Hát onnan, hogy a hazatérésed feltétele nem lehet negatív teszt. Ha önkéntesen akarod megcsinálni az más kérdés, az már a te döntésed.
A karantént kiválthatod egy itthoni tesztel is. Kell egy engedélyt kérni és elmehetsz teszre. Az itthoni móka ára kb. 30.000HUF. A BUD reptéren is nyílik egy teszt központ és rögtön ott is lehet tesztelni majd. (ezt kb. 3 hete jelentették be)
Honnan gondolod,hogy nem kell fizetnem? Azert csináltatnám ott meg,mert akkor Bp.-en nemkell karanténba vonulnom.Nem tudom jovo hét szerdán mit határoz a Cecilia,de lehet,hogy Máltát sárgába rakja.Eddig Máltán egy helyet találtam a neten potom 280 Euros árral ami horror.
Az alkotmány szerint a hazatérés semmilyen indokkal nem korlátozható, max karantén vagy a Magyarországon elvégzett negatív tesztek alapján nem kell leülni végig a 14 napot. Tudom nem ez volt a kérdés, majd megpróbálom a lányomtól megtudni Máltáról az árat (én is megyek:) Adott esetben nyilván célszerű ezt Máltán elvégeztetni ha olcsóbb és ha a magyar hatóság azt elfogadja ... van személyes ismerős aki az UK-ból jött és 4 db negatív tesztet mutatott be amit az UK-ban ingyen megcsináltak neki, azt nem tudom hogy intézte el. Nekem a legolcsóbb és legegyszerűbb a 14 nap hűvösön - feltéve ha bejön, ami nem biztos.
Igen, a 'hop on/ off' buszok jöttek mentek Gozon, mi is lattuk. Pl. a Ramla bay mellett is megállt. De azert a dzsip verhetetlen valasztas volt. Mar csak a hőseg miatt is kellemesebb volt így utazni es kersutbe kadul nejartuk a szigetet mellőzve a tömeget. Vallettara 1 nap pont eleg főleg hogy a Grandmaster Palace zarva van. Es hetfő-kedden az erőd is ...
Marsaxlokk helyes kis falu, de kb. 1 óra séta. A vasarnapi piac meg abszolut felejtős, azerr ne menjen oda,senki, sőt akkor a standok csak rontanak a latvanyon es nagy a tömeg. Esti fényekben viszont igazan hangulatos es nagyon jo ettermek vannak. Arban eleg nagyok a különbsegek. A kikötő szelere esik pl. a Skuna nevű hely. Hatalmas adag polipos spagettit ettünk 8 euroert, nagyon finom volt. De dok mas tesztajuk is volt hasonló áron. Masnap a Le Nostre Padrone ettermet valasztortuk. Itt 26,5 euro volt egy nagy tál fritto di misto: hal, tintahal, polip, kiralyrak + grillzöldseg es füszeres krumpli+ egy adag pikans szósz. Eszméletlen finom volt! Az egyik legjobb kaja! Bar hozzateszem mi mindenütt nagyon finomakat ettünk a szigeten.
Marsaxlokkból taxiboat atvisz a St Peter"s Poolhoz fürdeni. Igazaból ez egy nagyon erdekes, feher sziklas partszakasz, sokkal nagyobb mint amit a fotókon arrol az egy öbölről mutatnak. 10 euró a retur jegy/fő, mi ket 8-ért elvittek.
Ami mégis a legjobban tetszett az Gozo es Victoria. A citadella esti fényekben pazar. Es vegig lehet setalni ejszaka amikor mar nincsenek turistak, különleges a hangulta! A Ramla parton meg felejtsétek el a homokos reszt. A végében ahol a feher sziklas resz van alig vannak, kristalytiszta a víz, itt volt a legjobb fürdeni! A San Blasról eltűnt a sarga homok viszont sznorkelingre jó es nagyon tiszta volt itt is a víz, na meg a panoramaja is meger egy kirandulast!
Alapvetően jól ereztük magunkat, jól eltelt az egy hét de pont eleg is volt... valahogy azt nem éreztem hogy "hú de maradnék még!" És hát be kell vallanom biztos nem mennék mégegyszer augusztusban!
Végül béreltünk autót, mert a haver akivel megyek úgy döntött legyen, jóval szabadabb, mint buszokra várni. Vagy jön,vagy nem vagy 40 perc múlva :) Mivel igen kevés a turista a parkolás sem lesz gond, remélem :)
A kompot biztosan fogjuk használni Valettaba, oda nem autózunk :)
Valaki nem tudja a Gozo ferry mennyibe kerül autóval?
Comino (Blue Lagoon) volt valaki mostanság ? Van még ez a "speed boat" opció? Annó azt kétszer használtam már egy jó 18, majd 10 éve :)
Én már kétszer voltam, de igen rég, és akkor a feleséggel, most egy haverral ugrunk ki 5 napra, neki mutatom meg Máltát. Asszony itthon marad :)
Kajára én is főleg azt szoktam nézni ahol a helyi eről "tápol" de gondoltam van valami jó tipp , Valetta, Sliema stb...
Ha bárkinek bármi hasznos infó van, szóljon. Úgy néztem Covid miatt előre egy nyilatkozatot kell kitölteni online, plusz maszk legyen nálunk ha üzletbe megyünk, tömegközlekedés stb...
Mi csak most megyünk de a különböző fórumokon összegyűjtött infók alapján: A tömegközlekedés igen jó és olcsó de de lassú. Reptérről be tudtsz jutni Sliemába, a hugomék 2 éve augustztusban azzal mentek, azt monta egy örökkévalóság volt, minden bokornál megáll.. Nekük a Vallettai szállásunk 20 euroért ajánlott taxi transzferét.
A szállásnál egy dologra figyelj: Azt olvasom hogy mivel jelentősen kevesebb a túrista és a szállodák közel sincsenek tele így 30 euroért beengedik a helyieket hogy használják az összes szolgáltatást reggel 8-tól este 6-ig + ezért még jár egy reggeli vagy ebéd is. Így volt aki panaszkodott hogy brutális sokan vannak a medencéknél, lehetetlen napágyat találni, zéró távolságtartás. Túrista kevesebb van viszont a helyiek nem utaznak sehova így a partok igencsak tele vannak...
Valettából ugyanez Birguba is működik. Már csak azért is érdemes ezzel utazni mert állítólag a hajóról nagyon szép a város látványa!
Mi mindig mindenütt bérlünk autót, itt nem fogunk.Viszont mi egy hétre megyünk ebből 3 napot Gozón töltünk, na arra a 3 napra béreltem egy kis dzsipet. Nem olcsó 120 euro 3 napra, de Gozón meg szerintünk csak ennek van értelme.
Attol is fugg mikor erkezik a repcsid, elofordul hogy ejfel korul, ilyankor csak taxit talalsz. Napkozben meg busz, en meg gyalog is elmennek Sliemaba. Van magyar taxis vallslkozas is, lehet elore rendelni. Olyan is elofordul, hogy az Airbnb hazigazda kimegy eled a repterre, nekem tavaly volt ilyen opcio.
A kajaldakkal kapcsolatban en a veletlen hive vagyok, jo messzire elkerulve a turistalenyulo helyeket, az autentikusabb ahova a helyiek jarnak, pizzasutokhoz meg egyeb lebujokba, a CISK sort pedig a Lidlben is lehet kapni. Szigoruan az en velemenyem szerint Maltan autot berelni eleg sulyos aranytevesztes, leven olyan kicsi az egesz es van buszkozlekedes nagyon olcso hetijeggyel, de Sliemabol batran el lehet setalni Vallattaba egy ora alatt kenyelmesen, es akkor lattal is valamit ... kiveve ha visszfoghatatlan vagyat erzel baloldalon kozlekedni. Szeptember elejere tervezek hasonlot, ha a maltai kurmany is ugy akarja.
Mi három éve voltunk 8 napot. Mi buszoztunk kizárólag. Tény, itthoni viszonyokhoz képest a járatok sűrűsége borzalmas, de ott turistaként nekünk maximálisan kielégítő volt. Egyedül Gozo-n fizettünk be Hop-on buszra. Máltán sima 7napos bérlettel járkáltunk mindenhová. Nekünk tökéletesen megfelelt. Vezetés: megszokás kérdése. Én még az úton átkelésre is erősen kellett koncentrálni, mert sosem arról arra jöttek a kocsik amerre számított az ember, főleg ha kanyarodás is volt benne. De legalább itthonnal szemben nem akartak elütni.
Mi hétfőn, 10-én indulunk. Törölték a belfasti járatunkat és a ryanair pont akkor akciózta Máltát 9000 körüli árakon. Hát, nem így terveztük de ez lett belüle, 20 fokkal melegebb lesz az már biztos...;)
Egy hétre megyünk, majd írok mi volt. Az adatlapot ki kell tölteni azt én is tudom.
Majd szeptemberben megírom :-) Nagyon bájos jegyárak vannak a Wizz-nél, amit kinéztem az nincs 7 eFt, niná hogy elmegyek, habozásra nincs ok, majd készítek fotókat a túristaforgalomról.
Na persze kerestem hogy milyen feltételeknek kell megfelelnem:
Okos döntés! Van elég viszkető fenekű akinek bármi áron bárhova is de utazni kell. Pont elegen vannak akik hordozzák szerteszét a vírust. (Észak-Olaszországban vélhetően pont emiatt is terjedt ilyen gyorsan szét.)
Így van, én is így gondom. Majd megyünk, ha lecseng ez a dolog. Annak semmi értelme, hogy aggodalommal teljen ott az idő. Én élvezni szeretném Málta szépségeit, nem azt figyelni, mikor hol lép életbe a karantén... 😊
Szerintem okos döntés, inkább legyen felesleges a félelem, minthogy belekerüljetek egy vesztegzárba, pláne úgy, hogy itthon maradnak a gyerekek. Ezut az utazást meg később majd lehet pótolni.
Ma jöttem haza. Érkezéskor mindenkit mérnek kamerán de ez csak egy pillanat. Amúgy minden rendben az egész szigeten semmi rossz tapasztalat nem volt! Csak ajánlani tudom.