A lényeg a levegő térfogatváltozása a hőmérséklet változásakor. A pára tömege/víz mennyisége változatlan de más térfogatú a levegő ha hűtöd és a fűtöd.
Pofon egyszerű. A levegőnek van egy abszolút és relatív páratartalma.
Ha egy zárt teret veszünk alapul az ott levő levegőnek van egy adott( abszolút) páratartalma. ez nem változik, ismét hangsúlyozom zárt térnek vesszük.
A hőmérséklet emelésével csökken a relatív páratartalma,de a bent levő vízgőz mennyisége( tömege ) változatlan.
Ha kintről beengedünk egy alacsony hőmérsékletű, de magas páratartalmú levegőt, a vízgőz tömege nem változik, csak a magasabb hőmérsékletű levegő több vízgőzt tud "lebegtetni", ezért a relatív páratartalom csökken.
Ha fűtőd a levegőt, azzal a páratartalmát nem változtatod meg. Nem vond ki, tudtommal. Ha hideg, alacsonyabb páratartalmú levegőt engedsz be, az meg nem fűtés. Annak alacsonyabb a páratartalma, de az már kinti levegő.
Annak alapján, hogy a magasabb hőmérsékletű levegő több párát tud felvenni, az alacsonyabb pedig kevesebbet, tehát ugyanannyi pára magasabb hőmérsékleten alacsonyabb, míg alacsonyabb hőmérsékleten magasabb relatív páratartalmat fog eredményezni. Ezért használnak elsősorban a lakótelepi, távfűtéses lakásokban a fűtési szezonban párásítókat, vagy egyszerűen csak vízzel teli edényeket a fűtőtesteken.
Tipp: kint hideg van. A hideg levegő kevés párát tud magában tartani. Ez bejön a lakásba (huzat, tömítetlenség, ajtónyitás, stb.). A lakásban felmelegszik, de nem nő a páratartalma. Viszont csökken a relatív páratartalma, mivel a meleg levegő több párát tud magában tartani. Ezért száraz. De ez minden fűtésre áll, végső soron.
Az ideiglenes es lokalis futessel sporolas pont ez esetben sztem nem mukodik! A hosugarzas altali (ideiglenes futes eseten hideg falak) homerseklet jobban erzodik, szoval melegebbre kell felfuteni a levegot ugyanahhoz a hoerzethez es meg akkor se lesz olyan konfortos az egyenetlensegek miatt, mert azokon a pontokon ahhova nem jut direktben a meleg levego, ott a hideg fal fog dominalni.
Konnyuszerkezetes haznal mas a szitu, meg ha az ideiglenes/lokalis neked egy szobat heti egyszer felfuteni jelent.
Köszi szépen a tippet. Közben találtam egy másik céget, akik látnak reményt (nyilván konkrét hibától függően), úgyhogy legalább addig eljutottam, hogy kijönnek megnézni (egy hét múlva). A tulaj külföldön él, szóval intézkedni csak én tudok, ő meg majd fizeti. Nem szerencsés az időzítés nyilván, és alapvetően nekem fontos, hogy mielőbb működjön a klíma. Tetőtérben nem akkora fless a kánikula :)
Köszi a tippeket! "folyamatos futes" - pedig pont az tetszik benne, hogy "azonnal" tud meleget csinálni, hiszen 0% a hősugárzás, 100% a konvekciós hő, kicsi a rendszer hőtehetetlensége, tehát lehet(ne) időszakosan (és lokálosan) fűteni vele, amivel sokat lehet spórolni. Míg egy olyan rendszer, ami döntően sugárzással adja le és nagy a hőkapacitása (cirko, kemence, kandalló), ott ugye át kell melegedniük a falaknak is...
Új vagyok a topikban. Egy LG Neoplasma ES-H1264DM0 klíma van a lakásban, amit bérlek. A készülék legalább 10 éves, tavaly tölteni kellett. Most semmit nem hűt. Hívtam szerelőt, azt hittem, megint elment a hűtőközeg. Kiderült, hogy hűtőközeg fullon van. A ventilátor is megy, de a kompresszor nem kapcsol be. Két másodpercig erőlködik, enyhe búgó hangot adva, majd nem történik semmi, ezt ismétli újra és újra. Szerelő szerint kuka, újat kell venni.
Tulaj mindenképp a javítást forszírozza. Eddig egy céget hívtam, ők is azt mondták, hogy mivel már sehol sem forgalmazzák a készüléket, esélytelen az alkatrészutánpótlás, javítás. Tényleg nincs más út, mint újat venni?
Ennél bonyolultabb a dolog, de alapvetően érdemes elgondolkodni azon, hogy a radiátorok miért nem a plafon alatt, hanem a padló fölött vannak. Ezután pedig érdemes elgondolkodni, hogy ha a téli fűtési időszak minimum 4 hónap, nyáron pedig maximum 4 hétre kell hűteni, akkor hogyan érdemes egy adott helyre és felhasználásra klímát, klímákat szereltetni.
Nekem nappaliban van a klima ugy elhelyezve, hogy szoba/konyha/furdoszoba fele fuj. (itt jon be, hogy erdemes rendes klimassal csinaltatni, mert o ad tanacsot pl elhelyezesben)
Homerseklet kulonbseg ellen a legjobb megoldas a hoszigeteles es a folyamatos futes. Nekem igy ~1 fokkal huvosebb a szobam/konyham es ~2 fokkal a furdom (furdo van legtavolabb). A furdo igy is boven jo sima napkozbeni hasznalatra, furdesre meg van bent egy elektromos torulkozoszaritos radiator, kb 10perc alatt 5fokot siman emel a homersekleten... (altalaban nem szoktam bekapcsolni, 20 fok nekem eleg furdesre)
Teli futesnel nem igazan ertem, hogy nalad miert szaritja a levegot, a porkeveresre viszont legjobb megoldas a takaritas.
Szelzaj/mukodesi zajokra legjobb megoldas az, hogy minosegi klimat vesz az ember, de teny es valo nem hangtalan a rendszer! (multkor egy fout mellett lako havert mondjuk kirohogtem amikor elkezdte magyarazni, hogy azert nem klimaval fut, mert az hangos...)
Ha nalad a klima hangja a legbosszantobb a lakasban, akkor irigyellek!
Mennyezet futes jo dolog, valoszinu masik hazamban az lesz (klima mellett), fokent az altalad felsorolt okok miatt! :)
Klimaval futeni nem tokeletes, de sok elonye van, lasd olcso kiepites/uzemeltetes. Ha neked a teljes csond/egyenletes homerseklet sok helyisegben fontosabb, akkor tenyleg nem optimalis neked!
A fürdőben és a konyhában hogy oldjátok meg a fűtést télen? Ott nem jó a klíma a pára meg a zsír miatt. A téli fűtésnél borzasztóan szárítja a levegőt és keveri a port. Arra van megoldás? (párásítás, hepa szűrős klíma)
Még silent módban is érzem a huzatot és hallom a szélzajt. Szerintem ezen sehogy nem lehet segíteni...
A hőmérséklet eloszlása sem épp ideális, mivel a szoba ajtaja felett van, nem az ablak alatt, így nagy különbség van a szoba két vége között. Ha az ablaknál ülök, fázom. A klíma alatt melegem van.
Sokszor nagyon hangosan "szörcsög" a rendszer, éjszaka kellemetlen. (Gondolom, leolvasztó ciklust futtat)
Hangos a kültéri, a lakásban majdnem minden szobában hallani.
Csapágyas az egyik beltéri ventilátora, pedig egy éves a gép (Fujitsu)
Mindent összevetve nem vagyok elégedett. A következő lakásomban mennyezetfűtés/hűtés lesz.
Be, azért merem ajánlani ;) Igyekszem az elméleti síkot meghagyni másoknak :D
Igaz, nekem eléggé egyedi a két klíma szerelése (konkrétan LTCA és egy AR5000 Samsung padlószinten), de sokadik éve jó kombináció. Igazából várom hogy a samu megpusztuljon a folyamatos téli üzembe, és jöhessen helyette valami új, de nem akar eddig (5. éve)...
40nm-re abszolult van ;) Nekem is kettő van a nappaliban. Rendszeresen egy megy, de kipóbáltam már mindkettőt fűtésbe nagyobb hidegben. Gyakorlatban mindkettőn a legkisebb fokozatokon járatva könnyedén, és így hallkabban fűtöttek. Csak az egyikkel azért nem volt elég a legkisebb fokozat, így hangosabb is.
Ugyanolyan sokat számít, mintha a helyiség két legtávolabbi falán lenne radiátor, nem csak az egyiken, sőt! Értelemszerűen elhelyezésbe érdemes őket távolabb, más irányba szerelni.