Keresés

Részletes keresés

Heltiq Creative Commons License 2020.05.17 0 1 10774

És szerinted a júni 6? Az necces? mindegy, egyelőre várok, még ráérek átfoglalni….igazából attól félek, ha ott teszt kell vagy karantén, az itthoni karantén nem érdekel, home office-ban dolgozom, és 2 hónapja ki sem mozdultam….szóval a 2 hetet simán kibirom megint :) köszi!

Előzmény: -Wellon (10773)
-Wellon Creative Commons License 2020.05.17 -1 0 10773

Biztos vagyok benne, hogy gond nélkül utazhatunk.

Előzmény: Yadive (10772)
Yadive Creative Commons License 2020.05.17 -1 0 10772

Bővebben: tehát nyitva lesznek a hatarok mar ,nem kell teszt es karanten? Köszönöm szépen!

Előzmény: Yadive (10771)
Yadive Creative Commons License 2020.05.17 -2 0 10771

Szisztok, szerintetek a július 18-i indulás Tiranába wizzairrel mennyire esélyes? Köszi.

meranusz Creative Commons License 2020.05.14 0 1 10770

Szia!Bocs lehet félreértetted,vagy én nem jól írtam.Azt,hogy mennyire valós.Mert csak gyorsan átmásoltam a Wizz air topikból és ezért írtam.Nem kételkedni akartam,és azért írtam,hogy ott is lehet tájékozódni a járatokról.Igen én is szinte napi szinten olvasom,és nézem a bud.hu-t,és a wizzair oldalát.Ezért én nem lepődtem meg:-)) hová mennek és jönnek most is járatok -/bár érdekes/.Azt én is írtam,hogy PL:Londonba van járat.Azt is,hogy .Még képlékeny az egész,mert tényleg válzozik/hat/ napról-napra minden.

Ez maradjon meg Albániáról szóló topiknak,nyílván ha valaki segítséget kér,leírjuk hol tud utána olvasni.
/Nem én minuszoltalak/nem szokásom.Csak azért írom,hogy nem rossz indulatoskodni akarok.Legyen szép napotok!

Előzmény: peliatan (10769)
peliatan Creative Commons License 2020.05.14 -3 0 10769

Teljesen valós! Ha megnézed minden reggel a bud.hu/érkezés-indulás, meg fogsz lepődni.(Pl: Madrid, Marosvásárhely,  eléggé magas fertőzöttségű helyek.) 

London 2 repülőteréről minden nap van/volt járat.

Előzmény: meranusz (10767)
Traveller00 Creative Commons License 2020.05.13 0 0 10768

Külföldi (pl német vagy osztrák) hírportálokon lehetett olvasni, de ez "csak" EU, Albánia nem az.

Németül tudóknak: 

https://www.sueddeutsche.de/politik/seehofer-grenzkontrollen-1.4906700

https://orf.at/stories/3165588/

A svéd határ valóban mindig is nyitva volt és ott nem állt meg az élet.

Előzmény: meranusz (10767)
meranusz Creative Commons License 2020.05.13 0 0 10767

Ezt a három hozzászólást a Wizz Air topikból másoltam,nem tudom mennyi a valóság alapja./és ki honnan szedte/!/Pl:London Luton-ra most is megy wizzair.

Németország belügyminisztere ma bejelenti, hogy cél, június 15 re a határ ellenőrzés teljes megszüntetése.
Továbbá javasolja a tartományi vezetőknek a 14 napos karantén szabály azonnali megszüntetését ha az illető uniós országból érkezik. A többiek részére minimum június 15 ig fenn kell tartani.
A fentiek nem vonatkoznak az Olaszorszagbol és Spanyolorszagbol érkező légi utasokra.

Ma kijött az Európai bizottság nem kötelező határ nyitási ajánlása.
Kis fertőzöttségu uniós  országok nyissanak fokozatosan egymás között. Nyitás után ne csak az érintett állampolgárok, de bárki jöhessen abból az irányból.
Hát a modell számítások szerint június közepére a Svédek és Britek kivételével nagyjából mindenki ilyen lesz, ők ketten majd, csak a hónap végén.

A svéd határ már most is nyitva van, nem is volt lezárva. Azaz Svédországba kirepülhetsz, nem kerülsz karanténba (csak itthon, miután visszajöttél).

meranusz Creative Commons License 2020.05.13 0 0 10766

Szia Heltiq!Én optimista voltam,de ahogy közeleg a június 6-a egyre pesszimistább vagyok,hogy nem fogok tudni utazni,- mert visszafele sem biztos,hogy megúsznám karantén nélkül nálunk.A Wizzair meg már lehet nem fogja törölni a járatot,mert üzleti vagy munka ügyben utazó utasok,vagy akik haza szeretnének jutni- és ha Albánia meg nem tiltja- akkor elindítja a járatot hiába lesz alig utas a gépen./A Wizzair topikban lehet infókat olvasni erről.Van egy app a Konzinfo Utazom ahol a különböző országok helyzetéről lehetne olvasni,de sajnos ritkán frissítik./ Én a szállást már lemondtam egy hete-hogy ki tudják esetleg másnak adni-de ha még is tudok utazni,akkor ahogy nézem fogok tudni hol megszállni.Nekem Durres lenne a célom,de mivel egyedül megyek,és jókor megy a gép,lemennék még is délre ott is "körülnéznék".Még képlékeny az egész,mert tényleg válzozik/hat/ napról-napra minden.Ha még sem tudok menni,lehet körbebicajozom kényelmesen/6nap/ a Balcsit ha nyárias lesz az idő.Az fájna ha június 27-és július 4-e. között nem tudnánk utazni a baráti társasággal/négy család/anyagilag is.
UI:Az igaz,hogy ha törli a Wizzair a járatot,visszaadja a pénzt,vagy pontokban.
Nekem egyszer módosították a járat indulási időpontját,és én pontokban!kértem,kb.5 percen belül rajta volt a 120%-ban a számlámon mert lemondtam.
Mi még októberben foglaltuk ezekre az időpontokra a jegyeket,és módosították az indulásokat amire most van.Hát most bánom,hogy elkapkodtuk az átfoglalást mert 48órával indulás elöttig lehetett volna./ha van még hely arra a gépre/.Bocs ha más témára is elkalandoztam.

Jani haverja Creative Commons License 2020.05.12 0 1 10765

Kiegészítve T-boy01 fórumtársunk hozzászólását:

Itt a fokozatos, lépcsőzetes nyitás politikáját folytatják, és deklarált az, hogy ha napi 15 fölé megy az új fertőzöttek száma, akkor egy lépcsővel visszalépnek, majd ha visszacsökken, akkor egy lépcsővel megint feljebb.

Jelenleg az a tendencia, hogy jóval 15 alatt van a napi új fertőzöttek száma, így az ígért enyhítéseket eddig sikerült bevezetni.

Ettől függetlenül még az is meglehet, hogy mire leírom ezt a hozzászólást, ez a tény máris aktualitását vesztette :(

Tegnap óta ugyan kinyitottak a bevásárlóközpontok, de jogszabály szerint szájmaszk, és kesztyű kötelező, valamint nem lehet ugyanazon a bejáraton keresztül beengedni az embereket, mint amelyiken ki, tehát külön bejárat, és külön kijárat kell. Mi nem próbáltuk ezt a gyakorlatban, mert falun lakunk, itt minden van a helyi boltban olcsón, ez egy nagyobb falu, és innen viszi egy csomó kisboltos is az árukat a kisebb falvakba.

18-án a menetrend szerint ki fognak nyitni a vendéglátó helyek  (szigorú korlátozásokkal!), meg részben a határok is, de elsősorban a hazatelepülő albánok részére. Aztán később a szomszédos országok határait próbálják megnyitni (turisztikai céllal), legelsősorban Koszovó felé, de Észak-Macedónia, Görögország, és Montenegró is szerepel a tervekben, tehát az összes szomszédos ország.
Megint csak elvileg június 1-ére teljesen nyitva lesznek az albán határok (mármint más turistáknak is).

CSAKHOGY: Kb. 2 napja olvastam egy hírt, hogy a Schengen-i övezet viszont június 15-re tervez nyitást, ez valószínűleg nem csak a beutazásra, hanem a kiutazásra is vonatkozni fog. Tetejében ezt még optimális esetben is az adott kormányok (pl. Magyarország kormánya) szigoríthatják saját hatáskörben.

Szóval nagyon drukkolok Neked, de túl biztatót nem tudok mondani sajnos :(
Azért legyünk optimisták! :)
A WizzAir is így (optimista módon) teszi a dolgát, egyszerűen kivár, hátha…
Egyébként a WizzAir a mi tapasztalataink szerint (ismerősök, ügyfelek elmondása alapján) az eddig meghiúsult repülőutak költségét aránylag tisztességesen visszafizette (vagy pénzben, vagy voucher formájában), persze ez senkit nem kárpótol egy nyaralás, vagy üzleti út elmaradásáért :(

Előzmény: Heltiq (10762)
T-boy01 Creative Commons License 2020.05.12 0 0 10764

Heltiq Creative Commons License 2020.05.12 -1 1 10763

Meranusz: neked van infod, a beutazással kapcsolatban? Én egyelőre sehol nem találok semmit :(

Mi van ha itt kiengednek, ott meg be nem? Vagy ha teszt kell… Nem tudom, olyan bizonytalan az egész, pedig mennék szívesen….

Előzmény: meranusz (10747)
Heltiq Creative Commons License 2020.05.12 -1 0 10762

Szia Jani haverja,

Van már valami változás múlt hét óta? Tiranába mennénk Wizzairrel júni 6-án, egyelőre még nem törölték a járatot :)

Köszi!

Előzmény: Jani haverja (10748)
Jani haverja Creative Commons License 2020.05.10 0 1 10761

Jól ismerjük őket, de nem volt üzleti kapcsolat közöttünk. Amikor elindult a WizzAir ide, és ők is elkezdték a repülős utaztatást Albániába (első évben a WizzAir-rel, aztán később charterekkel) sokat segítettünk nekik az itteni fakultatív programjaik kidolgozásában, de az már évekkel ezelőtt volt. Szerették volna, hogy idegenvezetőként is dolgozzunk nekik, de nekünk ez azért nem felelt meg, mert folyamatosan Durres-ben kellett volna tartózkodnunk a szezonban az utasokkal, nekünk meg egy csomó egyéb munkánk volt/van ami Tiranához köt, idegenvezetni elmentünk volna ugyan, de Durres-ben lakni folyamatosan a szezon alatt nem tudtunk volna, ők meg ezt igényelték.

Előzmény: peliatan (10760)
peliatan Creative Commons License 2020.05.09 0 0 10760

Szervusz Jani haverja!

Remélem nem álltatok kapcsolatba a Bp-i Robinson Tours irodával, mert végleg lehúzta a rolót??

meranusz Creative Commons License 2020.05.05 0 1 10759

Szerintem ezt a témát inkább zárjuk itt le.Aki olvasta az én és a Te hozzászólásodat,úgy értelmezi ahogy akarja,tudja biztos vagyok benne.Ez a topik inkább maradjon meg amilyen eddig volt.Ami köszönhető Jani Haverjának,és kedves párjának,és annak a sok embernek aki itt megossza az utazással való tapasztalatait,tanácsait,élményeit,kérdéseit,amiből sokat lehet tanulni.

portoriko Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 10758

Üdv!!  Köszönöm, Meránusz az üzemanyagokkal kapcsolatban a kiegészitésedet, IGEN, tiszta nagy betüvel irva, 2017, az bizony régen volt, de, ha úgy vesszük nem is olyan régen, talán 2 éve ahogy emlited, ha szabad, hogy TEGEZZELEK, köszönöm, és azóta sok minden történt a nagy Magyarországunkba, és itt ebbe a igyekvő, szorgalmas emberek lakta országba is, az érdekessége a dolognak, hogy miközben " KIS országunkban rendezték az árakat, ebbe bele tartozik az üzemanyagok adója is, úgymond " JÓ világ lett, itt Albániában maradtak a régi árak, magyarul semmi nem drágult meg, mint máshol, és mégis többet ér ez a nyomorult albán LEK.  Ezt nehéz lenne megmagyarázni bárkinek, úgyhogy megértse, és elfogadja magyarázatként.  Vajon mi történhetett ez idő alatt a 2 országban, nekünk lett jobb vagy a kis Albániának?????  Ha van valakinek megfejtése, ezzel kapcsolatban, szivesen olvasom a sorait, és próbálom értelmezni, megérteni, de nem biztos, hogy sikerülni fog.

meranusz Creative Commons License 2020.05.04 0 0 10757

Számomra is feltúnt,hogy az üzemanyag árak miért olyan drágák Albániában.De a tömegközlekedés,meg harmad,és negyed áron van mint nálunk.Bár amikor én először voltam 2017.júniusban akkor 1 EU-ért 131 Leket és 305- 308Ft/Eu volt az árfolyam,azért ez is elgondolgodtató,Kb.2.30Ft volt egy Leke,most meg Kb.2.85Ft.Minden 15-20%-al drágább lett azóta,közben Albániában meg maradtak az árak.Ugyan annyi a szállás,buszjegy,étkezés ,napozó stb./Idén még nem voltam./

Előzmény: portoriko (10754)
Jani haverja Creative Commons License 2020.05.04 0 2 10756

Ennek nagyon egyszerű magyarázata van sajnos, úgy hívják, hogy jövedéki adó :(

Régen, saccra kb. 5 évvel ezelőtt (nem emlékszem pontosan) nagyjából ugyanannyi volt itt az üzemanyag ára, mint Magyarországon, aztán megemelték a jövedéki adót 10 Lek-kel, ami ugye valójában 12 Lek emelés, mivel a jövedéki adóra rájön még az itteni ÁFA (TVSH) is :(

Sajnos egész Európában rájöttek a politikusok arra, hogy az üzemanyagot az egyik legkönnyebb megadóztatni, mert közlekedni az embereknek muszáj, házilag üzemanyagot előállítani meg szinte lehetetlen :(

Persze ezt becsomagolják mindenféle zöld ideákba, hogy letolják a torkunkon, de az igazi lényeg szerintem az az, hogy ezt az adót nem lehet elcsalni, vagy kijátszani, így az adott államnak stabil bevétele keletkezik belőle.

Előzmény: portoriko (10753)
Jani haverja Creative Commons License 2020.05.04 0 1 10755

Most egyelőre sokkal nagyobb szigorúság van itt (meg volt is) mint Magyarországon.

De Edi Rama (a miniszterelnök) szerint a május hónap a fokozatos enyhítések hónapja lesz, ha nem nő meg drasztikusan az új fertőzések száma. Albániában a GDP meglehetősen nagy részét a turizmus adja, úgyhogy itt minden tőlük telhetőt meg fognak tenni, nem csak itt, hanem pl. Horvátországban, Montenegróban, vagy éppen Görögországban is. Mindegyik ország a június elejei óvatos szezonnyitásra készül, persze ez a koronavírus, ill. az általa okozott járvány egy eddig ismeretlen dolog, úgyhogy senki nem tudja, hogy mi lesz, lehet, hogy vissza kell szigorítani. :(

Az, hogy a magyar kormány mit lép a kiutazás lehetősége ügyében (azaz a határnyitás ügyében), azt nem tudom megmondani, nagyon keveset kommunikálnak ezügyben. Viszont azt valószínűsítem, hogy ha egyszer majd kiengednek, akkor visszafelé nem kell karanténba vonulnod, legalábbis ez lenne a logikus szerintem.

Mindenesetre június vége még tényleg messze van, majdnem 2 hónap, ha valami itteni lényeges újság lesz, akkor meg úgyis írok tájékoztatást Neked is, meg a többi fórumtársnak is.

Előzmény: meranusz (10749)
portoriko Creative Commons License 2020.05.03 0 0 10754

Elnézést, most nézem, hogy egy betüt elirtam, BOCSÁNAT!!   Üzemagyag- Üzemanyag!!

portoriko Creative Commons License 2020.05.03 -1 0 10753

Vajon megtudja-e valaki mondani, hogy jelen pillanatban, miért  Albániában a legdrágább az üzemagyag??  Elgondolkoztató, fejtsük meg eggyütt, hátha valaki tud adni ezzel kapcsolatban egy jó választ.  Üdv!!

meranusz Creative Commons License 2020.05.02 0 0 10752

Meg a Lanán is :-)))

Előzmény: Béci 72 (10751)
Béci 72 Creative Commons License 2020.05.02 0 3 10751

Szerintem addig még "sok víz lefolyik a Dunán".

Előzmény: Narrator12 (10750)
Narrator12 Creative Commons License 2020.05.02 -3 2 10750

Ha hazajössz, itt 14 nap karantén, az biztos.

Előzmény: meranusz (10749)
meranusz Creative Commons License 2020.05.02 -1 1 10749

Szia!Köszönöm az infót.Repülővel mennék,és ha nem törlik a járatot akkor megyek is:-)).Már edzek,hogy igyam a rakit:-)).Nekem majd a legfőbb kérdésem az lesz,ha beengednek Albániába,ne hogy ne tudjak hazajönni,-/vagy itthon ne rakjanak karanténba/-mert 06.27-07.04-ig megint mennénk baráti,családi társasággal.Vagy ott mennyire korlátozzák a kijárást.Nem rendezvényekre,koncertekre szeretnék menni ha nem amit leírtál arra gondoltam.Köszi.

Előzmény: Jani haverja (10748)
Jani haverja Creative Commons License 2020.05.01 0 3 10748

Szia!

Igazad van, jelenleg senki nem tudja, hogy mi lesz sajnos. :(

A jelenlegi állásfoglalás az albán kormány részéről az az, hogy fokozatosan, lépcsőzetesen nyitnak. Amennyiben az új, regisztrált fertőzöttek száma meghaladja a napi 15 főt, akkor egy lépcsővel vissza-szigorítanak. (Ez mondjuk, ha jól emlékszem tegnapelőtt jelent meg, tegnap meg pont 16 volt az új, regisztrált fertőzöttek száma, de azért nem léptünk vissza a szigorítási lépcsőben :) )

Ami Téged érinthet:

ELVILEG (de erre ne vegyél mérget, merthogy ha tényleg nagyon nő a regisztrált fertőzöttek száma, akkor vissza minden!) a következő a tervezet:

- 11-e körül megnyithatnak a fodrászatok, a fogorvosok, a bevásárlóközpontok, meg még néhány olyan iparág, amely eddig nem nyithatott ki (de szigorú feltételekkel!). A feltételek jelenleg nincsenek tisztázva.

- 18-a körül megnyithatnak a vendéglátóipari egységek, és a szállodák is (ugyanolyan szigorú feltételekkel!). Szintén nincsenek tisztázva a feltételek.

A neten elterjedt valahonnan egy téves információ, miszerint a fodrászatoknál, meg a fogorvosoknál, stb., előbb fognak kinyitni a kávézók.

Nem tudom, hogy ki terjeszti ezt a baromságot, de abszolút nem így van, hanem a fentebbi módon, sorrendben és dátumokkal (optimális esetet feltételezve!).

Ha meg baj van, azaz túl sok fertőzöttet találnak, akkor ez a menetrend sajnos nem lesz érvényes :(

A határok nyitása meg nem csak az albán államtól függ, pl. az is lehet sajnos, hogy mondjuk Albánia megnyitja a határait (még jelenleg az is kérdéses, hogy egyben az összes határt, vagy szelektál!), de mondjuk Magyarország Téged nem enged ki! :(

Vagy ha nem repülővel, hanem pl. ha kocsival jönnél, akkor valamelyik köztes ország nem enged át!

Jó néhány itteni megyében, és körzetben (pl Saranda, Gjirokastra, meg gyakorlatilag majdnem egész Dél-Albánia, pluszban még egy csomó észak-keleti rész) már alig van mozgási korlátozás. Itt Tirana-Durres vonzáskörzetében viszont van! De ezt is enyhítik folyamatosan.

Szóval a reményt ne add fel, legyünk optimisták mindannyian, még az is jobb a semminél, ha megtanuljuk a szájmaszkot kicsit félrehúzva inni a rakit egy kávézó teraszán... :)

Komolyra fordítva: Természetesen értesíteni foglak Téged is, meg a fórum látogatóit is, ha tudok valami konkrétumot.

PS: Ja az élelmiszerboltok eddig is folyamatosan nyitva voltak, kivéve a bevásárlóközpontokat, áruhiány nem volt, se maszkból, se pl. élesztőből :) (WC papírból sem :) )

Előzmény: meranusz (10747)
meranusz Creative Commons License 2020.05.01 -1 1 10747

Sziasztok!
Tudom,hogy hetente,naponta,változik a helyzet és ezért nem is lehet választ adni  a kérésemre esetleg csak tájékoztatás jellegűen.Junius 6-11-ig mennék Durres plazs kicsit kikapcsolódni.Ha megyek,milyen tilalmak vonatkoznak rám ott, esetleg mennyi az esély,hogy még se utazzak hagyjam veszni a repjegyet.Nyitva lesznek-e a boltok,teraszok/vagy csak elvitelre/?Ilyesmiről szeretnék érdeklődni/karantén,kijárási korlátozás/.Köszi előre is.

Jani haverja Creative Commons License 2020.03.29 0 1 10746

Bizony!

Meg egyébként jól felfogott politikai-egészségügyi érdekből is.

Mivel az olaszok eleinte szinte szabadjára engedték a vírust, így ugyan hatalmas katasztrófa van most ott az egészségügyben, viszont (talán) hamarabb lecseng a járvány.
Az itteni számítások szerint az itteni járvány tetőzése később lesz (a szigorú intézkedések miatt). És ha tényleg igaz az a jelenleg nem teljeskörűen bizonyított orvosi feltételezés, hogy egy Covid-19 fertőzésen átesett ember immunis lesz, akkor - amikor itt fog tetőzni a járvány - az olaszok nem 30, hanem lehet, hogy 3.000 egészségügyi dolgozót fognak ide küldeni (legalábbis ez a remény).

Előzmény: oleandro (10745)
oleandro Creative Commons License 2020.03.29 0 0 10745

A kis Albánia leckéje a gazdag Európámak: albán segélycsapat indult Bergamóba

https://www.open.online/2020/03/29/coronavirus-lezione-europa-ricca-piccola-albania-lezione-italiano-suo-premier/

"Az albánok nem hagyják magára a bajba jutott barátjukat"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!