Rákóczi úti villamos nem érne kalap bódiszilvát sem, ha nem hoznák át a hídon.
63-tól kb. hat éven át át is mentek, csak valami agyatlan közvetlen ráhegeszttette a hídszerkezetre az alépítményt, így félővé vált, hogy a villanyosok az egész hidat porrá rázzák, ezért levették őket. Nem tudom, most hogyan csinálnák meg, mindenesetre érdekes lenne visszatenni a villamost, bár nem sok esélyt látok rá.
Jártak a 67-esen, 44-esen, 3-ason, én a 28-ason még utaztam is rajtuk...
UV Angliába? Erről még nem...
Én úgy tudom egy tervezett gyorsvillamosi háloztahoz készültek, ezért is kaptak nagyobb teljesítményű motorokat, az előd TM-hez (Stukák) képest.
Egy villamos vezetővel beszélgettem, az mondta, hogy még az UV+p+p+UV is simán ment 60-nal! Mostanra a gyorshajtást elkerülendő, ki is kötötték az utolsó fokozatot bennük, de még igy képesek lehagyni a csehszlovák csodákat (Tatra T5C5). Nagyon birom a MUV-okat, rohadt jól néz ki egy régi villamos modern belsővel. Amelyiknek a forgovázát is rendesen felújították, azzal kész élvezet a száguldás, múltkor kukucskáltam a vezetőfülkébe, 57-t mutatott az óra...
Én örülnék a Rákoczi úti villamosoknak, egy 4-6-oshoz hasonló járat védett pályával, szerintem jól helyetesithetné a 7-es buszokat.
LG: Miskolcon már nagyon régóta nem járnak 1*5-ös kocsik (13x-as pályaszámúak voltak ezek). Volt még egy tanulójárgány, na az tényleg csak egyoldalon volt, de olvastam valahol, hogy ahelyett valamelyik 17x-est alakítják át.
Az FVV csuklósok másik nagy hibája, hogy nem forgóvázasok...azt a sikoltást, amit azok művelnek a szűk ívekben (pl. Tiszai pu., vagy az egykori diósgyőri hurok).
1014: Jártak FVV-k az egykori 44-esen, egészen addig, amíg hurokvégállomás volt a Március 15. téren, valamint jártak 63-on is (Nagyvárad tér-János kórház). Végül -állítólag- a 8-ason (Újpest, István tér-Január 10. tér) is jártak, amíg azt 78-ban meg nem szüntették. Nyilván, más viszonylatokon is közlekedtek, én ezekről tudok. Egyébként, ha megnézitek a Közlekedési Múzeumban, ott makett formájában pont egy 63-as van.
Köszönöm a bíztatást, nekem is valami ilyesmi célom van, de hát még nem tartok ott. Ha minden jól megy, ma este elkészül az M41-es képek új háttere, egységes lesz a többivel és 10-15 kép is várható. Nemsokára lesz egy új téma is, de meglepetés, hogy mi.
Tudjátok, hol jártak Pesten ezek a villamosok? Úgy emlékszem, a régen megszűnt 68-as vonalon: Örs vezér tere - Nagy Lajos király út - Bosnyák tér - Thököly út - Baross tér - Rákóczi út - Kossuth Lajos utca - Erzsébet híd - Gellért tér - Bartók Béla út - Körtér. Leírni is sok, hát még végigzötyögni. Azt hallottam, hogy az UV eredetileg Angliába készült!?
Mit szóltok a Rákóczi úti villamos visszaállításának ötletéhez?
Maradt, bár szerintem nem sok, majd felmérem a terepet. Az egyvezetőállású 3 ajtósok között szerintem nincs régi ablakú, a másik két tipusban biztos van. (Én jobban szeretem a régieket, annak ellenére, hogy félelmetesen todott zörögni az ablak).
A nosztalgia járt nyáron (313-314?).
UV rulez!
Azért az FVV is kedves nekem...
Utasként örülök a buszablakoknak, igy sokkal levegősebb a kocsi.
Azért maradt eredeti állapotú is?
A nosztalgia villamossal mi van Szegeden?
FVV gyártotta a szombathelyi és nyiregyházi keskenynyomkozű (1000 mm?) villamoskocsikat is, ezek közül egy szombathelyi a csömödéri kisvasúton ma mint fedett kocsi üzemel, egy nyiregyházi pedig a balatonfenyvesi kisvasúton látható roncs formában.
Eredetileg az FVV-ben fejlesztették ki, és gyártottak 1961-65 között Pestre, de itt nem váltak be igazán, mert nem egy túl sikeres konstrukció, gyakorlatilag egy kéttengelyes villamos széthúzva, csak 1-1 tengely van meghajtva ezért elég lomha, de a vidéki rosszabb, lassabb pályákra ez is elég igy elég hamar vidékre kerültek. Késöbb amikor vidéken újabb igény lett új kocsikra, akkor újra gyártották Debrecenben.
Ez érdekes: a 816-817-818 villamosokon vol az utastérben egy kis tábla, amelye ez szerepelt:
"Készítették a Debreceni Közlekedési Vállalat dolgozói, 1978."
Megnézem a 818-on, hátha még megvan.
FVV:Fővárosi Villamos Vasút, ennek a műhelyében készültek ezek, ezért is "házi csuklós" a nevük, mig a Ganz csuklóst az "ipar" készítette ezért "ipari csuklós".
Az FVV és sok más is, vidéki oldalak is, megtalálhatók Benda György honlapján
Jó lenne összeszedni melyik pesti FVV hova került...
Eredetileg mindegyiknek megvolt felül a viszonylatot jelző szám és alatta a szöveg helye, azonban ez utóbbit Szegeden nem használták, le volt festve fehérre, csupán az utolsóként érkezett 614-esnek maradt meg eredeti állapotban.
Az ablaktörlőket is cserélték: eredetileg felülről lógott lefelé, ezeket cserélték olyanra, ahol alul volt a rögzítés.
Az gondolom mindenki előtt ismert, hogy a vezetőfülkéket átalakították, befalazták a vezetőket, hogy meg ne fagyjanak (ugye ezeken a villamosokon nincs fűtés), azonban Miskolcon héhány éve még láttam olyan kétvezetőállásos 1*5 ajtó villamost, amelyen csak az egyik vége volt "befalazva", a másik még a régi volt.
Az FVV minek a rövidítése volt?
Az áramszedőkben is történtek változások az elmúlt időszakban. Emlékezetem szerint Szegeden korábban olyan áramszedők voltak, amelyeknek a vezetékhez éritkező legfelső függőleges eleme egy darabó állt, ez egy rugóval volt kifeszítve, és mindig alkalmazkodott az aktuális menetirányhoz. Ezeket a 80-as évek végén lecserélték olyanra, ahol ez a függőleges elem két párhuzamos darabot takar, mindkettő egyszerre ér a vezetékhez, és az áramszedő állása egyáltalán nem függ a menetiránytól. A legutóbbi időben próbaképpen 2-3 villamoson (810,817 biztos, de lehet, hogy 814 is) vadi új áramszedőt használnak, olyan, mint a mozdonyoké (legaláb is az alakja hasonlít), csak tűzpirosban, ha jól emlékszem, Újszászról szerezték be.
Lehet, hogy off leszek egy kicsit, de a 200-as pályaszámról jut eszembe: miért nem 201? A sorszám mindig 1-gyel kezdődik. A korábbi szegedi villamosszámozások is 1-gyel kezdődtek (601, 651, 801), azonban úgy látszik, hogy a rendszerváltás szele a sorszámkat is érintette: az új Tátrák számozása itt is 900-zal kezdődik.
Ha nem untatlak bennetekt akkor még egy két dologgal kiegészíteném:
611-613 valószínűleg korábban érkezhetett, mivel amikor már gimis voltam (1984), akkor már rendszeresen jártak. Igaz viszont, hogy egy kicsit különböztek a többitől: 601-610-eseknek az oldalemeze több kisebb darabból volt összeillesztve (szemmel láthatóan), míg 611-613 (és 614 is) egy összefüggő lemezfelület volt. Különben az egyes vonalon mindenfajta közlekedett, az emberek nem is nagyon szerették az eredetileg erre a vonalra szánt 3 ajtósokat, mivel reggelente szinte képtelenség volt fölférni rá. Ha jól emlékszem, ezek közül a 602 és 607 megvan még, de majd utánajárok.
A 3-asok (kétvezetőállásos, 1*5 ajtós) közül 656 a tanuló villamos, ezen kívü megvan még 653, 654, és talán 659 is.
Legtöb a 4-esek (kétvezetőállásos, 2*5 ajtós) közül maradt meg, mivel ezek minden vonalon használhatók. 801-805-nek volt eredetileg egy négyzet alakú szellőzőrács (?) az elején, ezeket a 80-as évek végén megszüntették. Mi célt szolgáltak ezek? Télen mindig úgy közlekedtek ezek a villamosok, hogy mindenféle barnaszínű bőr anyaggal le voltak ragasztva. Ha jól tudom, a miskolci villamosokon még megvannak ezek a rácsok.
A 4-esek különböztek egymástól abban is, hogy a felszálló korlát csupasz fém volt, vagy be volt fedve kék vagy piros műanyaggal. Nos, 803 kék volt, 808-812 piros volt, 813-818 kék, a többi csupasz (ezen utolsó mondat adataira nem merek megesküdni).
Hejj, villamosok!
Épp írtam pár napja, hogy láttam a 200-as psz. Tatra csuklóst Miskolcon, sárga-kék-zöld színekre festve. Ez az a jármű, ami első Tatraként érkezett, újonnan, őt követték aztán a 201-217 járgányok (ezek már használtan, de felújítva), így ma már 18 db jár Miskolcon. A diósgyőri hurok felszámolásával az időközben felújított 100-as psz. házicsuklós csak Tiszai-Vasgyár viszonylatban tud nosztalgiameneteket teljesíteni, ami nagy kár, de ha eccer ez van, akkor ez van (mindenesetre furcsa, hogy mindezt 1-es számmal teszi).
Szegeden járva én is nagyon csodálkoztam a buszablakos házicsuklósokon, Miskolcon ilyen nincs.
LG, gratulalok, remek kis osszefoglalo!
Ha mar szoba jott az SZKT, egy ket kiegeszites:
Az 1-esen valaha kozledett 3ajtosok eredetileg 10-en voltak (601-610), majd a pesten selejtezett 1100-asokbol kerult ide az 1105, 1107, 110?. A 614 azt hiszem egy miskolci selejtezesbol kerult ide.
A szegedi villamosokrol mar keszul a honlapom, nemcsak kepgyujtemeny lesz...
Látom, itt a villamosoknak is nagy a sikere. (Ami egyáltalán nem baj). Volt időszak, amikor szinte betéve tudtam a szegedi villamosok számát, már mesziről meg tudtam mondani, hogy melyik jön. Gimnazista koromban naponta legalább 4 villamoson ültem: a 4-es végállomásánál laktam, azzal utaztam az Anna-kútig, onnan pedig az 1-essel a gimiig, délután vissza. Emlékezetem szerint a következőképpen nézett ki a villamosok összeállítása:
A 4-es vonalon kizárólag kétvezetőállásos, 2*5 ajtós villamosok közlekedtek, pályaszámuk 801-818 volt, azaz 18 db. Ez a 80-as évek közepén (86-87 környékén) kiegészült újabb 2 villamossal: 819, 820, később ezek egyike vissza lett számozva 812-re mivel az egy balesetben (ha jól emlékszem) totálkáros lett. A kedvencem a 811-es volt, mivel ennek - a többivel ellentétben - a belső oldalborítása nem sötét fa színű, hanem világos fa színű volt. Az újonnan érkezett 819-820 Pestről jöhetett, ha jól emlékszem 1219 és 1231 volt az ottani számuk. A korábbi szegedi villamosoktól abban is különböztek, hogy a csuklók fölött volt egy-egy fémlap (?), ami a beázást megakadályozta. Később ezeket leszerelték, azaz hozzáigazították őket a szegedi "standardhoz". 816-817-818 abban különbözött a többitől, hogy a lehajtható ablakrész kb. 1/3-dal kisebb volt, mint a többinél. 4-es villamos pályája ma két részből áll: Tarján - Centrum Áruház között 2 vágány (idáig jár a 4/a is), a Centrumtól a Műjégpályáig 1 vágány, két kitérővel.
3-as villamos: ide tartozik a 12 db. két vezetőállásos, 1*5 ajtós villamos, pályaszámuk 651-662, de a 2*5 ajtósok is rendszeresen özlekednek. Végig egy vágány, 3 kitérő. (3/a villamos csak a Vadasparig jár, ez a 2. kitérő).
1-es villamos: itt járt valaha a 13 db egyvezetőállásos, 1*3 ajtós (601-613), ami a 80-as évek közepén kiegészült a 614-essel (nem tudom, honnan szerezték be, de gyönyörű volt).
A 80-as évek közepe óta sok minden változott: a 80-as évek végén elkezdték átalakítani a villamosokat "buszos" ablakúra, azaz salgótarjáni üveg, és vízszintesen lehet elhúzni az ablakot. Sok villamost selejteztek, ennek ellenére még ma is látható régi ablakú pl. 818, illetve a 3-as vonalo is néhány.
A közelmúltban kerültek beszerzésre a Tátrák, ezek az 1-es vonalon mennek, de néha még itt is látható az egyvezetőállásos (ebből 2-3 maradt meg mindössze).
A kétvezetőállásos 2*5 ajtósokból emelt szinten felújítottak 2 db-ot (814,817), ezek új üléseket i kaptak.
Ha off voltam, akkor bocs, ha bármi infóra kiváncsiak vagytok, akkor szóljatok!
Ez érdekes reggel volt:
Tök jó a Metro MUki menetrend, csak a vezetőknek is adhatnának belőle...
Elméletileg reggel 8-kor indulnak a Ferencváros kocsiszínből, gondoltam 8-ra odamegyek a Fiumei út-Magdolna utca sarkára, 7:55-re értem oda a 24-es villamossal, akkor fordult be a 7033 a Népszínház utca felé, a villamos hátsó vezetőállásán keresztül talán sikerült egy képet csinálni.
Ez az útvonal a menetrend szerint az M2 járaté, gyanítottam, hogy az M1 is már elment, de azért még álltam ott egy félórát, érdemes volt!
Láttam (és fotóztam) egy a Hungária körút felől érkező 1(!) kocsis 4-es villamost, ami az Orczy tér felé haladt tovább.
Az Orczy tér felől jött a 7061+8610+8609 szerelvény, villamos alkatrészeket szállított, a Hungári felé ment tovább.
És még volt két 1-es villamos ami a Baross kocsiszínbe tartott.
Ez után át villamosoztam a Hungária-Thököly út sarkára, itt is volt érdekesség: sikerült lakapnom a 4114-es furcsa Tátrát, aminek a zsámolytakarása nincs trapéz alakban kivágva.
Jött egy magányos szoló Tátra is...
Végül 9:25 körül áthaladt a másik Metro Muki is, a 7038-as.
Az M44-es mozdonyok tudnak-e fűteni? Lehet, hogy hülye kérdés, de Szeged felé viszonylag gyakran előfordul, hogy MD-t segélyeznek, olyan is volt már, hogy csak Bx és Ax kocsik voltak a szerelvényben, vezérlőkocsi nélkül. Múlt pénteken például a 18.54-kor érkező és 19,25-kor Bcsabára visszainduló vonatot M44 vitte, fülkés kocsikkal.