1percre elméláztam azon, hogy milyen lenne, ha a Szerbek kiengednek félmillió embert Macedóniába, és ott 2hétre karanténba zárják őket, majd ugyanez visszafelé....... Igen impozáns logisztikai feladat lenne annak az országnak. :)) Valószínűleg megoldhatatlan.
Katana750 megválaszolta, másrészről neked amúgy sem az a lényeg hogy köztük milyen megállapodás van, hanem hogy Magyarországgal mi van, ill. hogy a magyar állampolgárokra mi vonatkozik. A magyar állampolgárnak nincs karanténkötelezettsége Görögországbol jövet, sehol.
Tisztában vagyok vele, hogy Szerbiának nincs közvetlen határa Görögországgal.
De ha a szerbeknél karantén kötelezettség van a Görögországból érkezőkkel, akkor elég hosszú lesz a hazaút.
Ugyanezen állítás igaz Bulgáriára is.
Tehát akkor pontosítom a kérdést.
Van-e olyan megállapodás Szerbia és Bulgária valamint Bulgária és Görögország között a határok átjárhatósága és karantén kötelezettség mentességet tekintve, mint nekünk van Szerbiával?
Olyan nincs hogy Szerbia-Görögország között! Másrészről Magyar állampolgár karanténkötelezettség nélkül beléphet Szerbia területére. Szerintem ezen nincs mit tovább gondolni. Nem kell ezeket a dolgokat túlcifrázni.
Az, hogy beléphet Szerbián keresztül valaki, az eddig sem volt kérdéses. A kérdés az, hogy ha Görögországban járt, kell-e utána itthon karantén? Erre ez a levél sem ad választ. :-(((
Tehát ma Magyarországon Görögországból hazaérkezve karanténkötelezettség van."
Mivel nem csak repülővel lehet hazaérkezni ezért az első mondatból nem következik a második :)
Nem velem vitatkozol hanem a jogszabály alkotóval.
Hogy még zavarosabb legyen a helyzet idézek neked a párizsi magyar nagykövetség honlapjáról
"A Németország, Ausztria, Szlovákia, Csehország, Szerbia területéről – függetlenül a kiindulási országtól – hazatérő magyar állampolgár Magyarországra történő belépésekor hatósági házi karantén NEM kerül elrendelésre."
Furcsa is lenne hogy a Horvátországból belépő német állampolgárt nem vizsgálják hogy pl. Bergamóból jött-e ugyanakkor Görögországból (az egyik legkevésbé érintett ország) Szerbia felől érkező magyar állampolgárt karanténba zárnák.
Szerintetek azok a számítógépes rendszerek, amelyekbe beszkennelik a határokon az útleveleket, személyi igazolványokat, azok nemzetközi szinten össze vannak-e kötve (pl. tegyük fel, hogy Görögországból kilépek és most szigorúak és ott is szkennelnek és Röszkénél belépek Magyarországra, ott mutatja-e a rendszer, hogy Görögországból jövök)? Mert, ha igen, akkor hazudozhatok bármit, látják, hogy hol voltam.
A 263/2020. rendelet szabályozza a beutazást Ausztria, Németország, Csehország, Szlovákia és Horvátország felől. (hasonlóan mint Szerbia felől a 226/2020)
Idézet a konzuli szolgálat honlapjáról:
"Az ORFK tájékoztatása szerint „ 263/2020. (VI.6.) Kormányrendelet nem mondja ki, hogy belépésre jelentkező osztrák, szlovák, cseh valamint a német állampolgárok estében vizsgálni kellene, hogy honnan érkeztek Ausztriába, Szlovákiába, Csehországba vagy Németországba. Amennyiben a rendeletben szereplő országok valamelyikéből érkezik a rendeletben szabályozott személyi kör, úgy karantén elrendelése nélkül szabadon beléphetnek Magyarország területére. Viszonosság alapján ugyanez vonatkozik valamennyi ország esetén a magyar állampolgárokra”.
1. Főszabály szerint a külföldről hazatérő magyar állampolgárok
a. ...
b. ...
c. akiknél az egészségügyi vizsgálat során COVID-19 fertőzés gyanúja nem merül fel, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön otthoni járványügyi megfigyelésnek alávetni magukat (a továbbiakban: hatósági házi karantén)
2. § (1) ... a magyar állampolgár a Szerb Köztársaság területéről Magyarország területére .... a 81/2020. (IV. 1.) Korm. rendelet szabályaitól eltérően - beléphet.
(2) Ha az (1) bekezdés szerint Magyarország területére belépett
a) magyar állampolgár,
a belépést követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.
Szó nincs arról hogy vizsgálni kellene hogy a magyar állampolgár hogyan került a Szerb Köztársaság területére.
Akkor kérdeznék valamit erről a nagy karanténkötelezettségről. Mi van a Német osztrák álampolgárokkal, mi van ha én Görögországba nyaraltam, magyar állampolgár vagyok viszont németországba megyek és csak átutazom?
Célország számít nem az hogy honnan lépsz be, ezt azt hiszem Horvátországgal kapcsolatban a karanténkötelezettség feloldása előtt direkt kihangsúlyozták...
A helyzet naponta változik. A legfrissebbek (görög és észak-macedon lapok szerint)
"Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις από 15 Ιουνίου ανοίγουν τα σύνορα με Βουλγαρία και παραμένουν κλειστά τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία."
"Από 1η Ιουλίου ...... Σε ό,τι αφορά τις χερσαίες αφίξεις θα υπάρξει άρση των περιορισμών από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία."
Szárazföldön Bulgária határai június 15-től nyitottak, Törökország, Albánia és Észak-Macedónia szárazföldi határai pedig továbbra is zárva maradnak.
Július 1-től ...... Albánia és Észak-Macedónia határain is megszünteti a korlátozásokat.