK3 bekötés azonos. A lényeg hogy a piros vezeték állandó áram alatt legyen (battery), a sárga pedig a gyújtás (ACC ), a fekete test.
Sikerült a kamerát is! Ha leveszem a gyújtást kiirja, hogy a parkoló mod 5 perc múlva bekapcsol. Az viszont fura, hogy ajtó nyitasra már be is kapcsol a kamera, nem csak gyujtasra. Azért gondoltam holnap ramernek, hogy lássam szívja - e vagy sem.
Igen, mert a köztudatban a hagyományos glimmes 230 V-os fázisceruza él, de ott is van másik pólus a vizsgálónak a keze kell, ami adja a testet vs ellenállást és az hozza működésbe a glimmlámpát.
De a lényeg mindegyik esetben az áram, ill a feszültség kontrollja.
Van egyébkent több fajtája is a 12V-os fázisceruzáknak.
Azért nem éppen helytálló a megnevezés, bár egyre gyakrabban lehet vele találkozni. Ugyanis a hagyományos értelemben vett fáziskereső tulajdonképpen egy egypólusú eszköz, amely fémes érintkezés nélkül egyen- vagy váltófeszültség jelenlétét mutatja ki. A fáziskeresőben glimmlámpával egy nagy értékű ellenállás van sorba kapcsolva, amely egyik vége többnyire csavarhúzó kialakítású, míg a másik vége egy fém zárócsavarral van lezárva. A csavarhúzó részt 230 V-hoz, míg a zárócsavart kézzel érintve – a test csekély átvezetése révén – a hálózati feszültség (a feszültségosztó függvényében) meghatározott értéke hozza működésbe a kisülési csövet.
Azért egypólusú eszköz, mert a fázis (feszültség) kimutatásához valójában elegendő az egyik pólus használata.
A https://www.obi.hu/auto-elektronika/fazisceruza-6-12v/p/4136370 linkben is látható mérőeszköz viszont kétpólusú, ugyanis a kisülési cső csak akkor világít, ha a + 12 V kereséséhez az egyik (krokodil csipeszes) véget testre csatlakoztatjuk, míg a mérőcsúccsal keressük a + 12 V-ot.
Kb így néz ki gyakorlatban.....Dashcam bekötését csinál a srác (igaz elég kontár a bekötése) , de csodák csodájára ő is fáziskeresővel csekkolja az áramot. Szóval nem ördögtől való az autóelektronikában gyors kereséshez a fázisceruza.
Nem kapcsol be a kamera. Csak olyan biztosíték adaptert találtam, ami ilyen, ebbe való biztit vettem (bár ilyen van alapból is az autóban, mikro asszem?).
Mi lehet a gond?
A Hardwire Kit piros vezetéket bekotottem ebbe, kiszedtem a belső világítás biztosítékát, bele ebbe, fölé az 5A -eset, vissza a táblába az adaptert.
Egy Rió Platinum 100 LE érkezik majd a gyerkőcnek. Eredetileg GT-Line lett volna, de már csak hibrid van belőle elektromos kuplunggal, azt nem akartuk. A lényeg a LED fényszóró volt és a jó pakolhatóság, sportos jellegű, fiatalos autó. Ceed ára ebben a kiadásban (Gold + ADA) már nagyon elszállt volna és egymagának nincs is szüksége akkora autóra.
Szerintem meg minden manapság használt motornak sajátossága, hogy megszűnő menetszéllel együtt leállított hűtőközeg keringetés pár percig hőmérsékletemelkedést okoz. Nem mondom, hogy ez biztosan káros mértékű, elképzelhető, hogy a rendszer eleve úgy van tervezve, hogy ezt kiküszöböljék, de nem bízom a véletlenre...:-)
Valószínű, hogy amit a Hyundaiokba rakrak. Az 1,4 TGDI utódja, 1482 ccm, 4 hengeres turbomotor 253 Nm, 160LE/5500f , 0-100 km/h 8,6 sec, max seb. 210 km/h
Ne vedd fixnek amit most írok, de egy ideje hallani arról, hogy érkezik egy 1,5 literes motor amit közösen fognak építeni (mint sok más motort eddig is) a Hyundai-al többek között a ceed-be, i30-ba, stb. Aki tervezi a hasonló motoros (mondjuk 140 LE) ceed vásárlását, lehet érdemes kicsit várnia, hátha lesz benne értelmes fejlesztés. Mint az új Rióban is most jelentek meg a változó szelepidő-nyitvatartású (Smartstream) motorok, amik kissé takarékosabbak.
Igen, jól gondolod. A kulcsos és a start gombos esetén (manual váltó esetén) kuplunlogás nélkül nem indul a motor, csak ACC és tudsz ablakot törölni. Az automatánál viszont nem tudom, hogy működik a rendszer.
V annak gyártók, akik már évtizedekkel ezelőtt megoldották, hogy ha meleg a víz, a motor leállítással együtt nem áll le a hűtőventilátor....a kiánál ez sincs meg.... ha úgy érkezem, inkább megvárom, míg lehűt és leáll a ventilátor, utána állítom csak le a motort.
No engem pontosan az első mondatod első része érdekelt volna hogy kell csak gyújtást ráadni egy autóban, ahol a beszálláshoz is elég, ha csak a zsebedben a kulcs és nincs gyújtáskapcsoló, csak egy strat-stop gomb a műszerfalon? :-)))...SSA-val ellátott autóban ha beülök, de nem akarom elindítani a motort, csak gyújtást ráadni mondjuk hogy letöröltessem az ablakot esőben....na azt hogy kell? Helyes a gondolatom, hogy a gomb benyomásánál nem kell kuplungot taposni és akkor nem indul el a motor, csak gyújtást ad, mint a régi gyújtáskapcsolós autókban az ACC állás?