Az a legmegdöbbentőbb, h. azért bőven vannak olyan rajongók, akiknek ez egyáltalán nem nyilvánvaló, ezért számomra felfoghatatlan, hogy egyáltalán magyarázni kell ezt a súlyos veszteséget. Ilyenkor mindig azt kérdezem magamtól, h. ezek teljesen süketek??? Ha meghallgatnak egy Halo-t, World in my eyes-t, Walking in my shoes-t, In your room-ot stb. stb., és rögtön utána bármit az Exciter-től kezdve (de még inkább az után), akkor hogy hogy nem evidens számukra, h. micsoda különbség van a két éra között?
GJ: "Te csak ne viccelj, ha a sörömről van szó, vagy ha viccből ered az igazi sör, akkor ne tedd félre!" - Erről meg B örökbecsű mondata jutott eszembe valamiért:
Sokan mondták már: "milyen nagy, és közben még ennél is többnek tűnik". :-)
Viccet félre, ahogy patee mondaná (bár nem javaslom neki), nem csak a technikai dolgokban mutatkozhat meg valakinek a hiánya, hanem a többiek hozzáállásában is. De ezt is már írtam egy párszor, bár ez is többnek tűnik.
Hát egy sörre a vendégem vagy ezért az egyszerre szívet melengető és keserítő poétáskodásért! :)
Viccet félretéve, tényleg érdekes gondolat, nekem nem jutott eszembe, de van benne valami. Óhatatlan volt, h. mi, rajongók elkezdjük majd a régi Alan-es nótát, mikor megcsinálta ezt a remixet, még akkor is, ha egy remix elkészítése nyilvánvalóan más műfaj, mint producerelni egy teljes albumot. Viszont arra jó volt, h. meghallhassuk, h. mit vesztettünk azzal, h. a '90-es évek közepére már nem volt tovább működőképes a DM ebben a felállásban és formában.
Martin (és Daniel Miller) biztosan a minimalizmus felé rángatta volna vissza Alant. Szerintem ez volt az egyik oka pl. hogy lelépett a bandából; két ilyen minimálzene-mániással nehéz.
Szerintem is majomság, hogy "így szólna a Depeche 2009-ben Alannel", ez legfeljebb akkor lenne igaz, ha korábban is úgy dolgoztak volna, hogy Alan csak a kész hangsávokat és hangmintákat kapta volna meg keverésre, de egészen addig egy perc melót nem tett volna bele a produkcióba.
Ha ott lett volna 2009-ben a stúdióban, akkor a végeredmény nem olyan lett volna, mint az albumverzó vagy az AW remix, de az is szinte biztos, hogy már az alapok is máshogy szóltak volna.
Röviden: az a hajó már elment, hogy valaha is tudjuk, milyen lett volna az Alan mentes DM Alannel.
Amit írsz, a különböző dalok hangmintái, az meg hab a tortán, sőt a tortán lévő hab tetejére nyomott cseresznye.
Sokkal jobb elemzés, mint a szokásos ‘így szólna a Depeche 2009-ben Alannel’ baromság. Eleve nem csak a dal saját hangmintáit használta fel, hanem még 2-3 másik DM dalét is, tehát producertként, control freakként nyilván nem rakta volna bele az I Want It All outrójának effektjét, vagy a Freestate gitárriffjét vagy az I Am You vonósait.
Nekem annyi jön le a remixből, hogy ha egy hotelszobában ilyenre képes, akkor nyogodt körülmények közt milyen remixet rittyentett volna, ad absurdum mire lehetett volna képes bandatagként?
Van benne búcsúzás, összegzés, egyfajta "ilyenek lehettünk volna, de már késő, zárjuk le szépen" érzés, mint egy romantikus filmben, amikor évek után találoznak azok, akik anno szerették egymást, de valami miatt távol kerültek egymástól, és most összegzik, hogy igen, lehetett volna...
Valami ilyesmi. Egy kis pénzt az irodalmi remekemért elfogadok a számlámra utalva. :-)
- Alan, can you recall if this period was the same time for doing the remix with Daniel Myer as well? (and the dub mix) Can you shed a light on how you worked together on the project?
- Hi. We were in touch a lot at the time due to Recoil tour but worked separately on our respective versions. I must have initially passed on the IC stems to Daniel who I then remember coming up with many variations (he works much faster than me & is very creative) to which I gave my feedback. I think, when mixing, I imported a couple of his sounds into my mix (if memory serves). I know there is at least one sample from an older Architect track as well.