Fél éve vettem egy alsó kategóriás Beko mosógépet, végigpróbáltam a programokat, a fél órás 30 fokos valójában csak hideg vizes öblítés, mert a mosási ideje kb.5-7 percig tart, az eco 60 fok esetében pedig mindig langyos vizet ürített a gép (mosdóba folyik a víz). Ezt az eco programot amúgy se nagyon használnám, mert olyan sokáig gyötri a ruhákat, hogy azok tuti tönkremennek, de azért csak piszkálta a csőrömet, hogy miért nem melegíti fel jobban a vizet, online bejelentettem a hibát a szervíz oldalán, másnap már hívott is a szerelő, elmondta, hogy ennél a programnál mindössze pár percre melegíti fel a gép 60 fokra a vizet, majd utána órákig mos, persze, hogy kihül mire kifolyik, ő nem javasolja a használatát. A többi program hibátlanul működik, egyéb gond nincs a géppel.
Háááát... nem tudni amíg megveszi az ember, mikori-hol hogyan tárolták, s egy panellakásban nyáron minden van, csak hűvös nincs. A csomagolás pedig olvashatatlan.
Ha jól sasolom a szövegből, ha a hypót forró vízbe öntik és úgy mosnak fel vele, vagy mosógépben fertőtlenítenek, lecsökkentik alaposan a hatását. Hideg vízzel szétkenve viszont jó sokáig hat - ha nem süt rá a nap.
Miért különbözik a hypó aktív klórtartalma a gyártáskor és a felhasználóhoz való érkezéskor?
Az anyag természetéből adódik, bomlik. Minél hosszabb a kereskedelmi lánc, annál több idő telik el a gyártás és a felhasználás között és annál nagyobb lehet a különbség a gyártott és a szállított termék koncentrációjában.
Az értékesítési láncban történő nem szakszerű higítás miatt, ugyanis a higítás során bomlást gyorsító szennyezők kerülhetnek a hypó oldatba.
További veszélyei a nem szakszerű higításnak:
A hígítással megváltozik az oldat pH-ja, ami erősen csökkentheti az anyag stabilitását. Egészségre ártalmas szennyezők kerülhetnek az oldatba.
A hatóanyag-tartalom nem éri el a minőségi bizonylaton feltüntetett hatóanyag-tartalmat.
Miért bomlik a hypó és mitől függ a bomlás sebessége?
A hypó bomlása természetes folyamat, azonban ennek sebességét a tárolás során minimálisra célszerű csökkenteni. A bomlás folyamata lecsökkenti a hypó fertőtlenítő hatását és nemkívánatos melléktermékeket hoz létre.
Megfelelő specifikációjú nátrium-hipoklorit választása, az oldat megfelelő tárolása és kezelése a stabilitást hónapokon keresztül biztosíthatja.
Magasabb koncentrációjú oldat gyorsabban bomlik:
példa: 120 g/l-es hypó oldat 4- szer gyorsabban bomlik, mint a 60 g/l-es oldat, ugyanolyan hőmérséklet és pH esetén.
példa: 37 Co hőmérsékleten 60 nap alatt a 150 g/l-es hypó 84 g/l-re, a 125 g/l-es hypó 87,5g/l-re bomlik
Hőmérséklet hatása:
5°C -os hőmérsékleten, ha nem tartalmaz az oldat nehézfémeket, a bomlás majdnem teljesen kiküszöbölhető.
A 35°C-on tárolt nátrium-hipoklorit 14 x gyorsabban bomlik le, mint a 15°C -on tárolt.
Fontos a tároló tartály/edény hőszigetelő képessége!
Szép barna lett a kijövő víz, a kádban elmosogattam még vele egy halom műanyag cuccot, pedig ez a gép nem sok öblítőszert látott. Milyenek lehetnek a gépek egy nonstop bugyimosós lányos háznál... Azt hiszem megvan mi a baj az öblítővel. Ez hideg vízben van feloldva, és rátapad a ruhára (összekoszolja) na pont ugyanígy tapad rá az üstre is, a centrifugálásnak köszönhetően.
Amióta egyik okostojás kitalálta, hogy mindenre rá kell írni a szavatosságot találsz ilyeneket trisónál, cukornál, sónál, sósavnál, mindenhol... ami nem azt jelenti, hogy két nappal a szav után nem használható...
Lassan lemegy a full 3 órás pamutprogram 90 fokon, szerencsére nem dugtam rá a fogyasztásmérőt ahogy szoktam, így nem fogok megrémülni az akció összköltségétől. De azt hiszem a rövid 1:35 perces is tökéletesen elég lett volna, főleg ha a betöltött 6,7 literre még rátolok annyit, hogy a szegecselés vonala alá érjen a mosási vízszint. Egyszer meglesem már mennyi a gyapjúmosás szintje, az még teljesen üzemszerű.
Dobrögzítő csavar ki lett szedve? rendesen is tud rugózni az üst, vagy csak tényleg tojás (csálé) a dob ami gyakorlatilag centrírozatlan? Egy függőónnal pontosan is le lehetne mérni a dob száját de belül az üstöt is.
Ha viszont netes vétel, akkor retúr azonnal, mindenféle indoklás nélkül, egyszerűen elállsz a vásárlástól.
Pár éves felültöltős Electrolux üstkiganézásához mennyi trisó menjen? Az adagolójának max szintjéig érő mennyiség, vagy függetlenül a 90 fokos (üres) mosás mosóvíz mennyiségétől, zutty bele a fél kilót egyenesen a dobba?
Szörnyülködve olvasom, hogy sok fiatal mosógéppel mennyi probléma van. Egy Samsung P1001-est nevelgetek otthon immár 19 éve, de úgy látom ha lecserélném egy újra, kb. 3-4 évet nyernék probléma nélkül, és utána kezdődnének elölről a problémák. Ezért amíg van hozzá cuccom, illetve meg tudom csinálni, valószínűleg maradni fog. Van itt olyan aki hasonló korú gépet cserélt le? Érdekelne, hogy víz, áram felhasználásban mekkora változás mérhető. Sokat megy, napi két program minimum..
Esetleg dobcsillagot merre találok hozzá, mert eléggé odavan már, legközelebb már cserés lesz. (Most csapágyaztam a gépet, szivattyú csere, illetve kapott felújított motrot is. Természetesen kilapátoltam belőle kb. 3kg trutyit is, ami fel volt rakodva a belső falra)
Lecsekkoltam az electrolux felültöltőset. először 2 litert, majd 6,7 litert tölt be ruha nélkül a pamutprogram. A vízmagasság kb. 10-12 cm lehetett a dob aljától, tengelyvonalban de ez most nem tudtam pontosan megmérni.
Következő körben előre beleöntöttem 2 liter vizet, majd úgy indítottam el. A masina "nem csinált semmit, csak várt" majd annyi idő után, mint az előző körnél (a 2 liter betöltése) rátöltötte a 6,7 litert, de már a főmosón keresztül, betöltve az abban levő mosószert. A gép nem szivattyúzta le az általam előre beleöntött 2 liter vizet.
A 2 liter az előmosós tartályon át ment, nem mossa bele addig a főmosószer-fiókot amíg 2 liter vízzel le nem zárt a pingponglabdája. Ekkor még a dob alatt van a vízszint. Éppen megcsillan, de a dobban még nincs semmi víz (tehát a fűtőszál ilyenkor víz alá kerül)
Ha előmosást adnék a gépnek, akkor az előmosóban levő mosószerből kicsit pocsékolna, mert szépen becsurranna a pingponglabda alá is - értelemszerűen.