Keresés

Részletes keresés

Mateo97 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 751

De egyébként meg lehet a fehérbőrű amerikaiak odavernének minden európait ebben a versenyben :-) Ott tényleg össze van keveredve teljes Európa, bár inkább a nyugati mint a keleti fele. 

Előzmény: Mateo97 (749)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 750

Az osztrákok meg a csehek jönnének ki ez alapján is szerintem. Elvégre ők vannak pont középen ahol nyugati, keleti, északi, déli hatás egyaránt érvényesül.

A magyarok talán picit távolabb lennének ettől, az ,,egzotikus" keleti hatások miatt, de mi is biztosan elég közel lennénk a tipikus kikevert átlag európaihoz. 

Előzmény: Voxio (748)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.28 0 0 749

Az ukránok pedig már nem annyira, mert őket erős sztyeppei hatás érte. Az oroszok nagyrészére is igaz ez, kivéve a belorusz, ukrán határ környékiekre.

A lengyelek pedig elvileg nagyon hasonlóak a beloruszokhoz. 

Előzmény: Voxio (747)
Voxio Creative Commons License 2020.08.28 0 0 748

És ha autoszomális markerek alapján kikevernénk egy totál "átlag európait", az kihez állna a legközelebb autoszomális DNS jellegek alapján?

Gyanítható, hogy az is az "átlag" osztrákhoz, de vélhetően a cseh, magyar és szlovák is elég közel lenne ehhez az elvi átlaghoz meg még talán a délnémetek egy része is.

Előzmény: Mateo97 (721)
Voxio Creative Commons License 2020.08.28 0 0 747

"Leginkább szlávok genetikailag talán a beloruszok lehetnek. "

Plussz a lengyelek meg a Közép-Oroszország nyugati részén lakók.

Előzmény: Mateo97 (743)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.20 0 0 746

sajnos a folytatás nem készült el, pedig érdekes lett volna

Előzmény: vörösvári (745)
vörösvári Creative Commons License 2020.08.20 0 0 745

egész érdekes történelmi-genetikai cikk

https://ntf.hu/index.php/2017/10/21/vandoruton-a-kiralyne-genjei-i/

Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 744

Nem feltétlenül a fejlettebb a domináns. Hiába volt a szlávoknak primitívebb kultúrája, ha átvették a vezető szerepeket, a bizánci katonaság helyett ők védték a lakosságot, ők szedtek adót stb. A Balkán amúgy is már nagyon levolt pusztulva, mire nagyobb számban kezdtek jönni a szlávok. Mindenféle külső támadás, pestis, elcsórósodás, politikai destabilizálódás stb. volt. 

Hasonló az angolszászok és a kelták esete. 

Előzmény: vörösvári (738)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 743

A keleti szlávok is teljes finnugor népeket felszívtak. Nincsenek már sehol merják, muromák, mescserek. Vepszék, vótok pedig alig pár ezren lehetnek talán. Sok egyéb uráli és nem uráli eltűnt nép van még. Ez látszik is az oroszok genetikáján, kivéve talán a belorusz, ukrán határmenti részeket. 

A nyugati szlávok esetén is valószínűsíthető ilyen, csak ott keleti germánok lehettek leginkább a beolvasztottak. Bár ez még nem kellően kikutatott téma. 

Leginkább szlávok genetikailag talán a beloruszok lehetnek. 

Előzmény: Törölt nick (736)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 742

,,Te, Vörösvári vagy én is simán azt mondanám ezekre az emberekre, hogy, basszus ezek indiánok, nem fehér emberek. :-)"

Egyetértek :-). Szerintem a keveretlen indiánok meg inkább sápadtarcúnak nézhetik őket. Elvégre mindenki észreveszi az idegenszerű arcvonásokat, amik az indiánok számára az európai vonások. 

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy sokan anyagi haszon megszerzése céljából vallják magukat indiánnak. Többnyire ők szegről-végről indián eredetűek valóban, de egyértelműen fehérek között szocializált emberek. Ez mondjuk inkább USA-ban jellemző, nem is Kanadában, ahol jóval nagyobb az ilyen származású emberek aránya. 

Előzmény: Törölt nick (734)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 741

A számik kevésbé egyneműek Y-Dns eloszlás szempontjából mint a finnek, szóval nem biztos, hogy kisebb érték jönne ki náluk. Bár biztosan vannak olyan szibériai eredetű N szubkládjaik, amik idegenek más európai népektől.

A finneknél elég komoly palacknyak effektus volt, mert többségében egy kis létszámú populációból származnak. Arra kíváncsi vagyok, hogy a finneknél és észteknél az I1 az vajon germán hatás lehet e. Szívesen kötik az I1-et a germánokhoz, de maga a haplocsoport régebbi mint a germánság, de még a prito-IE népességnél is. 

Előzmény: Törölt nick (733)
újprimavis Creative Commons License 2020.08.18 0 0 740

Egyetértek,  bár az tagadhatatlan, hogy egyrészt a karrierféltés és a scientográfiai nyomás elég erősen hat rá. A mainstream felfogás, a fundamentalizmus, ortodoxia ellen nem veszélytelen a kiállás. 

Előzmény: Törölt nick (722)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 739

Pontosítás: 

Illyricum, Moesia és Thracia provinciák népességét.

Moesia a mai Észak-Bulgária ugyebár, ahol Aszparukh kán bolgár-türkjeinek az elszlávosodása is megtörtént, a 8-9. században.

vörösvári Creative Commons License 2020.08.18 0 0 738

Egy kicsit azért fura a történet, mert a latin esetében a fejlettebb nép nyelvét vették át a provinciák lakói, itt meg a balkáni népek voltak a fejlettebbek, mégis ők vették át a szláv nyelvet és nem a szlávok a latint.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 737

Az európai komponens főleg francia eredetű bennük, csak kis részbern angolszász.

Előzmény: Törölt nick (735)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 736

Szerintem a szlávok a Balkánon már nemcsak egyes egyéneket, hanem komplett közösségeket, városokat, falvakat, kisebb törzseket és néptöredékekeket olvasztottak be - a késő római kori és bizánci kori Illyria és Thrakia népeit.

Részben ettől lehet, hogy a délszlávok embertanilag eléggé másképp néznek ki, mint pl. az oroszok, fehéroroszok vagy lengyelek.

Az újlatin nyelvű dalmát kikötővárosok (pl. Ragusa - Dubrovnik, de mondhatnánk Spalato-Splitet és Zára - Zadart is, meg több kisebbet) elszlávosodása egy kis túlzással itt a szemünk előtt játszódott le, a folyamat lényegében a 19. sz. második felére fejeződött be.

Előzmény: Mateo97 (718)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 735

Kanadai métisz férfi és két métisz asszony 1825-1826 körül, az akkoriban tpikus métisz viseletben (kanadai nemzeti könyvtár és archívum):

Előzmény: Törölt nick (734)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 734

Kanadában azért a francia-kanadaiak és az őslakosság keveredéséből viszonylag népes félvér réteg alakult ki, sajátos kultúrával és identitástudattal, mintegy átmenetet képezve a fehér telepesek és az indiánok világa között.

Ezeket francia eredetű szóval métisznek, métiszeknek nevezzük (francia métis, ami már eleve többes szám).

A Nagy-tavak vidékén és a tavaktól a Sziklás-hegységig terjedő kanadai régiókban egykor a népesség számottevő rétegét alkották, részben még ma is egyes helyeken.

A mai Kanadában a 2016-os népszámlálás szerint közel 600 ezer métisz él, ezzel az össznépesség közel 2 %-át teszik ki, de egyes tartományokban ennél jóval nagyobb a számarányuk.

A középnyugat-kanadai Manitoba tartományban pl. a népesség 7,3%-át, az Északnyugati Területen 7,1%-át alkotják, a Nagy Síkságok északi részén fekvő Saskatchewan tartományban  pedig 5,2%-át.

A nyugati Alberta és az északnyugati Yukon tartományokban pedig mintegy 3-3%-át.

Egészen sajátos kultúrájú csoportot alkottak a 19. században, szerintem kulturálisan simán közelebb álltak az őslakossághoz, mint a fejér telepesekhez.

Te, Vörösvári vagy én is simán azt mondanám ezekre az emberekre, hogy, basszus ezek indiánok, nem fehér emberek. :-)

Előzmény: Mateo97 (720)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 733

A térkép az Y-DNS haplocsportok eloszlása alapján készült.

A baszkoknál ez eléggé hasonlít a walesiekhez, írekhez és más atlanti kelta népekhez.

Ugyanakkor a környezetükben élő északspanyol és délfrancia népcsoportokéhoz is.

Szerintem hasonló értéket kapnának, mint a walesiek, vagy esetleg olyan 55% - 58-ot, a walesi és a spanyol érték közöttit.

A szárd fogas kérdés, szerintem kb. csak annyira lógnának ki az átlagból, mint az albánok és a koszovóiak.

A számik szerintem még a finneknél is alacsonyabb értéket kapnának egy ilyen rangsorban.

Előzmény: Mateo97 (731)
homo neanderthalensis Creative Commons License 2020.08.18 0 0 732

Mátyás korabeli magyar nemesi ellenfelei is oláhnak tartották a királyt...

Előzmény: Mateo97 (730)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 731

Általában az elszigeteltebb népeket, mint a keltákat, finneket és litvánokat hozza ki az átlagtól legtávolabbinak.  Ha külön lennének véve a baszkok, szárdok és számik, kíváncsi vagyok milyen eredményeik lettek volna. 

Előzmény: Törölt nick (728)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 730

A Mátyás román király volt mítosz, azért még elég erősen él a románokban. Ez viszont bárhogy nézzük hatalmas csúsztatás. Még, ha 90%-ban román eredetűek lennének, akkor is magyar nemesekként tevékenykedtek. 

Előzmény: Törölt nick (725)
Mateo97 Creative Commons License 2020.08.18 0 0 729

Na így már világosabb, akkor rosszul tudtam eddig :-) 

Előzmény: Törölt nick (723)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 728

Nagyon jó a térkép.

Azért a csehek se nagyon maradnak le az osztrákok mögött. :-)

Írek, walesiek , balti népek távolabbi helyzetét az elméleti átlagtól is simán lehet magyarázni.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 727

"Egy hipotetikus átlag európai emberhez, az osztrákok a legközelebbi minta Y-Dns alapján. "

Ez szerintem egy nagyon jó meglátás, bár az osztrákok földrajzi elhelyezkedése is alátámasztja ezt a szcenáriót.

Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 726

"Brazíliában szerintem alig tudja követni valaki, hogy ő milyen eredetű :-)"

Ez alighanem tényleg így van, főleg a régebbi, gyarmati kori eredetű népességnél, akik már nagyon-nagyon elkeveredtek egymással.:-)

A 19. sz. második, 20. sz. első felében érkezett európai bevándorlók utódai talán még jobban számon tudják tartani a származásukat.

"Az argentinok mondjuk túlnyomórészt tényleg európai népség, nem is úgy néznek ki mint a többi latin-amerikai. "

Ez azért ebben a formában nem teljesen igaz, mert - tudtommal - elsősorban a főváros és az agglomerációja, ill. a keleti, északkeleti provinciák lakosságára igaz, hogy túlnyomórészt europid, de pl. az északi és északnyugati provinciákban számottevő mesztic és indián népesség él.

Itt az emberek is sokkal "meszticebb", ill. "indiánabb" külső megjelenésűek, mint a főleg európai származékok által lakott térségekben.

Ha megnézel azért egy tetszőleges időszakból kiválasztott argentín fociválogatottat, láthatod, hogy azért mindig van néhány sötétebb színezetű, enyhén "indiános" kinézetű játékos is a csapatban, bár távolról sem  olyan sok, mint mondjuk a chilei, perui vagy bolíviai válogatottban. :-)

Előzmény: Mateo97 (720)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 725

A rendelkezésre álló csekély források alapján azért valószínűsíthető, hogy Hunyadi János apaági ősei eloláhosodott havaselvei kunok voltak, de oláhok is lehettek az ősei között.

Bán Mór Hunyadi regénye is ezt a változatot közvetíti, ott János nagyapja az, aki kun nyelven már gyakorlatilag nem tud beszélni, már az oláh az anyanyelve és ő az, aki az 1380-as években a Magyar Királyságba költözik és felajánlja katonai szolgálatait a magyar királynak.

Azért ne fosszuk meg a románokat attól, hogy valami közük volt Hunyadihoz, de az azért erős túlzás, hogy ők egy az egyben román származásnak tartják. :-)

Előzmény: Mateo97 (718)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 724

"Hispanic" az lehet fehér, barna (mesztic), indián, sőt elvileg még fekete is."

Az USA-ban élő "Hispanic" népesség nagy része persze rasszi hovatartozás szempontjából többségében mesztic vagy mulatt, azaz kvázi színesbőrűnek tekinthetők, bár ez utóbbi aligha tekinthető tudományos fogalomnak.

Vannak azért döntően europid ősökkel rendelkező, europid megjelenésű "Hispanic" egyének is, ill. olyanok, akiken csak egy nagyon halvány indián vagy afrikai keveredés látszik.

Szóval azért ez a kérdéskör is jóval bonyolultabb, minthogy a hispánokat egy az egyben a "színesbőrűek" közé soroljuk.

Én ezt az abszolut tudománytalan "fehér" kontra "színesbőrű" megkülönböztetést egyébként sem kedvelem, de hát történelmi okokból ez rögzült sajnos.

Aztán a mai USA-beli eseményekből láthatod, hogy bizonyos nagy hatalmú körök még szándékosan erősítik is a fehér - színesbőrű ellentéteket...:-(

Előzmény: Törölt nick (723)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 723

Ennél azért összetettebb a dolog, bár az USA-ban a népszámlálásokon a "Hispanic" az valóban egy külön kategória és külön veszik a "White"-tól.

De a korrektebb adatok azért megjegyzik hogy "Hispanic of any race", azaz "hispán bármelyik rasszból".

A "Hispanic" tehát elsősorban nem rasszkategória, hanem nyelvi és kulturális.

"Hispanic" az lehet fehér, barna (mesztic), indián, sőt elvileg még fekete is.

Előzmény: Mateo97 (719)
Törölt nick Creative Commons License 2020.08.18 0 0 722

Bocsánatot kérek, egy kissé élesen fogalmaztam.

Szerintem viszont nem arról van szó, hogy egyes kutatók szándékosan csalnának, max. az eredmények elfogulatlan interpretálása az, ami számon kérhető rajtuk.

Előzmény: újprimavis (716)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!