Érdkes projekt lesz kitalálnod, hogy pontosan milyen bor is jön be neked. Ha a Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée ízlett akkor pár dologra spekulálhatunk :)
Ha neked a diszkrét édeskés íz tetszett benne akkor annak több oka is lehet.
Egyrészt ez a bor egy házasítás (Cuvée). Tramini, Chardonnay, Sauvignon Blanc fajtákból rakták össze. Ebből a trióból a Tramininek van olykor édeskésnek mondott intenzíven gyümölcsös íze. Lehet, hogy téged ez fogott meg. Vagyis érdemes kipróbálnod más Tramini borokat.
Aztán az is fontos, hogy ez egy 15,5vv% alkoholtartalmú bor ami fehérben már a tüzes kaliber. Az alkoholnak tud édes íze lenni. Vagyis bátran nézzed meg a borok alkohol fokát és keressed a 13.5vv% feletti kategóriát.
De az is fontos, hogy ilyen alkoholtartalom alapvetően az alaposan beérett szőlőből készült borokban van. Az ilyen borok jellemzően magasabb szárazanyagtartalommal bírnak. Ezt hívják cukormentes extraktnak. Ezt bár nem írják rá a címkére, de ha borboltban beszélsz az eladóval akkor nyugodtan mondjad, hogy magasabb extraktú fehérbort keresel. Az extrakt is édeskés, sokan szeretik ezt a stílust.
Végül a legfontosabb faktor az maga a bor esetleges cukortartalma. Bár a címkén az van, hogy száraz, ettől még a törvény szerint lehet benne 1-10 gramm literenkénti úgynevezett maradékcukor. Ettől is lehet édeskés érzetű a bor. Ebben a "száraz" kategóriában nagyon ritka, hogy a címkére ráírnák a pontos cukortartalmat, de vinotékában ha enyhén maradékcukros bort keresel akkor az eladók fognak segíteni.
Abban az árkategóriában amiben ez a Kamocsay bor van, hasonló ízvilágú talán a Tornai Pincészet Tramini bora lehet.
De amúgy az a frankó igazság, hogy ebben az árkategóriában (1500-2000Ft) az egyik legnagyobb kihívás ilyen testes, zamatos, enyhén maradékcukros fehérbort találni. Magasabb árkategóriában már könnyeb.
Én azt javaslom, hogy menjél be egy jó borkereskedésbe és beszélgess el az eladóval. Lényegében bármelyik Bortársaság, Radovin borszaküzlet megteszi, de vannak még bőven kisebb borkereskedések ahol nagyon szakszerű segítséget kapsz.
Ha olyat szeretnél egyben, ami tisztességes technológiával készült, akkor szánj rá minimum 2 rugót és felejtsd el az Auchant és társait, mivel ezekben a hangárokban jellemzően tisztességtelen technológiával készült borok vannak. :D
Ha kisérletezni szeretnél, érzésem szerint az ausztrál chardonnay-k tetszenének neked, bár ami már elég jó belőle (pl. Yellowtail) az azért felette van árban az eddig említett magyaroknak.
Nagyon köszi! Ez igaz is, de kezdőként olyan borokat keresek, ami tisztességes technológiával előállott főként hozzászokott cukor nélkül készült, mégis halvány édeskés beütésű fehér bort keresek. h kb merre induljak
Az nem baj, ha olyan száraz bor ízlik, amiben van némi cukor, vagy éppen félszáraz bor tetszik. Még akkor se baj, ha esetleg nem természetes úton került oda vagy mesterséges eszközökkel állították le az erjedést, mivel ennek kinyomozása/vélelmezése a borbuzik problémája, nem a tiéd.
Ezt az Ihletet nem ismerem, de pl. a Hilltop Prémium Chardonnay élvezhető cucc, abban is van pár gramm cukor.
Ha olyat szeretnél, ami eggyel magasabb minőség, de még nem túl drága, vegyél pl. egy Ikon vagy Sabar rajnai rizlinget, esetleg alap Figula-olaszrizlinget - ezek populáris stílusú, de tisztességes technológiával elkészített fehérborok.
Valamennyire igazad van, bevallom, régebben magam is vettem a középső-alsó polcról Hilltop bort. Tudta, amit az áráért tudnia kellett, biztonsági játéknak jó volt. (
Na jó. Nézd, annyi pénzért (vagy kicsit többért), mint amennyit ezért a Kamocsay-pancsért adtál, vegyél pl. ugyanerről a környékről Kősziklás-borokat. Teljesen jó, tisztességes, techno-stilusú, már bornak minősülő produktumok.
Merő emberbaráti szeretet. El kell jutni a a gödör aljáig, hogy utána már feljebb kapaszkodhassunk. Ha neki ez kell, hát tessék. Ki vagyok én, hogy felnőtt embereket akarjak oktatni?
Nagyon új vagyok a borok kedvelői között. Egy hete kezembe akadt egy Kamocsay Prémium Ihlet Cuvée. Így télen nem csúszik a sör, egyébként nagy sörös vagyok. Finom száraz fehér bornak tűnt, az édes bort nem szeretem. Megvettem, picit behűtöttem és töltöttem egy pohrral. Ez a bor valami elképesztően finom. Száraz fehér bor de egy diszkrét édeskés íze van, ami pont hogy kell neki, és mindig is ezt kerestem a borban. A kérdésem, hogy tudtok esetleg ehhez hasonló száraz fehér bort ajánlani? Próbálkoznék tovább, lehet inkább boros leszek :D
Tegnap pizzához kinyitottuk és Csillával fél óra alatt betoltuk (egyik) kedvenc hobbiborászom, Maci_P fekete muskotály sillerét. Korábban írtam már, hogy színre inkább rozé, beltartalomra viszont igen faja, a Planina sillerét kivéve ver minden forgalomban lévő és általam kóstolt rózsaszínes cuccot.
Most pedig éppen kinyitottam Maci göcseji zamatosát...
A cukorhoz kell a víz is, de ha höség van, akkor hiába süt a nap, nem fog cukor képzödni, mert leáll a termelése. A szölönek az a jó, ha nappal meleg 8nem höség, csak simán meleg) van, éjszaka meg visszahül a hömérséklet. Auguszusban alig mentek fel a cukorfokok, csak összel, az esök után kezdtek el felfelé kúszni, de így kimaradt kb 3 hét a cukorgyüjtésböl. Így mondjuk a savak jobban megörzödtek.
Szerintem az UV sokk az mindent nagyon megfogott. A baj az az, hogy bármennyire az a közhiedelem, hogy majd a felmelegedés miatt korábban lesznek a szüretek, de arról kevés szó esik, hogy a szárazság és a brutális UV az milyen következményekkel jár.
Aha, értem. Én csak azt vettem észre, hogy az a pár tő Biankám és Zweigeltem kb. két héttel később érett, mint tavaly. A vadkörte is később kezdett hullni.
A szárazság nem okozott drámai problémát, bár kétség kívül egy kicsit azért izgultunk. Nagyon hasonlított a 2012-es nyárra az idei. De az utolsó pillanatban aztán jókor esett az eső.
Viszont az UV az extrém magas volt egész nyáron. Szerintem ez nagyon sokat roncsolt a leveleken. Ráadásul ez ellen védekezni sem igazán lehet. Ha nincs fotoszintézis az UV sokktól akkor nincsen cukrosodás sem. Lényegében egész szeptemberben 17-18 mustfok környékén toporgott a szőlő. Bevallom egy kicsit szkeptikusan is néztem a facebook posztokat a szeptemberi szüretekről. Gyakorlatilag 12.8-as potenciál volt a furmintban és a hársban a maximum október végén.
Persze ez lehet még döbbenetesen jó is, hiszen a tökéletes fenolos érettség és az alacsony alkohol az minden borász álma :) De idén nálunk nem lesznek magas maradékcukrok szerintem. Persze az egalizálással még lehet játszani, mert pár kis hordó kései azért van és be lehet áldozni az orgonasípok vékonyabbjait, de ezt majd meglátjuk jövőre.
Köszönöm a kérdést. Igen, a 2020-as szürettel teljesen végeztünk. 21 fokig ment el a juhfark átlag. Nem egy cukorgyűjtő év volt az ide, de ez talán jobb is.