Szerintem ahhoz, hogy a Dunán bármilyen kajakban kárt tegyél, elég nagy kreténséget kell csinálni. A tengeri kajak ki kell bírja, hogy a hullámok szikláknak lökdösik, köveken rángatják és egyebek.
A tempóhoz minél könnyebb kajak ideális. Amint túrázol vele, sanszos, hogy pakolsz bele cuccot. No itt veszik el a kajak önsúlyának lényege. Persze továbbra is számthat az az 2-5 kiló ami egy kevlár és egy üvegszálkajak közt van, de nem sokat. A PE-hez képest a felület simasága előny és az, hogy általában keskenyebb kajakokat építenek kompozit anyagból.
Az üvegszál szerintem könnyebben javítható, de ha te eldöntötted, hogy bizony kemény leszel, és ha esik ha fúj, te szét akarod verni a hajód, vegyél Polietilént. Az legalább olcsó.
Felmerült még, hogy kompozit kajak választása esetén (tempósabb) túrázáshoz milyen összetételű anyag lenne a megfelelőbb. Üvegszálas vagy karbon-kevlár, esetleg valamilyen más? Kérdés még, hogy a sérülések javításához milyen könnyen lehet Budapest környékén szakembert találni.
Az is érdekelne, polietilén anyagú kajakban a Dunán nem túl nehéz súlyos kárt tenni?
A 2011-es évadzáróról keresek egy konkrét képet. Ketten vagyunk rajta a feleségemmel fák alatti vízen. Én piros Laserben a nejem sárga Buranban. A fotó olyan, mint egy impresszionista festmény.
Nem tudom ki fotózta, én azt hittem Stock, de Ő nem talált ilyen fotót. Megvolt a gépemen, de az tönkrement és elvesztek a régi lementett képek.
Ha valaki úgy gondolja az Ő képé lehet, vagy lementette a 2011-es évadzáró más által csinált képeit, kérem keressen meg!
Ha én állnék ilyen választás előtt, a Dunára mindenképp egy könnyebb kompozit hajót vennék, hiszen ott kisebb az esélye, hogy a nagy hullámok különböző csúnya sziklákra dobálnak ki, tehát nincs szükség a PE törésállóságára. A kompozitot könnyebben is mozgathatod mind a vízen, mind a parton. (Egyébként szükség esetén sokkal könnyebb is akár házilag megjavítani)
Egynapos evezésekhez nem is biztos hogy tengeriben gondolkoznék, a hirdetős oldalakon elég sok stabil portyát lehet találni, egész könnyen elérhető árakon.
Szeretnék választ kapni arra a kérdésre, hogy dunakanyari egynapos evezésekhez/túrákhoz milyen alapanyagból készült tengeri kajak a célszerűbb, a politeilén vagy a kompozit.
Minimális kajakos tapasztalatom van, az elmúlt években néhányszor polietilén hajót béreltem a Római-parton, de jövőre sajátot szeretnék. Sokat olvastam a kettőféle anyag előnyeiről-hátrányairól, de jó lenne a tapasztalattal rendelkezők véleménye is.
Nem érem el. Ez egy hosszú hajó, minimális rocker ívvel, a törés meg rögtön az ív kezdetén van. Látni is csak homályosan láttam. Befényképezni sikerült, az alapján nem látok belül sérülést.
Ha a sérülésnél megpuhult, akkor javitani kell, ha nem, akkor csak egy kis csiszolás és fehér gélcoat. Ha eléred belülről, ott lehet igazán érezni, ha megsérült. Esetlég kép belülről?
Ha ez belül karbon, akkor valószínüleg epoxi és nem észter gyanta. Én megcsiszolnám, és megtöcskölném gyantával.Szerintem nem kell hozzá plusz erősítés. Ha így tennél, legfeljebb a javítás víztiszta lenne. A felső fehér topréteget nem tudom honnan lehetne szerezni.
Sziasztok. Töcskölőmágusok segítségét szeretném kérni. Vittük be szombaton a kajakokat az udvarra, amikor Gabi kajakjának leszakadt a füle és olyan 1 méter magasságból leesett az aszfaltra. A képen látható, hogy milyen sérülést szenvedett. Az anyag tiszta karbon, a törés olyan 5 centi. Mit lehet ezzel kezdeni?
Megvolt a szezonzáró. Örülök, hogy minden negatív hatás (vírus, halasztás, rosszidőpánik) ellenére ennyien összejöttünk. Igaz, voltunk már dupla ennyien is, de a hangulat így is tökéletes volt. (Leszámítva a rettenetes zenéket, ami újabban a kempinget még ilyen kései időpontban is kíséri.) Az új arcoknak külön örültem, és ez úton is üdvözlöm őket közöttünk, gyertek legközelebb is, talán jövőre több túra megvalósul a tervezettekből, mint az idei rettenetben.
Megérte az egy hét halasztás, most tényleg gyönyörű őszi két napunk volt. Josi főztje megint csak kiváló volt, mindkét estét feldobta a teli pocak. A társaság pedig remek volt mint mindig.