Van hatályos rendelet. A 341/2020. (VII. 12.) Korm. rendelet az eddigi szabályokkal.
Kb egy hete azt mondogatják komolynak tűnő emberek hogy ezek a szabályok szeptember 1.-től változnak.
A változtatás két módon történhet:
1. módosítják a rendeletet és leírják hogy szeptember 1.-től mik az új szabályok
2. marad a rendelet és a tisztifőorvos minden külföldi országot "pirosba" sorol.
Most, 2020.08.30-án egyik változatot sem látom hivatalos formában.
Ha te ismered a szeptember 1.-től hatályos új rendeleteket azt oszd meg velünk is!
Ha minden ország piros lesz akkor ezek "Utazásra nem javasolt térség"-nek minősülnek és az utasbiztosításokkal gond lesz
"A biztosítás területi hatálya nem terjed ki olyan országok vagy térségek területén bekövetkezett eseményekre, amely területek a kockázatviselés első napján vagy az adott országba/területre történő beutazás napján a Magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumáltal nem javasolt utazási célországok és térségek között szerepelnek"
"Bocs, de az nem előrejelzés, hogy "szeptember 1 után satu lesz". Ez alatt mindenki azt ért amit akar."
Viszont az hogy "szeptember 1 után beleütközik a határvédelmi intézkedésbe" szerintem tisztán érthető,még ha konkrétumot nem is tartalmaz.És ha nekem valaki ennyit mond és nem többet,akkor én már nem tervezek.
Bocs , de fenntartom, hogy a "satu" egy - kocsmákban használatos, egyébként teljesen értelmetlen kifejezés, mindenki azt hisz, amit akar.
A kormánynak minden esetben egyértelműen kell fogalmaznia.
Sajnos kormányunk sportot csinál abból, hogy lebegteti az esetleges döntéseket, (közben esetleg megnézi mi lenne a közhangulat) és a végén vagy meghozza a lebegtetett döntést, vagy pedig pont az ellenkezőjét (lásd iskolabezárás). A kormányzati munkának nem szabad így működnie.
(Csak megjegyzem, a kormányzati munka is egy szakma, legalább is annak kellene lennie))
Ez teljesen egyertelmu volt, mindenki tudta, hogy mi a szigoritas. A 2 het karanten es ( vagy )2 negativ teszt. Szerintem ez senkit nem lepett megt itt, ha visszaolvasol. Azt nem tudhattuk, hogy minden orszag beleesik , mert Gulyas es Orban is a deliekre celzott foleg. Itt csak annyi tortent, hogy a szinek helyett minden piros lett.. A tobbiben teljesen egyetertek veled, mondhattak volna, hogy akik kicsusznak a hataridobol, vagy mar kulfoldon vannak, azoknak az allam ingyenesen biztositja a tesztelest.
Bocs, de az nem előrejelzés, hogy "szeptember 1 után satu lesz". Ez alatt mindenki azt ért amit akar.
Előrejelzés az, hogy szeptember 1 után ilyen és ilyen szabályok lesznek.
A kettő között az a nagy különbség, hogy ha megmondták volna előre, hogy milyen szabályok lesznek, akkor jogos, hogy az ezt figyelmen kívül hagyó delikvens fizesse a tesztköltségeket, ellenkező esetben kutya kötelessége az államnak fizetnie azt.
Azt már mondani se merem, hogy normális országban mindenkit ingyen tesztelnek, akár járt külföldön, akár nem.
Biztos volt oka, hogy az a rendszer nem maradt mukodokepes. De ne offoljuk szet a topikot, szerintem ilyen helyzetben teljesen korrekt volt a kormany reszerol, hogy mar mult heten kb megmondtak, hogy ki mire keszuljon. Az, hogy ez a helyes dontes e, vagy tulzas, vagy meg sokkal reosszabb a helyzet, mint ahogy mondjak, azt nem mi fogjuk itt eldonteni.
Szerintem nem a jogerzekelesunkben van a kulonbseg, hanem a logikankban. A gorogok ugy szigoritottak be ma Zakynthoson es Lesboson , hogy nem egy hettel, hanem egy nappal sem jeleztek elore. Mert tegnap megugrottak a szamok a 2 helyen.
Jelenleg járványügyi készültség (és tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet) van.
Nincs járványügyi veszélyhelyzet, háború, katasztrófa stb.
Az nem jogforrás hogy kiállítanak egy jólfésült szemüveges okosnak látszó embert aki elmondja hogy
"aztán mosmá tessék hazajönni mert irgum-burgum lesz egy hét múlva"
A jogforrás a kihirdetett rendelet lesz. (még nincs) Ebbe a rendeletbe csak annyit kellene beleírni hogy aki szeptember 1. előtt hagyta el az országot az pl. szeptember 15-ig (7, 8, ....13, 14) az eddigi szabályok szerint léphet be, vagy annak a tesztjeit az állam (esetleg a munkáltató (esetleg megosztva)) fizeti.
Megjegyzem hogy Görögország komolyan teszteli a beutazókat és a napi adatok alapján a határon talált pozitívok a napi estszám 5 - 10%-át teszik ki. Tehát a görög kb 200 új esetből kb 10 - 20 jönne külföldről.
További kérdésem: ha minden ország attól tart hogy külföldről hurcolják be a vírust és minden ország egyidejűleg belföld és külföld is akkor melyik országban van "belföldi" és melyikben van "külföldi" vírus?
Azt hiszem, félreérted. Az alkalmazásra felkészülés azt jelenti, hogy minél gyorsabban tudják a retorziókat alkalmazni. (büntetni) Senkit nem érdekel az apparátusban, hogy az alattvalók hogy járnak.
Igazad is van, csak itt a virus helyzetre hivatkozva hoztak a dontest. Az meg hogy jonne ki, ha azt mondanak, hogy szerintunk 2 het mulva mar nagyon durva jarvany lesz, addig menjetek nyaralni... Ezt sehogy nem lehet ugy bejelenteni, hogy ne lehessen bele kotni.
Ezt a turelmi idot azert megadtak, tobb mint egy hete mondtak, hogy mi varhato.
,,
II. Fejezet
A jogalkotás alapvető követelményei"
Azt nem tudom, hogy ez rendkivuli helyzetekre hogy ervenyes, mondjuk haboru, termeszeti katasztrofa...jarvany eseten. Mondjuk, amikor a nemet karacsonyi vasarokba kamionokkal szaguldoztak, nehezen tudom elkepzelni, hogy adtak volna par nap turelmi idot a mezeskalacs sutodeknek, hogy mar ne keszitsenek tobbet.
Ja , mi is találkoztunk magyar rendőrökkel a Matka kanyonnál , szolgálati autóval kirándugattak , kérték is , hogy a rendszám ne legyen olvasható a képeken .
(3) A jogszabály hatálybalépésének időpontját úgy kell megállapítani, hogy elegendő idő álljon rendelkezésre a jogszabály alkalmazására való felkészülésre.
Véleményem szerint elvárható lenne a már kintlévők számára egy - két hét türelmi időt adni.
Elég öreg vagyok hozzá hogy ne legyenek illúzióim :)