AOTD - Album of the day
EFB - Első felületes benyomás
NFR - Nice fucking refrén (azaz épp nem tudod kitörölni az adott refrént, dallamot a füledből)
MM - Most megy (azaz most épp ezt hallgatod)
Örökké nem lehet lázadni. Valahol olvastam, hogy nincs viccesebb a fiatal konzervatívnál és az idős lázadónál. Az egykori 68-asok jó része is mostanra EU-s fizetésből lázad saját maga ellen.
'81-ben a Ricse feloszlott, gondolom azért nem lett lemez.
Erdős is elismeri, hogy voltak szövegek, amiket betiltottak, meg tény, hogy ultraundorító volt az egész közeg, ezzel természetesen nem akarok vitatkozni.
azzal viszont igen, hogy a "A punk a polgárpukkasztásról és a nihilizmusról szólt mindig is, a lázadás célpontja pedig nem a hatalom, hanem a "common sense", a "józan ész", a normák, a rend, a mások által hangoztatott megkérdőjelezhetetlen igazságok, az idealizmus voltak." hát a punkmozgalmat Malcom McLaren düffentette be, üzleti vállalkozásként, és hogy nem mellékesen a butikját meg a ruháit népszerűsítse. A never mind the bollocks egy tök faszán szóló, rendes stúdióban, normális hangmérnökkel felvett lemez, amit a virgin adott ki és komoly (gerilla)marketing kampánnyal támogattak meg. Érted, a Pistols bekerült az állami tévébe, ott okoskodhattak...
Szegény bucó meg olyan, mint egy képregényfigura. A "Nemzet Punkja", a kis krónikás, aki amíg a többiek a kopaszokkal verekedtek, meg mákra vadásztak a földeken, otthon ült, és gépelte az újságját. Ötvenévesen még mindig játssza a nagy lázadót, kőkeményen beszól a feministáknak meg a környezetvédőknek, és tolja állami pénzért a propaganda szekerét. Hát el kell ájulni.
A Miniszterelnök Úr az elnyomó EU elleni szabadságharcának köze nincs a punkhoz. Ő az a srác, aki minden diákot a tanárok ellen lázít, mindenkit felheccel, hogy szavazzanak rá a diákönkormányzat választáson, ő majd számon kér mindenkit! Miután megválasztják köp a társairól az igazgatónak (ki cigizett a kuka mögött, ki csalt a matekdogán stb.), személyesen telepíti a faszverő kamerát a lányvécébe, az osztálypénzből nintendót vesz magának, amit bérbe ad az osztálykirándulásra.
Jó, erről nem tudtam. De bővebben mi a magyarázata hozzá Ferónak, azt lehet tudni? Hogy ez csak valami "csali" volt, hogy eltiltsák őket a koncertezéstől?
Én nagyon szeretem a Nirvana zenéjét, de Kurt Cobain nyilatkozatai nem írják felül a rocktörténelmet, ráadásul egy ilyen tőmondat olyan szinten semmitmondó önmagában, hogy itt aztán bármi jelenthet bármit, akár még azt is, hogy nekünk igen is jogunk van smúzolni a felkapaszkodott politikusbűnözőkkel. Pedig nem, nincs.
Ez a hozzászólásod egyébként eléggé hisztérikusra sikeredett ezekkel a szarkasztikus-gúnyos kiforgatásokkal, mintha valaki is megpróbálkozott volna a Tankcsapda védelmezésével. Egyszerűen hülyeséget írtál a punkról, ennyi történt, ezt korrigáltam.
Lehet fingreszelés, de azért folytatom, mert amit itt írsz, az sem pontos: a punknak pont nem volt része a létrejövetelékor, hogy valami integratív, spontán, szabad akció legyen mögötte: nem csak a Pistols, de a Ramones is egy zeneipari kreálmánynak indult. Az, hogy a mozgalom mégis a zászlójára tűzte a DIY-t, az sokkal inkább a zenei jellegzetességeinek, semmint az ideológiának volt köszönhető. ("ilyet bazmeg én is tudok csinálni") A DIY amúgy nem volt nagy újdonság, a Black Sabbath pl. valóban DIY volt már egy évtizeddel korábban, a punkmozgalom értelmiségijei viszont jók voltak a dolgok brandelésében és marketingjében (és kisajátításában, persze).
Később persze sokminden más is lett a punk. A Clash-előzmény 101ers még fellépett a Stonehenge hippifesztiválon, de Strummer még idejekorán kilépett és átugrott a punk bandwagonra, mert érezte, hogy ez a dolog menő, a hippiskedés meg már nem volt az. Ettől persze még tény, hogy ők is nagy hatással voltak arra, hogy mi lett a punkból. (Mick Jones és Simonon meg egy London SS nevű bandában volt előzőleg, lol - igen, ez a wikipedia tud valamit.)
A TCS hatalommal való barátkozása ebben a totál kiszámított, marketingelt, szponzorizált formában mindenféle rockzene számára vállalhatatlan, az biztos. De ez már csak a végkifejlete annak az ön-intézményesítési pályán, amin ők már kb. 15 éve elindultak. Alapvetően egy rockzenész a gitár és az erősítő-gyártókon kívül senkivel ne kössön semmilyen szponzorációs szerződést. Ez az egy még belefér, talán. Ők viszont telibeszarják az egész rockzenei habitust.
azt nem mondtam egyébként, hogy a tankcsapda valaha is hiteles lázadó lett volna (ahogy kovács ákos sem volt soha az a misztikus, okos, karizmatikus elóadóművész, aminek árulja magát), tehát én itt nem a tankcsapdát siratom, hanem mindannyiunkat, akik ebben a moslékban élünk, ahol egykori szebbreményű kamaszok kedvenc magyar rockzenekaros felvarrói végső soron semmi mást sem jelentenek, mint a hatalomhoz dörgölőzést. na ez valóban nihil, szóval gratulálok a tankcsapdának, az eredeti definíció szerint ennyire punk még nem volt soha, én kérek elnézést. (a másik ikon, lovasi andrás is belehúzhatna, mert mintha egyelőre nem vállalná fel, hogy punk, csak sejtjük róla.)
lehet, hogy ha anno nem mondja el minden interjúban lukács, hogy ők a politikával soha, semmikor nem közösködnének, és sugallja minden mondatával, hogy az a termék, amit a rajongóinak árul, az üzenet, amit közvetít, az a függetlenség, őszinteség, szókimondás eszménye, akkor én sem éltem volna ekkora tévedésben, hogy ez így még az átlag seggnyalásnál is ízléstelenebb.
(erről jut eszembe, egy általa is megénekelt bizonyos k. cobain mondta azt, hogy "punk rock is freedom", de neki nem szóltak róla, hogy a diskurzusok ezekről a definíciókról már a 70-es években lezárultak, és csak azok az értelmezések érvényesek, amik addig léteztek. de tudom, ő zenei értelemben mondta, ha ma élne, valószínűleg donald trump pénzéért kuncsorogna, mert sid vicious és horogkereszt.)
én annyit mondtam, hogy sem johnny rottenhez, sem sid vicioushöz, sem akármilyen történelmileg minimálisan is releváns, alternatív kultúra által kultivált figura szellemiségéhez kurvára nem illene semmilyen állami mutyi, politikai alányúlás, pózolás ezekkel a sötét tolvajokkal, és minden valamirevaló hallgató szemében a világ cikije. (ciki persze anélkül is, hogy bárki a punkságot, vagy a gecimtudjamicsoda látszatát kérné számon.)
a szabadságot pedig nem a hippi idealista szellemiség jegyében értettem (szépen zanzásítottad a wikipedia-oldalt pedig), hanem általános értelemben: az ember azért menekül az alternatív, underground zenei műfajok felé, mert ott önállóságot, függetlenséget, integritást talál. ez a fajta szabadság ugyanúgy lételeme a punk zenének, akkor is, ha valaki ehhez a nihilizmuson keresztül kapcsolódik, vagy a clash politikai töltetén át (biztos ők se voltak hatalom-ellenesek), a lényeg attól még ugyanaz: hogy kurvára ne mondjad meg nekem, ki vagyok, mit kell csinálnom, és hogyan kell élnem. lehet itt reszelgetni a fingot, de nincsen szomorúbb, szánalmasabb és kiábrándítóbb látvány egy hatalomhoz dörgölőző rockzenésznél (és a make america great again póló trollkodásból való felvétele természetesen kurvára másik kávéház).
Van ebben a gondolatmenetben valami ősi betyár romantika. Melyet a szabad rablás szóösszetétel kultikus káprázatába vetett delejes hit visszfénye mozgathat a kollektív tudatalattiban.
Letisztult feketeség lett az Obsidian. Jólesik és egyben igen ritka is, hogy még mindig vannak csapatok melyek ennyire megbízhatóan képesek hozni önmagukat.
Az Amorphis-éhez tudnám hasonlítani életművüket. Elsőre mindig a change, a változás tűnik fel lemezről lemezre, aztán kiderül az arányok szabad variálásával az egyedien markáns arcél jottányit sem csorbul. Ezúttal sem.
Az, hogy a régi, diszkós Beatrice kiadhatott volna lemezt, az azért kicsit más, mint ami később lett belőle, és az azért vitán felül álló tény, hogy ki lettek tiltva mindenhonnan. A Beatrice ténylegesen veszélyes volt a rendszerre, mert nevetségessé tett egy csomó dolgot. Hogy Feró évtizedekkel később feladta minden elvét, az már egy másik történet.
A punk soha nem szólt kifejezetten a szabadság szeretetéről. Az a hippi volt, és a punk annak ellenében született. A punk a polgárpukkasztásról és a nihilizmusról szólt mindig is, a lázadás célpontja pedig nem a hatalom, hanem a "common sense", a "józan ész", a normák, a rend, a mások által hangoztatott megkérdőjelezhetetlen igazságok, az idealizmus voltak. A szabadságról John Lennon énekelt, a punkok meg nemet mondtak a hippiségre, a Beatlesre, inkluzíve a szabadság fogalmának idealizálására.
A Fidesz (Trump, stb) imidzsében a legnagyszerűbben kitalált elem az pont az, hogy ők maguk is "lázadók". Brüsszel az elnyomó, a mainstream, a Music Television, ők pedig a lázadás, a punk. Trump esetében a CNN meg a PC terror. A legnagyszerűbb hazugságokban mindig ott van egy jó adag igazság is, és valóságelemek mindkét esetben akadnak bőven. Persze azért vagy eléggé hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ezt a faék egyszerűségű világképet beszopja, vagy brutál erős kognitív disszonanciát kell építeni hozzá, vagy harmadik verzióként kellően cinikusnak kell lenni a zavaró részletek ignorálásához. Utóbbi passzol a punkhoz. Aki szerint Johnny Rottenre nem illik a Make America Great Again póló, az nem ért semmit a punkból. Épp úgy illik, ahogy a horikeri illett Sid Viciousra.
Másrészről viszont a TCS viszont pont olyan zenekar, ami úgy volt "punk", hogy fogalmuk sem volt soha az egészben rejlő ellentmondásokról, és semmi cinikus nem volt bennük soha. A lázadásuk nem manipuláció és nem átverés volt, hanem őszinte kannásboros hőbörgés, mindenféle csavarok nélküli "lázadás". Irónia és cinizmus helyett volt ugyan benne némi "gúny" az establishment irányába, és tényleg nagyon vicces, hogy pont ebből fejlődtek ilyen jóllakott NER-es pufimellény-rockerekké, az establishment közepébe. Pozsonyi Ádámban, aki viszont tényleg punk volt, szerintem ott van, hogy tudja, kifélékből mifélékből áll a Fidesz, csak éppenséggel az értelmiségi mainstreammel és általában a felvilágosodással szembeni gyűlölet fontosabb ennél sokkal neki, illetőleg fricskaként még poén is a Louis Vuitton-táskás "lázadás".
Már meg is jelent a rendelet, amelyet a nagyvezír maga írt alá.
E szerint kizárólag a hétvégén lehet úgy nevezett "autós koncertet" tartani, ami abból áll, hogy a repülőtéren ülsz az autóban, és ott csápolsz. Hogy ezt hogy, azért azt videóra venném vazze.
Természetesen hogyhogy nem, de kizárólag a TCS tart így koncertet, amelyet a MOL támogat.
Idén betáraztam vagy 100 lemezt, ennek 70 százalékát lerontja a totál jellegtelen hörgéses ének. És itt most nem a hörgéssel van a baj önmagában, mert nézzük meg a Cannibal Corpse gargalizálását, a Death vicsorgását vagy a Black Curse károgását. Ezeket azért bőven lehet élvezni.
Az lehetett a nagyon hülye, aki kitalálta, hogy a rockzenészek lázadnak.
Ja, biztos azért adnak évente 200 koncertet, évtizedeken keresztül. hogy elhiggye már végre mindenki, hogy lázadnak.
Nem talán azért, mert ebből akarnak megélni, mert nem akarnak gyárban melózni, vagy irodában megrohadni.
Ennyi erővel simán lehet mondani, hogy a labdarúgók is lázadnak: azért rugdossák olyan erővel a labdát, mert azt képzelik, hogy az aktuális népvezér fejével fociznak...
utólag azért kiderült, hogy nagyon sok Rocker kőkeményen lázadt. Például a Skorpió, ugyan adták ki a lemezeket szakmányba, meg filmzenéket csináltak egymás után, de el voltak nyomva. Vagy Feró papa, annyira be volt tiltva, hogy erdős már alá is írta a papírjukat, hogy mehetnek lemezt csinálni, de feloszlott épp a Ricse! Esetleg az Edda, Attis mind a 8 kádár rendszerben készített lemezen kőkeményen beleszállt a hatalomba. Csak úgy porzott! Omega, fúúú gyerekek, menekülniük kellett, kőkeményen üldözték őket, az angliai turnéjukon Omega Red Star néven kellett fellépni.
A CPG-s gyerekek bűnözők voltak, azért voltak börtönben. LEhet kulturáltan is lázadni, a sorok között! Vagy az Oi-koros Zalavári, addig hőzöngött, hogy ő nem jelent senkiről, menjen mindenki a faszba, míg az egész katonai szolgálata alatt évekig disznószart szedett valahol mordorban. A szintén Oi-kor tag Dudásékat is sittre vágták , névleg azért mert részeg kubaiakkal verekedtek, gyakorlatilag meg azért, mert egyre hangosabban szidták a kommunisták kurva anyját.
Ez lesz majd most is. Ha véletlen a Miniszterelnök Úr feldobja a pacskert, akkor kiderül, hogy Fejes akkora fukkot mutatott a háta mögött a fotón, mint a Szabadságszobor, és a Pattanások és Szemüvegek című dalban igazából Rogánt meg Szijjártót beefelték.
Mindenesetre Lukács már belengetett egy új izgalmas, érdekes bejelentést másfél-két héten belül. Remélem most legalább lesz annyi eszük, hogy legalább a kormányrendeletet megvárják a nagy bejelentés előtt :DDD
nálam az abszolút nulla pontot a köztudottan fideszes debreceni önkormányzattól kuncsorgott ingyenes próbatermi létesítményükkel érték el.
még csak gondolat szintjén se merült fel bennük, hogy egy próbatermi központot alapítsanak a hajdúsági zenekaroknak, pedig lennének szép számmal. ehelyett totális dózerolás aka o1g, nehogy másnak jó legyen, csak nekik. annyira pondró viselkedés ez, amire szavakat se nagyon találok.
Vajon IamTheDog-nak vagy dj-nek volt annyi vér a pucájában, hogy a poén kedvéért egy Csapda bulin az első sorban, Lukács orra előtt csápoljon a Köpök rátok alatt, üvöltve a dalszöveget?
persze, tudom, de attól még a rockzene, de főleg a punk (amely szóval szintén dobálózott a tankcsapda) eszményképe, lételeme a szabadság, függetlenség, az anti-autoriter beállítottság. ezt keresi benne az ember így vagy úgy.
nem a tankcsapda az első, aki kiárusítja ez az ideát, nem az utolsó, és nem is az egyetlen, mégis szimbolikusnak érzem ezt a fotót. ahogy annyi minden mást is, úgy ezt is cserben hagyta, ellehetetlenítette, és a végletekig kiüresítette a magyar kulturális erózió. ezt látom benne, egy generációs kudarcot. (ami természetesen a metal hammer is.)
lázadás, ugyan már. Ez is olyan, mint a francia ellenállás meg a német antifasiszták a világháborúban. Kevesen voltak, sokan maradtak. Minden rocker lázadt az átkosban is, de azért csak összejött a budai villa sokuknak... Kb. a CPG volt, akit komolyabban üldöztek, ott letöltendő is volt azért. De hogy ők mennyire tartották magukat lázadónak, az jó kérdés.
az egy dolog, persze, hogy az egész egy kiüresedett szar, de amikor az "ország első számú rockzenekara" ilyen mélyen van a hatalom seggében, az állítólagos lázadók ilyen szinten válnak az establishment csicskáivá, az egyszerűen tényleg a kultúránk közös tragédiája (igen, ezt mondanám akkor is, ha "baloldali" lenne a kormány, bármit is jelentsen ez). nem mintha komolyan kellett volna venni őket és a lázadásukat valaha is, de azért ez a fotó nekem most elkeserítőbb volt, mint amit eddig gondoltam.
egy dolog félteni az egzisztenciádat és ezért kényszerűen megalkuvóan kussolni, ezt mind csináljuk előbb vagy utóbb, többé vagy kevésbé (bár ha valakinek, akkor pont a kevés piacból megélő magyar rockzenekar legnagyobbikának tényleg nem kellett volna soha), de rámenni arra, hogy profitálj egy rendszerből, az már egy másik szint.