Ezek az alis KIA TPMS-ek utángyártottak és fix 7 számjegyű ID-vel vannak ellátva. Ezek állítólag nem írhatók át. Azok a TPMS-ek, melyek több autóhoz is beállíthatók, un. univerzálisak, azoknál nem az OBD2-nél, hanem a szenzoroknál TPMS műszerrel írják át az ID számokat https://youtu.be/b0GZgWJC_d4
Tegnap voltam szervizben én is (2018 JD seed sw) 40.200 km után, évesen. Amióta megvan negyedszer. (egy köztes pár ezer kilométer után, első éves, harmincezres a kétévessel összekötve, és most megint az éves a háromévessel összekötve)
Még egyetlen egyszer sem cseréltek benne levegőszűrőt. Minden egyes alkalommal rákérdeztem, és a válasz mindig ugyan az volt, hogy nem szükséges!!
Elég fura, én sem így szocializálódtam :-)
De én minden egyes szerviz után cserélem magamnak, de legalább olcsóbban, mint ahogyan a márkaszerviz kiszámlázná.
Nekem is fent voltak már a téli gumik. Mikor megérkezett elmentem pár gumis céghez, eléggé le voltak terhelve 1,5-2 hét múlva tudtak csak időpontot adni. De szerencsémre egy futóműves cégtől másnapra kaptam időpontot, kedvező árakkal. (kerék le, gumi le, tpms be, gumi fel, centirozás, kerék fel.) Nem kértem tőlük beállítást.
Kimondottam a casco biztosításom miatt rakattam be, mert ha netán valami baj van, akkor nehogy ez legyen a kifogás, hogy azért nem fizet, mert nincs "kötelezően előírt" TPMS-em. A műszaki miatt nem zavart, mert az a nyári gumis időszakban van/lesz 2,5 év múlva:). Tavaly télen nem volt, ezért leragasztottam egy kb. 8 mm-es átmérőjű fekete autófoliával a kontroll fényt. De most úgy döntöttem, hogy veszek egy alis szettet. A KIA szervizek kb. 60.000+szerelésért rakják be. Így viszont nekem töredékéért 10800+10600 szerelésből megoldódott. Ha netán ereszt vmelyik gumi , akkor minden gumit le kell mérnem, kb ennyi a hátránya az eredetivel szemben. Azért sem akarom az ECU-ba átíratni a téli felni TPMS ID-ket, mert amikor visszarakom a nyári felnit, akkor azt is át kéne írni.
Köszi, hogy a tapasztalatodat megosztottad másokkal. Én az M6 Érd-től kértem árajánlatot és nekem is 40 ezret mondtak, olaj (Total),olajszűrő és átvizsgálásra. Amit furcsállok, hogy a levegőszűrő nem szerepel az árajánlatba.Előző autómba, amit 6 évesen vettem - az is KIA volt egyébként - évente lecserélték...
Beszerelést követően kb 8 km-t megtétele után kialudt a tpms kontrol lámpa a műszerfalon, de a keréknyomás értékeket nem mutatta, azt irta ki hogy haladjak tovább az érték megjelenéséig. Ezért a benzinkút előtt a bal hátsó kerékből leereszettem a nyomást kb 1,7 barra, de azonnal jelzett, ill. kiírta a műszerfalon, hogy alacsony a guminyomás. Felnyomattam 2,2 barra és 10 perc haladás 8-10 km után ismét kialudt a tpms kontroll visszajelzője. Gondoltam, h így nem az igazi így, ezért írtam az eladónak, hogy mi ilyenkor a teendő. Visszaírt, hogy az OBD-n keresztül be kell írni a tpms-ek ID számát és akkor rendben lesz. Úgy döntöttem, hogy tök fölösleges ezért visszamennem a gumishoz 6-8 ezret kiadni azért, h mutassa a keréknyomás értékeket, hisz azokat ugyse nézegetem, ha meg nyomásvesztés van akkor ugyis jelezni fog. Hátrány az, hogy ilyenkor, ha szemmel nem látható, hogy melyik gumiban csökkent a nyomás, akkor körbe kell mérni mindegyiket. Hát röviden ennyi. A másik ok, amiért nem vittem a gumishoz, mert a tpms ID számokat a szenzorban állítólag nem lehet átírni, csak az ecu-ban lehet regisztráni. Ebben az esetben, ha ezeket a téli kerekeket lecserélem a nyárira, akkor a nyári tpms-eket ismét regiszrálni kellene az obd-n keresztül az ecu-ba. Tehát ilyen feltételekkel is 10.600-at megért a gyári kb. 60 ezerrel szemben. Ez így tökéletesen megfelel nekem, a biztosítónak és a műszaki vizsgán is.
Én mikor vettem már 3 olyan "lyuk" volt kiharapva a szélvédőből, ami egész jól látszott. Nem nagyítóval.
Feltöltettem, 6 évig semmi nem történt vele.
Aztán egészen másutt megsérült a szélvédő, az egyből repedt is, kicseréltettem. Nagyon balfék társasághoz vittem, silány pocsék munkát végeztek, de azt gondolom hogy ha csere akkor még ha profikhoz is viszed egész kicsi az esély hogy sehol nem fog meglátszani (kárpit, műszerfal, ajtó, kormány, a tömítés/ragasztás, ...).
Én ha nem is látszik nem vinném el cserére, ha fizetnek érte se.
Nekem 3 éve cseréltek kuplungot 90 Ft.szereléssel együt,sima autószerelő.Valeo ment bele+kinyomó csapágy.Márka szerviz akkor tájt is 190-210 Ft ér akarta csinálni.Reggel vittem,délután hoztam az autót.
Köszi az infót, megnézem majd, de akkor valószínűleg nem az lesz, mert ez sima egyenes futásnál jön elő az említett fordulatszám környékén. Asszem akkor felhívom a szervízt, hogy amikor megjön a kipufogó, akkor ezt is nézzék meg.
Szia! A kormányoszlop surlódó hangot legjobban akkor lehet hallani, ha beindítod az autót és alapjáraton elkezded jobbra-balra tekergetni a kormányt. De ez nem kerregő, vagy cicergő, hanem surlódó hang és a kormányoszlop irányából jön.
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Szerintem volt már róla szó korábban, igazából megerősítést, avagy cáfolatot szeretnék kérni. Néhány hete észre vettem, hogy 2800-3000-es fordulatszám környékén a bal eleje felől hallani valami kerregő, cicergő hangot. Ma kipróbáltam, és ha kicsit nagyobb erőt fejtek ki a kormányra adott szögben, akkor akár meg is szűnik a zaj. Ez a többek által már jelzett kormányoszlop dolog lehet vajon, vagy valami más?
egyébként úgy emlékszem, hogy addig jutottunk a nyáron, hogy vettünk egy pár első lengéscsillapítót (talán a bárdinál), de mikor beszerelésre került volna, kiderült, hogy mégsem jó bele (tehát papíron akkor is találtunk)
de tényleg mindegy, mert ugye kiderült, hogy egy csavart kellett meghúzni, a lengéscsillapítók jók, bemérték őket
a kuplung témában annyi az előrelépés, hogy a márkaszervíz azzal a kuplungszettel számolt, ami a KIA Ceed-ekben gyárilag van, gyártmányt nem tudom, de kb. 100e Ft a bruttó ára, erre jön plusz 100e Ft munkadíj
tudom, hogy nagyon drága, de olyan autószerelőre bíznám csak ezt a munkát, aki ismeri és rendszeresen szereli ezt a típust (mármint a kia ceed-et)
Lakásvilágításnál is előfordul mindkét verzió. Vannak ledek amiket lehet dimmeltetni, vannak amelyeket nem. Abszolút hülye vagyok az elektromossághoz, de ha tippelnék, akkor a ceedben is ellenállással dimmel, majd a végén áramkört bont gondolom.
első lengéscsillapító csak kia van, hátsó van utángyártott - ennek utánajártam (van jóbarátom az unixnál)
de mindegy is, ez már múlt idő - a lényeg, hogy a márkaszervízben is lehúzhattak volna azzal, hogy "papíron" kicseréltetik a lengéscsillapítót és közben csak egyszerűen meghúzzák azt a bizonyos csavart - de korrektek voltak, ezért a bizalmam nagyobb bennük
szóval a kérdés az, hogy tudja-e valaki, hogy milyen gyártmányú kuplunggal jönnek-jöttek ki a gyárból a kia ceed-ek, mert olyat akarok beletenni.
tudom, hogy a márkaszervíz nagyon drágán dolgozik, de sajnos 2 autószerelő ismerős sem jött rá pl. arra hogy a lengéscsillapítóm rögzítőcsavarja volt kilazulva és attól kopogott az autó jobb eleje és az egyik mókus pl. lengéscsillapítót akart cseréltetni (ami kb. 70-80 ezer lett volna párban, mivel még nincs hozzá utángyártott)
utolsó mentsvárként elvittem a márkaszervízbe, ahol rájöttek, hogy egy csavart kell meghúzni és elmúlt a kopogás
szóval ezek után nehezen bízom rá bárkire a kuplung cseréjét, de az tény, hogy nagyon drága így
ha jól emlékszem azt mondták a márkaszervízben, hogy gyári kuplungot javasolnak bele (nem azt, hogy kia kuplungot- ezt én írtam rosszul) ezek szerint egy vadiúj kiában is ezek közül van benne valamelyik: (LUK, Aisin, Ashika, Japanparts stb.)??
Az biztos... De az nem mindegy, hogy a váltó lassabban vagy gyorsabban forog, mint a motor, mikor a kuplung összezár, azaz „gyorsító” (induláskor) vagy „lassító” a csúszás iránya (visszaváltáskor).
Beltérben nem cserélnék, mert elvész a fokozatos elhalványulás, mint funkció. Budaörsi teszkó parkolóban van a ledker konténere, kiveszed az izzót, beviszed hozzájuk, kapsz a helyére LED-et, beteszed és ennyi. Nem kell túlgondolni egy párszáz forintos tételt. :)
Más irányban csúszik előrefelé és más irányban visszafelé. Inkább a többször előforduló előre irányú csúsztatástól kopik meg, az így megkopott tárcsa az ellenkező irányú csúsztatáskor berezonál, ezt hallod. Visszakapcsoláskor ugyanez a „vissza” irányú csúszás van, mert a váltó forog gyorsabban, a motor lassabban. Érdemes picit megemelni a fordulatot visszaváltáskor, ez nem csak ilyenkor jó, hanem kíméli a még nem kopott kuplungot is. (Azaz célszerű kb. akkora fordulatra felpörgetni a motort, mint ami a kuplung összezárása után lesz, le- és felváltáskor egyaránt, ha így „szinkronizáljuk” a motor és a váltó fordulatszámát, nagyban kíméli a kuplungot és a váltó szinkrongyűrűit is.)
Kia nem gyárt kuplungot, a dobozban jó eséllyel Valeo, Sachs, Luk vagy SKF szett lesz. Ezeknek a bolti ára 40-60ezer, szóval a szerviz munkadíj inkább közelít a 160-180ezerhez.