Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Ne KPE csövet ássál el, hanem a lehető legvastagabb PVC (például szennyvíz) csövet. A 90 fokos kanyar felejtős, csak 45 fokos kanyarokat használj. Abba belefér, (és cserélhető) minden csövezés.
Érdeklődni szeretnék, hogy a medencétől milyen messzire lehet a homokszűrős vizforgatót elhelyezni?
Arra gondoltam, hogy kb 8m-re lenne a medencétől és KPE csővet ásnék le a földbe.
Azért lenne ez a megoldás, mert tervezek szolár fűtést is (LPE cső a tetőre), és ahol lejönnek a csövek a tetőről oda raknám a szűrőt. Itt védett helyen lenne, na meg a konektor is itt van.
Megoldás lehet még a betonozás helyett a legolcsóbb díszburkolattal lerakni ( a ledöngölt zúzottkőre mindenféle bohóckodást mellőzve amit írnak a díszburkolatnál ) és arra az xps (nálam eps van és az is működik). Később ha módosítod vagy megszünteted simán felszedhető , átrakható. A szigetelő lapokat meg ragaszd össze széles szalaggal hogy ne csússzon szét.
Igen, feltétlenül! Nekünk oda a legvékonyabb került az ív miatt, az még épp hajlítható annyira, hogy bevegye a kanyart. Így nekünk takarással végig 30 fok fölött volt a víz hőmérséklete szezonban.
Egy 3,66 m átmérőjű fémpalástos medencét akarok leásni és telepíteni. Pár évet már volt összerakva akkor az alja zúzottkő és xps lapokból csináltam alját. Ezzel az volt a baj hogy az xps lapok közötti résnél belapult és meggyengült a súlytól.
Most hogy leásom nem tudom eldönteni hogy betonozzak-e vagy megint xps lapokból csináljam meg az alját. A betonozás nagyobb munka de ott könnyebb egyenesre kihozni /ráadásul a telek is lejtős/ de a beton alapon hideg lesz a víz
Az xps könnyebb de gyengébb és melegebb alulról. Szerintetek?
Saccold meg, mennyi időt fogsz eltölteni azzal, hogy odacipeled, rögzíted, és vissza a lakásba. Ehhez még add hozzá, hogy felhasznált energia legalább kétharmada megy a levesbe. Azt már csak zárójelbe teszem, hogy meddig bírod ezt cérnával.
A klórozást nem úszod meg, csak plusz macerát veszel a nyakadba.
Szerintem felejtsd el az ötletet. Medencéhez más megoldás kell.
Sziasztok! Van tapasztalatotok, az UV-C fertőtlenítés működik? Én most a lakásba tervezek venni egy ilyet, de nyáron valahogy kezelném vele a medence vizét is. Azt még nem tudom hogy kéne, talán fölé fektetni. Az algát is viszi? Gondolom igen.
Nem kell áram, nem kell (meg)szívni:-) Most kicsit drágának tűnik, de lehet, hogy van olcsóbban is. A cső könnyen cserélhető, nekem a pumpát kellene lassan..
Köszönöm a további tanácsokat! A vízszintet én a szkimmer és befúvó közé állítottam be, a befúvót lezártam fagydugóval. Én is dróttal rögzített fekete takarófóliát használok, a vizet téliesítő folyadékkal kezeltem. Egyelőre a vízen úszik a fólia, de szerintem így is marad. Bár egy labdával lehetne "sátrasabb" megoldást csinálni, viszont azt meg állandóan nyüstölné a szél. A víz leszívását még meg kell oldanom, de a cső + egy kis fizika jó megoldásnak tűnik... Akkor a fagytestek maradnak a boltban...
Egyértelműen nem kell ebbe a fajtába fagytest! Évek óta így teleltetem át, a szakirodalom is azt írja. Pár centivel a befúvó alá eresztem a vizet, öntök bele egy adag teleltető folyadékot, arra megy a fólia (nekem fekete), amit ráfektetek a víz színére (ezt nem mindenki csinálja így). A fóliát rögzítem a medencéhez drót a lyukakon keresztül fűzve), majd nagy csipeszekkel még ráfogatom a fóliát a peremre és ráadásként még súlyokat lógatok kívülről (átfúrt nyakú pl. ásványvizes palackot, félig vízzel. A lyukba madzag, arra, az pedig a fólián lévő lyukakba rakott horogra lógatva:) Nem állítom, hogy nagyon designos, de működik! Ha nagyon sok a víz a fólián, akkor (telente 2-3 alkalommal) leszívom a vizet (kis cső, kézi pumpa a végén aztán a fizika elvégzi a többit...).
Nekem jó 10 évig tartott ki a fémpalástos medencém, végűl elrozsdált a fém a földnél. Első évben szétszedtem, de megbántam, mert véletlenül fordítva tettem vissza bele a műanyag fóliát, itt-ott ráncos lett. (Úgy is maradt.) később vizzel telve teleltettem. Fagytestet se tettem bele (nem tudtam, hogy kell). Első télen izgultam és gyakran lestem, hogy mi lesz?! Mikor fagyott, akkor jég lett a tetején, de a fémpalástot nem érte el, néhány mm víz mindig volt a jég és a medence széle között.
Okoskodtam hogy ez hogy lehet? Utána néztem. A víz melegítette a fémet, a fém megolvasztotta a jeget. Csak akkor fagyna szét, ha olyan tél lenne, hogy fenékig befagy. A legvastagabb jég az évek során kb.20 cm vastag volt.
Én átlátszó mezőgazdasági fóliával fedtem, ha sütött a nap az üvegházhatás miatt felülről is olvadt.
Köszönöm a tanácsokat. A medence föld feletti. Eddigi olvasmányaim (és a használati útmutató) szerint nem lehet víz nélkül teleltetni, akkor szét is kellene szedni. Mert ha nem nyomja belűről a víz a palástot, akkor egy erősebb szél megborítja. Ma leresztettem a vízszintet a szkimmer alá, ahogy az a "nagykönyvben" meg van írva. Azt tudom, hogy a jég nagyot tud feszíteni, és az acéllemez nem épp a legjobban táguló dolog... De valahol mégis azt olvadtam, hogy a kerek medencékhez nem kell fagytest. De jobb a békesség. Esetleg valaki tud jó megoldást DIY fagytestre?
Amit leírok, mind csak elméleti fejtegetés, találgatás. Nekem beton medencém van, azt fel kell tölteni és nem csak a külső feszítő erők miatt.
Attól függ éri-e a fémpalástot kívülről nyomás, vagyis fel van-e töltve földdel kívülről a medencéd (földbe süllyesztett?).
A földben lévő nedvesség megfagyhat, ami tágulással jár együtt, így ha szorosan hozzáér a fémpalásthoz, akkor be tudja nyomni (pár mm-t), ez elég lehet ahhoz, hogy deformálja a medencét. Ebben az esetben töltsd fel vízzel és tegyél bele fagytestet.
Ha a fémpalást és a külső közeg közt rés van (földbe süllyesztett, de légrést hagytál felállításkor, vagy föld feletti a medencéd), akkor szerintem ereszd le a vizet, szépen szárítsd ki, a belső fólia szigetelést vedd ki, tedd fagymentes helyre, aztán fedd le a medence vázat és jövőre kezd szépen kibélelni a fóliával, majd feltölteni újból. (Ilyenkor nincsenek külső feszítő erők amiket belülről a vízzel, vagy jéggel ellensúlyozni kellene).
Persze, ha ezt macerásnak találod, akkor működhet a feltöltés+fagytest verzió is (de számíthatsz rá, hogy a fóliád hamarabb tönkremegy és cserélni kell).
A műanyag két dolgot nem szeret, a napsütést és az erős fagyot.
Nagyon vége a szezonnak már rég, ilyenkorra mindenki elrakta már télire a medencéjét... Én mint első éves újonc, most azt próbálom kideríteni, hogy egy kerek, 3,5 méteres merevfalú, fémpalástos medencébe kell-e fagytesteket tennem? Van, aki szerint nem, és van aki szerint igen. És mi a legjobb megoldás? Minden segítséget köszönök.
Nem kellett volna leeengedni ennyire a medence vízét. Én általában a skimmer szintje alá 17cm-re engedem le a vizet és akkor a lámpa teljesen a víz alatt van még. A lámpákat nem szoktam kiszerelni, de a vízbe keresztbe fagytesteket kell rakni, hogy a fagyás miatti tágulást felvegye és ne a medence és a lámpa repedjen meg.