Kicsit OFF kérdés lenne, kettő darab, helyi közügy jellegű:
A) Az stimmel, hogy ez a fajta külső szerkezet ezen a külső felületén alapvetően fa, műanyaggal bevonva? Nyolcvanas évek elején épült kábé, klassz CK borítású ahol zárt, és vmi acélszerkezet lehet belül.
B) Az ablaktáblákat a gumiperemeken kívül mi tartja a helyén? Mármint elvileg, mert ezek a peremek ugye már biztosan nem, és az a két-három 1.5mm szeg sem.
Az épület egy általános iskola étterme (értsd: k sok gyerek közlekedik mellette), az üvegtáblák negyedét látszólag csak a légnyomáskülönbség tartja a helyén.
Gondoltam szólok a helyi képviselőnek, hátha kicsit pipa lesz az a szülő akinek a gyerekét agyonvágja egy ilyen.
Ez egy elég szűk kis tetőrész, ahová a gipszkartondarabok vannak támasztva, már egy fal van. Lényegében csak tároló funkciót lát el ez a kis helyiség.
Eddig is csak a szarufákra rakott cseréplécek fogták a gipszkartont, jó lesz ezután is úgy, kábé senki nem fogja nézegetni, nem baj ha kicsit hullámos lesz, bár amúgy egészen egyenesek voltak a gipszkartonok.
Lényegében csak egy védelmi funkciója lesz a kartonnak hogy mégse pőrén csak ott legyen a levegőben.
Egy segedleces szerkezettel kisziteled a szarvazatot (ket iranyban)- egyszer ezt az eljarat leirtam reszletesen es asszem le is rajzoltam/ dehat egy faszfej azt irta ra- hogy hulye vagyok:), es felcsavarozod az elemeket 33cm cm tavolsaggal a szarufa oldalara. Benyomod a gyapottot a szarufak koze, drotal-szeggel rogzited, utanna feltolod a helyukre a CD-ket es beszerelsz meg egy reteg gyapottot. Ehhez a ugynevezett csavar nelkuli CD tavolsagtartoval 0.6mm falvastagsagu CD kell hasznalni, mert amikor rahuzod a lemezcsavart a gipszkartonra a vekonyabb CD-vel neha megnyilik.
Viszont. Egy 15 centis deszkát ne hívjunk már lécnek, mert teljesen félrevezet mindenkit.
És még: ha 15 centi gyapotnak akarunk helyet csinálni, akkor mi a fenének oda az a deszka? pláne nem az a kérdés, hogy hogyan rögzítsd, hanem hogy mitől lesz sík az a fele, amire a karton jön. Meg hogy ki a fene lesz képes a kétcentis élét eltalálni amikor teszi fel a kartont.
Ez pont erre való, van vagy 60 forint. És nincs belőle 10 centinél hosszabb, lehet nem véletlen. Ha mindenáron kell a 15 centi, akkor erre a vázra merőlegesen kell egy másik vázat csinálni.
De működhet. Csak azt nem értem, hogy ezt az egészet miért akarja csinálni az olvtárs. A szarufákra akarja rakni, amit nem olvastam elsőre. Itt pl ha gipszkartonozni akar rá, akkor ahhoz van megfelelő elem és nem nagy költség.
Nem akarok nagy hülyeséget mondani, de az nem megy, hogy az élére állított lécekhez hozzácsavaroz tetőléc darabokat, amik túlnyúlnak, és ezeket a túlnyúlásokat csavarozza a szarufákhoz?
Ha van rá időd és minden forintot meg akarsz spórolni, akkor csinálj fából talpakat. Fordított "T" alak, a "kalapján" keresztül tudod a szarufához rögzíteni. A talpa tetőléc, a szára 5x5 stafni. Ezekre a lábakra meg rá a tetőléc sűrűbben rakva vagy 5x5stafni ritkábban. Nem kell semmi extra csavar, ha legyártod a "T" előre. Legyen olyan magas ez az egész, hogy az OSB és hőszigetelés között maradjon 4-5cm légrés
Ha jól értem akkor egy 15 cm széles és 2 cm vastag deszkát kéne odacsavarozni élére állítva egy másik fából készült szerkezeti elemhez. Egyrészt nehéz lesz úgy fúrni hogy végig jó helyen legyen a furat, másrészt sz.rt se ér.
Kösz - igen, így tettem, és 40-45 foknál melegebbre nem is melegítettem. Féltem hogy megolvad-megsérül a Low-e bevonat... Azért is igyekeztem tegnap, mert a kinti hőmérséklet is egész baráti volt.
bocs, nem esett le, hogy 15x2centis "léc"ről van szó. Szóval deszkát akarsz élére feltenni. Akkor tényleg vagy a sarokvas, vagy a lécdarabok előfúrva, csavarozva, szegelve.
Nekem is ez volt az első elképzelésem, de az ilyen hosszúságú (240-260mm) csavarok darabja is 200Ft fölött van, tehát anyagilag nem biztos hogy olcsóbbra jön ki.
Melyik webshopban lehet legjobb áron találni sarokösszekötő vasakat? "L" alakú volna a legjobb 100x40-es 20-40mm közötti szélességgel. Szarufákra merőlegesen szeretnék 15x2cm-es távtartó lécezést felrakni. Gondoltam hogy mindegyik szarufához tögzíteném két oldalról.
Mivel 8 szarufám van és 4 távtartó lécezés kellene így 84db sarokösszekötő kellene, ezért nem mindegy az ár.
Vagy ne biztosítsam ennyire túl és legyen így, hogy a távtartó két szélnél legyen csak duplán a többinél szimplán, csak mindig a másik oldalon?
Közben kipróbáltam még a hajszárítót - előmelegítve műanyag jégkaparóval egész jól lejött a matrica, a ragacsot meg nitrohigítóval leszedtem - tehát a kérdés tárgytalan. Viszont hátha másnak hasznos az infó...
Alapvetően száraz, csak annyira nyirkos, mint egy pince...
Arra gondoltam, hogy a felső szintet dryvittal szigetelnem, az alsó maradna natúr, hogy tudjon szellőzni."
Gyanús nekem ez a 4 m belmagasság (ha az ).., de galériához kitűnő.
Kérdés mennyire süllyesztett. Úgy általában 80 -90 cm mélye, úgy hogy az ablak parapet magassága nagyjából talajszinten van. Én ha értékes helyen van leásnék a belső padozatig , sőt annál lejjebb és a szabályok szerinti vízszigetelést és rá hőszigetelést tenném kívülre a falra. Minimum egy oldal, de szerencsés esetben akár 2 oldal is szigetelhető így. Ha a tulaj/tulajok /lakóközösség belemegy akkor eleve itt egy 0,8 széles árkot hagynák... meghagynám a munka árkot... szabályosan kialakítva. A többi oldal csak porúsos vakolattal javítható.
A födémhez nem nyúlnék... ha az enyém ha a másé.
A belső padozat ? Ha van pénz és erő felszedni és a megfelelő rétegrendű új padozat. Víz és hőszigetelés és burkolat.
Természetesen csak akkor éri meg, ha a környezet is olyan.