Amiből én tippelek (mivel mi mást tehetnék) hogy megnézek olyan országokat ahol állami dotálás nélkül megy ez a buli, tisztán piaci alapon. És ott is átveszik, kb fél áron, de legyen 1/3.
Az érvényes, és 2024.január elsejétől hatályos jogszabályokból kellene kiindulni!
Pontosan ezért lesz még sokáig a legelterjedtebb a hálózatra csatlakozó, visszatápláló rendszer, kiegészítőkkel rugalmasan bővíthető formában (akku, ohmpilot és hasonlók), erre gyúr majdnem minden gyártó.
Fordítva látom a törekvéseket.
Nem a hálózatra tápláló rendszereket bővítik, hanem az önfelhasználás lehetőségének műszaki alapjait próbálják szélesíteni.
A hálózatra táplálás "kiváltásának" folyamata indult el.
..mire a kényszer a nagy tömeget a függetlenség felé visz (pl a nati és hasonlók) arra még évtizedeket várni kell.
Szerintem.
Ne keverjük össze a a hálózattó való függetlenséget a napelemek energiájának helyben történő (ön)felhasználásával!
A hálózat nem nélkülözhető semmilyen napelemes rendszer felhasználójának sem.
Úgy gondolom, hogy ebben a körben egy hatalmas fogalomzavar is tenyészik!
A tisztánlátás egyáltalán nem probléma szerintem. Most is belevágnék simán a napelem telepítésbe, ugyanígy visszatápláló HMKE rendszerben. Persze épeszű korlátok között.
Biztos hogy egyikünk sem tudja felmérni jól a helyzetet, mert egyikünk sem jós a politika pedig tudjuk mennyire szakmai alapokon nyugszik.
Amiből én tippelek (mivel mi mást tehetnék) hogy megnézek olyan országokat ahol állami dotálás nélkül megy ez a buli, tisztán piaci alapon. És ott is átveszik, kb fél áron, de legyen 1/3.
És ha még az európai politika torzító hatását figyelembe veszem (a népszerűségért adunk egy kis pluszt) akkor a félár tuti meglesz.
Azaz ha a termelt áram felét elhasználom okosan helyben, a többit meg betáplálom féláron akkor a jelen megtérülést kb 25%-kkal tolja ki.
Ennyiért szerintem hülyeség lemondani a HMKE előnyeiről (virtuális tárolás) és más rendszerben gondolkozni.
Pontosan ezért lesz még sokáig a legelterjedtebb a hálózatra csatlakozó, visszatápláló rendszer, kiegészítőkkel rugalmasan bővíthető formában (akku, ohmpilot és hasonlók), erre gyúr majdnem minden gyártó. Még a szigetüzemű cuccokat gyártók is felbővültek visszatápláló opcióval a jól kidolgozott szigetüzem-akku-generátor termékpaletta kiegészítéseként.
Ne érts félre, nem ellened drukkolok de mire a kényszer a nagy tömeget a függetlenség felé visz (pl a nati és hasonlók) arra még évtizedeket várni kell.
A legrosszabb forgatókönyv az elkövetkező évtizedekre az hogy kb féláron veszik vissza a betermelt áramodat, ami még mindig nem rossz. Amit tudsz elhasználsz (okosan vezérelve) helyben, amivel nem tudsz mit kezdeni azt meg visszatáplálod és kapsz érte valamit legalább.
Nem biztos, hogy teljesen jól méred fel a helyzetet.
2024-től semmiféle kötelező átvétel nincsen, semmiféle kötelező átvételi árral nem számolhat a termelő.
Neki magának kell értékesítenie a piacon a villanyát, ha el akarja adni.
A szolgáltató nem tagadhatja meg a hálózaton keresztül történő értékesítést, azaz be kell engednie a termelőt, aki viszont teljes felelősséggel tartozik a hálózatra gyakorolt hatásokért.
Bizony, jól muzsikált ma is. Nálam 32,249 kWh lett 5kW/4,725kWp rendszeren, vagyis 6,825 kWh/kWp. A rekordom május 7-én 32,727 kWh volt, vagyis 6,926 kWh/kWp
Ha nem kell szünetmentesség (vagy megoldott máshogy) akkor véleményem szerint egyszerű a szitu még nagyon sokáig otthoni méretekben.
A legrosszabb forgatókönyv az elkövetkező évtizedekre az hogy kb féláron veszik vissza a betermelt áramodat, ami még mindig nem rossz. Amit tudsz elhasználsz (okosan vezérelve) helyben, amivel nem tudsz mit kezdeni azt meg visszatáplálod és kapsz érte valamit legalább.
Az akkus történet nagyon vékony jég, mert tuti akkor baszik be a 3 napos áramszünet amikor hó alatt vannak a napelemek. És ha egyszer kiszámolod hány Ft/kwh áron tárolás az akkuban az energiát meglepő számot kapsz, főleg ólomakksinál.
Olyan rendszert viszont csináltunk már ahol fontos volt a szünetmentesség, annyi akku volt csak ami áthidalta a generátor indításához szükséges időt, majd automatikusan átállt rá. Kész cuccok vannak rá, pofon egyszerű.
Szóval egyelőre nem sok értelmét látom a hmke temetésének, ha helyén kezeli az ember még évtizedekig rentábilis biznisz lesz.
Jó lett volna mindkettő, de végül csak helyben felhasználás lett, a szünetmentes meg maradt a korábbi. Kisebb a tető, mint amennyi az állandó fogyasztás, úgyhogy nem volt probléma. Nem én felügyelem, és nem emlékszem már az adataira.
Nincs ebben semmi különös, nem kell minden fejlesztésnek piacra kerülnie, ha az anyagiak rendben vannak.
Múltor olvastam vmi cikket a gyógyszerek alapkutatásairól. Ott is van ilyen.
Jobb beszerzés előtt körüljárni a témát, mint megvenni vmit aztán csodálkozni.
Az biztos, hogy a cég helyében rendelkeznék minden szolgáltatótól állásfoglalással, ne a potenciális ügyfeleknek kelljen utánanézni.
Mindegy, régen volt, munkaidőbe belefért, a szolgáltatón való fennakadás után megoldottuk másképp.
Szerinted? A honlap az összes dokumentáció, aminél többet kértek. Ezt csak a céggel együttműködve lehetett volna lezongoràzni. Addig a szolgáltató egykalap alá veszi a konnektorba dugható engedély nélküli inverterekkel.