Valóban a komfort sokszor megér némi plusz pénzt . Nekem a fiaméknál az a szerencse , hogy a HMV tároló a pincében van és felette van a fürdöszoba ( mosdó 1,5 m , zuhany 4 méter ) . Ide szerintem azért a 2-3 deciliter vízért felesleges ( 16-os 5 rétegü a csövezés ). Igaz a konyha durván 7 méter csö . Viszont mosogatógép lesz . Így néha , ha kell a melegvíz , hát várnak 5 másodpercet . A keringetés is plusz költség ( energia ).
Én is 16-ossal fogok menni a fogyasztóig az osztótól. Igazából vegyes lesz, azaz nem minden egyes fogyasztó megy majd az osztóról. Néhányat majd sorbakötök.
Én még a nap beesési szögét is hozzávéve 26-os gerinc és a csapolókhoz 20-as. A zuhanyra tegyél termosztátos csapot és nem lesz gond ha ingadozik is picit.
Igen, bonyolultabb egzaktul kiszámítani (nyomás, csősurlódás, csőhossz, elvétel térfogatáram, lódobogás, HUF/EUR erfolyam stb.). De lehetne éppenséggel egy jó közelítéssel bíró táblázat, emiatt is érdeklődtem.
Egy központi elosztóról táplálnám a:
- konyhát (1 mosogató),
- 1. fürdőszobát (mosdó, wc, bidé, zuhany).
- 2. fürdőszobát (mosdó, wc, kád, mosógép).
Nyílván a fürdőszobán belül nem lenne egyidejúleg minden fogyasztó csutkán járatva, jellemzően leginkább csak 1 fogyasztó menne (az sem csutkán).
Ezt a 3 helyiséget megtápláló osztóhoz milyen átmérőjű cső menjen az épületbe bejövő betáptól, ezt kell meghatározni.
Arra jutottam, hogy mvel a vízóraaknából 25-ös KPE cső jön. Ha a falvastagsága 2,3mm, akkor a belső átmérő 20,4mm. Így a kérdéses osztóhoz kb 3,5 méter hosszon 26-os 5-rétegű biztos elég lesz.
Ez egészen pontosan úgy történt, hogy a lakásban le lett szerelve hivatalosan a gázóra. Ez ugye egy sima ügy, az óra előtti főcsapot elzárták, leszedték az órát, papíron is megszűnt a szolgáltatás. Falak megvoltak.
Utána jött a bontás és csak úgy lebegett a csővezeték a lakás közepén. Mondja a koma a szolgáltatónak hogy há avval mi van, mire jött a válasz, hogy az társasházi tulajdon, nyomáspróbás százhúszezer forintos művelet.
Nincs rá táblázat, mert ez annál bonyolultabb, mint hogy egy táblázat alapján be lehetne lőni.
Felkérsz, egy épületgépész mérnököt, és konkrétan kiszámolja neked, a te lakásodban az a 20-as cső mennyi csapolót képes ellátni. Amit kérdeztél azokat simán... de nem csak az átmérő számít.
"Egyik ismerősömnél...levették a gázórát gond nélkül, de a gázóra előtti vezeték csak úgy lógott a lakás közepén, mert megszűnt a fal is mellette."
Mert csinált egy baromságot az ismerősöd! Biztos nem mondta neki senki hogy gázcső nem maradhat szabadon szerelve. A nyomvonalon, mindig kell, hogy legyen fal mellette 5cm-re. Ha marad a helyén minden, akkor csak az órát elvszik, a csonkot dugózzák. Nem zárják el a házban ezért a gázt! Kicsit meg lett vezetve a srác. :) Arról nem beszélve, hogy társasházban a csatlakozó vezeték (óra előtti gerinc) osztatlan közös tulajodon. Annak a költségei sem a lakástulajdonost terhelik alap esetben. Nem lesz semmi belőle. A művek gázosa, leírta jegyzőkönyvbe hogy a szolgáltatás meg lett szüntetve. Azt hogy azt ő hogy szüntette meg, rá van bízva. A műszaki biztonsági feltételekért, ő a felelős.
Sajnos a visszacspókat sosem tudom melyik irányba kell rajzolni:-) Ugyan ez a jobb és a bal. A család tudja, ha azt mondom itt menjunk jobbra már kanyarodnak is balra. :-) A visszacspókkal való operálást én is jobban szeretem, de itt nem tudtam megoldani a visszacsapókkal.
Egyik ismerősömnél...levették a gázórát gond nélkül, de a gázóra előtti vezeték csak úgy lógott a lakás közepén, mert megszűnt a fal is mellette. Tél volt, hó esett...hivatalos eljárás, hogy az egész társasházat elzárják, levágják, nyomáspróba, nem megfelelő nyomás esetén vissza nem nyitás - nem is engedik emiatt fűtési időszakban a közös képviselők. Ja és ez a mutatvány 120ezer ft, bár erre nem esküszik, de biztos, hogy nem párezer. A megoldás az volt, hogy a MŰVEKtől jött ugyan a szakember, de nem hivatalosan, és nyomás alatt nyissz, dugó. Aztán hogy ebből utólag lehet-e baj, nem tudom.
(A repedés oka az egyik gyerkőc, aki sikeresen ráejtett egy kis, vízfestékes ecsetek tárolására szolgáló befőttes üveget :D)
A mostani mögött szerintem nem lap van, hanem csak csík körbe, ki is jött már több helyen, lehet csak kinyomták annó valamivel. Kíváncsi vagyok az újhoz jár-e valami, vagy külön kell vennem (pénteken megyek érte). Most, hogy keresgettem, több helyen láttam már ezt a lapot, amit említettél.
A falibudiban az a jó, hogy csak leszeded és felrakod az újat. Semmi mást nem kell csinálni ha csak elreccsent. Viszont legyen mögötte az a rugalmas feszültségmentesítő lap. Lehet, hogy pont annak hiánya miatt tört el.
Fali WC csészét szeretnék cserélni, repedés miatt. Teljesen ugyan olyanra cserélném (márka, típus, stb). Azt szeretném megkérdezni, hogy ilyenkor célszerű a bekötő csöveket is cserélni, vagy ha azoknak nincs baja, újra felhasználhatóak? Mire érdemes még figyelni?
"Mondjuk úgy 20 és 80 térfogat százalék között veszélyes.
Jellemzően a kis koncentráció fordul elő."
Annyit segítek hogy ez a szám földgáz esetén, 5-15%
"Azon morfondíroztam, hogy hol zárjál el ? Nem történt semmiaz egyik szaki lekapta a mérőt a másik az előre elkészített zárócsavart pillanatok alatt becsavart, aláírtam és mentek tovább. 16 másodpercig ömlött a gáz."
Ez a normális. Soha nem zárják el a gázt egy fogyasztói főelzáró csere, vagy egy dugózás miatt.
A vagányok, csere közben még dohányoznak is :) De ők megtehetik, szakemberek, tudják mit csinálnak! ;-)
Lehet élő gázvezetékre hegeszteni is... Na de ezt ne keverjük már össze azzal, hogy egy laikus, aki azt hiszi ért hozzá, kiépíti a fogyasztói vezetéket, majd azt nyomás alá helyezi. Ez kb olyan, mintha a pék elkezdene autót szerelni, mert úgy érzi ahhoz is ért, és azon mondjuk futóművet/féket cserél. Másnap meg a családjával elszáll mint a győzelmi zászló a kanyarban... és a jobbik esetben csak ők, rosszabbik esetben mások is meghalnak a balesetben. Az ő spórolós hülyesége miatt. Nem játék ez.
Nem véletlenül van agyon szabályozva a gázszerelési jogosultság feltételei.
Amúgy itt korábban fel lett téve egy link a gázszerelők működési szabályairól feltételeiről. Ok. E csak a visszterhes... pénzes.... tevékenységekre vonatkozik
Viszont baleset esetén megfogják a gányolók tökét !!
De egy ruhacsipesszel meg lehet próbálni kitámasztani, befér alá kihúzott állapotban. Én ezt a módszert használom. Lehet, hogy a te csapodnál nagyobb a távolság, akkor szélesebb ruhacsipesz kell :)