Az algásodás ellen próbálnak majd meg dolgozni valamit (felsőbb utasításra) a BAHART emberei a Fekete Flottával, és azért áll meg a Héviz, mert kell az ember a Góliátra Elevátorra stb. ehhez a munkához...
Röviden ennyi a keresett összefüggés a 2 dolog között.
"Ugyan a több kikötőt érintő útvonal bevezetésével a menetidő meghosszabbodik, de jó hír, hogy az eddig alkalmazott jegyárak megmaradnak az érintett települések között."
Azért ez már a pofátlanság csúcsa. Ezután jöhet a MÁV azzal, hogy a sok helyen megálló személyvonatokon a viteldíj nem drágább a gyorsvonaténál. Pedig az előbbin sokkal tovább tud melegedni az utas. Sőt a BKV sem kér a gyorsjáratokénál magasabb viteldíjat a normál járatokon.
A 60-as évek első felében kitalálták, hogy a Tamási - Nagykónyi - Értény - Koppányszántó - Törökkoppány autóbuszjárat csak egyik irányban érintse Értényt. Így az Értényből Tamásiba utazókat ingyenes autóbuszkirándulásra vitték Értény elág. (Eledény puszta) - Törökkoppány oda és vissza útvonalra. Ugyanis a Tamási - Értény illetve az Értény - Tamási út viteldíja azonos maradt. De senkinek sem jutott eszébe jó hírként kommunikálni azt, hogy az Értény - Tamási autóbuszút menetideje kb. 40 %-al megnövekedett.
Csak egyszerű hajózást kedvelő utas vagyok, tegnap épp a K járattal mentem. Keszthelytől 12-en, Györöktől kb. 25-en voltunk. Most, hogy Máriáról nincs közvetlen járat Badacsonyba, legtöbben gondolom az átkelőről szálltak át. Nem tudom, lesznek-e ennyien ha megszűnik az átkelő.
Délután a J járaton számolták az utasokat, ha jól értettem, Tihanynál 57-en szálltunk fel, Almádiban 39-en le. Szégyen, hogy így megcsonkították.
A tavalyi szezonzáró J járatról tettem fel két gyenge minőségű videót, dokumentum-jellege miatt.
Nekem az tetszik benne a legjobban, hogy a meghosszabbodott menetidőt ingyen adja a cég, és nem kell érte többet fizetni. Ez a győzelmi jelentés, egy kommunikációs bravúr.:-)
Milyen szép és jó is lehetne a Balatonon egy hasonló műszaki és esztétikai színvonalon felújított/karbantartott Beloiannisz (Balaton) motoros, akár napi menetrendi forgalomban..
Hogy mit minősítenek közszolgáltatásnak az egy jogi kategória, ami az utast rohadtul nem érdekli.
Egy állami nagyvállalat feladata (ez esetben), hogy szolgáltasson valamit (=valami jót) a köz számára, és ekkor pedig az üzemeltetőt nem kell hogy érdekelje, hogy az 500 Ft-os jegyárnak 400 vagy 600 a fedezete. (HA 1000-2000-stb, akkor már igen, mert az a köz pénzének durva szórása, de itt ez esetben vélhetően nem tartunk.)
Pont ez a nem (vagy csak részben) piacosítható közjavak / "köz szolgáltatások" lényege. Hogy (bizonyos mértékig) NEM KELL figyelni az utastól beszedett viteldíj nagyságára, hanem az a cél, hogy minél többen részesedjenek belőle.
Érdeklődéssel olvasom az információt, amelyet megosztottál! "A Dunán, a Duna kanyarban most megpumpolták az egyik turisztikai alapot, pár száz millióért."
Légy szíves, áruld el, hogy ez az információ honnan származik? Milyen alapot "pumpoltak" meg?? Érdekelne az is, hogy melyik volt az az állami tisztségviselő, aki szerinted a sejtelmes "akármilyennevű alapból, közpénz" utalt. Ezek kemény szavak, még az index fórum (majdnem) mindent eltakaró leple alatt is... Ráadásul, szakmailag sem stimmel, amit mondasz, baromira nem! A Dunakanyarban a hajók elég szép utasszámmal dolgoznak, a napi 1000-2000 eladott jegy - ha kicsit is belelátsz a szakmába, magad is tudhatod - fedezi a hajók költségeit. Nyilván hétvégén tömeg, hét közben meg gyengébb. De ha csak napi 500 utast számolsz is átlagban, az akkor is 250.000 forint. Hétköznap 6, hétvégén 8 óra hajózásért. Ez még az "állami mamut" cégnél is simán fedezeti határon felüli bevétel... Továbbmegyek: úgy vélem, a hazai hajótulajdonos illetve hajóüzemeltető cégek bármelyike örülne, ha a hajója fixen hozna neki napi 250 ezer forint bevételt. Még akkor is, ha esetleg csak önköltség felett kicsivel termel. És ráadásul az is látszik, hogy az "500 jegy" elmélet nem is fedi a jelenlegi helyzetet!
Vagy úgy véled, hogy a hétvégére azért küldik fel a Hunyást, mert épp nem akadt a kezükbe másik hajó? Persze, hogy nem emiatt, hanem azért, mert azt tapasztalták, hogy a Moszkvát már kinőtte az utazóközönség! Egyébként meg, hála az égnek, végre van hajózás a Dunakanyarban. Az lehet, hogy csak azért, mert hogy az emberek az utazási bizonytalanságok miatt most inkább itthon vannak, és keresnek valami közeli programot, de hát a lényeg, hogy hajóznak. Szerintem. De érdeklődéssel várnék pár tényt, ami cáfolja az általam elmondottakat...
Mivel a folyami és a tavi hajózás - általában - NEM közszolgáltatás, így tényleg figyelni kell (más fuvarozókkal ellentétben) az utastól szedet viteldíj nagyságára.
Nincs állami költségtérítés.
A Dunán, a Duna kanyarban most megpumpolták az egyik turisztikai alapot, pár száz millióért.
És nyertek.
Ami nem baj.
Az ilyen állami alapok (közpénzek) erre is vannak .
Tehát nem a közszolgáltatási költségtérítés (veszteség kiegyenlítési) alapból futja/fussssa a Dunakanyari műsorra hanem egy másik alapból.
A budapesti vonali hajókázás, déakárhányas átkelők költségeinek kb. 80-90%-t se az utasok fizetik.
Bárhol indítható menetrendszerinti hajó ha kerítünk egy olyan állami tisztviselőt, aki az általa felügyelt akármilyen nevű alapból (közpénzből) hajlandó átutalni számunkra annyit, hogy a nulla +3%-ra kijöjjünk a hónap végén.