Tényleg S-Cross, az oldalukon is ez a verda van fényképezve.
Köszi a kimerítő ajánlást ,a helyi idegenvezetők is megirigyelnék ezt a kimerítő programajánlót, csak győzzünk csemegézni belőle :)
Hamár így rákérdeztél, nagyhajós kirándulás ügyben (úgy hallottam a Mamma Mia szigetére is eljutni vele): https://elisabetcruises.net/hu/ , esetleg van más 5leted is?
Ill. van itt olyan, hogy kismotorcsónak bérlés, márha megfizethető pár órára- fél napra, amihez elég egy "B"-s autós jogsi ? :)
Köszi hogy ennyit koptattad a bill. a kezdő Nei Poris-ták edukálása érdekében :)
Nem, csak 2 napra (egyéblént S Cross, nem Vitara), és mivel másztunk vele hegyet, jól is jött. A Meterorákat szerintem vétek kihagyni, főleg, ha még nem láttátok, 130 km, másfél-két óra forgalomtól függően. Hogy kinek mi a kifejezetten szép partszakasz, relatív, nekem tökéletesen megfelelt a Nei Pori plázs, széles, finom homokos, lassan mélyülő. Ha valaki a sziklás-köveset szereti, északabbra, a platamonasi vár alatt olyat is találni. Mi egyébként egy felhősebb napon Nei Poriból elgyalogoltunk a várhoz https://goo.gl/maps/WiGZezMFDmmpwUJ59 (7 km oda, 7 vissza) szinte végig a parton, gyönyörű a kilátás, megéri felkapaszkodni.
A Meteorákon kívül szerintem menjetek fel kicsit bolyongani az Olümposzra, elsőként az "öreg" Poriba (Poroi), jó kis szerpentines út visz fel, és a kis főterecske vendéglőjében, a nagy platánfa alatt egyetek valami finomat. Egy igazi görög hely, igazi görög ételekkel.
Innen a kis hegyi úton tovább Palaios Panteleimonasba, az afféle helyi kis Szentendre. https://www.youtube.com/watch?v=IHtNofcu3nA Mi innen mentünk Litochoróba (a gps-be érdemes beírni, hogy Myloi restaurant https://g.page/Miloi-Litochoro?share), és az étterem parkolójából 20 perc séta az Enipeus-szurdokban a "Zeusz kádja". Amikor ezeket megnéztük, 30+ fok volt, tűző napsütés, de sok az árnyék, a túra nem hosszú, és az az igazság, hogy kulisszaként a kék ég az igazi. Menjetek még el az Enipeas vízeséshez https://goo.gl/maps/pkWxb4SCefZ8t4kWA , egészen közel lehet parkolni (Priónia étterem), fantasztikus már az odavezető út is, van egy kissé romos kolostor is a közelben (Old Monastery of Agios Dionysios of Olympus https://goo.gl/maps/2J73mfVhY5sBcGrPA), érdemes megnézni.
Ha lett volna még egy utazós napunk, a Tembi-völgyet is belevettem volna a Meteorákhoz jövet vagy menet, de hát egy hetünk volt. Nemzetközi jogysi? Görögországban? Ugyan már... :-)
Egész hétre béreltétek? Dicséretes, hogy a kis kategória áráért a folttájuk legdrágább Vitaráját adták.., v. elárultad előre hogy hegyet (is) mászni kéred? :)
Mi is megnéznénk a Meteorakat, mivel eddig még kimaradt. Nem ismerős ez a rész nekem, van 40-50km-en belül kifejezetten szép partszakasz, ami fürdésre alkalmas?
Meteorákon kívül, ha felhősebb lenne az idő, ami egy ilyen kirándulásnál üdvözítő, mit ajánlanál autós túraként?
Utazas.info-n ilyeneket olvastam:
Nei Pori látnivalói közé tartoznak a környékbeli kanyonok, völgyek, szorosok, vagy kisebb tavak és vízesések. A természet kedvelői számára remek választás egy nei pori nyaralás, hiszen rengetek túrázási lehetőség áll rendelkezésünkre, ahol a felejthetetlen látvány garantált!
Érdemes megnézni például az Enipea-szorost, amelyről tökéletes látvány nyílik a Zeusz fürdőkádja-ként emlegetett kanyonra, és az Olümposzra, az istenek lakhelyére. A szorosban egy patak folyik, amely vize annyira tiszta, hogy iható.
A Tempi-völgy is csodálatos látvány a magasból, a természet által kialakított hosszú vájatot erdő és kis hegyi falvak határolják. A völgy közelében találhatóak Dion város romjai, Larissa vagy Platamon vára is.
A legközelebb található látnivalók, amelyek 20 km-es körzeten belül találhatóak, akár megközelíthetőek helyi busszal, robogóval, vagy biciklivel is. Az Olümposz Nemzeti Park és a Tempi-völgy például gyorsan elérhető Nei Poriból, érdemes néhány órát szánni rájuk!
Van a fentiek között, amit (nem 30 fokos tűző napon) megéri útba ejteni, persze a távolságokat is figyelembe véve?
Az előbb olvastam egy olyat, hogy autóbérlésnél kell a nemzetközi jogsi, ez komoly? Gyanítom a görög mentalitás szerint nem, kérdés egy rendőr is így áll-e hozzá.. Évekkel ezelőtt valamelyik utunknál kiváltottam, de az a papíros ungarische változat egy röhej. Az átkosbeli iskola bélyeggyűjtő kis könyvem komolyabb volt mint ez...
Az Alexandros. Az az igazság, hogy nekem elég volt annyi, hogy full insurance, nem is kérdeztem az önrészről az embert :-) Itt beszéltem velük messengeren, hamar válaszolnak. https://www.facebook.com/rentacaralexandros/
Sziasztok, Ha minden úgy alakul ahogy szeretnénk, 18.-án Wizz-el repülünk, szállásunk Nei Pori-ban foglalva.
Autókölcsönzőből ezek közül választhattál?: Alexandros, és a Goddess. Melyik volt a nyerő? A full biztosításon mit értettek? Nincs önrész, ami akár 950Eur is tud lenni?
Hardcore Wizzer utazóktól kérdezem: a kézipoggyász 40x30x20-as méretét egy ilyen téglatesttel milliméter pontosan mindig ellenőrzik? Notebookot szeretnék felvinni, ha a táska mérete (benne a notival, amit nem lehet széltében összenyomni) 40,5 cm, azzal ne is próbáljak kézipoggyászként felszállni?
Itt Korfun is elég nyugi van. Furcsa, hogy angol, francia, német beszédet hallok csak magam körül. Itt még olcsóbb a bérlés. Fiat Tipo TRD zsír új 100€ 3 napra mindennel.
Most csak robogókölcsönző van a faluban. Bár ha úgy vesszük, ez az autókölcsönző is csak Leptokariába van bejegyezve, mert a szállásodra viszik a verdát. Amúgy meg az a kölcsönzés is megér pár sort.
Messengeren beszéltem le a céggel, hogy milyen autó kell (kicsi), kell-e kaució (egy cent sem), mennyibe kerül egy napra (45 euró full biztosítással), és hogy mi az ottani címem, mikorra kérem a kocsit. Percre pontosan érkezett az ember, 3 perc papírmunka, adja a kulcsot, hogy akkor mutatja a kocsit, pár méterrel arrébb parkolt. Már a kulcs gyanús volt, aztán a small category ez volt (ugyanazért a pénzért):
Elmentünk többek között a Meteorákhoz, hát nem hittem volna, hogy ezt egyszer így, ilyen zavartalanul, tömeg nélkül meg tudom nézni. Akármilyen szomorú is az apropó, turistaszempontból (már az, aki vállalja) ez aranyidőszak. A szállásunk pl. (családi apartman, booking 9.6) 7 éjszakára 102 ezer Ft volt. 45 eurónál nem tudtam többet fizetni ebédért három főre...
12 napot voltunk, most jöttünk haza. Keserű öröm a COVID rémálomban, hogy most a legjobb az ország turista szempontból. Autóbérlés Athénban 10 napra féláron, a szállás elképesztő olcsó. A szállásokat 1 nappal foglaltam le mindíg, elképesztő jó árban, éppen amerre kedvünk tartotta menni. Üres szállodák, kényelmes strandok, a híres romoknál (Mykene, Acropolis, Delphoi stb) pár lézengő, csend, nyugalom.
Hihetetlen élmény volt.
Ez volt a hetedik görög utam, de toronymagasan a legjobb.
Nyolc eve kezdtem idejarni, akkoriban neha az jutott eszembe hogy milyen lenne ha ezek a lanyok az enyemek lehetnenek, most meg tapasztaltabb fejjel azt kepzelem el milyen lenne ha en lennek az ovek. A retsina pedig semmit sem valtozott, max a fogyasztasi modja hogy nem a Lidli mellett uvegbol 30 masodperc alatt, hanem asztal mellett ulve jo sok asvanyvizzel es gorog keserveseket hallgatva a radioban felejszakan keresztul csillaghullast nezve (utobbi holnap es holnaputan jol megfigyelheto lesz)
Mivel mi nem vagyunk napozósak nem nagyon került a figyelmembe, hogy miként működnek a dolgok míg 2-3 éve Thasoson felfigyeltem rá, hogy ott sehol(ahol mi jártunk) nem volt fizetős csak volt valami minimális elvárt fogyasztás a beach barból és ennyi. Tavaly a Nikiti közeli Koviou beach 10€-t kért a használatért. Az idén az unokaöcsémék Szártiból arról számoltak be, hogy nincs külön fizetnivaló csak a fogyasztás. Szerdától majd tapasztalom a korfui helyzetet. A feleséged pedig vídia! Nagyon fröccsnek, nagyon hidegen, nagyon bubisan, nagyon ritkán elmegy, de tényleg nagyon ritkán:-)
Ja, és még valami: autókölcsönző csak két faluval arrébb van, illetve az már talán inkább kisváros (Leptokaria). Messengeren érdeklődtem a náluk a bérlés részleteiről, és kiderült, idehozzák az autót, ahol lakom. Ráadásul 45 euró egy napra full biztosítással, kaució nélkül... Egyre jobban tetszik ez az ország :-)
További (nekem legalábbis) érdekes adalékok a Nei Pori-i mindennapokhoz.
A napernyő + 2 napozóágy 6 euróba kerül, és a srác, aki beszedi a zsét, megkérdezte: drink? Mondtuk kösz, nem. Másnap amikor fizettünk, megint kérdezte, iszunk-e, mondtuk, 2 narancs juice. Pár perc múlva hozta, és mutatta, hogy grátisz...
Ma a 6 euró fizetésekor kértünk egy sört és egy frappét. Hozta is, plusz egy doboz sós mogyorót, meg egy csokis fánkot... Ja, ezeket is grátisz. Most nem azért, de hat euróért?? Ez egyébként régebben is így volt (mi 92-ben voltunk az országban ezelőtt), vagy ennyire hálásak azoknak, akik elutaztak minden riasztó körülmény ellenére, vagy ezt így hogy? :-)
Más: azt hiszem, Katana topiktárs írta, hogy a retsina az emberiség ellen elkövetett bűntett. :-) Hát bakker, az én feleségem meg issza. :-D
Ha a Pirate beach-en jársz, ott strandolsz, akkor üdvözletem küldöm a Kostas nevű pincér srácnak... ;) Nagyon jó fej volt pár éve, összehaverkodtunk vele. Bár, akkor még a Notos nevű helyen melózott. Jó pihenést!
Üdv Nei Poriból! Szaloniki reptéren simán, tesztmentesen ment a beléptetés kedden, 7-es és 4-es kezdőszámú QR-kóddal. Érdekes most itt nyaralni, tiszta elő-elő vagy utó-utószezoni hangulat és turistamennyiség, ami engem valahogy piszkosul nem zavar. Tengerparti napozóágyak talán harmada foglalt csúcsidőben A maszkot eléggé ad hoc viselik a görögök, látszik, nem nagyon érdekli őket (már vagy még?) ez az egész. Szállásárak több mint barátiak, úgyhogy a balatoni piranhák tehetnek egy szívességet. Az itt nyaralók döntő többsége hazai, utána talán román a legtöbb (az se sok), és néhány magyar is van, elvétve orosz szót is hallani. Holnap kocsibérlés, és irány a Meteorák, szerintem ilyen "nyugalmasan" sosem fogom tudni megnézni.
Próbáld meg logikusan végig gondolni. Bp-en él az összlakosság 20%-a, lényegesen nagyobb a népsűrűség mellett mint az ország többi részén. Az lenne a furcsa, ha nem Bp lenne a legfertőzöttebb. Nem elhanyagolható az agglomerációból naponta beözönlők száma sem.
Az, a gáz, hogy itthon is tudjuk, hogy vidéken mennyire jók a számok. Csak azt felejtik el közölni, hogy az összes vidéki fertőzöttet felviszik Budapestre, hogy ott legyenek registtrálva.
Simán el tudom képzelni, hogy igy manipulálják a számokat. Vagy a fertőzött túristákat, szimplán csak haza küldik, regisztráció nélkül.