A reteszelős megoldásnál régóta üzemben van egy sűrűn átkapcsolós gépünk, hiba nélkül. Ganz KK mágneskapcsolók, segédérintkezőkkel. Csak akkor húz meg a másik ha az egyik teljesen kiejtett (sokféle segédérintkező van hozzá). Emiatt (és a Ganz robusztussága miatt) nem gond neki az ellenkező periódus sem
Akkor zsír, ha a szolgáltató nem sipákolt érte akkor nincs gond.
Sok átkapcsolót építettem anno, valóban, ha szinkronban járatod a saját invereredet akkor terhelés alatt akár egy sima váltórelé is átkapcsolja, és még időt sem kell közötte kihagyni. A villámlás, érintkező beégés akkor szokott lenni amikor nincs szinkronban a kettő, és nagyon más periódusban váltod át.
Így csinálja pl a victron ,szinkronba hozza az invertert a hálózattal és szünetmentesen át tud simán kapcsolni.
Azonban van egy átkapcsolód is, amivel leválasztod az inverteredet a belső hálózatról, és szünetmentesen átkapcsolod a külső hálózatra a belsőt.
Erre azért vannak komoly szabályok (hogy kizárja az inverter visszatáplálását meghibásodás esetén), valószínűleg tiltani is kell az invertert, stb...
Van.
Anélkül megöli az bizonyos 10% az egészet. (Éjjel-nappal, télen-nyáron minden az inverteren keresztülhajtva nem igazán jön ki a kívánt eredmény.)
Amikor szükségtelen, vissza kell állni a hálózati ellátásra és hanyagolni a napelemeket.
A gyorsaságból ítélve félvezetős megoldás is lehet benne.
Nincsen, csak relék vannak benne, még elektronika sincsen. Csak relék.
A megoldást véletlenül - és igen nehezen - találtam meg, de beugrott.
Olyan egyszerűen működik, hogy elromlani sem tud, és rosszul működni sem.
Ezt a megoldást valakivel minősíttetted vagy gyártóként lenyilatkozod hogy jó ez így.
A szolgáltatóm írásba adta, hogy meggyőződött arról, hogy hálózatpárhuzamos szigetüzemben nem működhet a konstrukció, valamint arról is, hogy a hálózatra az átkapcsoló (Energy Transzfer Manager) nem veszélyes a hálózatra.
Nyilatkozat tételre jogosult szakember hivatalos igazolása ugyanerről.
Éppen erről beszélünk. Szerencsétlen esetben lehet -1000 Ft is a nyereség. Vagy -3000 Ft. Senki sem tudja, én sem. De az sem, aki azt mondja, _biztos_, hogy pluszos lesz. Még akkor sem, ha károgásnak hívja a figyelmeztetést erre a bizonytalanságra.
Egyébként ha havi +1000, az nagyon nem ok, ugyanis ott 1 több százezres inverter, ami vagy bírja 20 évig, vagy nem, baj esetén vagy javítható, vagy nem. Havi ezressel 13 év alatt spórolsz 156 ezret, ha benéz egy olyan inverter halál, akkor vehetsz újat 4x annyiért.
Szóval, csak annyit kérek, hogy ne károgásnak meg ellendrukketkedésnek fogd fel, ha erről írunk. Itt mindenkinek van napeleme, mindenki azt szeretné, ha maradna a szaldó, de ez nem rajtunk múlik.
A megtérülést nem keverem a 3 évvel, hanem annyi idő alatt visszarakhatom a rendszerre elköltött/befektetett pénzt a nyereségből!Utána, ha csak 1000ft-ot spórolok havonta, akkor is nyerőben vagyok!
említetted többször is (és a honlapon is) hogy nem kell engedélyeztetni a szolgáltató részéről.
Amikor az AC-DC-AC oda-vissza konvertálós állapotban működik akkor értem miért nem tud semmi visszamenni.
Azonban van egy átkapcsolód is, amivel leválasztod az inverteredet a belső hálózatról, és szünetmentesen átkapcsolod a külső hálózatra a belsőt.
Erre azért vannak komoly szabályok (hogy kizárja az inverter visszatáplálását meghibásodás esetén), valószínűleg tiltani is kell az invertert, stb... A gyorsaságból ítélve félvezetős megoldás is lehet benne.
Ezt a megoldást valakivel minősíttetted vagy gyártóként lenyilatkozod hogy jó ez így.
Tarts egy színvonalat _ember_, vagy beszéljen veled, aki akar.
Te kevered a megtérülést az első 3 évvel. Igen, addig visszajön/jöhet, amit befizettél. Ezer vágtam én is bele.
Ettől független, hogy mi történik utána. Te egyszerűen úgy veszed, hogy folytatódik minden ugyanígy, de ez nem valószínű. Ha az általam írt 100e lenne az rhd, akkor is pluszos lennél?
100 ezret lrírtam, kb. 5700 kWh x kb. 20 Ft. Szerintem sem ez lesz (nagyon remélem!), de ettől még óvatosan kell kinyilatkoztatni, hogy _biztosan_ minden szép és jó lesz.
És mennyi lesz a még bentmaradó hiteled ? 1-2-3 millia ? Azzal is érdemes lenne számolni, mert ha a szaldó után már csak -50e-re jön ki a matek évente, akkor nagyon-nagyon hamar el fog fogyni az a 200 plusz, amit most kiszámoltál.
2 félnyeregtetőből álló 25 fokos tetőszerkezetem van (nagyobb DK, kisebb ÉNY), erre szeretnék napelemet rakni. Egy 11KW-os Daikin levegős hőszivattyúnk van, hővisszanyerős szellőztetőnk, ráadásul az irodám is itthon van (3 monitor napi 15 órában..).
Egy távoli ismerős SolarEdge-et foglalkozik, természetesen az egekbe marasztalta a rendszert, de az eddig olvasottakból az jött le, hogy nálam totál felesleges a "smart" rendszer, mert egyik tetősik sem árnyékos. Esetleg tudtok támpontot adni, hogy milyen rendszerben kellene gondolkodnom?
> Ez után a fogyasztók ellátása visszaáll a hálózatra.
Valamiért arra emlékeztem, hogy ha nem elég a termelés akkor csak a hiányzó részt veszi a hálózatból. Mondjuk az, hogy ez csak két percig igaz, eléggé megborítja az egész elméletet, mert csúcsigényre kell(?) méretezni, viszont ahhoz kellene egy böszmenagy bojler, hogy a felesleget tárolja.
Ránéztem a grafikonjaimra, nagyjából a villanyszámlám 15-25%-át tudnám ezzel a rendszerrel megspórolni. (mert napközben tipikusan senki nincs otthon)
Ne haragudj, de abszolút nem látom semmilyen formában sem a gazdaságosságát ennek a rendszernek, sem az értelmét. Műszakilag biztos kihívás megcsinálni (de persze sokkal frankóbb lenne ha nem lenne a 10% meg a 2 perc), de ez jelen esetben piacképtelen. Nem csak magyarországon, de szerintem még a szlovák (sokkal kevésbé kedvező) környezetben is.
Persze ez csak az én magánvéleményem, ettől még lehet sikeres a termék, de erre nem mernék komolyabb összegben fogadni.
Ha esetleg lenne valami mért eredmény egy tesztrendszerből, akkor össze lehetne hasonlítani és kiderülhetne hogy ki/hol téved.
Aki elhasználja a megtermelt villanyát, annak ugyanannyi a megtérülés, mint a szaldóval támogatott bicebócáknak. :D
Gondolom azért jársz ide évek óta a rendszered reklámozni a sok bicebócának, meg kárörvendeni hogy mostmáraztán megszűnik tényleg a szaldó végre és lesz piaca a rendszerednek, mert olyan sokan vannak akik elhasználják a termelésüket.
Ember szaldón belül,azaz még akkor megtérül,amikor van szaldó!Tehát mire 2024 januárjától megszűnik,addigra kb 200ezerrel előrébb vagyok,mintha bele sem kezdtem volna!
Annak pedig kevés esélyét látom,hogy rosszabbul járjon 2024 után az akinek van napeleme,mint az akinek nincs!
Ha már ennyit beszélünk erről, érdekes lenne megnézni más országok gyakorlatát ahol soha nem is volt éves szaldó? Mert őszintén szólva nem hiszem, hogy szaldó helyett a lehető legrosszabat kellene várni majdan.
Ami sztem fair lenne az a másodperces elszámolás, egy napon belül az áram ára akár negatív is lehet (van rá példa). Na ekkor lesz fontos a saját beépített tároló kapacitás!
Ezt a károgást és hasonlókat nem lehetne hanyagolni? Fájna?
Nem érted a problémát. Azért segítek. A probléma az, hogy itt átlagban 20 % helyben használást ír, aki megnézi. Azaz, ha nincs szaldó, akkor a 6800 kWh-ból 1360 kWh-t elhasználsz, 5440 kWh-t meg a szolgáltató "tárol". A legrosszabb forgatókönyv szerint (azért ezt én sem feltételezem) a "tárolt" után kiszámláznak neked bő 100 e rhd-t. A hitellel már évi 210 e fölött fizetsz. Mennyi is a villanyszámla, amit kiváltasz?
Máshogy írva, a számaiddal az a baj, hogy a fizetendőt a szaldóval kalkulálod, ezért a szolgáltató felé évi kb. 2e Ft-tal számolsz. Szaldó nélkül az néhány 10 e lesz. Akár 100 e.
Befizettem először 250ezret, majd múlthéten bővítés miatt még 160 ezret! Tehát 410 ezer forint áll a rendszerben!
Márciusban indult a rendszer, azt veszem fordulónak!
Az első évben termel kb 6500kWh-t, ami 240500Ft!
Valamint fizetek 27ezret a hitelre.
Tehát az első évben spórolok 213 ezret, marad 200 ezrem a rendszerben!
A 2. évben termel a jrc szerint 6800kWh-t, ami 251ezer Ft, és befizetek 108ezret a hitelre! Tehát a mérleg 143ezer Ft a zsebben, így marad 57 ezrem befektetve!
A 3. év egyenlege ugyan az mint a 2.-é, tehát a 143ezer haszonból visszateszem a kasszába az 57 ezret, és marad 86 ezerFt zsebpénz! Tehát kevesebb mint 3 év alatt megtérült a befektetés, és ekkor még csak 2023 március lesz, vagyis bőven szaldón belül!
A hálózat kimaradâsa esetén lekapcsol az inverter ( hogy ne vágja agyon az áram az oszlopnak dolgozó szerelőt.
Jelenleg éves szaldós elszámolás keretében a ciklus végén van a termelés és fogyasztás összevetése. A különbözetet a következő ciklusra nem lehet átvinni.
Felelős vezetők nyilatkozata szerint a szaldó meg fog szűnni.
Semmi nem történik, az inverter réseket a belső hálózatra. Amennyiben kevesebb fogy a többlet megy kifelé, ha pedig nagyobb az energiaigény, akkor a szükséges + mennyiséget a közcélú hálózat adja ( ameddig az óra melletti automata engedi ).