Keresés

Részletes keresés

lalcus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 463
En eggyet szosszentettem oda.
Erdekesnek es hujesegnek talalom azt a velekedest, miszerint a "magyar adofizetok penzen a roman allam helyett...." Es ez kibukott.
Az ott kozolt vezercikket pedig egy jobaratom irta. Szerintem eleg korrekt, es a vita a cikk korul forog. De mar lecsengoben van.
rocher Creative Commons License 1999.09.03 0 0 462
Ez és az ilyen típusú topikok.
Seamus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 461
Bocs, hulyeseget kerdeztem.
Seamus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 460
A topik a provokacio vagy a 2 milliard?
rocher Creative Commons License 1999.09.03 0 0 459
Tényleg érdekes hozzászólások vannak. Na ezért nem is írtam oda be, hanem Nektek mondom, hogy amikor a "Nyugat" támogatja Magyarországot, bezzeg a sok magyar "adófizető" nem reklamál. Ez az egyik alapvető különbség, amit soha nem fogunk megtanulni, tisztelet a kivételnek, hogy ne csak kapni szeressünk.
Amúgy tök meddő téma, az összes többivel együtt, szvsz csak provokációnak szánják.
üdv.petra
lalcus Creative Commons License 1999.09.03 0 0 458
uj topic indult tegnap a "politikaban":
2 mrd Ft. az erdelyi magyar egyetemnek
erdekes hozzaszolasok/cikkek vannak...
kincsesvaros Creative Commons License 1999.09.02 0 0 457
Köszi!

Hát az, hogy "hol jobb adózni?" az a legkevésbé fontos kérdés, legalábbis számomra (ismerek olyanokat, akiknek ilyenkor ez a legfontosabb...)

Nekem első körben az lenne a célom, hogy ne érjen "váratlan" meglepetés...

lalcus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 456
Jok a kerdesek Kincsesvaros
Megegy furfangos kerdes:
Hogyan valtjak at a forintos jovedelmedet lejre, ha nincs hivatalos arfolyam?
(biztosan megoldjak valahogy)
Egyebkent az ottani adokategoriak, hogy gondolkodj azon, hogy hol jobb adozni:
(keddi UH-bol)
Globális adózás alá esô éves jövedelmet jelent az a nettó nyereség, mely szabad foglalkozás útján szerzett pénzbôl, a bérekbôl, külföldön szerzett jövedelmekbôl, különféle javak bérbeadásából tevôdik össze.
A nyugdíjakon, mezôgazdasági és erdészeti jövedelmeken kívül még nem esnek adózás alá a következôk: az állami költségvetésbôl, az állami szociális segélyalapokból, speciális alapokból, a helyi költségvetésekbôl és egyéb alapokból folyósított segélyek, juttatások és egyéb jellegű pénzbeli támogatások; javak biztosításából, balesetek útján kapott összegek, a bizonyos szakmák esetében nyújtott veszélyességi pénzek; a természeti csapások okozta károk orvoslására folyósított összegek; az egyes fokozatú rokkantnyugdíjasok gondozásáért kapott összegek; az eltartási nyugdíj; szponzorálás céljára adott összegek és javak; az étkezési jegyek; örökölt vagy adományként kapott összegek és javak; az ösztöndíjak stb. A globális jövedelmi adót a kormány jövô év elejétôl akarja bevezetni.
Amennyiben az éves adózandó jövedelem nem haladja meg a 11.000.000 lejt, az adó az összeg 18%-a. A 11.000.001 és 27 millió lej közötti összegekre 1.980.000 lej, valamint a tizenegy millió lej fölötti összeg 23%-a az adó. A 27.000.001 és 43.000.000 millió lej közötti összegek után 5.660.000 lejt kell fizetnünk, plusz még a huszonhétmillió lej fölötti összeg 28%-át. A 43.000.001-tôl 60.000.000-ig terjedô jövedelmek esetében 10.140.000 lej fix összeg, valamint a negyvenhárommillió fölötti összeg 34%-a az adó. 60.000.000 lej fölött 15.920.000 lejt és a hatvanmillió lej fölötti összeg 40%-át kell az adófizetônek lepengetnie.
Azon adófizetôk, akik jövedelmet csak a fizetésükbôl valósítanak meg, nem kötelesek benyújtani globális adóbevallási nyilatkozatot.
Az elôírások betartásának elmulasztása esetén tíz- és ötvenmillió lej közötti pénzbüntetés róható ki – írja a Mediafax hírügynökség.

Kovetkezo logikus kerdes, hol lehet tobb ado-kedvezmenyt igenybevenni?

Megegy hir Elo Erdely:E-mailről fax

Próbáld ki a Kappa ingyenes szolgáltatását, amellyel elektronikus leveled tartalmát
ingyenesen faxolhatod Románia bármely részébe!

- A szolgáltatást többször is használhatod, azonban óránként nem több, mint 10 fax
küldésére. Ha ennek a meghaladását erőlteted, a rendszer kizár a felhasználók
sorából.

- Ha faxot akarsz küldeni Romániába, küldd az üzenetet tartalmazó e-mailt a
fax-szám@fax.kappa.ro (pl. 123456@fax.kappa.ro) címre.

- Ha létező romániai fax-számra e-mailről küldött faxot akarsz fogadni, a faxot
küldeni kívánó személynek a saját_fax-számod@fax.kappa.ro címet add meg.
Jó, ha megadod ennek az oldalnak a címét is
(http://www.hhrf.org/erdely/email2fax.html), hogy az illető személy bővebben tudjon
tájékozódni a szolgáltatásról.

- A romániai fax-számokat a következőképpen kell feltüntetni:
00-40-66-123456 => 06623456@fax.kappa.ro

- Fontos: ne csatolj fájlt az e-mailhez

Seamus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 455
Az a csonakazas nagyon regen lehetett, mert a Csukas to legalabb 6-7 eve ilyen allapotban van. Ki kellene kotorni, de nincs ra penze a helyi illetekeseknek.

Ami az adomat illeti. Ez aggaszt leginkabb, hogy en itt adozok (nyilvan, es nem is keveset), ezek utan ertelemszeruen nem adoznek meg egyszer Romaniaban is. De a ket orszag kozott nincs kettos adozast kizaro egyezmeny (rohejes, Romanianak van pl Namibiaval), vagyis nem tudom h mi van. Remlik valami h ilyenkor Mao-n a 183 nap szamit, es explicit be van irva a tajekoztatoba h el kell kerulni az adozo ketszeri megadoztatasat mindenkeppen akkor is, ha nincs egyezmeny (de lehet h tevedek, ez sincs fent az APEH oldalon).

Seamus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 454
Elnezest a tobbiektol, eltertunk a topik tematol?

Szoval abban az orszagban kell adoznod a kettobol ahol az evnek legalabb 183 napjan eltel. Ha tobb, van es egyik sem adja ki a 183-at, a magyar APEH-nak erre is van megoldasa, de ebbe most ne menjunk bele. A roman rendelkezesekrol ne kerdezzel, mert meg csak mostanaban szuletnek (a Romania libera web oldalon fent vannak a jelenlegi kormanyhatarozatok, amelyek mostanaban lettek kiadva), de a 183 napos hatar eddig is letezett Romaniaban is, ezt valszeg meg fogjak tartani.

A magyar APEH-nek is van web oldala, de eleg halvany, nem sikerult ezzel kapcsolatban semmit megtudnom.

Azt nem tudom h hogyan utaljak egymasnak az adokat, de ha erdekelnek az ilyen egyezmenyek, kuldhetek linkeket. A tegnapi kereses kozben lattam a roman-hollandot (tobb oldalas angol szoveg).

lalcus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 453
Kincsesvaros:
A nem-adozasotokrol ugy ertettem:
Az ember ha lehet inkabb nem adozik SOKAT , es probalja minimalizalni az adojat (barhol a vilagon).
Ezt a szandekat megkonnyiti ha nincs hatosagok kozott kommunikacio. Kepzeld el mikor Seamus fizetesi igazolasat Dublinbol kuldik a roman hatosagokhoz. Gondolom ebben az esetben Seamus is becsuletesen fizet, de a kozeljovoben ez szerintem nem varhato :-)))
Mint emlitetted te is, neked odaat 0 a jovedelmed, hat te ezert nem.
kerdesedre, hogy ez itt hogy megy, javaslom probalj meg a 0 jovedelmet bejelenteni itt az Apeh fele. Biztos megbogarasznak. :-)))))
Habar ha igazolod hogy eltartanak a szuleid.

A szaszkezdi tapasztalatodrol: En is azert irtam a szamunkra is meglepo kelneki peldat.

A nyar egyebkent legnegativabb tapasztalata a Csukas to hianya Tusnadon, helyette talaltunk egy budosen bugyogo szemet-sartengert. Minden szetrohadva, rozsdasodva.... Pedig jopar eve meg csonakaztunk, es aranylag (ottani viszonyok szerint) normalisan ebedeltunk...

u.i: Barcsak "sokat" adozhatnek :-)))

kincsesvaros Creative Commons License 1999.09.02 0 0 452
Vagyis:
ha az
(tőled)"egyikben dolgozik és a másik állampolgára, "
+ (tőlem)"- és itt is van adózandó jövedelme, ott is - "
+ (tőled)"azt biztosan nem adozzak meg kétszer"

=Ha itt ÉS ott IS van jövedelmem, EGYSZERRE adózom le őket EGYETLEN helyen, közösen (VAGY itt, VAGY ott)

==>>

Feltevés:
Én "tartozkodással" vagyok itt, állandó lakhelyem odaát.

Következtetés:
1. Nem is kellene adóbevallást leadni Ro-ban - még akkor sem, ha ott is van adózandó jövedelmed?
2. Honnan tudja majd a Ro "APEH", hogy én ideát adózom le az egészet? Elég az, hogy - tegyük fel - ott kijelentem magam, miszerint nem lakom ott, hanem itt? Vagy külön be kell jelenteni valahogyan az ottani "APEH"-nak? Én az utóbbira tippelnék, különben nem hiszem, hogy ennek módja ismert MÁR egyáltalán...
3. Ezek után miért ne adózzak ott, hátha "előnyösebb"? Ha ott adózom az itteni jövedelmet is, hogy jelzem az itteni APEH-nek, h. "Bocs, de én majd odaát..." Erre szerintem van az APEH-nek megoldása.
4. Ezek szerint ezen országok APEH-jai között van olyan "csatorna", amin keresztül ide-oda utalgatját a másikat megillető adókat...

Bocs, ha nagyon naív kérdéseket is föltettem...

Seamus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 451
A helyzet tisztazasa vegett, Mao es Romania kozott van kettos adozast kizaro egyezmeny vagyis aki ezek egyikeben dolgozik es a masik allampolgara, azt biztosan nem adozzak meg ketszer.
kincsesvaros Creative Commons License 1999.09.02 0 0 450
Jó, de miért vagy meggyőződve arról, h. Seamus és én nem fogunk sokat adózni odaát, mire alapozod megállapításodat?
Amúgy értsem úgy, hogy Te ellenben igenis sokat fogsz adózni? Ezt meg miért?
kincsesvaros Creative Commons License 1999.09.02 0 0 449
Hali!

Lalcus!

De mennyire igazad van. Balkánizálódik széphazánk. Csak a természet az igazi.

1. Valamikor volt egy egészen negatív tapasztalatom:

Pár éve ideát megkértek, hogy meséljek egy pár szót Erdélyről. Erre én elkezdtem mesélni a hegyekről, erdőkről, a tájról, a természetről.

A szűk hallgatóság egyre únottab pofát vágott, majd amikor nem bírták tovább, feltették a kérdést:
"Na jó, de ott nincsenek városok? Ott nincs élet? Ott hova lehet kimenni szórakozni?"

Bevallottam, hogy ilyen "civilizált" helyeken én nemigen járok, inkább kikerülöm őket, nem ok nélkül...
Aztán elkönyveltem, hogy kissé különböznek a "koordináta-rendszereink", így ezzel gyakorlatilag vége is volt.
Szerettem volna a városokról, az ottani látványosságokról, az "életről" mondani egy pár SZÉP szót - de nem igazán találtam ilyet, ezért inkább hallgattam erről.

2. Azért még a ROSSZ-ban is tudnék különbséget tenni:
Szerintem Szováta még mindig min. egy nagyságrenddel jobb állapotban van mint Tusnád-fürdő (pedig milyen szép hely lehetne az...)

3. Kálnok:
Jártam Szászkézden. A Lalcuséval teljesen ellentétes tapasztalatom volt. A templom tornyán hatalmas függőleges repedés, a torony tetejéből majdnem a talajig. Senki nem tatarozta, az immár roskadó templomot. A kapuján hatalmas lánc, nem "ideiglenes megoldás" benyomását kelti. A betelepült emberek egy részének "nem is létezik" a templom (nem hogy tisztában legyenek értékével, nétán tegyenek is valamit megőrzése érdekében...).
Meg mertük kérdezni a templom tövében, hogy "Ne haragudjon már, szokott-e még harangozni a kis bronz-figura a temlom tornyán?"
Válasz:
"Melyik templom????" ... "Hja, eeeez!!!" "Hát neeem tudom, nem láttam itt soha senkit... Én soha nem hallotam a harangját." Ezzel elballagot. Még megkérdeztünk egy "helybélit", kb. uez volt a válasz.

4. A "Politika/Erdélyinek lenni - őszintén" téma. Kösz Lalcus, egy csomó időt spóróltam így meg, nekem is ezek voltak a szúró-próba benyomásaim...

Ravasz megállapítás:
"Ha valaki "őszintén" akar erdélyi lenni, akkor ezek szerint kutyakötelessége pl. a finn alkoholizmus témájában otthon lenni...""

5. SZJA

Ne haragudjatok, én őszintén túl hüjje vagyok ezekhez az "átjárható határokhoz" (mármint SZJA-szempontból: átjárható)
Ezért hülye kérdésem:
"Ha valakinek ott NINCS jövedelme (elédegél saját 'vagyonából'), akkor a SEMMI nem adózható, NEM???"

Tehát beadom a bevallásomat, 0 lej jövedelem, minek x%-a 0 lej, ezt pedig készségesen befizetem!

Mo-n ez hogy van??

Sokkal jártasabbak vagytok, szerintem sokakat érint is az ügy. Úgy hogy ha bármit tudtok szóljatok.

lalcus Creative Commons License 1999.09.02 0 0 448
Par baratom akik itt dolgoztak/nak nem folyamatosan, hanem alkalmi jovedelmeket kaptak Maon, azok alairtak a jovedelemfelvetelnel, hogy majd Romaniaban kifizetik az adot (SZJA), es utana hazamenve melyen hallgattak a dologrol, tudvan a ket orszag hatosagai kozti kommunikacio minimalis.
Megegy dolog, ha egy Romaniaban elo allampolgarnak cegtulajdona van kulfoldon (pl. magyar kft-ben), akkor (jelenleg igy van) az nem koteles ezeket az adatokat/jovedelmeket a roman hatosag fele bejelenteni. Osztalek a zsebben marad, Mao eseteben 20% osztalekado megfizetese utan--no nyugdij, no TB.
Elegge egyertelmu, hogy miert nincsl bejelentesi kotelezettseg a roman hatosagok fele. A sok roman parlamenti nagykutya erdekeltsegei miatt. Csodalkoznek, ha ez megvaltozna az SZJA bevezetese utan....
Tehat kedves Seamus (sajnos/nem sajnos) szerintem te nem fogsz sokat adozni RO-ban. Es Kincsesvaros sem...
Seamus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 447
Kozben kideritettem egy-ket dolgot. Allitolag, ha az alanynak Romaniaban van az allando lakcime akkor ott kell adoznia. Az a kerdes h mi van, ha egyfolytaban kulfoldon dolgozik, de csak tartozkodasi engedelye van (lasd Mao, vagyis nem jar neki kulfoldi allando lakcim, kovetkezeskepp nem lehet kulfoldon elo roman allampolgar) es kettos adozast kizaro egyezmeny sincs a masik orszaggal. Asszem ilyenkor mondja a magyar adorendszer azt h aki legalabb 183 napot egy masik orszagban el az evbol az ott adozik. Ilyesmit nem lattam a legujabb roman tervezetekben.
Seamus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 446
Hali,

Tud valaki reszleteket a jovobeli roman SzJA dolgokrol? Az erdekelne h ha valaki egy olyan orszagban dolgozik amellyel Romanianak nincs kettos adozast kizaro egyezmenye akkor mi van. Eppen most "nyugtatnak" azzal h akkor ketszer kell adozni.

Hogy van ez Magyarorszagon?

Seamus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 445
Ferfiasan bevallom h a jelzett hetvegen Csikszeredaban voltam, de az volt az elso (igen embert probalo, sok sor folyt le:-)) hetvegem 5 honap utan otthon es nem fert bele egy homorodi ut.

Segesvaron bent a varban tobb helyen restauralnak epuleteket egy nemet alapitvany penzen, de a var tul nagy ahhoz h ennek latvanyos nyoma legyen. Kulonosen h mindenfele gyanus pofak laknak az ott levo hazakban.

lalcus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 444
Haliho

Petranak: nem vagy egyedul, az en kisfiam is ma ment eloszor suliba....

katasztófális látvány Tusnád, Borszék, Szováta stb. Vagy én vagyok álmodozó és
szerettem volna megmutatni a gyerekeknek azokat a helyeket, ahol valamikor nagyon jó volt?
Vagy most jó és akkor volt rossz, nem tudom...

A topic legelejen pont errol irtam, sajnos te is megerosited bennem:
Erdely megvaltozott, utoloerte a "fejlodes" csak balkani modon (apropo aki nem latta nezze meg a macska-jaj-t, ez a Kusturica nagyon ismeri a Balkant), ertekek szep lassan eltunnek.
Sajnos en is csatlakozom Seamushoz, a hegyek, az erdo, a szikla az meg nem valtozik, es en is inkabb ezekhez vonzodom.
Segesvar szerintem OK a tobbi "gyonyoruen" lepusztult helyhez kepest.

Jartunk meg Cilnic-en (Kelneki erodtemplom, Szaszsebes kozeleben), es meglepodtunk, felujitottak a romot (nemet penzen) es vaganyul nez ki, ha delen jottok vissza, ajanlom a foutrol a kiterot (4km, tabla kiteve)

Homoródra nem tudtunk kijutni, sajnos, de remélem megvolt és jól éreztétek magatokat.
Csak mi voltunk, csalad+barataink, a listarol senki. Pedig jo volt, igy hat a rekesz csiki sort nagy nehezsegek aran, de sikerult par nap alatt elpusztitani....

Kincsesvarosnak:
Miféle "diverzió" ez a "Politika/Erdélyi magyarnak lenni - őszntén" topic??
--furcsa--, en mar akkor feladtam a temafigyelest, amikor a fiuk jopar napon/heten keresztul azt targyaltak, hogy a finnek alkoholistak-e avagy-e nem-e...

Ismet ajanlom az Elo Erdely oldalakat, most szinte naponta frissitik (www.hhrf.org/erdely) ajanlom a tengeri nyaralas cimu irast: http://www.hhrf.org/erdely/most/090199.html

Jo Embernek: nezz utana az erdelyi magyar linktarban, ezt megtalalod a www.transindex.ro cim alatt, illetve van egy erdely webring, ahonnan szinten megtalalod: http://www.erdely.com/

Seamus Creative Commons License 1999.09.01 0 0 443
En is most lattam eloszor Segesvart (szegyen, gyalazat) es ott is jol meg kell az ember a fantaziajat mozgassa h elkepzelje h milyen kellene a helynek lennie.

Egyebkent nalam a megoldas, auto, ki a hegyre, erdo, szikla, tarsai, azok nem valtoznak es amugy is ott erzem magam a legjobban.

kincsesvaros Creative Commons License 1999.09.01 0 0 442
Sziasztok!

Néhány provokatív (tőlem megszokot!!?? :-) kérdés:

Miféle "diverzió" ez a "Politika/Erdélyi magyarnak lenni - őszntén" topic?? :-))

Most velünk vannak, avagy ellenünk???
Meg egyáltalán....???

Minden jót, emberek!

rocher Creative Commons License 1999.09.01 0 0 441
Üdv. mindenkinek, lejárt a szabadság és a nyakamba szakadt a munka, úgyhogy nagyon rövid leszek ma. Ma ment a kisfiam első osztályba, ott bőgtem, amig a himnuszt énekelték... Bezzeg a mi időnkben....
Más, 3 hetet voltam Erdélyben, aug.1-21 között. Megkapó a tavaly nyár óta történt rengeteg változás.
1, az útak jó része egy év alatt ötöt öregedett
2, Beszterce--Naszód megyében a műúton szárították a gabonát, s bár már láttam néhány okos ötletet életemben, majd kiesett kezemből a kormány
3, undorom lett a balkáni perzsavásárból, ami az útak mentén, a fürdőhelyeken és szerte az országban tapasztalható,
4, katasztófális látvány Tusnád, Borszék, Szováta stb. Vagy én vagyok álmodozó és szerettem volna megmutatni a gyerekeknek azokat a helyeket, ahol valamikor nagyon jó volt? Vagy most jó és akkor volt rossz, nem tudom...
5, Homoródra nem tudtunk kijutni, sajnos, de remélem megvolt és jól éreztétek magatokat.
6, hazafelé OSORHEI-nál, 73,2-ért potom 2500 ft-ot vasalt be a rend őre. És még mi örültünk neki, szombat lévén....

Most ennyi, majd még jövök, sziasztok:petra

Jó Ember Creative Commons License 1999.09.01 0 0 440
Kicsit talán off, de keresem a Székely Himnusz letöltési helyét, tud-e valaki segíteni? (Nem csak a szövegét, dallamostul - kottaként vagy hangzó formátumban.)
Az AltaVizsla nem találta, a politikában van szó róla, két hivatkozással, de azok nem működnek. Hogy lehetne meghallgatni?

kincsesvaros Creative Commons License 1999.08.31 0 0 439
Hali!

Lalcus!
Nem arról van szó, hogy kellemetlen az ügyintézés a román követségen (az, de már sok mindent átéltem - a többnapos "KEO-bulik" se semmik, ameddig a tartózkodási engedélyt intézi az ember...)

Arról van szó, hogy nekem semmi hátrányom nem származott a bejelentés elmúlasztásából (egyelőre...) - így maradnak az előnyök.

Amúgy, nyugi: Útlevélcserénél nem jellemző, hogy belekötnek a letelepedésbe (legalábbis Kolozsváron nem, vagy az országos "belső ukászt" még nem adták ki ezügyben). Azért merem ezt mondani, mert ismeretségi körünkben többen is cseréltek útlevelet letelepedéssel, és símán megkapták az újat (ebbe pedig már ideát újra bepecsételik a "letelepedést" a magyar személyi alapján a Váci utcai hivatalban). Ráadásul volt olyan is, aki majdnem évente megtette ezt, mert betelt az útlevele vízumokkal, és újat kellet kérnie - soha nem kötöttek bele.
Legfrissebb tapasztalat: augusztus elején, közvetlenül az útlevél-csere drágítása előtt. Hja, és az asszony nagyon végigbogarászta az útlevelet, mert másoknál érvényes vízum esetén automatikusan érvénytelenítve visszaszolgáltatta a régi útlevelet. Mivel az említett esetben nem volt érvényes vízum, egyszerű szóbeli kérésre szolgáltatta vissza a csaj a régi útlevelet.

Minden esetre köszi mindenkinek a felvilágosítást, most már tudom mire számíthatok.

lalcus Creative Commons License 1999.08.31 0 0 438
Borzolaskeppen: a hontalanokrol
egy virtualis orszag a hontalanoknak, menekulteknek
"BOZGORIA"?????

http://www.refugee.org/
http://refugee.net/hungarian/index.html

Seamus Creative Commons License 1999.08.31 0 0 437
Szia Gurg,

Asszem itt egy felreertes van. A roman allam nem varja el h lemondjon az ember a roman allampolgarsagarol, ha felvesz egy masikat. Nem is varhatja, tudtommal resze a roman Alkotmanynak h a szuletessel elnyert roman allampolgarsagot nem lehet elvesziteni (csak ugy h az allampolgar onkent lemond rola, de nem lehet tole elvenni, ha meg akarja tartani). Magyar reszrol szinten lehet tobb allampolgarsag is, oket sem zavarja, tehat roman-magyar viszonylatban lezserul muxik a kettos allampolgarsag.

lalcus Creative Commons License 1999.08.31 0 0 436
szerintem igen, bocs a felreertesert.
lalcus Creative Commons License 1999.08.31 0 0 435
Nem is volt olyan huje a diktafonos hallgato az eloadason. A kazettakat eladja, es boven visszajott a vizsga dija.

Ide kapcsolodo linkek
az allampolgari ismeretek a neten (az allampolgarsagrol is) erdemes vegigbongeszni.
http://www.kkapcsolat.hu/el_konyv/legalabb/fejezet.htm
http://www.kkapcsolat.hu/el_konyv/legalabb/allam.htm#magyarallampolgarsagrol

Gurg Creative Commons License 1999.08.31 0 0 434
Kedves lalcus!

Nem arra gondoltam, hogy itthon orokol, hanem ott Kezdin. A lakassal nincs gond mert bejelentkezik videken a szuleimnel (egy nagy kerteshaz), ugy hallottam sokkal gyorsabban megy (videken), mint Pesten. Vagyis felig valaszt kaptam. Rajta mulik, hogy megtartja-e a roman allampolgarsagat, ha akarja, nincs akadalya, hiszen a ket allam szinte elhanyagolhato szinten kommunikal ez ugyben egymassal. Szoval erdemes megtartani a romant, mert ha OTT orokol valamit, az az ove, viszont ha lemondott az allampolgarsagarol, akkor nem tudja megszerezni a Kezdin levo ingatlant. Jol ertelmezem?

Gurg

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!