" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
12-14 fok az pedig nem kevés, azt hittem, hogy "hűtő" szerű hőmérsékletet kellene produkálni 5-8 körül. Van egy "modern" betonozott pincénk (nem téglás, nem kupolás, nem megy mélyre annyira mint a régi parasztpincék), a két keresztablak a kinti járdával találkozó szint, tehát kb olyan 2-3m mélyen van. Állítólag száraz szokott lenni. Még soha nem tároltam semmit, idén még csak körte és alma lesz, elkezdem az első megfigyeléseket majd :)
Kiwinek nem akarnék plusz pénzt költeni a földre, ha nem muszáj, reménykedem benne, hogy tetszeni fog majd neki a talaj, ha kell valami kis tűlevelest ültetek mellé, sorvégébe ( kicsit, újat, amit nem hagyok óriásira megnőni és gondoznánk).
Tegyük fel, hogy összejön 2-3 éven belül, hogy lesz sok körte, alma, datolyaszilva, (később kiwi), egyéb tárolható zöldség, gyümölcs esetleg... Lehet hülye kérdés, de az almák az egész pincében tolják az etilént és befog érni a datolyaszilva, kiwi? vagy ez csak bizonyos távolságon belül érvényesül nagy mértékben? Mik termelnek pontosan etilént, és miket érlel be?
Hát akkor szerint felejtsd el a berkenyét, sokkal fanyarabb mindennél amit eddig kóstolhattál, de én imádom pl, idén ültetem a 3. fámat. :D
A kivinek sok talaj jó, kicsit túl van tolva ez a savanyú talaj, főleg, hogy te is tudod savanyitani sok módszerrel, ha esetleg nem lenne az. Sokkal fontosabb a sok viz neki.
Igen a kivit pincében tároltam, kb 12-14 fokon, lehet, ha bentebb rakom, akkor tovább birja, de nem akartam a borok mellé berakni. :) Mindenesetre május közepéig simán kibirta igyis minimális veszteséggel.
Nagyon jó, hogy említesz konkrét fajtákat előnyökkel, pl. a nagyfajta húsos som (Jolico). Ezek a hozzászólások támpontokat adnak nekem, hogy mégis mit keressek, mire figyeljek egyes fajtáknál? kis termés, ehetetlen termés, dísznövény fajta vagy ehető is van.. stb.. nem tudom mi jöhet szóba :)
A berkenye fanyar íze mihez hasonlítható? Egyenlőre a "fanyar" hallatán nem tetszik... pl. ha egy narancs nem édes eléggé akkor egyből köpködöm ki, mert nagyon nem bírom a savas hatást cukor nélkül.... Ugyan így vagyok a bolti kiwivel ha nagyon éretlen ***bolti...
A kiwi április május környékéig eláll??? Azta!!!!!!! Nekem is kell :) hány fokon tárolod? pince?
Kiwiket megneveznétek konkrét fajta névvel? Átbújom majd a kiwi sikeres termesztése fórumot is, de ha már ennél tartunk, az udvaron vannak fenyőink a szomszéd háza és a mienk között. kb. 10méter távolság van 2db 6-8 méter magas fenyő között, ezek között tervezem a sort kialakítani.
A közte levő talaj valószínűleg eléggé savanyú lenne a kiwinek?
Több fenyő is látszik a háttérben. Az utcafronti kerítés mellé gondoltam a lugast.
Itt látszik jól, hogy itt lenne a sora, ezt a fenyőt szükség esetén meghagyom.
Ezek a fenyők viszont kilesznek vágva. A jobb oldali kisebb fenyő a sor másik vége. Szegény füge nem kap energiát és fényt rendesen az óriásitól :). Ráadásul a falhoz közelebb 2 datoylaszilvát akarok telepíteni.
Bátran fogjál bele a kísérletezésbe! Próbáld ki azt amit szívesen megkóstolnál! Lehet hogy évek telnek el mire valakinél meg tudsz kóstolni valamit, aztán ha tetszett megveszed te is, vársz még 2-3 évet mire a te kertedben is megkóstolhatod, aztán jöhet a nagy pofára esés. Mert egyáltalán nem biztos hogy a nálad lévő körülményeket is pont úgy szereti majd a növény, mint ahol kóstoltad. Ezzel pedig nem leszel előrébb.
Vannak nekem is félelmeim az új/ismeretlen gyümölcsöket illetően. Azt hiszem a bokros/kis fa bogyós gyümölcsök beszerezésével várakozó állásba állok és olvasgatok, vagy amíg nem tudom valakinél megkóstolni nem veszek :)
Nekem a sima európai körte is végigrepedt, azóta is megvan, pedig végig repedt az egész, van ahol 5 centis rés tátong, de lekezeltem fasebkezelővel és azóta nem volt gond. Ha a déli oldala repedt el, akkor kora tavaszi napsütés okozta fagykár, ha nem, akkor rakj fel képet. Lehetséges az is, hogy a vadkörte alany nyomását nem birta.
Érdeklődnék, hogy japánkörte kéregrepedését mi okozza, és hogyan lehet ellene védekezni? A töve fölött hosszanti irányban több helyen megrepedezett. Minden évben rogyásig van gyümölccsel (mondjuk idén nem lesz), sajnálnám, ha tönkremenne.
Ejnye! Kaptál volna érte még egy Nikitát! Kivágni nem szabad semmit! Na jó, talán a bálványfát ki lehet! Nekem a felsoroltak közül mindegyik bejön, somból is van olyan ami kb szilva méret(Jolico). Berkenye, egy érdekes gyümölcs, de sokoldalúan feldolgozható és ha szereted a fanyar gyümölcsöket akkor imádni fogod. A kiviből mindkettő jó, nálam mindkettő szép, a szőrös viszont extrém, vizigényes! A törzse nem reped csak kora tavasszal be kell csomagolni(sima kartonpapir is jó, vagy ami van, a lényeg h szellőzőn és védjen a naptól), a másik ok a törzsrepedésre a tavaszi aszály utáni hirtelen csapadék(vagy öntözés). De egyébként ha begyökeresedett kiirthatatlan. Nagy előnye a kopasz kivivel szemben, hogy még most is ezt eszem, pont kihúzta az első piros eperig, meg a mézbogyóig. :)))))))
Szóval valóban izlés, mikroklima/talaj kérdése, h mi fog beválni, de nagyrészt sikeresen termeszhető és értékes gyümölcs mind. Sok függ attól is, hogy milyen formában fogyasztod, a jujubát senki se szereti nyersen, de aszalva mindenki imádja(én szeretem igyis úgyis), vagy a goji bogyó nyersen egy zöldpaprika izű valami, aszalva az is nagyon finom. D.szilvából is van csersavas utóérlelős, meg fán érő is. Mindnek van előnye, hátránya is. Próba cseresznye!
4-5 éve vettem jó pénzért mézbogyót mások véleménye alapján. Idén tavasszal vágtam ki őket. Nekem ennyire vált be. Van ahol egyik növénynek jó a talaj, van amelyiknek nem. Van amelyiket te szereted, van amelyiket én. Ha nem szeretnéd vakon kipróbálni egyiket sem, olvasgassál a neten, vagy itt a bal oldalon írjál be kulcsszavakat, és ha szerencséd van, többek véleményét is olvashatod.
Részemről is a kivi. Viszont nálam biztos hogy küzdeni kellene a gyakori törzsrepedéssel, az én hátralévő életemben nem sok évben ehetnék róla. Ezért nekem a kopasz kivi. Most dugványoztam vesszőket, eddig úgy tűnik élnek. Amit vettem jó pénzért gyökerest, úgy látom kimúltak. A kopasz kivi nagyon finom, ízletesebb és igénytelenebb a szőrösnél. Ezt ültess! Tessék, kitaláltam neked. :))
Mézbogyó, húsos som, fanyarka, berkenye, kiwi, 1bibés galagonya.... ilyesmiket láttam a helyi kertészetben, kinek van ezekkel tapasztalata? melyik fajtűjúakat érdemes vásárolni? Van aki termeszt iyleneket fogyasztásra? :)
nálam a búza ormányosbogár rágja, mert búza volt korábban a földön. már kezdenek kikopni (5 év után...), remélem, csak 20-30% maradt. most kaptak Mospliánt, h a maradék se jelentsen gondot tovább.
Nálam a Rosseyanka fekete pöttyös minden évben, és nagyon apró leveleket hoz eleinte. Aztán mindig összeszedi magát. Idén hamarabb kezdett egészséges leveleket hozni.
A Nikitámon hajtó rügyeket látok, most már egyértelmű hogy nem fog idén virágozni. nem is bánom, így jobban erősödik.
Nem arról van szó hogy csak oda, hanem arról, hogy egyszerre nem kell minden fórumba ugyanazt beírni, mert látjuk bárhova írod. Aki tud segíteni, az válaszolni fog.