Kérdezz, jár erre pár guru. Hamarabb kapsz választ, ha precízen leírod mi a baj (oprendszer, sw verzió, hibaüzenetek, egyéb) - de kérünk, egy kérdést ne írj bele több topicba, kérdezés előtt keress vissza, hátha már volt a problémád.
Ja, és amennyiben warez windowsod lenne, ez nem az a hely ahol segítene bárki. És kodekpakkot, soha, sehova sem teszünk fel.
A másodlagos szoftverpiac jogi alapját – akárcsak más szerzői jogi művek esetében – a jogkimerülés intézménye adja meg. Az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaira érvényes szabályozás a EU Szoftver-irányelvben található. Az irányelv szerint egy szoftver műpéldányának terjesztésre vonatkozó joga a jogosultnak (aki a szerzői jogok vagyoni jogosultja – többnyire a gyártó) kimerül, ha a szoftver műpéldányát ő maga vagy hozzájárulásával bárki más az EGT-n belül értékesíti. Magyarán ha egyszer eladta, akkor nem szólhat bele, ha a vevő továbbértékesíti. Ez a jogelv, amely 1991. óta jelen van jelen az Unióban, teremtette meg a használt szoftverek kereskedelmének lehetőségét. Ennek ellenére a legtöbb esetben a jogtulajdonos a licencszerződésekben szoftver továbbértékesítését – megtévesztő módon – megtiltotta.
OEM szoftvereknél az áttörést egy 2001-es német bírósági döntés jelentette, melynek hatására a felperes Microsoft – továbbra is megtévesztő módon – a jogkimerülést az értékesített OEM licencekre nézve csak a német piacra nézve ismerte el. Így az OEM licencek másodpiaci kereskedelme csak Németországban terjedt el.
Európai szinten egy másik per, a 2012-ben zárult, és azóta sokszor idézett Oracle kontra UsedSoft ügy hozott fordulatot. Egyik legfontosabb hatása az volt, hogy kiterjesztésre került a műpéldány fogalma: onnantól ugyanis a jogkimerülés már a fizikai műpéldánnyal nem rendelkező, internetről letöltött szoftverekre is vonatkozik. A döntés elhárította a másodlagos kereskedelem előtti akadályokat, ugyanis onnantól kezdve semmisnek tekintendő minden olyan licencfeltétel, ami ezt a lehetőséget korlátozná vagy kizárná. Mind a mai napig ez határozta meg a használtszoftver-kereskedelem alapvető feltételeit.
Amúgy van matrica is, csak nincs mellé szériaszám. Azért, hogy bekapcsolás nélkül meg lehessen állapítani, hogy milyen licensz és mi van rajta. Utoljára tán 2 éve ment le HWSW-n,nahhh, ott is leírtam 4 sorban, lett egy 20 oldalas megfejtés, majd a végére majdnem kijött az a 4 sor, amit írtam :-D
Even if the resale of software is specifically forbidden by the license agreement, the copyright holder can no longer oppose the resale of that copy. The license agreement is subject to the European Law and points which are in conflict with the European Law are void (this applies mainly to the “OEM software”).
Az összes nagy gyártó az előtelepített Win10(előtte már a Win7-tel is kisérleteztek) kulcsokat beégette a BIOS-ba, aztán azóta minden előfordulhat, de OEM matrica már nem létezik. De ott nem csak a Microsoft miatt történt mindez.
Kíváncsi lennék én arra a törvényre. Szerintem OEM licencet elvileg nem lehet átvinni másik gépre. Az persze más, ha az ember például alaplapot cserél. Ilyenkor alighanem többnyire meg lehet oldani telefonon. Amúgy az előbb rákerestem a licenc átvitelére, és itt is azt írják, hogy OEM-et nem lehet:
Az egyik hasonló akciós forgalmazó arra hivatkozik, hogy a "használt" szoftverek forgalmazása valami EU-s törvény szerint legális az EU-ban, tehát le lehet választani a Windows OEM kulcsot egy adott vasról, és eladni a használt piacon. Ha az eredeti user törölte a gépéről, akkor az új user legálisan használhatja, a Microsoft pedig el kell hogy fogadja. Az ilyen használt kulcsokkal amúgy az a tapasztalatom, hogy az automata aktiválás nem megy, hanem telefonálni kell, és ott az automata kérdésére meg kell erősíteni, hogy csak 1 vason használom, és akkor MS is rábólint.
Ez ugyanakkor nem igaz az EU-n kívül, szóval ha az ember rákeres a témára, és mondjuk amerikai oldalt talál, ott nyilván azt fogják mondani, hogy illegális.