Az ilyen receptek bosszantanak, még ha a gugli fordítja is:
"Naan kenyér joghurttal: a recept, hogy kipróbálhassa közzétették: 2020. március 20., 11:14 Hozzávalók:375 gr liszt, 1 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 csésze sima joghurt, Feltét: 1 evőkanál fokhagyma, 1 evőkanál petrezselyem, 3 evőkanál olívaolaj, só Készítés:Egy tálban keverjük össze a lisztet, az élesztőt, a sót, az olajat és a joghurtot. Készítsen homogén tésztát és gyúrja 5 percig. Osszuk a tésztát 12 részre és formálunk kenyeret. Nyújtsa ki őket, és ecsettel kenje rájuk a feltöltő keveréket. Süsse egy tapadásmentes grillen. "
Kissé magyarítva, de az összetevők nem jók!!! Nagyon nem mind1!
Amikor el kezd pöszörögni, tedd takarékra, ne várd meg, míg vadul fütyül, akkor már túl forró! A kukták alja vastag! Akár le is lehet venni a lángról-főzőlapról.
Nem vagyok egy hagyma rajongó, főleg a belsőségeim nem szeretik, de azért amibe kell abba berakom, feltehetően a normálishoz képest kisebb mennyiségben. Még fokhagyma porom is van itthon, mert van amibe kötelező.
Soha ne egyenek pörköltet, halászlét, hagymás rostélyost, jóféle kolbászokat.
Tejberizsben, aranygaluskában kétségtelenül tájidegen bármilyen hagyma, de rengeteg ételben kötelező vmilyen - akár minimális - hagyma. Anélkül egyszerűen nem az, aminek kitalálták.
Az öreg király és a legkisebb királylány története a sóval passzol ide kb.
Jó régi a bejegyzés, mégis próbálkozom. Nekem vannak kuktáim, nincs velük baj. Most vettem a fiamnak is egy jó állapotút, használtat. De sajnos a billenőszelep fenn ragad amikor forr és nem billen csak okádja a gőzt kifelé. Kicsréltem már rajta mindent, mégis, Mi lehet a baj?
Megint nekifutottam a diólikőrnek, bár majdnem lekéstem a szezonról. Viszont találtam egy olyan fát, amin még csöpp zöld diók fityegtek, ez későn érő fajta lehet. Bízom a végeredményben, végül is eddig sikerült, most is fog.
Nálunk a meggyes piskóta olyan, mint a többi tortaalap, csak a - masszába liszttel megszórt /forgatott/ meggyeket dugdosunk, és mint szokás, megsütjük. A lisztezés segít, hogy ne üljön le a massza aljára a gyümi. Mivel indul az idei ribizli, sürgősen ki kell takarítani a frigóból a tavalyi maradékot, így tobzódunk, a kiolvaszott bogyókat szitán áttöröm, kis polisweettel emberibbé teszem, és nyomás be mártásként a meggyes piskótával. Vagy habporral fagylaltot készítek, és azt adom a piskóta mellé. (Hétvégére ezt kért a zizi-generáció. :o)
a vajaskrémből pudinggal is lehet finom tortakrémet csinálni: másfél-dupla adag pudingpor a kívánt ízzel, cukor nélkül megfőzni, utána többször kavargatni és amikor kihűlt , akkor összekeverni a cukros vajas kérmmel
(én sokszor türelmetlen vagyok és nem bírom megvárni hogy kihűljön, de az nagyon nem tesz jót neki)
Ez kimaradt: a bechamel készítéssel is többször találkoztam, de célzottan még nem csináltam. Igen, az alapok hiányosak, bár sok mindent tudtam gyerekként is, aztán nagy szünet, és az utóbbi években előtérbe került.
Viszont egyszer csináltam egérkét, szakácskönyvből, az nagy siker volt. Ráadásul máig érthetetlen okból rengeteg lett, vittünk a barátoknak is belőle. Az leginkább frissen jó. Máig emlegetik, és várják az ismétlést.
Igen, ez így van, magában is finom, keményen, akár kenyérrel párosítva. A következő torta viszont majd csak télen lesz :) A piskótatekercs most nagyon megtetszett. Már többször sütöttem mostanában meggyes, félig bögrés potyogtatós sütit, ez most eléggé kapós lett, a tésztája egészen piskótaszerű.
Lelki szemeim előtt lebeg még a kaprós-túrós pite, de először a piskótalapot kell megcsinálni. Annak töltelékét elég szabadon lehet variálni, ha már elfogyott az alapkrémem.
Köszönöm neked is az ötletet, a kókuszt szeretem is, kevert bögréset szoktam vele csinálni, meg újabban a tejbepapiba is teszek (fél liter tejhez számítva) egy két kávéskanállal. Némi maradék mazsolát, vagy /és diót is elnyel. Ilyen kockát még sosem csináltam, így a piskótalap lesz a cél.
Újabb tortához tökéletes, ha úgy teszel. mint írták: Este kiteszed az asztalra, reggelre lágy lesz. Főzöl 1 adag bechamelt, lehűtöd majd óvatosan összekevered a vajrémmel, mehet a tortába.
(Megjegyzés: Édes anno, a habosra kikevert tömény vajkrémmel töltötte-kente a tortákat, nem faxnizott. Tömény is volt rendesen...:o)
Köszönöm, ez a piskótatekercs jól hangzik, és úgyis gyakorolni akartam a piskóta sütését :) A kész tortalapok nem mindig jók, a mostani pl. túl morzsalékos volt, bár nem volt száraz. A téli narancsoshoz tökéleteset kaptam.
Régebben már kísérleteztem vele, de nem sikerült, nem volt hozzá kedvem, a főzött krémmel úgyis elég sok bíbelődés van. De szeretik a népek, úgyhogy megéri.
Elképzeltem, ha így járnék. Főznék egy kis besamelt, azzal habosra kikeverném ezt a vajat. Persze, ha már szoba/konyha hőmérsékletű. Egy nagy kanál kakaóport is bele, vagy reszelt csokit. Sütnék egy vékony piskótát, és piskótarolád készülne. Ripsz-ropsz. :)
Üdv a kedves konyhatündéreknek, valamint tudoroknak! :)
Nagy dilemmában vagyok. Évente kétszer csinálok tortát, annak is csak a töltelékét, a gyümölcs-tortalapot készen veszem, szóval nem vagyok túl gyakorlott.. Most az epertorta volt soron, kikészítettem a hozzávalókat, puha vaj, kristálycukor, tojások felütve. Balga módon a vajat és a cukrot kevertem össze habosra, (bár van olyan süti emlékeim szerint, amihez ez a menetrend), pedig a tojással kellett volna. Ez egy főzött krém első felvonása. Szerencsére volt még vajam, előről kezdtem. Viszont van egy nagy adag cukros vajam. Először természetesen krémszerű volt, de a hűtőben szépen megkeményedett. Mit lehetne kezdeni vele? Már megpróbáltam keményen is, kis kapargatással lemorzsoltam belőle, kenyérrel párosítva tulajdonképpen olyan, mint egy sütemény, de túl sok ilyen célra. 25 dkg vaj, 18 dkg cukor.
Legszívesebben valami pitefélét csinálnék, de már belevesztem a sok receptbe, hiányozik a begyakorolt alapismeret. Van valami ötletetek? Gondolom, hogy a vaj a cukor miatt tartós lesz. Esetleg valami krémet, gyümölccsel, dióval gazdagítva? A segítséget előre is köszönöm!
Nem, sütésre való, csak még 5' türelem kellett volna hozzá, hogy aranypiros-ropogós legyen. Az is lehet, hogy tepsis-sütős volt szegény, ahhoz pedig forró sütő+10 perc is kellett volna. :o) Előfűszerezettet nem kedvelem, mert akkor az olajat ki kell 1 sütés után önteni.
Nagyjából. A túrót, sajtokat-fölvágottakat vagy eredeti, vákuum-védőgázas lezárt csomagolásban teszem pár napra a hűtőbe, a daraboltakat, bontottakat mindig átcsomagolom zsírpapírba. A kész-maradékot mindenkor dobozolom. Mélyhűtőbe kizárólag eredeti csomagolásban, vagy dobozolva kerül cucc. Alufóliát utálom, mert nem látszik, mi van benne, maximum pékárut tekerek bele, amit kimelengetés után rövid sütőzéssel frissítünk. A zsírpapír nem az a húsbolti nájlon+papír csomagoló!
Igazad van, de nyögdíjas-, több undokkásként változik a zember! Ahogy "rövidülnek a napok", egyre jobban figyelek minden percre, minimalizálom a veszteséget. :o)