Werner Cimbora!
Te mindent tudsz! Szegeden sokaig "kerites" volt M62 062-vel egyetemben 424 01 is, azonban mindkettot bevittek a futohazhoz. Nem lehet, hogy a 424 is Pestre megy felujitasra?
"Meg fogod tudni mutatni, mert mindenképpen megőriznek egyet. "
Jó nagy valag pengő magyar forintért...
Nagy bánatom, hogy a 014-es már nincs...
" Északi Fűtőház foglalkozik velük. "
Most elég erősen alakul a nosztalgia fűtőház állománya. Ott van már a 242-es is, az is járni fog. No meg a 001-es NOHAB, amely nagygenerált kap, állítólag új alkatrészekkel.
"most újították fel nemrég az egyetlen M63-ast (ha jól tudom a 003-mast)."
Jól. Arról is szó volt, hogy berúgják de megint az a fránya pénz. Pedig Sm-en komolyan gondolták az ügyet, ha oda vitték és ott leföstötték...
" Jó állapotban van az M62 001-is. Vezérállásban egy felirat figyelmeztet, hogy MEGŐRZENDŐ, NEM SELEJTEZHETŐ. "
Érdekes, ilyesfélét idáig egyetlen NOHABon sem olvastam...
Azért nem örülnék, hogy a 001-es Szerjoe is bemenne mert azt még úgyahogy használják...
Udv mindenkinek!
Az elozo temahoz kapcsolodva, bar tudom, hogy vannak, akik nalam sokkal jobban szakertok a temaban:
NOHAB-ok:
M61 001 uzemel 29-en
M61 002 vegetal Tapolcan, valoszinule selejtezes lesz a vege (?)
M61 006 uzemel 29-en
M61 010 uzemel 29-en
M61 017 uzemel Bp.
M61 019 Tapolcan vegetal, talan tobb a remeny, mint 002 eseteben
M61 020 uzemel 29-en
azaz osszesen 7 NOHAB van, amibol 5 uzemel jelenleg
M63 003 van felujitva, ami azonban - infoim szerint - nem felujitas, csak ujrafestes, a mozdony nem mukodokepes es varhatoan nem is lesz az. Mivel Szombathelyen voltam katona 11 evvel ezelott, hal'istennek volt szerencsem igen sokat utazni M63 huzta vonattal. Hat nem semmi volt...
"BoBo-t meg HÉV szerelvényt szinte heti rendszerességgel lehet látni a Szentendrei HÉV vonalon"
Van az MAV pályán is. Sikerült elkapnom nemrég egy menetet, 733-as BoBo, a 44-es ős-Bobo, egy villanygép meg egy 3 kocsis HÉV. Kőbánya-felsőnél, amikor vártam egy Púposra.
"WERNER!
Üdvözöllek! Már akartam emilezni, hogy nézz be ide!"
Bent vagyok! Csak idő kell az meg ritkán van. Szóval te vagy a Szita Laci! Szép lassan kiderülnek a dolgok. Üdv!
Meg fogod tudni mutatni, mert mindenképpen megőriznek egyet.
Egyébként főleg Közlekedési Múzeum , meg az Északi Fűtőház foglalkozik velük. Igy most újították fel nemrég az egyetlen M63-ast (ha jól tudom a 003-mast). Jó állapotban van az M62 001-is. Vezérállásban egy felirat figyelmeztet, hogy MEGŐRZENDŐ, NEM SELEJTEZHETŐ. Ez azért talán biztató lehet...
M61,013-at 1999. február 10-én leselejtezték, elvitték Sátoraljaújhelyre.
Idézet a Horváth Ákos-féle NOHAB oldalakról:
"Szeretnénk megmenteni kiállítás céljából. Ehhez egy helyre van szükségünk, ahol kiállíthatjuk, ill. pénzre, hogy megvehessük. Az ideiglenes tárolást a jelenlegi állás szerint meg tudnánk oldani, a megvásárlásnak az elozetes tájékoztatásokkal ellentétben nincs semmilyen jogi akadálya. Végleges ár a héten várható. A NoHAB-ok helyzetének javítását célzó alapítványunk megalapítása végre reális közelségbe került, ezzel kapcsolatos hírek augusztus második felében várhatóak."
Már csak 4 van? A Francba, pedig azt hittem még meg tudom mutatni a gyerekemnek, aki még meg sem született. Én a Déliben láttam sokszor. Hát igazán nagy kár értük, mert ipartörténelmet is írtak, nem csak vasútit.
Egyiptomi NOHAB képet a Joo Ferinél találhattok a www.zpok.hu/~ferencj/main.htm címen!
Rövodesen beszkennelem a aug. 11-i képeket (napfogyi túra) és felrakom őket az European Railway Serverre.
Cím: (ha valaki nem ismerné, van ilyen?)
http://mercurio.iet.unipi.it
A Horváth Ákos-féle NOHAB oldalon (www.nexus.hu/nohab) olvashattok arról, hogy egy alapítványt készülnek összekalapálni egy NOHAB megmentésére.
Állítólag 800e-1 M Ft körül már el lehetne hozni a szétvágás elől. Jó lenne megmenteni!!!
Meg is lehet nézni a licenszeseket, sok különbség van köztük. Az átépítettek meg már nem is az igaziak...
Van egyiptomi Nohab is, valamint néhány további M61-formájú GM. A képek lelőhelyét hirtelenjében nem tudnám megmondani, de ha valakinek kell, emailban tudok küldeni.
Belgiumban tobb tucat NOHAB van, csak egy reszuket licensz alapjan egy helyi gyar gyartotta, es a 90es evek elejen atepitettek az orrukat, hogy nagyobb helyuk legyen a vezereknek. Daniaban es Sevdorszagban is sok van meg beloluk, foleg a maganvasutakon. Ja, es Norvegiaban is van beloluk meg boven. Valamelyik magyar honlapon voltak regebben kepek roluk.
Ott laktam a Dagály utcában a vasúti átkelőhely mellett 1975-ig. Akkor még hagyományos sorompó volt, egy öreg bakter tekergette, ott lakot5t a sorompó mellett a bakterházban. Jóban voltunk, néha én is tekergethettem a sorompót, a lökött, szintén vasútbuzi Pálóczi haverommal. Meg kézzel váltót is állíthattunk. Akkoriban sokat járt gőzös arrafelé, mindig rohantam ablakról-ablakra a lakásban. A vizafogó állomáson pedig egy hatalmas gőzmozdony temető volt, bár az összes létező szülő tiltotta, de odajártunk játszani.
És egyszer a dízelmozdonyos bácsik megengedték volna hogy bemenjek velük az M41-en (zöld-fehér festés) a Nyugatiba, én hülye felszaladtam anyámtól engedélyt kérni, persze nem engedett, szerintem akkor siklott ki az életem...
NOHAB = Nyár, gyerekkor, Balaton - nekem is, mint sok más hozzászólónak. Balatonlellén a kikötő mellett fürödve az akkor még homokpartos Balatonban mindig felkaptam a fejem ahogy a fák mögött kíhúzott a Nohab a lellei állomásról. Kicsit látszott is a fák között...
Üdv Vince!
Találkozó volt, de sajna nem nálunk, sőt, tőlünk nem is küldtek ki M61-et.
Hamarban volt az esemény, Ákos kint volt, tőle várjuk a beszámolót, képeket.
A ROLA vonatokat és is szeretem, sokkal több járhatna; népszerűsíteni kellene.
cucu: H0 Nohab modellt láttam a múltkor a Teréz körúti boltban. Mivel itt is használt dolgokat árulnak, a készlet napról-napra változhat, érdemes előtte felhívni őket: 351-2335 (Teréz krt. 7, H0-KI Modell BT). Az ára 18 eft körül volt.
Üdv minden nagytudású kötött pályásnak. :-))
Én is a közlekkaron végeztem, úgyhogy nem tudom nem megérteni a vasut szerelmeseit.
Arról tud valaki, valamit, hogy a Nohab cég Mo-n tartott valami nagy évfordulót, mert nálunk volt a legtöbb és legjobb állapotban megmaradt mozdony?
Én Kö-Ki nél járok el minden nap és nagyban örvendezek, mikor látom a sok kamiont vasútra rakva. (addíg se pöfögnek az orrunk alá)
Az említett 13 as és vasút kereszteződését is ismerem. Szerintem is néha használják. A rákospalotai felüljárón és utána az utcában hagyott sín viszont egy gyilkosság. Nem indul sehonnan és nem vezet sehova, de az autósok mindennap a nyakuk törik rajta.
Matiz!
BoBo-t meg HÉV szerelvényt szinte heti rendszerességgel lehet látni a Szentendrei HÉV vonalon Aquincum-elágazásnál. Mostanában a pályafelújítás alatt A PLATOV gépláncot két BoBo igazgatja, egy HÉV-es, meg egy MÁV-os. Le kéne fotózni, csak amikor arra járok, mindig rohanok!
WERNER!
Üdvözöllek! Már akartam emilezni, hogy nézz be ide!
Ha mar elokerultek az oszver megoldasok, ugymint vonat es metro a villamospalyan stb., lenne egy kerdesem. Igaz az, hogy ezek nyomtavolsagai nem egeszen passzolnak? Vhol, egyszer nagyon regen azt hallottam, mintha a HEV-e, vagy vmelyike egy par mm-rel tobb vagy kevesebb lenne, mint a tobbie.
Mikó, kössz az infót!
Van még pár hely pesten, ahol a villanyosnak már csak az emléke él. Szintén Újpesten, az Árpád üzletház felé is járt valami sárga, de az út egy részét már teljesen felújították, felszedték a sineket. A hídon (ami az újpesti vasút felett vezet) és a híd után még megvannak a sinek.
A vasúti szerveren van két kép, amikor egy M47-es és egy M44-es megy a Margit körúton, egy teherkocsival, éjjel. Ilyen különmenetet kellene csinálni, amikor pest elhagyott villamosvágányait járnánk be :-) Ha jól emlékszem Joó Feri honlapján volt az a kép, amikor a szürke kis mozdony vitt egy metrókocsit szintén villamospályán...Jók ezek a képek.
Néha lehet látni, amikor HÉV-es Bobo visz egy HÉV szerelvényt a járműjavítóba, azt még nem sikerült lefényképeznem.
A vágányon egyébként néha tolatnak, itt hordják el a Ganz bontásából származó sittet. A mozdony minden kereszteződésnél lassít (amúgy sem megy gyorsabban egy sietős embernél), valaki leugrik a gépről és előreszalad, hogy tárcsázzon az úton, meg ellenőrzi, hogy nem parkol-e autó a vágányhoz közel.
Matiz,
Kőbánya-Hízlaló az állomás becses neve. Az utcát pedig Bihari útnak hívják. Az egyik vágányt használhatják is néha, az állapota alapján. Érdekesség, hogy a 13-as villamos a Fertő utca és Szállás utca között (Budapesten egyedüliként, asszem Szegeden van még ilyen bőven) egy vágányra szűkül, és úgy keresztezi a vonatsínt, amely Kőbánya-Kispestet köti össze Kőbánya felsővel, de nincs bedrótozva.
Mellesleg valahol itt lehetne megoldani a 100a gyorsvonatainak bevitelét a Keletibe, így például Szeged és a Dunántúl is összeköthető lenne közvetlen vonattal (Leó barátom nagyon örülne ennek).
Ha jar valaki a 13-as villamossal: nem messze a Mazsa tertol keresztez egy vasut(?)vonalat, van feluljaro es feluljaro melletti vagany. Ami a feluljaro mellett van, azt hasznaljak meg? Van ott par vagany, sorompo, orhaz is. (Sajnos nem ismerem pestet, hogy az utcaneveket meg tudjam adni :-(( )
Ha megvan valakinek, nagyon megkoszonnem ha elkuldene a kozismert MAV-os hangosbemondo-szignalt valamilyen formatumban. Gondolom a nagyobb allomasokon mar kozvetlenul szgeprol nyomjak, esetleg egy bennfentes megoszthatna velem az eredetit. Erdekes, hogy mostanaban viszont a Keletiben mintha mas dallamot hallottam volna. Le akarjak cserelni a regit?