Hú, fiúk, ez aztán emlékezetes félmaraton lett! :) Az elején naptejjel készültem, és a bioritmusomnak megfelelően, no meg a 800 kalóriás házi készítésű müzlim szokásos rituális elfogyasztása után olyan fél 11 felé bár, de csak elindultam. Gondolatban három 7 km-es szakaszra bontottam a távot, két frissítést terveztem, volt egy fél literes izo ital, meg biztonsági tartaléknak szörp. Az első harmadban már annyira meleg lett és tűzött a nap, hogy az ismert kék kút felé kanyarodtam, fej a csap alá, remek hűsítés volt. A második 7-es vége felé a 6 perc/km átlagtempó megvolt, élveztem a futást, viszont elkezdett besötétedni, de semmi rosszra nem gondoltam. 15-nél kinyitották a csapokat. Először automatikusan az erdő felé vettem az irányt, a fák védenek, de nagyon hamar besötétedett és olyan párafüggöny alakult ki, hogy a szemüvegemmel csak sejtettem az utat. :) És nagyon hamar sártengerré váltak az ösvények. Kifelé vettem hát az irányt, az utcák felé, de ott meg akkora szél és eső volt, hogy inkább visszakocogtam az erdőbe. :) De tovább romlott a helyzet az erdőben, és volt még hátra erős 2-3 km, így véglegesen kijöttem az utcákra. Igazi hömpölygés, ugye, mifelénk nincs egyenes utca, vagy emelkedik, vagy lejt, honnan futjuk. :) Az elején még szökelltem az utcán, fel a járdára, ismét az úttestre, megtehettem, senki sem volt kint. Aztán hagytam az egészet, és vízágynak képzelve bokáig süllyedve hazacsattogtam. :) Sajna az átlagtempóm így belassult, nettó 6:10-re, az állásokkal 6:23-ra, de sebaj. :) Remek élmény volt!!
A bioritmusomhoz nem passzol az ilyen korai futás. Ilyenkor soha nem tudom magasra vinni a pulzusom. A terv az lett volna, hogy 15km után maxig engedem. A szomorú valóság pedig az lett, hogy már az 1:15-ös frissítésnél is sétáltam, de azért a befejező 2,5km-re valamennyire összekapartam magamat.
Lehet 10 tájban kellett volna indulnom. Bár az hogy március eleje óta nem futottam ilyen lapos terepen csak 10-12 km-es távokat, nem igazán segítette a mai kísérletet.
Az ilyen képletek átlagosan pontosak. Az én max pulzusomra a 220-életkor képlet is egészen jó eredményt ad :-)
A max és nyugalmi pulzusadatból számított 70 feletti VO2max-hoz szükséges 200 körüli max pulzus nekem serdülő koromban volt :-) De emlékeim szerint akkoriban a nyugalmi nem volt akkoriban sem olyan alacsony, hogy 70 feletti értéket kapjak.
Porckopásos térd azért fáj, mert lecsökken az ízületi rés így az ízületi folyadék kiszorul, és a felszínek egymáshoz feszülnek, illetve csak gördülnek, hanem csúszhatnak is. A fájdalom gyulladás következménye, ami nem a mozgástó, hanem a lábszár és combcsont és a patella porcfelszínének egymáshoz feszülése miatt alakul ki.
Futásnál kapja a térd a legnagyobb terhelést. Kerékpározásnál, a viszonylag könnyű áttételű 80-90 pedálfordulatú hajtás a térdet sokkal kevésbé terheli, hiszen a futáshoz képes minimális erő préseli egymáshoz a porcfelszíneket. Persze bringán is tönkre lehet tenni a térdet, mert lehet úgy is hajtani, hogy terhelje a térdet majdnem annyira mint a futás. Az olyan kemény áttétel, amikor már 60 vagy az alatti a pedálfordulat és szinte lépcsőzöl a pedál forgatása helyett.
Nem véletlenül ajánlotta az orvos a kerékpározást a porckopás diagnosztizálása után az egyik családtagodnak, ahogy régebben írtad. Nyilván nem rendszeres Kékes megmászásra gondolt.
A kerékpározás mennyisége egyéni, ki mihez edződött hozzá.
Én tavasztól az őszi lehűlésekig bringázom futás mellett. Ha triatlon versenyre készülök akár heti 150-200 km-t is.
Úgy vettem észre, hogy a Strava elég agresszívan vágja ki az állásokat vagy talán a lassú sétát is a trackekből. Emiatt nekem jellemzően gyorsabb átlagtempót szokott írni a Strava mint a Polar. A távban viszont még nem vettem észre jelentős eltérést.
Azonban ha a Straván a Run Type-ot Race-re állítod, akkor nem vág ki semmit, és úgy szerintem pontosan meg kell egyezzen a Garminnal. Próbáld ki egy korábbi futásodnál. Itt ír róla, bár nem állítom, hogy pontosan értem: https://support.strava.com/hc/en-us/articles/216919557-Strava-Run-Types
Ha minden igaz, csak a Race esetén tér el az alapértelmezett számításoktól, a többi típus csak címkézésre való.
Tegnap kipróbáltam együtt a Garmint a Runtasticcal. Még jó, hogy megtettem, mert a telefon állandóan pofázott. Ez rohadtul idegesítene holnap.
Remélem, hogy a tegnapi xar futást a meleg okozta és azzal, hogy jó korán reggel indulok, ezt sikerül elkerülni.
A múltkori 30km-ben vokt egy 39 máaodperccel 2 óra fölötti félmaratonom. Ez alapján simán menni kellene, de tegnap elveszett kissé az önbizalmam.
Legalább a lábam jól van.
Közben egyértelmű lett, hogy a bokafájásom összefügg a talpi bőnyémmel. Mostnekiestem egy géppel a talpamnak, ami ütögetve masszíroz. Ezt 2 napja többször és hosszabban csinálom és működni látszik. Ma fájás nélkül keltem fel.
Most egy hétig nem hagyom abba a kezelést, nehogy visszajöjjön.
Valamit nem jól csinálsz ha 100m nagyságrendű az eltérés a Garmin és a Strava adata között :-)
Nekem bringán és futásnál is max 10m-t szokott lehagyni a távból és 1 másodperc az idő eltérés esetleg.
Illetve volt ,már időben 10 perc is, amikor a hazaérve elfelejtettem azonnal leállítani az órát gondolom ezért levágta a végét amikor már nem mozogtam. Szóval ha időben indítom és állítom meg az órát, akkor a Strava idő és táv gyakorlatilag azonos a Garmin felületen látható távval és idővel.
Nem nyomtatok ki semmit. Szerinted kit fog érdekelni reggel 6-kor a bringaúton a rajtszámom? :D
Nekem is hiányozni fog a tömeg. Mondjuk, az elején miattuk szoktam elfutni, mert előzgetni kell, hogy legalább kocogni lehessen. Ezért is szoktam inkább eleve a végéről indulni vagy még utána.
Na, ilyen gond most nem lesz. :)
Leellenőriztem, hogy a telefonomon a Runtastic és az óra egyszerre fel tudja dolgozni az OH-ből érkező jelet. Olvastam pár bejegyzést, hogy újabban elveszett pár garminos edzés. Marhára utálnám, ha ez elveszne.
Sajna, nincs színes nyomtatónk, már vagy 10 éve nem vettünk új patronokat bele. :)
De jó a terved, 5:35-ös tempótartás!
Bekem annyi a tervem, hogy túléljem valahogy, beérjek a virtuális célba. Nekem nagyon fog hiányozni a tömeg, az, hogy húznak, vagy épp beszélgetni tudok ismerőssel, ismeretlenekkel. :)
Érdekes lesz versenyen kipróbálni ezt a tempó tartást lézeres felvezetés nélkül, de legalább elfoglalom magam. :)
Biztosan nem fogom megtolni a végét, mert minden edzésen nagyon ügyelek arra, hogy ne gondolja a szakvezetés, hogy ennél nagyobb terhelést is elviselnék.
Eddig sikerült :)
Most azon gondolkodom, hogy mennyit fussak. A hivatalos 21.1km lehet, hogy kevés lesz. A Garminról Stravára áttöltés néha elhagy 1-2 száz métert, úgyhogy kell valami ráhagyás.
Ha nagyon kicentizem a 2 órát, akkor meg bajos lehet emiacc a 2 órás eredmény... Lehet, hogy mégis belehúzok az utolsó 1-2km-en. :)