No! Csak összejött a békés megegyezés. Lehet "rájött", vagy hozzáértő felvilágosította, hogy ahova akarta a kéményt rakni, ott abban a formában nem fogják engedélyezni. Akkor pedig részben pénzkidobás volt az addigi kivitelezés. Sosem késő belátni a hibát! A rossz szomszédságnál pedig nemigen van rosszabb dolog!
Átérzem a problémát, családon belül nekünk is volt gond háztartási hulladékkal (is) tüzelő szomszéddal. A két ház közötti távolság ott is kb. 4 méter volt, rossz széljárás esetén nem volt "szerencsés" az udvaron tartózkodni.
Bocsánat, amit írtam idézet volt a kép mellett, csak elfelejtettem kirakni az idézőjelet. Laikusként a konkrét kérdésekre nem tudok szakszerű választ adni, azokat a szakemberek fogják tudni megadni. Nekem a 4 méteres távolság kevésnek tűnik ebben az esetben, persze lehet, hogy a szakszerű számítások szerint nem gond.
Ha a cső a tetőtől kevesebb, mint fél méterre fekszik a gerinctől, akkor a kémény minimális magasságának a szintje felett 50 cm-nek kell lennie. Ilyen helyen kevesebb hó gyűlik össze télen, ami csökkenti a szivárgás kockázatát, ha tavasszal megolvad és felolvad. A kéménynek a gerinchez viszonyított magasságának kiszámítása az SNiP41-01-2003 és az SP (építési szabályok) 7.13130.2013 követelményein, valamint a fűtőberendezés gyártójának ajánlásán alapul.
Ha a tető lapos szerkezetű, akkor a kémény magassága a tető felett legalább 50 cm. Ha a kémény a gerinctől 1,5 m távolságra helyezkedik el, akkor annak magasságának legalább 50 cm-nek kell lennie az utolsó vagy körülvevő parapettől. Ha a kémény 1,5-3 méterre van a gerinctől, akkor magassága nem lehet alacsonyabb, mint a parapettől. Ha a kémény 3 méternél távolabb van a gerinc vonalától, annak minimális magasságát úgy határozzuk meg, hogy egy vonalat húzzunk a horizonthoz viszonyítva 10 fokos szögben.
A tetőn lévő kémény potenciálisan meggyulladhat a tetőszerkezet gyúlékony elemeiben, ezért amikor a kéményt a tetőn átjuttatják, külön figyelmet kell fordítani a tűzbiztonságra. Ezenkívül fontos biztosítani a csomópontok szorosságát.
Köszi a segítséget,várom a szomszéd reagálását,de eddig még semmi.Közösen jobb lenne intézkedni ha megérti,hogy mindkét félnek legalább kiderülne a jogai.a rajzokhoz elég értetlenül állok,de talán a negyedik képet nem értem.A szög érthető,de a magasság ott pl kb úgy mutat,mint ez lenne.Annyi különbséggel,hogy amit raknának árnyékolná az ő háztetejük,meg a miénk,de ugye van 4 méter köztünk.Na majd kiderül.Egyébként tegnap náluk a hátsó házrész füstölt mint állat,kíváncsi vagyok,hogy a szomszédok nem teszi-e szóvá?de ott minden irányból szabad a füst távozása, és a ház legmagasabb részén van a kémény, ott más a tulaj is.Régen nem éreztem ilyen füstszagot a hátsó udvarrészünkben,úgy látszik kezdenek más eszközzel is fűteni a népek?
80. § * (1) Homlokzati égéstermék-kivezetést létesíteni - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - építmény, építményrész homlokzatán nem lehet.
(2) Homlokzati égéstermék-kivezetési hely létesíthető - ha a kivezetési helytől mért 10,0 m távolságon belül nincs épület - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő
a) földszintes és szabadon, illetve oldalhatáron álló épület homlokzatán,"
Igen, nekem is az lenne a logikus, hogy a kémény kialakításának a helyét elsődlegesen megvizsgálják, hogy a hatályos jogszabályok szerint lehetséges-e ott a megvalósítás. A fordított sorrend - ha így van - érthetetlen...hacsak nem a "jóvanazúgy" elv működik! Én mindenképpen felkeresném a Katasztrófavédelmet a konkrét hellyel kapcsolatban.
Megnéztem,sokat nem értek,de mintha azt írná a tűzoltóság,hogy kell előző szemle a telepítés előtt,viszont a szakemberek akikkel beszéltem egyik sem említette,csak az utólagos átadást,és használatba vételi engedélyt.
Azt gondolom megint ebben az esetben,hogy talán a munka kezdés előtt kellene vizsgálódni a helyességéről,mert utólag ha nem felel meg az előírásoknak cseszheti a tulaj is,és jelen esetben mi is.
Egy másik topikban az égéstermék elvezetők létesítésével kapcsolatban ezt a jogszabályt ajánlották olvasgatni egy fórumtársnak. Lehet ebben megtalálják a megoldást a kérdéses esetben. Esetleg az illetékes szakhatóságot (BM. OKF. területi kirendeltségét) kellene megkérdezni.
A nyeregtetős házaknak amúgy nincs tűzfala. Van max. 2 db. un. oromfal. Tűzfal a fél nyeregtetőknél van.
Általában a szomszédhatárán.
Na most hogy szerelők megjelenek egy szomszéd házánál és egy csövet tesznek a falra, ahhoz vajon mi köze van egy másik szomszédnak ?
A római és az európai jog szerint semmi.
Ha tökös a szomszéd nagy valószínűséggel kártérítést fog kérni. Magánterületen való munka megakadályozása miatt, rosszhiszemű hírnév rontás miatt és még egyébért is.
Mondom ha tökös !
Amúgy szerelt kéményre semmiféle engedély sem kell.
Viszont bizonyos szabályokat azért illik , sőt kell is figyelembe venni.
De ezek csak akkor kérhetők számon amikor már üzemel a kémény.