Keresés

Részletes keresés

Mr. Pepe00 Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 157225

Még mindég jobb, ha valaki tudja hogyan kellene, de nem úgy csinálja, mint akinek fogalma sincs hogyan kellene.

Persze a fene tudja.....

Előzmény: doncike (157223)
Hehe164 Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 157224

"a jövedelem alapvetően egy jogszabályból következik és sem a közvetlen főnöknek, sem az egy-két szinttel magasabban lévő vezetőnek semmi befolyása nincs rá."

Dehogy nincs.

Előzmény: doncike (157222)
doncike Creative Commons License 2020.05.04 -1 2 157223

"Sajnos hiányzik nekik akár csak egy pár hónapos katonai szolgálat is."

Ha ezen múlna, akkor egyetlen katonaviselt dolgozóval sem lett volna soha fegyelmi probléma a cucializmusban sem.

A sorkatonai szolgálat pont annyira nevelt fegyelemre, mint amennyire szocializált lógásra, lopásra, kummantásra is.

Előzmény: Törölt nick (157214)
doncike Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 157222

Én ebből szinte mindennek egyetértek.

Főleg a végével, hogy nem mindegy, mekkora a fizetés; és hogy jó embereket garantálni csak akkor lehet (szükséges, de nem elégséges feltétel), ha tisztességesen meg vannak fizetve.

Az órabér vs "norma" kérdéséhez csak annyit: a HR, illetve általában a vezetői munka egyik legfontosabb feladata, hogy a feladatok elvégzése és az ellenszolgáltatás (anyagi és egyéb megbecsülés) közötti objektív és egyértelmű megfeleltetést megteremtse.

Ez nyilván körülményesebb feladat egy olyan közegben, ahol a jövedelem alapvetően egy jogszabályból következik és sem a közvetlen főnöknek, sem az egy-két szinttel magasabban lévő vezetőnek semmi befolyása nincs rá.

Előzmény: Tomsz85 (157212)
_Berci Creative Commons License 2020.05.04 -4 0 157221

Mert ugye szerszán nélkül a lakatos sem ér semmit!

A "szerszamok" (amennyire futja) mar nagyjabol meg vannak rendelve (PzH2000, Leo2, helikopterek, NASAMS, Carl Gustav M4 ...). Az ahhoz szükseges szemelyzet nagy valoszinüseggel "teljesitökepes" is lesz ... ami, mint tudjuk pízbe kerül ...

Előzmény: Törölt nick (157215)
jklmn Creative Commons License 2020.05.04 -2 0 157220

Igazságtalan voltam, mert a megtartó erő növekedett. Hol? Na hol? Háta minisztériumban, meg a vezérkarnál. A 2018-as zárszámadásban is benne van az 5%-os illetményemelés eredménye.

Tiszteknél+6% A hatra mondhatjuk hogy az egy jól sikerült öt

Altiszteknél 3%. Ez nem annyira jól sikerült.

Szerződéseseknél -3%. Ez azért nem sikerült, mert a miniszter visszavonta a határról a katonákat, így megszűnt az azzal kapcsolatos túlmunka díj.

Előzmény: jklmn (157218)
jklmn Creative Commons License 2020.05.04 -1 0 157219
jklmn Creative Commons License 2020.05.04 -1 1 157218

A magyar honvédség a példa arra, hogy a béremelést is el lehet baszni. Miért emelünk bért? hogy vonzóbb legyen a pálya, legyen nagyobb a megtartó erő. 2002-ben volt 50%-os béremelés. Gondolnád megindult a beáramlás. Nem, mert közben ki nem hirdetett létszámstop volt szerződésesekre egyszerűen azért, mert még a meglévőknek sem biztosították a két éves költségvetésben a bérkeretet. A pécsi tüzérdandárnál valami csoda folytán adtak valami bérkeretet, a kieg egy hónap alatt teljesen szerződéses céget varázsolt a sorozatvető osztályból. Mintha a 2015-ös 30%-kal ugyanígy jártunk volna.

Hehe164 Creative Commons License 2020.05.04 0 0 157217

Nem a "túlfizetésről" lenne szó. Egyáltalán ha alkalmazunk valakit, illene legalább annyi fizetést adni neki, hogy megéljen, rezsit tudjon fizetni, lakást tudjon bérelni, hiszen a végrehajtó állományt rendszeresen dobálják az ország egyik végétől a másikig.

Amúgy a nem "csont és bőr" nagyobbik rész, azaz a vezető/adminisztratív állomány elég jól meg van fizetve. Elvégre ők a többség.

Előzmény: _Berci (157213)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.04 0 0 157216

Itt van, amiről a múltkor szó esett: https://nki.gov.hu/

Nemzeti Kibervédelmi Intézet

Törölt nick Creative Commons License 2020.05.04 0 0 157215

Ehhez viszont korszerű fegyverzet is kellene. Ha nem lesz, akkor el lehet gondolkozni azon, hogy mit kezdenek a személyi állománnyal. Mert ugye szerszán nélkül a lakatos sem ér semmit!

Előzmény: _Berci (157213)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.04 0 2 157214

Igazad van, nem lehet általánosítani. Többed magammal voltam úgy a szocializmusban, hogy a főállásomban nem kellett megszakadni - villamos üzemvitel -, a másod-, harmadállásomban többet kerestem külön-külön is, mint a főállásban. Irigyem volt ezer, mert 25 éves koromra megvolt a saját lakásom berendezve és tudtam venni egy pár éves Skodát. Viszont a kocsmát hanyagoltam, amiért időnként be-beszólogattak, hogy nem tartok velük. 1985-ben már volt jogosítványom, azóta meg már nem is tudom, hány autót elhasználtam. Aztán jött a rendszerváltás, a GMK megszűnt. Nem volt más választásom elkezdtem tanulni. Persze azért is kaptam a kollégáktól, hogy mit erőlködök? Nem bántam meg. Most sem kell megszakadnom, de a fizum is jóval átlag feletti.

Ami pedig a munkahelyet illeti, aki akar ellazulhat, bejárhat másnaposan...egy darabig. Aztán le is út, fel is út. Nem túlzok, amikor azt szoktam mondani, hogy katonás fegyelem van. Egyszer a folyékony fém, nem szarozik, ha elkezd nem a megfelelő helyre folyni. A villamos rendszer sem egy egyszerű villanykapcsolóból áll. Azon kívül van itt robbanásveszélyes hely és minden ami miatt nem igazán szeretnek ide jönni dolgozni. Meg főleg vannak az elvárások, hogy a kollégák képezzék magukat. Aki lemarad, az kimarad!

Látható, hogy civil munkahelyeken sem maradhatnak meg ma már a lébecolók. A munkaerőhiány ellenére nem egy kollégát bocsájtottak el fegyelemsértésért. Nem is kell nagy dolgokra gondolni, pl. az üzemvezető ellenőrzéskor alva találta, amit még meg is úszott volna átmeneti bércsökkentéssel, csakhogy elküldte az anyjába a főnököt. Másnap már érvénytelen volt a belépőkártyája.

Sokan nem akarják megérteni az idők szavát, hogy ember, ez a kapitalizmus! Tapasztalatom alapján elmondhatom, hogy a legnehezebb a fegyelemre nevelés a fiatalok körében. Sajnos hiányzik nekik akár csak egy pár hónapos katonai szolgálat is. Azt szoktam mondani, ha bactattak valamelyik delikvens miatt, hogy figyu főnök, azt csináltok vele, amit akartok, én nem vagyok itt az apja senkinek.

Azt hiszem a versenyszféra is hasonló gondokkal küzd, mint a honvédség, csak itt előbb teszik lapátra az embereket.

Ja, és nem kell abban a tévhitben lenni, hogy a szakszervezet kiáll a fegyelemsértőkért! Simán lepasszolják. Max. annyit szoktak mondani a melósnak, hogy próbálj közös megállapodást kicsikarni, úgy talán még állást is kaphatsz. Persze ilyenkor mindenki szemét, csak a sértődött ember a bukott angyal - maga szerint.

Előzmény: Tomsz85 (157212)
_Berci Creative Commons License 2020.05.03 -2 1 157213

Nemtom, hogy miert kellene egy csont-börre lefogyott, gyakorlatilag (harci szempontbol) hasznalhatatlan hadsereg tagjait hirtelen tulfizetni. Aki pl. külföldi szolgalatban van, azt igy is jobban megfizetik.

Az "ujonnan" felepitendö reszeket kellene jol megfizetni (ök meg is "erdemelnek", hiszen a modern felszerelessel fel is tudn(an)ak valamit mutatni ...). De a pango reszek adminisztratorai a fizikai jelenleten kivül nemigen tudnak valamivel elöallni.

Előzmény: doncike (157211)
Tomsz85 Creative Commons License 2020.05.03 0 1 157212

Érdekes dolgok kerültek elő. Függetlenül attól hogy kivel értek egyet, a te kommentedre nyomtam választ. :) 

Az általánosítás sose helyes, így nem helyes (nem igaz) az sem, hogy minden a Kádár rendszerben fusizó/mellékállást vállaló emberből alkesz lett és elvált.

Nekem is az a meglátásom, hogy aki lelkiismeretesen végzi a munkáját az mindenképpen úgy fogja, fizetéstől függetlenül. Önmagában a fizetéstől még nem lesz öntudatos egy dolgozó se, bármelyik területen, ha háromszor annyi pénzért is megteheti hogy lébecol, mert megengedheti magának, mert nem kérik számon, akkor lébecolni fog háromszor annyiért is. De  a lelkiismeretesség is csak egy darabig tart, egyre kevesebb az ilyen. Az érdekeltség rohadt fontos, azt látom hogy ugyanaz az ember olyan munkánál ami órabéres munka és nem kérik szigorúan számon, a munka sem olyan hogy elmegy előle a futószalag, ezért muszáj csinálnia, ott szépen módjával dolgozgat, kényelmesen, kis lógás is belefér, nagyobb szünetek. De ha ugyanez a dolgozó másnap olyan munkára kerül ahol normában keres, egyből megtáltosodik. 

Viszont azt kell mondanom hogy azért mégsem teljesen mindegy mekkora egy pályán a fizetés, mert pályaválasztáskor és pályán maradáskor egy jelentős tényező, és ugyanazon embertömegből válogatnak a munkahelyek. 

Szerintem akkor lehet jó munkát elvárni valakitől, ha rendesen megfizetik, megbecsülik, biztosítják számára az ideális munkakörülményeket és számon is kérik, kontrollálják, persze normális keretek között. 

Előzmény: doncike (157210)
doncike Creative Commons License 2020.05.03 0 0 157211

"Ez egy mocskos eljárás, mert nem oldják meg a Honvédség létszámgondjait, hanem a végtelenségig kizsigerelik a meglévőket."

Ez szerintem is így van.

Ha igazak lennének a korábbi győzelmi jelentések az aktív létszámról, akkor nem lenne erre szükség.

Ráadásul a nyugati szakszervezeti mozgalmak öngólját is elkövetik. Azok azt hitték, azzal védik a munkahelyeket, ha megnehezítik az elbocsátás feltételeit (felmondási idő, végkielégítés).

De ezzel pont az ellenkezőjét érték el: a cégek (főleg a nagyvállalatok) egyre kevésbé akartak embereket felvenni, hiszen egy válságban nehéz (drága) megszabadulni tőlük. Akkor inkább költenek robotra, annak nem kell fizetni, ha éppen kevés a megrendelés és áll a gyár.

Előzmény: Törölt nick (157195)
doncike Creative Commons License 2020.05.03 0 1 157210

"Döncike ezt most lassan be kéne fejezned"

Khm, oké, nem értünk egyet.

De mit és miért kellene befejeznem?

Amit a vállalati gmk-król írsz, az egyáltalán nem cáfolja azt, amit én mondtam arról, hogy mi motivál jobb munkára és mi nem.

Amikor a darabbéres melós abban volt érdeklt (mert a seftes főnökei ebben tették érdekeltté), hogy a délelőtti (állami) műszakban minél kevesebbet termeljen, hiszen annál nagyobb lesz a hiány, így a délután (géemkás) műszakban termelt cuccért annál többet lehet majd kérni.

Az az ember a satupad mellett nem jobban dolgozott délután, hanem többet dolgozott. (Aztán szociológiailag hibátlan alkesz lett és tönkrement a házassága, mielőtt még bevakolhatták volna Kádár-kockát.)

Hogy egy béremelés önmagában a meglévő rendszerben és meglévő emberállománnyal nem fog jelentős változást hozni, azt már orrba-szájba kikutatták a vállalati HR-esek.

De ha gyakorlati példát akarsz, akkor vess egy pillantást a magyar labdarúgásra. Sokoszor fizetések vannak mint 10 évvel ezelőtt, aztán nagyjából ugyanott vagyunk. (A válogatott a világranglistán tíz hellyel hátrébb, ötvenvalahanyadik mint 10 évvel ezelőtt.)

De arra is jól emlékszem, hogy egy nagyon közeli családtagom kb két év különbséggel 2x volt ugyanazon a kórházi osztályon. A nővérek nagy része is ugyanaz volt.

A két kórházi tartózkodás között volt az bizonyos Megyó-féle 50%-os közalkalmazotti béremelés.

Nos, amelyik nővér profi, kedves és segítőkész volt, az az emelés előtt is az volt. Amelyik bunkó volt és szart bele, az az emelés után is olyan maradt.

Szóval továbbra is azt mondom, hogy rendesen (vagyis a mostaninál sokkal jobban) meg kell fizetni a katonákat. De ettől még igaz, hogy aki most nem végzi jól a dolgát, az az emelés után sem fogja. De akkor legalább már lehet találni a helyére olyat, aki viszont igen.

Előzmény: Törölt nick (157193)
Törölt nick Creative Commons License 2020.05.03 -1 1 157209

A Magyar Honvédség nem semmisült meg! Csak ugyanúgy él tovább, mint Moldova könyvében, Az elátkozott hivatalban a Gumikutya és gumimacska tröszt. A gyár már rég nem létezik, a munkások és a vezetők már rég szétlopták a gyárat, de kincstári optimista típusú jelentések továbbra is mennek a főminiszter slepjéhez, aki nagylelkűen önti bele a milliókat.

Plieur Creative Commons License 2020.05.03 0 1 157208

Volt kis felzúdulás a mozi miatt, ugyanis egy fikciós különleges alakulatról szólt:)= minimális köze volt a valósághoz- a kritikusok szerint vígan keverték a fókás legendákat a holivúdi  ötletelésekkel:)

Az egyik legalaposabb leírást a BUDS-ről Howard Wasdin írta meg ( a szakik szerint):

https://www.howardwasdin.com/

A valóság szörnyűbb mint a film:)

Előzmény: Tomsz85 (157202)
jklmn Creative Commons License 2020.05.03 -1 0 157207
Előzmény: tuzer (157205)
Plieur Creative Commons License 2020.05.03 0 2 157206

Öregszik a memória egység:), sebaj:)

Előzmény: jklmn (157204)
tuzer Creative Commons License 2020.05.03 -1 0 157205

Üstöllést megoldódik a sereg létszámproblémja, sőt sikrül mrgőrizni a fizetések jelenlegi szintjét is, egyben az állomány hivatástudatat is az egekbe szökik - nyilván:

https://mfor.hu/cikkek/makro/400-ora-tulszolgalat--aktivalta-a-rabszolgatorvenyt-a-kormany-a-hadseregnel.html

jklmn Creative Commons License 2020.05.03 -2 0 157204

Elnézést, tényleg kevertem. Valódi tengerészgyalogost utoljára 2000 december 6-án láttam. Már a felmondási időmet töltöttem, de bementem, mert nagyon érdekes volt, az alezredes a szárazföldiek és a tengerészgyalogosok tűztámogatása közötti különbségeket mutatta be, meg egy kicsit belekapott a béketámogató műveletek tűztámogatásainak sajátosságaiba is.

Előzmény: Plieur (157203)
Plieur Creative Commons License 2020.05.03 0 2 157203

Itt összekevered szvsz a Parris, San Diego és Quantico-i kiképzéseket ( első kettőnél az USMC alap 13 hét), no meg a SEAL alapkiképzést ( az a 6 hónap, utána próbaidős fóka még 6 hónapig, ekkor zajlik a második fázis).:)

A Quantico-i  USMC tisztképzés 28 hét, nem kell harangozzanak, úgy kivágják mint a macsekot ha nem hozza a kiképzési fázisokat lezáró vizsgákon az előírt pontszámot:)

Előzmény: jklmn (157192)
Tomsz85 Creative Commons License 2020.05.03 -1 0 157202

Mondom hogy régen láttam, akkor is csak egyszer. :) 

Előzmény: Plieur (157201)
Plieur Creative Commons License 2020.05.03 0 1 157201

De az nem tengerigyalogságnál hanem az USN-él volt...

Előzmény: Tomsz85 (157189)
M.Zoli Creative Commons License 2020.05.03 0 0 157200

Hogy meg tegyunk ra egy lapattal, a SEAL ha jol tudom a tengereszethez tartozik, es a tengereszgyalogsagnak pedig szinten van sajat elitkepzese, melyssegi felderitok. Popularis irodalomban Generation Kill szol utobbiakrol.

Előzmény: sz332 (157198)
sz332 Creative Commons License 2020.05.03 0 0 157199

Illetve előjöttek a fizetések, itt vannak az amerikaiak:

https://www.federalpay.org/military/grades/e-1

Az E-2-re kattintva lehet nézni a fizetést, alul pedig a fokozatot, aminek megfelel.

Ennek az adózása pedig itt nézhető meg:

https://www.thebalancecareers.com/what-the-recruiter-never-told-you-3332716

sz332 Creative Commons License 2020.05.03 0 2 157198

A tengerészgyalogság egyike a négy amerikai haderőnemének. Nekik van egy alapképzésük.

A SEAL egy elit egység, amelynek a felvételije és a kiképzése pont olyan, mint amit egy elitegységtől elvárunk.

A kettőt nem szabad összekeverni.

jkoenig Creative Commons License 2020.05.03 0 2 157197

Szia! 

Az általad idézett szövegrész kicsit összemossa az USMC-t( ez a tengerészgyalogság) a SEAL-el ami egy haditengerészeti elitalakulat.  A tgy. és a tengerészet függetlenek egymástól , bár sokszor "dolgoznak" együtt.  A video szerint a hölgy tgy-tiszt lett, ez sem átlagos, de fényévekre van a SEAL-tól.

jklmn Creative Commons License 2020.05.03 -2 0 157196

Ez ellentmond eddigi ismereteimnek, de ez a frissebb:https://hvg.hu/vilag/20170926_elso_noi_tengereszgyalogos_tiszt

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!